- Liittynyt
- 30.6.2003
- Viestejä
- 2 702
Jatketaan siis täällä tuota pumppujen yms. säätöjä.
Onko sulla Vilho joku systeemi tuohon miten säätöjä teet vai vedätkö vaan näppituntumalla toteutuman mukaan? Itselläni ei mitään exceleitä ole eikä varmaan tule, tsekkaan kulutukset ja käyttötunnit ja sen minkälainen sisälämpö on ja sen mukana säädän. Vielä pitäs kokeilla että voiko tuota asteminuuttiasetusta jonkinverran nostaa mutta ei tosiaan arvaa näillä pakkasilla alkaa räplään mitään säätöjä. Nytkin näyttää -24 astetta ja kiristymään päin. Saattaa kolmekymppiä paukkua rikki ensiyönä.
Asteminuuttiasetusta meinaan siksi että jos saan sitä vielä nostettua ja lämmöt pysyy tasasena, niin lauhemmalla kelillä pumppu kävisi harvemmin ja kerralla enempi. Säästää siis laitteita vaikka ei energiankulutukseen olisikaan merkitystä.
Oikeastaan seurailen enää kuukausikulutusta. Alkuvaiheessa maalämpöfooruminen avuliaiden asiantuntijoiden avulla löytyi ne isommat ongelmat ja ohjeet ongelmien löytämiseen. Itse asiassa olen systeemiin muuten tyytyväinen, mutta käyrä on edelleen hukassa. Nykysellä 3 +2:n käyrällä tulee vähän liian kuuma näillä kovimmilla pakkasilla. Sisällä nousee lämpötila 23:n ja menoveden pyyntikin taisi olla 34 astetta.
Alkuvaiheen testaus oli aika työlästä. 1. testissä otin minuutin välein sisääntulevan ja uloslähtevän kaivonesteen lämpötilat. Näin saatiin tietoa siitä riittääkö reikä ja miten hyvin kaivo palautuu (lämmöntuotto). Kun ulkokierto oli ok (vika oli siinä että oli jäänyt jatkuva kierto päälle) tsekkasin sisäkierron samalla logiikalla, eli minuutin välein tuleva ja lähtevä. Tässä palaava neste reagoi aivan liian hitaasti. Kävi ilmi että suurin osa kierroista oli kiinni ja tämän takia paluuvesi lämpeni tosi hitaasti. Tämä tuli kuntoon laittamalla yksi kierto jatkuvaksi ja säätämällä hieman pumpun sisäkierron menoveden max-lämpötilaa pienemmäksi. Pumppu luuli että lattia jäätyy kun paluuvesi oli niin paljon kylmempää kuin menovesi ja nosti tämän takie menoveden lämpötilaa liaan korkealle.
Nyt seurailen lukuja pääosin sen takia että niistä näkee jos jotain menee / on menossa rikki.