Elokuun lukemat (136+54m2, 353+137m3, 3hlö):
- sähkö 291kWh
- vesi 7m3
- auringosta tullut n. 450kWh
- ölppää menee vähän ... tankkausta siirretty kun hinta on pilvissä, tässä kuussa on kyllä pakko ottaa ettei tartte ajaa huuruilla
Syyskuun lukemat (136+54m2/218brm2, 353+137m3, 3hlö):
- sähkö 299kWh
- vesi 8m3
- auringosta tullut n. 340kWh
- öljysäiliö tuli tankattua täyteen
Tankin täytöstä päästäänkin sitten sopivasti vuositarkasteluun joka voisi tässä threadissa antaa kuukausiluvuille enemmän lihaa luiden ympärille.
- vesi 90m3/v ja 7,5m3/kk (30m3/hlö/v ja 2,5m3/hlö/kk)
- sähkö n. 4200kWh/v
- aurinko n. 3000kWh/v tunnettujen parametrien mukaan (hyötysuhde tuntematon ja pysyy ilman 9 kpl erilaisia antureita)
- öljyä n. 12850kWh edestä säätöpöytäkirjan hyötysuhteen kautta laskettuna
Yo. luvuista saadaan:
- kokonaisenergian kulutus 92 kWh/brm2/a
- lämmitysenergian kulutus 73 kWh/brm2/a
Rakentamisen tvoitteena oli tehdä 2008 määräysten mukainen matalaenergiatalo joka näyttää myös toteutuneen (ehken juuri itse tehden). Sen verran noita vanhan energiatodistuksen laskelmia tutkineena voi todeta että talon tiiveys lienee kohtuu onnistunut (sen vaikutus on melko suuri IV-koneen ohella).
Se, että kulutus on odotetun mukaista (tai jopa pienempää) lisättynä lämmitysjärkän tasapainotusmurheilla eli 1-2C liian suurilla sisälämpötiloilla voidaan tulevasta vuodesta odottaa vielä parempaa. Keväisen kommentin jälkeen olen taas ruuvaillut jakotukkeja ja pikkuhiljaa tuo alkaa asettumaan kohdalleen. Veden (ja varmaan myös lämpimän) kulutus näyttää olevan aika tasainen eli siitä suunnasta ei varmaan tule muutoksia. Nurtsin perustaminen jää ensi vuodelle ja kastelun tarve riippuu sitten ilmoista.
Sähkönkulutuksen osalta on päässyt tekemään vuosivertailua heinäkuusta alkaen ja kumma kyllä kulutus on ko. ajalta ollut n. 40kWh pienempi. Hetken aikaa piti miettiä syytä kun vuoden takaiseen verrattuna huoneisiin on laiteltu valoja, lattialämmityksen termarit kytkettiin vasta marraskuussa ja IV-koneen tehotasoakin on nostettu jne. Jotain pienentävääkin on tietysti eli IV-koneen POISSA-tila käytössä ja joitain lamppuja päivitelty energiataloudellisimpiin mutta siltikin. Suurin syy lienee kuitenkin valaistus eli vuosi sitten puuhattiin tallissa jatkuvasti ja täydet valot vie lähes 300W/h eli helposti meni 3-5kWh viikossa.
Valaistus vie siis paljon sähköä (näkyy kyllä kaikissa kulutuskaavioissa), mutta se on helppo jättää huomiotta. Tosin Vilhon kohdalla epäilen edelleen niitä kylmäkoneita kun ulkolämpötilat jotenkin komppaa kulutusta (just IMO
)
Btw. mikäli pumppumiehet rakentelee vastaavia lukemia niin se kulutus pitää sitten korjata ko. laitteen COP-arvolla koska omissa luvuissani esitän meidän talon ja sen asukkaiden energiankulutusta vs. suunnitelmat. Ostoenergia kun määräytyy ensisijaisesti kohteen teknisillä toteutuksilla perustuen kuitenkin rakennuksen ominaiskulutukseen ja asukkaiden käyttötottumukseen (onneksi suurin osa ei malta lukea loppuun saakka :D ).