Omakotitalon energiankulutus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Samolla varmaan sähköpiuhat lattiassa ja kunnon ilmastointikone/lto:lla sekä kunnon ILP ja varaava takka !

Näillä varusteilla naapuri pääsi viime vuonna 10000kwh kulutukseen 120 neliön perus yksitasoisessa talossa.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Samolla varmaan sähköpiuhat lattiassa ja kunnon ilmastointikone/lto:lla sekä kunnon ILP ja varaava takka !

Näillä varusteilla naapuri pääsi viime vuonna 10000kwh kulutukseen 120 neliön perus yksitasoisessa talossa.

Niin ja silläkin on vaikutusta että naapurit ovat päivisin töissä, joten päivisin kulutusta ei paljoa ole, kuten meillä kun joku on kotona aina ja ruokaa ym valmistetaan päivittäin ja tv auki lähes koko päivän ...
 
Samolla varmaan sähköpiuhat lattiassa ja kunnon ilmastointikone/lto:lla sekä kunnon ILP ja varaava takka !

Näillä varusteilla naapuri pääsi viime vuonna 10000kwh kulutukseen 120 neliön perus yksitasoisessa talossa.

Jos nyt vanhasta muistista eksyin oikeaan rakennusblogiin niin Samolla on energiapihi talo. Meillä on 2008 määräysten mukaan tehty matalaenergia ja Samolla on vielä piirun parempi sekä itse pitkästä tehtynä lienee aikalailla tiivis :) Lisäksi talo on malliltaan yksinkertainen (olisko 6 nurkkaa) ilman autotalleja tms. painovoimaisen ilmanvaihdon piirissä olevaa. Sähkökaapelit lattiassa + ILP + takka lienee kaiken helpoin järjestelmä laittaa pelittämään fiksusti yhteen ilman että tulee päällekkäisyyttä. Lisäksi pitää muistaa että vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä on hidas reagoimaan vs. sähkökaapelit/-patterit. Vesikiertoisessa apulämmitysjärjestelmien käyttö vaatii huomattavasti enemmän jotta niistä saa sellaista hyötyä joka näkyy myös ostoenergian kulutuksessa.

Samon mökki siis kuluttaa juuri sen verran kuin sen energialuokka/tiiviys antaa odottaa ynnä perheen veden ja käyttösähkön kulutus on fiksua. Pitäisi aina muistaa laittaa nämä lukemat oikeaan ikkunaan ennen kuin lähtee koohkaamaan (IMO) :)

Jatkeeksi että jos esim. meidän 190m2 systeemistä ottaisi tuon 54m2 at/var/tekn. (vesikiertoinen lattialämmitys painovoimaisella ilmanvaihdolla ja 2008 normieristyksellä) pois käytöstä niin vuosikulutus putoaisi about suoraan suhteessa neliöihin (joskus laskennut tuota). Tarkoittaisi karkeasti sitä että 16000kWh vuosikulutus (lämpö+vesi) tippuisi 11-12000kWh tienoille. Em. luvuista aurinko tuottaa sen 3000-4000kWh eli ostoenergian osuus olisi jossain 8000kWh hujakoilla + käyttösähkö 4000kWh = 12000kWh.

Mutta Samo kommentoi itse jos on tarvetta, meitin jutut on vain mutuilua :D
 
Päivitellääs:
01.09.2013-30.09.2013 688kWh
31.10.2013-30.11.2013 1249kWh
30.11.2013-31.12.2013 1551kWh
Ja uusimmassa myös lukemat
15.02.2013-31.12.2013 YHTEENSÄ 10341kWh joten vuosilukema ARVIO on 13540kWh
Päiväsähkön osuus 2276kWh ja yö 11264kWh.

