Noita koneita kyllä kannattais selvittää. Tarkistitko kylmäkoneiden tiivisteet, ettei vuoda? Entä pakastin, onko koska sulatettu (paitsi tietty jos on joku no frost)? Entä lämpötilat jääkaappi/pakastin, ollaanko ns. normien sisällä vai onko jotain perusteettomia lämpötila-asetuksia? Ja tosiaan, koneiden ikäkin vaikuttaa oleellisesti kulutukseen. Ei kai muuten ole mitään suunnittelun kukkasia, että kylmäkoneet olisi uunin vieressä? Vaimo kokkaa päivittäin uunilla ruokaa ja kylmäkoneet puksuttaa täysillä pitääkseen lämpötilan nousun minimissä.
Yleensä se on joku toimintatapa, mitä ei tiedosteta, mikä oikeasti maksaa. Tuttavapariskunnalla meni kohtuu uudessa kivitalossa jotain 30 000kWh/v ja sitä kun ihmeteltiin, niin jossain kohtaa rouva sanoi että säätää termareita kovemmalle jos lattiarajassa on alle 20 astetta talvella. Ehdotin villasukkia puettavaksi jalkaan, koska noin korkea lattialämpötila on kyllä omasta mielestä aivan naurettava. Katon rajassa on ihan mieletön määrä hukkalämpöä, joka on miltei kaikki lämmitetty sillä sähköisellä lattialämmityksellä. Toki tässä oli myös huonot eristykset yläpohjassa, mutta ne yhdistettynä kovaan huonelämpötilaan niin kulutussyöppö on aika selvä mielestäni.
Edelliseen liittyen: onko teillä lapset vielä pieniä? Onko teillä silloin hirveän lämmin? Muistan kun meillä syntyi eka lapsi, rouva halusi pitää ihan järkyttäviä lämpötiloja. Joku +25 astetta!
Varaaja on ollut nyt heinäkuun alusta eteenpäin asetettuna 58-60 asteeseen. Kylppärin ovet ovat kiinni.
Pitäisikö normaalitilanteessa saunan ilmanottoaukko olla kiinni vai auki?
-Astianpesukoneessa vakio-ohjelma 60 astetta 60 minuuttia
-Pyykinpesussa 90% ajasta käytössä 30-40 astetta pikapesulla
Tässä pari normaalia päivää, ei saunaa ei vedellä lutraamista. (Max 10 min valutettu kaikki yhteensä suihkun vettä)
28.7 26,81 kwh (17,1
°C keskilämpötila)
30.7 26,24 kwh (17,3
°C keskilämpötila)
Siis mikä ilmanottoaukko? Saunan poistoilma vai? Mun käsityksen mukaan saunoessa kiinni, muuten auki. Pitäähän siellä ilman vaihtua, varsinkin saunomisen jälkeen että kosteus poistuisi mahd. tehokkaasti.
Klo 22 teillä menee jotain päälle, yösähköllä siis. Onko teillä jotain varaavia lämmityksiä vai olisko toi just se lämminvesivaraaja? Lämmittämisessä pitää tiedostaa, että lämpötilan ylläpito ei ole läheskään niin energiaa vievää verrattuna lämpötilan nostoon. Eli jos lämminvesivaraaja saa päivän jäähtyä, niin tottakai se vie paljon energiaa kun se nostetaan takas sinne 60 asteeseen. Sen takia on tämä halpa yösähkö: kokonaiskulutus on suurempi, mutta sitä kompensoidaan halvan yösähkön ja kalliimman päiväsähkön suhteella.
Entäs suihkuttelut: kuivataanko lattia esim. lastalla suihkun jälkeen? Jos lattialle jätetään iso kasa vettä niin tottakai siihen menee energiaa, että saadaan se haihdutettua siitä. Tämä kun toistuu joka päivä, parhaimmillaan useamman kerran päivässä jos kaikki menee eri aikaan suihkuun, niin selkeästi sähköä kuluu.
Entä ilmanvaihto? Onko koneellinen ilmanvaihto kovalla? Onko suodattimia koska putsattu? Jälkilämmityspatteri jäänyt koville asetuksille talven jäljiltä?