No niin arvon sähkönikkarit!
Nyt kun on kuukausi asuttu vasta valmistuneessa omakotitalossa on alkanut tämän sähkön kulutus kummasti enemmän kiinnostamaan kuin aikaisemmin rivitaloasujana.
Mitä mieltä olette 1718kW kulutuksesta kuukaudessa (15.12-16.1)? Tämä on mielestäni aika ronski luku vaikka joulukuu oli täällä etelässä melko kylmä.
Tässä vähän taustatietoa:
-Lämmitys hoituu maalömmön ja vesikiertoisen lattialämmityksen kautta.
-Talosta löytyy myös takka, mutta sit sitä on poltettu ehkä 1-2 krt/ viikko.
-Kuluneen kuukauden aikana saunaa on lämmitetty noin 2krt/viikko (saunatonttu 6kW). Saunan lämmitys ei sinäänsä ole pelkkää hukkalämpöä sillä iv-koneen lämmön talteenotto pystyy hyödyntämään tästä syntynyttä lämpöä.
-Päivisin vaimo on kotona pienen lapsen kanssa, eli käytännössä 07.30 - 23.00 jokin sähköä syövä laite on päällä koko ajan.
-Asuinneliöitä on 132m2 ja talo on yhdessä kerroksessa.
-Sisälämöpötila 23c.
Oletteko huomanneet takan lämmittämisellä konkreettisa vaikutusta sähkölaskuun maalämpötaloissa?
Voisin kuvitella, että vähemmänkin voisi olla, mutta moni asiahan tuohon vaikuttaa, kuten Vilho tuossa vähän vihjasikin.
Tässä lista, minkä voisit käydä läpi:
-Katso, että IV-koneessa LTO päällä ja pelti on oikeassa asennossa
-Katso, että jakotukkien toimilaitteet ovat mahdollisimman auki niissä tiloissa missä ei tarvitse huonetta viilentää
Jos eivät ole kovin paljoa auki, säädä lämpöpumpun käyrää alemmaksi. Se ei vaikuta periaatteessa sisälämpötilaan, vaan avaa termostaattien sulkemia piirejä, koska niitä kautta siirtyy enemmän lämpöä. Jos toimilaitteet ovat lähes kiinni tai menevät kiinni takan lämmittämisestä, ei lisälämmittäminen vaikuta MLP:n kulutukseen mitenkään käytännössä (tai riippuu jos varaat kivitalon seinät täyteen lämpöä tms.). IV:n kulutusta se voi vähän vähentää.
-Tarkista, että kaivoon menevän ja sieltä tulevan nesteen lämpötilaero on n.3-astetta lämmitysjakson loppuvaiheessa
Mikäli on liian vähän, hidasta pumppua. Mikäli liian paljon, nopeuta pumppua. Laita USB-tikku koneeseen keräämään logidataa, mikäli sellainen on pumpussasi mahdollista. Sieltä näkee nämä lukemat helposti.
-Tarkista lattialämmityksen vastaavat lukemat tuottavat eroksi n.5-astetta
Nopeuden säätö vastaavasti kuin edellisessä kohdassa. Toki oikea kohta pitää löytää valikoista.
-Jakotukit tasapainotettuna ja piirikohtaiset säädöt lattialämmityksen asentajan tekemänä. Ilmanvaihto säädettynä ammattilaisen puolesta.
Nämä kun on kunnossa, niin 90% todennäköisyydellä lämmitysjärjestelmä toimii jo varsin hyvin.