Niin siis talo rakennettu 2006, lämmitettäviä neliöitä noin 100 ja lämpiää sähköllä. Tuossa siis kaikki eli sähkön kokonaiskulutus.
 
no joo, mitäs herrat nyt haluaa tietää? talo on kuten 69 tuossa ylhäällä mainitsi blogista lukeneensa. asuinneliöiden lisäksi on tosiaan vajaa 15neliötä puolilämmintä tilaa, tekninentila ja varasto. katos talon päässä autolle. nurkkia taitaa tosiaan olla 6 =)
lämmitys hoituu seuraavasti: sähkökaapelit lattiassa kaikkialla paitsi teknisessä tilassa ja varastossa on patterit. lattialämmöt on jatkuvasti päällä kosteissa tiloissa muualla (lähinnä lasten huoneet) erittäin kovilla pakasilla ne napsahtaa päälle. tässä olohuone/keittiössä ei koskaan. Ilppi puhkuu talon toisessa päässä (mitsu fd35) ja keskellä taloa saatanan moinen tiilikasa ja hormi (takka/leivinuuni). ilmastoinnin hoitaa vallox digit 2 se ja sisään tuleva ilma on 15 asteista (säädetty sähkövastuksella lämmitettäväksi). lämmintä meillä on 22-24 sisällä. riippuu miten uunia on lämmittänyt. kotona arkena aina joku päivällä, yleensä mie kun vuorotöissä käyn. uunia lämmitän joka toinen vrk kovemmilla pakkasilla. tiheemmin on turha lämmittää kun se ei kerkeä kaikkea lämpöä luovuttaa nopeammin. lauhemmilla keleillä taas lämmitän harvemmin.
lattiamateriaali on vinyylikorkki joka on helvetin hyvä materiaali. kuten jo aikaisemminkin olen sanonut niin rakennusvaiheessa yritettiin panostaa erityksiin ja tiiviyteen.
lattiassa on 20cm stryrox ja 5cm finfoam. seinissä 25cm villaan ja runkoleijona. yläpohjassa 10cm kovavillaa ja 50cm puhallusvillaa( sellua).
5 henkeä ja koira nykysin. 2 miestä ja 3 naista. naiset lotraa ja hölvää kyllä lämmintä vettä. sähkösauna on mutta saunota ei hirveesti. veden kulutusta en ole seurannut. joskus laitoin tänne jonkun luvun mutta en nyt muista paljon se oli ja miltä ajalta.

sekavaa mutta siinä nyt jotain, mitä muuta haluatte tietää? ;)

ps. puuta menee uunissa joo. tarkkaan en osaa sanoa paljon vuodessa menee mutta kaveri toi viime syksynä 6 heittomottia puuta ja osa on polttamatta vielä. kyllä se varmaan jossain siellä 10 motin hujakoilla vuodessa on. tuo lienee melko normi määrä.

vielä lisää: telkkari on auki 15.00-23.00 nonstop. pari kannettavaa konetta auki jatkuvasti. ruokaa tehdään induktiolla, sähköuunissa ja leivinuunissa. teippiä meni rakennusaikana :D
tyytyväinen olen ollut taloon joka suhteessa. vielä se yhden tekeminen himottas mutta ei taida jaksaa. vuodeksi saa unohtaa oikeestaan kaiken. tai jos joku maksaa tästä hyvän rahan niin asia on heti toinen ;)
 
kuten jo aikaisemminkin olen sanonut niin rakennusvaiheessa yritettiin panostaa erityksiin ja tiiviyteen.
lattiassa on 20cm stryrox ja 5cm finfoam. seinissä 25cm villaan ja runkoleijona. yläpohjassa 10cm kovavillaa ja 50cm puhallusvillaa( sellua).

Meillä muistaakseni lattiassa 10-15 senttiä styroksia ja tuulettuva alapohja, eli sitäkin oikeasti lämmitetään. Seinissä 20cm ja yläpohja yhteensä 50cm. Tiiviyteen ei uhrattu yhtä ajatusta ja se ehkä vähän kostautuu nyt. Varsinkin olohuoneessa tuntuu kyllä vetoa, johtunee osaksi korkeasta tilasta ja isohkoista ikkunoista.

sähkösauna on mutta saunota ei hirveesti. veden kulutusta en ole seurannut. joskus laitoin tänne jonkun luvun mutta en nyt muista paljon se oli ja miltä ajalta.
Muistaakseni laskin että jotain 7.5m2 kuussa, meillä menee 12. Sähkösauna päällä pari kertaa viikossa helposti kolme tuntia.

kyllä se varmaan jossain siellä 10 motin hujakoilla vuodessa on. tuo lienee melko normi määrä.

Mulla mennee 5 mottia, sellanen reiluhko peräkärrykuormallinen. Onko se viittäkään? Ehkä lähempänä kahta.
Kymmenellä kyllä jo lämmittääkin puoli tupaa, joku noheva laskisi tuosta energiamäärän. Laiskempi käyttää googlea:
yhden heittokuution energiamäärä on noin 1000 kWh. Eli sulla menee 23000 kWh vuodessa.

Mystery solved!

ruokaa tehdään induktiolla, sähköuunissa ja leivinuunissa.
Meillä lisäksi pyykkiä kuivataan kuivausrummussa. Pari lastia päivässä. Tosin lämmityskaudella se ei taida kauheasti varsinaisesti kuluttaa.

Tyypillinen 150 m2 omakotitalo kuluttaa huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen vuodessa noin 20 000 kwh:n edestä energiaa.
Uusi 140 m2 omakotitalo noin 15.000 kWh lämmitykseen / vuosi.
http://www.klapienergia.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=1&Itemid=29
 
Zone-sarja -42%
Heitetääs yhden talon speksit. Oonkohan kirjotellut ennen mitään tähän ketjuun
- 168 neliötä, Kuutioita taisi olla aika tarkkaan pyöreät 500
- vuonna 2011 valmistunut, energialuokka A. En tiedä miten toi A on saatu koska 0,85-kertoimen ikkunoita tai oikeastaan lasiseiniä, liukuovia jne. on reilu 80 neliötä.
- lämmitys Niben 1145-8 eli 8 kW MLP
- IV Enervent Bandion

Viime vuoden sähkönkulutus oli kokonaisuudessaan 15800 kWh, melkein 1000 kWh alempi kuin vuotta aiemmin vaikka vaimo oli muksun kanssa kotona 11 kk.
- Nibe haukkasi noin 5800 kWh, tällä oma mittari
- Enervent kai 750 kWh. samoin oma mittari
- huonelämpötila 23-24. Ollaan vilukissoja ja noiden isojen ikkunoiden takia 21 astetta tuntuu talvella etenkin pienemmissä huoneissa kylmältä
- valaistuksena aika paljon Led:ejä, kodinkoneet Mieleltä aika energiapihejä paitsi Boschin lämpöpumpulla varustettu kuivausrumpu
- takka on, mutta sitä ei käytännössä polteta, tänä talvena sytytetty 0 kertaa, viime talvena 3. Reilu 2 v sitten hankittu 2 kuutiota koivuhalkoja riittänee helposti 10 vuotta
- energian säästämiseen ei uhrata ajatustakaan; vaimon auto on lämpässä ajastimella 2 h joka pakkasaamu, saunotaan (sähkösauna Iki 6 kW) ja suihkutellaan just nin paljon/pitkään kuin huvittaa, 99,9% pyykeistä kuivataan rummussa...
- kotiteatterin tykin lamppu palaa kellonsa mukaan noin 500 h vuodessa ja tuolloin teatteri nappaa lähemmäs 700 wattia
- talossa on peruskuormana jonkin verran kamaa päällä ympäri vuorokauden; palvelintietokonetta, digibokseja (tallentimet boottaa liian hitaasti eli saavat olla aina päällä), WLAN-tukiasemia, kytkimiä, infrapunarepeattereitä jne...

Pihimpi porukka asuisi helposti varmaan 20-30% pienemmällä sähkökulutuksella, mutta satkun parin takia vuodessa ei mistään mukavuudesta tingitä. MLP + Enervent menee IMO aika pienellä kulutuksella ja kaikki muu on asumisen mukavuutta/helpputta. Edellinen kämppä oli puolet pienempi sähkölämmitteinen paritalo ja siellä meni 25 000 kWh per vuosi eli huomattavaa säästöä saatiin neliöt tuplaamalla.
 
....Mulla mennee 5 mottia, sellanen reiluhko peräkärrykuormallinen. Onko se viittäkään? Ehkä lähempänä kahta.
Kymmenellä kyllä jo lämmittääkin puoli tupaa, joku noheva laskisi tuosta energiamäärän. Laiskempi käyttää googlea:
yhden heittokuution energiamäärä on noin 1000 kWh. Eli sulla menee 23000 kWh vuodessa.

Mystery solved!

Koivuhalolla n. 1000kWh/heittokuutio ja siihen perään takan hyötysuhde parhaimmillaan 80% eli josko tuosta saisi max. 8000kWh/v. Osa menee tietysti ruoan laittoon ja on siten pois lieden/uunin kulutuksesta. Mitä lienee maksanut 300-400e jolla saisi karkeasti 3500kWh sähköä --> edelleen ne kulutuslukemat ovat talon ja asukkaiden mukaisessa ikkunassa.

Täällä vaan riemu repeää jos jollain menee 10MWh ilman lämpöpumppuja tai peräti sähköllä (jolla ne pumputkin toimii ;) ), 15MWh - no comments ja jos 20MWh tai enemmän niin talo ja lämmityssysteemi on perseestä eli "vituks männyt" ja pitää vaihtaa :D
 
Täällä vaan riemu repeää jos jollain menee 10MWh ilman lämpöpumppuja tai peräti sähköllä (jolla ne pumputkin toimii ;) ), 15MWh - no comments ja jos 20MWh tai enemmän niin talo ja lämmityssysteemi on perseestä eli "vituks männyt" ja pitää vaihtaa :D

Mielestäni tässä on muutama lämpöpumppumies yrittänyt ihmetellä sitä, että miksi Hupen kulutus ei ole lähelläkään samaa mitä esimerkiksi Samolla. Kumpikin käyttää ILP:ä ja polttaa puuta vinot pinot. Ainakin näin Hupen kirjoituksista on voinut ymmärtää.

Jos Huppe tekisi sähkökattilastaan linnunpöntön, eikä muuttaisi yhtään mitään muuta, niin luultavasti pääsisi Samon kulutuksiin.
-------------

Vajaat 190m reikä maksoi jotain 3xxx euroa. Pumppu + reikä asennettuna oli 12xxx euroa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
ei tommonen heittomoteissa kymppi ole mielestäni paljoa puuta. 30 mottia alkaa olla jo vitusti. elämä ei tuolloin ole kuin yhtä puun tekoa jos ne esim. kattilassa polttaa.
 
ei tommonen heittomoteissa kymppi ole mielestäni paljoa puuta. 30 mottia alkaa olla jo vitusti. elämä ei tuolloin ole kuin yhtä puun tekoa jos ne esim. kattilassa polttaa.

Totta joo. Aina vaan onnistuneemmalta kuulostaa tämä kämppäsi/lämmitysratkaisusi. (ja vastaavasti pahemmalta siihen verrattuna tämä Hupen tapaus. Tosin sitä en tiedä paljonko Huppe-lisää on :) )
 
ymmärrän senkin, että 10 heittomottia on paljon jos vertaa esim. vässyn muutaman kuution kulutukseen. makuasioita. itse tykkään lämmitellä uunia, luulen että lämmittäisin vaikka MLP olisikin meillä. leivinuunissa tulee hyvää ruokaa jne. ja mikäs sen mukavampaa, kun istuskella kalsarisillaan ja juoda hyvää punkkua lämpimän tiilikasan lähettyvillä. vaimokin on tyytyväinen ja saannin mahdollisuus vaan kasvaa ;)
 
Mielestäni tässä on muutama lämpöpumppumies yrittänyt ihmetellä sitä, että miksi Hupen kulutus ei ole lähelläkään samaa mitä esimerkiksi Samolla. Kumpikin käyttää ILP:ä ja polttaa puuta vinot pinot. Ainakin näin Hupen kirjoituksista on voinut ymmärtää.

Jos Huppe tekisi sähkökattilastaan linnunpöntön, eikä muuttaisi yhtään mitään muuta, niin luultavasti pääsisi Samon kulutuksiin.
-------------

Vajaat 190m reikä maksoi jotain 3xxx euroa. Pumppu + reikä asennettuna oli 12xxx euroa.

Hupen kulutus on se mitä niillä kuluu (talosta ja lämmitysjärkästä riippumatta). Paljon saa aina helposti kulumaan, vähemmän vaatii jo enemmän vaivaa ja tietämystä :) Mutta ei sitä Hupen kulutusta varmaan täällä kannata vatvoa että miksi jos se ei itsekään tiedä tai välitä :wtf:
Arvauksia on tässä heitelty ja monen osalta ollaan jäljillä, mutta jos ei joku täältä lähde Hupelle energianeuvojaksi niin sillä pysyy isot lukemat ja siltikin puuta palaa perkeleesti ja lattiat on kylmät :D
 
ymmärrän senkin, että 10 heittomottia on paljon jos vertaa esim. vässyn muutaman kuution kulutukseen. makuasioita

Noh, meillä on menty aikoinaan hommatulla 2:lla suursäkillä jo 2 vuotta ja tällä tahdilla mennään ainakin 5 lisää eli voi melkein laskea että 30-40 halkoa per talvi. Pointti oli siis se ettei puulla lämmitetä about lainkaan :) 10 kuutiota per vuosi on kyllä hemmetisti, mutta jos halot pesässä auttaa omaa halkoa lämpimään pesään niin kaikki on tyytyväisiä :)
 
ymmärrän senkin, että 10 heittomottia on paljon jos vertaa esim. vässyn muutaman kuution kulutukseen. makuasioita. itse tykkään lämmitellä uunia, luulen että lämmittäisin vaikka MLP olisikin meillä. leivinuunissa tulee hyvää ruokaa jne. ja mikäs sen mukavampaa, kun istuskella kalsarisillaan ja juoda hyvää punkkua lämpimän tiilikasan lähettyvillä. vaimokin on tyytyväinen ja saannin mahdollisuus vaan kasvaa ;)

Hukkaan olisi sulla MLP-investionti mennytkin, eli teit oikean valinnan järkän suhteen. Kulutustottumukset ja järkkä kohtaavat mikä tarkoittaa mahdollisimman pientä laskua. Samon talokin oli muistaakseni lähempänä sataa kuin kahta, eli niiltäkin osin maalämpö olisi saattanut mennä hukkaan. Vielä jos saat puut ilmaiseksi niin mikä sen parempaa. Toisaalta 10 motista koivuklapia saattaa metsätön joutua maksamaan sen 500 - 600 euroa, jolla taas sähköä saisi 6000 kwh, tosin saantihommat ei varmaan sillä olisi yhtä hyvät :)

... mutta suorasta sähköstä on ehkä turha puhua. Sanoisin että noilla klapimäärillä voidaan puhua lämpöpumppu avusteisesta puulämmityksestä.
 
Hupen kulutus on se mitä niillä kuluu (talosta ja lämmitysjärkästä riippumatta). Paljon saa aina helposti kulumaan, vähemmän vaatii jo enemmän vaivaa ja tietämystä :) Mutta ei sitä Hupen kulutusta varmaan täällä kannata vatvoa että miksi jos se ei itsekään tiedä tai välitä :wtf:

Nimenomaan. Mun puolesta voitaisiin lopettaa Hupen kulutuksen taivastelu, ellei asianosainen halua sitä itse jatkaa. Toivottavasti Hupella on pesä lämmin, maha täynnä, skoda kunnossa ja puuvaja edelleen pystyssä :)
 
Mielestäni tässä on muutama lämpöpumppumies yrittänyt ihmetellä sitä, että miksi Hupen kulutus ei ole lähelläkään samaa mitä esimerkiksi Samolla. Kumpikin käyttää ILP:ä ja polttaa puuta vinot pinot. Ainakin näin Hupen kirjoituksista on voinut ymmärtää.

Jos Huppe tekisi sähkökattilastaan linnunpöntön, eikä muuttaisi yhtään mitään muuta, niin luultavasti pääsisi Samon kulutuksiin.
-------------
Kyllä minä nyt unohtaisin kaikenmaailman sähkökattilaviritykset ja pistäisin sähköpatterit seinään ja lattiaan lankkulautaa. Samolla siis vastukset lattiassa, minulla vesikierto. Iso varaaja ja vesitakalla lämmittelisin veden sinne pesua varten. Pääsis helposti ja heittämällä alle 10000kWh/v kulutuksiin. Maalämpö nyt vaan on maailman turhin investointi, kuten nyt Samonkin kulutuksista huomataan. Turha sitä vettä on lämmittää huonolla hyötysuhteella kun vastuksella sen lattian saa rivakasti lämpöseks ja pattereilla suoraan ilman jota hengittelee. Lisäksi kaikenmaailman älykkäät lämmitysjärkät puoltavat yhdessä koko ajan tiukentuvien eristysmääräysten kanssa tuota asiaa. Eri asia sitten kun neliöitä rupeaa olemaan 200m2++

Hupen kulutus on se mitä niillä kuluu (talosta ja lämmitysjärkästä riippumatta). Paljon saa aina helposti kulumaan, vähemmän vaatii jo enemmän vaivaa ja tietämystä :) Mutta ei sitä Hupen kulutusta varmaan täällä kannata vatvoa että miksi jos se ei itsekään tiedä tai välitä :wtf:
Arvauksia on tässä heitelty ja monen osalta ollaan jäljillä, mutta jos ei joku täältä lähde Hupelle energianeuvojaksi niin sillä pysyy isot lukemat ja siltikin puuta palaa perkeleesti ja lattiat on kylmät :D

Tervetuloa.

Nimenomaan. Mun puolesta voitaisiin lopettaa Hupen kulutuksen taivastelu, ellei asianosainen halua sitä itse jatkaa. Toivottavasti Hupella on pesä lämmin, maha täynnä, skoda kunnossa ja puuvaja edelleen pystyssä :)

Tulet on uunissa taas. Eipä tolla mitään merkitystä ole, kivempi tallustella lämpimän takan ohi. Sähköä menee se 10.000 muuhun (sisältää ilp, tästä on mahdoton tinkiä) ja 10.000 veteen. Tästäkään on mahdoton äärettömän paljoa tinkiä jos nyt ei sitä vettä pyhällä hengellä ala lämmittelemään.

kulutukset42.png


Vähän on käynyt mielessä josko Jäspin sähkökattilan vaihtaisi ton CTC:n tilalle. Foorumeilla ainakin löytyisi säätöohjeita kivasti ja hyviä kokemuksiakin Jäspeistä. CTC:tä Suomessa ehkä 5kpl.
 
.
.
.
Tervetuloa.
.
.
.
Tulet on uunissa taas. Eipä tolla mitään merkitystä ole, kivempi tallustella lämpimän takan ohi. Sähköä menee se 10.000 muuhun (sisältää ilp, tästä on mahdoton tinkiä) ja 10.000 veteen. Tästäkään on mahdoton äärettömän paljoa tinkiä jos nyt ei sitä vettä pyhällä hengellä ala lämmittelemään.

kulutukset42.png


Vähän on käynyt mielessä josko Jäspin sähkökattilan vaihtaisi ton CTC:n tilalle. Foorumeilla ainakin löytyisi säätöohjeita kivasti ja hyviä kokemuksiakin Jäspeistä. CTC:tä Suomessa ehkä 5kpl.

Älä yllytä... :D

Aikalailla normaalia lukemaa näillä pakkasilla. Harmi ettei tullut laitettua käyntituntimittaria polttimeen, olisi saanut tarkempia kulutuksia ja tietäisi mikä vaikuttaa mihinkin ... josko laittaisi huollon yhteydessä.

Älä vaihda kun siitä ei ole niin suurta hyötyä jotta saisi investoinnin takaisin. Auringosta saa, meilläkin avattiin jo kausi :) Toisaalta kannattaisi uskoa että sun systeemin vs. Samon energiatehokas yhteensovittaminen on työläs vaikka saisikin CTCn, lattialämmityksen yms. säädöt kohdilleen.
 
Mitä säätämistä on lämminvesivaraajassa?

Jos CTC:ssä on valmiit liitännät aurinkokeräimelle, niin sellainen ehkä tosiaan kannattaisi laittaa.
 
Back
Ylös Bottom