Usein räjähtäviä liikkeitä mielletään ei-lihasta rakentavana alueena, mutta ihan yhtä hyvin se lihasta lähtökohtaisesti rakentaa kuin perinteinenkin "hitaan" toiston bodausliike. Tarvitaan toki useampi sarja kuin perinteinen 3-4, jotta riittävä volyymi lihaskasvulle saadaan aikaan.
Olen eri mieltä tuosta "bodausliikkeet tehdään hitailla toistoilla" ajattelusta, se on todistettu tehottomaksi.
Kehon rakennuksessa positiivinen vaihe tehdään kyllä täydellä nopeudella, mutta negatiivista vaihetta jarrutetaan/hidastetaan.
Superhitaat toistot
Tässä menetelmässä käytetään jokaiseen toistoon 20-60 sekuntia. Pyrkimyksenä on luoda lihaksiin jatkuva jännitys, jonka pitäisi stimuloida lihaskasvua.
menetelmästä on tehty myös kehonrakennusta koskeva tutkimus, joka osoitti superhitaat toistot täysin tehottomiksi sekä massan että voiman suhteen. (Newton R. Soperslow training: buyer beware. Strength and Conditioning Journal 199921:29.)
Jatkuva jännitys saadaan järkevämmin aikaan niin, ettei niveliä lukita sarjan aikana, vaan liikkeen kohdelihas tekee töitä koko sarjan ajan.
Sitä vastoin
negatiiviset toistot (ja Traumaattiset venytykset) toimivat loistavasti
Raskaitten negatiivisten toistojen vaikutus perustuu IGF-1 ja FGF -kasvutekijöiden sekä satelliittisolujen toimintaan, joiden toimintaa ne aktivoivat. Mukaan kannattaa lisätä myös kovia venytyksiä, jotka lisäävät IGF-1 reseptoreita.
Voiman määre fysiikassa on massa x kiihtyvyys, joka siis pätee täysin myös kehoiluun. Kehoilussa usein vain keskitytään massaan(kuormaan) ja jätetään kiihtyvyys(räjähtävyys) taka-alalle.
Kehonrakennuksessa lihastyö, lihaksen mahdollisimman kova pitkään jatkuva supistuminen on tärkeintä, kuorma on vain väline.
Nopeutta kyllä käytetään positiivisessa vaiheessa, mutta ei niin kuin painonnostossa, jossa kiihtyvyydellä kuorman nostamiseen tarvittava energia yritetään minimoida. Päin vastoin lihaskasvussa ei tekniikalla saisi ohittaa lihastyötä, vaan tehdä siitä mahdollisimman raskasta.
Kehonrakentajat eivät pompauta koskaan penkkipunnerruksessa rinnaltakaan, koska se ohittaa suurimman osan rintalihaksen tekemästä työstä.