Nuorelle tytölle treeniohjelma + sun muut!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Hieman yksinkertaisempikin tietysti voisi päätellä tuosta kuvasta, mutta ei näköjään mopolla mahdottomia.

Herkkyyskaudet tarkoittavat siis vaiheita, jolloin kukin ominaisuus kehittyy ja vakiintuu kaikkein helpoiten. Järkevässä lasten ja nuorten valmentamisessa ja harjoittelussa otetaan ne huomioon. Ihan kun katsot tuota kuvaa, niin voit huomata todella suuret erot 13-vuotiaalla ja 25-vuotiaalla. Onhan tietysti täysin mahdollista että molemmat harjoittelevat samalla tavalla, mutta se on vain ihan saatanan tyhmää.

Kuvaa katsomalla huomaat, että 13-vuotiaana on jokainen kohta korkeimmalla tasolla, paitsi lihasmassa.
 
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Kuvaa katsomalla huomaat, että 13-vuotiaana on jokainen kohta korkeimmalla tasolla, paitsi lihasmassa.

Eli ilmeisesti ongelmia on myös kuvaajien tulkinnasta. Satuitko huomaamaan, että noiden palkkien eri päissä lukee asioita? Nopeuskestävyys on toisessa päässä maitohapotonta ja toisessa päässä maitohapollista, voima on toisessa päässä hermotusta sekä lihaskuntoa kun taas toisessa päässä lihasmassaa ja niin edelleen. Voisikohan nekin tarkoittaa jotakin?
 
Hohhoijakkaa. Sitä kun luulee kirjoittavansa lukutaitoiselle ihmiselle, joka osaa käyttää omiakin aivojansa, niin saa pettyä. No, koitetaan sitten vääntää rautalangasta. Aloitetaan hieman monipuolisemmalla kuvalla kuin tuo sinun laittama. Se kun on tarkoitettu suuntaa antavaksi kuvaksi lukutaitoiselle ihmiselle, joka osaa käyttää omiakin aivojansa.

Herkkyyskaudet1.jpeg


Eli fyysisen harjoittelun herkkyyskausia ei voi yksinkertaistaa muutamaan ominaisuuteen ja kuvitella ettei niiden sisällä ole muita tekijöitä. Voima kun on varmaan se täällä eniten kiinnostava asia, niin nähdään siellä olevan neljä eri voimaominaisuutta. Kesto-, nopeus-, maksimivoima ja kimmoisuus. Kun hieman katsot kuvaajaa, niin näet että ne ovat hieman eri vaiheissa kuin 25-vuotiaan miehen. Lisäksi nopeus on sellainen asia jolla on suuri merkitys ja siinäkin on herkkyyskausi juuri menossa.

Nuoren Suomen selvitysraportti urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorisesta harjoittelusta sanoo harjoittelusta mm. seuraavaa:
Voima
Voimaharjoittelun voi aloittaa jo hyvin nuorena, mutta ennen
murrosikää se tulisi toteuttaa pääasiassa lihashallintaa ja lihaskuntoa kehittävien harjoitteiden avulla.
Lihasmassan lisäämiseen tähtäävä voimaharjoittelu on ajankohtaista vasta kasvupyrähdyksen jälkeen.

Nopeusharjoittelu
Nopeusharjoittelussa tulee ennen murrosikää painottaa hermotuksen kehittämistä askeltiheys-, rytmitaju- ja koordinaatioharjoitteiden avulla.
Nopeusominaisuuksien kehittäminen voimaominaisuuksien kautta onnistuu parhaiten kasvupyrähdyksen jälkeen

Murrosikäisen nuoren harjoittelun tulee olla aivan erilaista kuin täysikasvuisen miehen harjoittelun. Pahimmillaan vääränlainen harjoittelu voi aiheuttaa ongelmia pitkälle tulevaisuuteenkin asti, joten olisi hyvä ettei nuoria neuvottaisi ilman minkään tasoista tietämystä. Netin yli neuvottuna on vielä erittäin vaikea tietää missä vaiheessa juuri sillä hetkellä neuvottavan nuoren kehitys on menossa. Osalla 13-vuotiaista voi olla murrosikä vasta alkamaisillaan, kun toisilla se on ehtinyt jo edetä muutaman vuoden. Joku henkilökohtaisesti nuoren tunteva valmentaja on se paras vaihtoehto näiden neuvojen antajaksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom