Nettohinnat ja kauppakartelli - Suuri ja salainen paljastusketju

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
No "maallahan" miekin asun, mutta ei maksa vaivaa mennä tilalta hakemaan suoraan, kun kauppahalliin on 800m ja samat lihat siellä on ;)

No en minä mistään tilalta niitä hae vaan tuosta kauppaketjun lihatiskiltä joka myy siis paikallistuottajien tavaraa kuten sisäfileitä, muikkua ja kuhaa, leipäjuustoa ja jotain valmis salaatteja. Pitääkö vielä enemmän vääntää ratakiskosta :)

En tiedä miten muualla mutta täällä ihan S ja K -ketjut myyvät paikallistuotteita, vieläpä niin että molemmissa paikoissa on taulu mistä näkee minä päivänä on mitäkin paikallistuotteita, tyyliin 12.5 naudan sisäfilettä Hartosen tilalta. Ihan hyvä juttu musta, varmaan on se kauppahallikin mutta kun sitä nyt ei edelleenkään täällä ole :D
 
Pointtini ei ollut valittaa jonoista sinänsä, vaan kyseenalaistaa se hyöty jota noi jättimäiset megamarketit peruskuluttajalle tuo. En mä näe mitään hyötyä? Suosin toki pientä lähikauppaa, mutta aina se ei ole mahdollista. Ja Lidliä, siellä riittää maksamiseen yksi kortti eikä silti tarvitse maksaa enempää kun muut.

Hinta ja valikoimahan on mitä hypermarketti tarjoaa. Kauppa pystyy sisäänostamaan isolla volyymillä hieman halvemmalla, ja henkilökuntakulut ovat hieman pienemmät. Samasta paikasta saat samalla sitten ostettua kengät ja talomaalia yms. pieniä tarpeita.

Jos menen pelkille ruokaostoksille, ni tulee nykyisin suosittua noita KKK-supermarketteja ja vastaavia. Niissä on koko aika sopivasti lähikaupan ja hypermarketin väliltä, ja monesti soppeleita oheispalveluita kuten Alko tai apteekki samassa.
 
Laitetaas nyt vaikka tänne:
http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2012/07/30/kauppareissu-kallistuu-ja-kohta-tiedetaan-paljonko/201234179/12
Kaupan siivu on liian iso

Jotta ruuan hintaa saataisiin Suomessa inhimillistettyä, tulisi Schulmanin mielestä ruokakauppojen aktiivisemmin olla osa ketjua, joka mahdollistaa edullisen ruuan hinnan.

– Kyllähän elintarvikkeiden hinnat nousevat kun raaka-aineet kallistuvat, mutta milloin ne ovat viimeksi laskeneet raaka-aineiden mukana, Schulman ihmettelee.

Hän tahtoo vielä muistuttaa, että Suomessa leipäviljan hinta per tonni on huomattavasti halvempi kuin muualla Euroopassa.

– Suomessa viljan hinta per tonni on Euroopan halvinta. Suomessa maksetaan noin 200 euroa tonnilta, kun Euroopassa tuottajat saavat viljastaan 260–270 euroa tonnilta. Samaan aikaan leivän hinta on Suomessa kuitenkin Euroopan huippua.
 
Päivittäistavarakauppaa saadaan hallita mutta muuta elämää ei...?

No pt-kauppa koskee suoraan pakkotoiston wisardeja ja heidän kukkaroaan. Kyllähän kotimaiset isot pörssiyhtiöt (Nokiat, Metsot jne. jne.) kyykyttää alihankkijoita ja tavarantoimittajiaan vähintäänkin samalla mitalla mitä tapahtuu pt-kaupassa.

Mutta vaikea kyllä kovin lyhyellä tähtäimellä nähdä Suomen nykyiseen pt-kenttään ketään varteenotettavia tekijöitä, jotka saisi oikeasti kunnolla kilpailua aikaan. Lähikauppakin kuolee käsiin..
 
Eilen puhuivat radiossa.. vai toissapäivänä että suomessa kaupan osuus on elintarvikkeissa 52% keskimäärin kuin muualle euroopassa 37%.

E. Carrefour tänne tänne saisi tulla niin saataisiin kilpailua. Tosin carrefour on itse antanut tiedotteen että suomessa on liian pienet markkinat eivätkä tänne aio laajentua. Samalla carrefour toimii esim Georgiassa jossa on vähemmän ihmisiä kuin suomessa. Epäilen kovasti että S ja K yhtymät ovat maksaneet suolarahat carrefourille ettei tulisi tänne.
 
Eilen puhuivat radiossa.. vai toissapäivänä että suomessa kaupan osuus on elintarvikkeissa 52% keskimäärin kuin muualle euroopassa 37%.

E. Carrefour tänne tänne saisi tulla niin saataisiin kilpailua. Tosin carrefour on itse antanut tiedotteen että suomessa on liian pienet markkinat eivätkä tänne aio laajentua. Samalla carrefour toimii esim Georgiassa jossa on vähemmän ihmisiä kuin suomessa. Epäilen kovasti että S ja K yhtymät ovat maksaneet suolarahat carrefourille ettei tulisi tänne.

Niin siis vaikeaahan tänne on tulla ellei tyydy lidlin kohtaloon. Eli otetaan se 5% markkinoista ja siellä pysytään. Lidlihän tuli alkuun tyylillä: Meidän säännöillä tullaan valloittamaan Suomen markkinat -ei mainoksia, ei pakkausosiota kassoilla, jne. Noh. toisin kävi. Nyt on superlauantaita joka lauantai ja on normikassat jne.

Jos Carrefour tänne tulisi (jota siis itse kaupanalalla olevana toivon), olisi aivan järjettömät kustannukset rakentaa se konsepti uusiksi. Olettaen, että heillä on kaikki omat järjestelmät jne. käytössä.

Suomalainen asiakas on kuitenkin niin kaavoihinsa kangistunut, että 90% valitsee sitten kuitenkin sen tutun ja turvallisen plussa- taikka vihreäkortti kaupan. Oli sitten hintataso mikä tahansa - fakta kun on se että syödä pitää ja se ruoka maksaa jokatapauksessa.

Toisaalta tämä valtion valvonta ei tule muuttamaan mitään, joten hyvin on taas palkkansa ansainnut poliitikot. :D
 
Niin siis vaikeaahan tänne on tulla ellei tyydy lidlin kohtaloon. Eli otetaan se 5% markkinoista ja siellä pysytään. Lidlihän tuli alkuun tyylillä: Meidän säännöillä tullaan valloittamaan Suomen markkinat -ei mainoksia, ei pakkausosiota kassoilla, jne. Noh. toisin kävi. Nyt on superlauantaita joka lauantai ja on normikassat jne...

En ehkä ihan käyttäis sanoja tyytyä kohtaloon, kun touhu on kuitenkin vaikean alun jälkeen ollu nousujohteista. Esim. viime vuonna liikevaihto kasvoi n.20 % ja tuloskin + 13%. Käsittääkseni niiden tarkoitus on päästä johonkin 150 myyymälään ja siinä se. Varmaan pohjois-Koreaankaan ei ole niin vaikea uuden kauppaketjun tulla kuin tänne kaavoituskorruption luvattuun maahan.
Hyvää vaihtelua tuo tähän suomalaistouhuun eikä muakaan oo K- ja S-paikoissa vuosikausiin näkyny..
 
Epäilen kovasti että S ja K yhtymät ovat maksaneet suolarahat carrefourille ettei tulisi tänne.

Niin ja nämä suolarahat lisätään suoraan hintoihin. Näinhän se Suomessa toimii.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Niin ja nämä suolarahat lisätään suoraan hintoihin. Näinhän se Suomessa toimii.

Voi Huppe, voi Huppe :D

- - - Updated - - -

Jos kiinnostaa niin pty:n sivuilta löytyy vuosikertomuksia. Sieltä kävi ilmi, että 2010 ja 2011 on reaaliansio pysynyt samana ja elintarvikkeiden reaalihinta tippunut. Ohhoh.
 
Jos kiinnostaa niin pty:n sivuilta löytyy vuosikertomuksia. Sieltä kävi ilmi, että 2010 ja 2011 on reaaliansio pysynyt samana ja elintarvikkeiden reaalihinta tippunut. Ohhoh.

No hyvä, koska viimevuosikymmenen se lähinnä nousi.

art_2009-09-08_001_002.gif


Ruoan reaalihinnat.
 
Öö, mitä tarkoittaa että elintarvikkeiden reaalihinta on tippunut? Tippuuhan se joo jos vaihtaa tutkimuksessa paistijauhelihasta sika-nautaan, mutta ei vitussa ole kaupat missään vaiheessa tiputtaneet hintojaan.

Edit. Niinjoo, ruoan alv tippui pari vuotta sitten. Propsit kaupoille että siirsivät veronalennuksen ainakin osittain hintoihin. Tosi reilua toimintaa.
 
Mappana, pakkiksen oma K-kauppias ei petä koskaan :D

Musta on ikävää, että kaapeli linkkasi vain hintataulukon ilman palkkataulukkoa kun itse viittasin näiden molempien suhteeseen.

Huppe muuten, sulla valahtais kakki pöksyyn jos kävisit meiän kaupalla :D Lähinnä siitä syystä, että siellä ei tartte kaikesta maksaa liikaa. :D
 
Mappana, pakkiksen oma K-kauppias ei petä koskaan :D

Jokos Huppe olet laittanut hakemusta sisään Ruokakeskolle? Tai ehkä kenties kauppiasvalmennus jo lähenee loppuaan, helppo rahasampo on kauppapaikaksi luvassa ja amg mersu on jo tilattu, kun niillähän ne kaikki kauppiaat ajelee.

Vaikea uskoa ettet olisi tehnyt vielä mitään asian suhteen, kun kerran Tiedät miten helppoa kaikki onkaan :)
 
Kaupan alalla on aloittelevan myyjän palkka noussut 60% 15 vuodessa. Tiedän koska itse aloitin silloin. Sivukuluineen palkat muodostavat aikamoisen siivun kaupan tuloista. Siihen päälle vielä työntekijät, jotka sairastelevat ja vaihtuvat helposti niin eipä ole paljon mahdollisuuksia kaupalla alentaa hintoja. Supermarket-kokoluokan kauppa tarvitsee käytännössä 30% katteen, jotta homma on järkevää (kauppa tekee tulosta, työntekijöitä on "tarpeeksi" jotta myymälä pysyy kunnossa). K-market tietty enemmän ja sittari vähän vähemmän.

Suomalaisilla on kaiken lisäksi himo ostaa niitä samoja "paskoja" elintarvikkeita (einekset, vakuumipakattu liha, vetinen olut, peruskahvi) joista ei jää mitään kaupalle, joten pakkohan sieltä on jostain vedettävä jotain katetta. Noi 24kpl olutsalkut jättää kaupalle pari hassua prosenttia ja joissakin kaupoissa ne muodostavat ison osan koko juomaosaston myynnistä. Onneksi sijoittelulla saadaa ohjattua asiakkaita ostamaan kaupan kannalta fiksummin :)

Mutta kyllähän esim. Keskon kaupat voisivat jonkin verran tiputtaa hintoja, jos Keskolle maksettavat palkkiot olisivat pienempiä. Muuten ei ole mitään toivoa, varsinkin jos katsoo noiden kauppojen liikevoittoprosenttia, joka on keskimäärin varmaan parin-kolmen prosentin luokkaa. Pari prosenttia voisi hintoja tiputtaa ja silloin kauppa tekisi nollatuloksen, jee.

S-ryhmällä taas on noi bonusjärjestelmät, jotka aiheuttaa suuria kustannuksia. Lisäksi toiminta on niin jäykkää, koska saman kokoluokan myymälöiden pitää sisältää samat tuotteet, ostettiin niitä tarpeeksi tai ei. Ei joustavuutta jolloin toiminta ei ole tehokasta. Ja s-ryhmissä vasta panostetaankin noihin paskakatteisiin tuotteisiin, joka taas tarkoittaa että muut tuotteet ovat vähän kalliimpia.

Koko hommahan on aika monimutkaista, eikä mitään simppeliä ratkaisua ole. Omasta mielestä pitäisi saada alkuun hävikki kuriin. Hyllyt ovat täynnä einesruokaa ja sataa erilaista pakattua leikkelettä. Pussileipiä löytyy sata lisää. Noista kolmesta osastosta tulee aikamoinen hävikki, vaikka kyseessä olisikin tehokas kauppa. Karu fakta on, että jokaista tuotetta ei joka kaupassa pystytä myymään päivämäärien puitteissa, mutta silti asiakkaat haluavat jokaista tuotetta TAI keskusliike määrää että se valikoima on pakko olla.

Hävikki saattaa olla pari prosenttia eli ei esim. nollahävikillä hirveästi hintoja lasketa. Mutta jos niistä "turhista" tuotteista päästään eroon niin se antaa kaupalle enemmän keinoja hinnoittelussa.

Pitää alkaa laskeskelemaan minkälaisia mahdollisuuksia tuo M-ketju esim. tarjoaa. Siinähän ei ole ketjumaksuja ja vastaavia. Viisi yrittäjää kimppaan ja kauppaa perustamaan. Palkkakulut saadaan näin pidettyä alhaisina. Tiedä sitten minkälaiset logistiikatoiminnot it:n osalta noissa on ja onhan riski iso kun pitää vastata itse kaikesta eikä ole suurta ketjun tukea. Ostohinnoistakaan en tiedä, mutta ei se paljoa lämmitä jos ne ovat kilpailukykyiset jos kaikki pitäisi tilata puhelimitse tai muulla vanhanaikaisella tavalla, jolloin homma olisi taas tehotonta.

Alalla olleena (myyjän näkövinkkelistä) voisin tiivistää omat ärsytykset seuraavasti
- valikoima on liian suuri, kaikkea ei voi myydä kaikkialla
- myyntierät liian isoja (menossa ilmeisesti parempaan suuntaan)
- asiakkaiden ostotottumukset (liikaa huonolaatuista ja -katteista tavaraa, ei anna pelivaraa yhtään)
- monia työntekijöitä ei tunnu kiinnostavan mikään ja homma on hidasta ja tehotonta

Noista voi eniten vaikuttaa työntekijöihin. Pitäisi saada rekryttyä jengiä, joka on motivoitunutta. Se taas on melkein mahdotonta, koska palkat ovat matalat ja ala ei ole kiinnostava. Siinä sitten katellaan naama norsunvitulla olevia "asiakaspalvelijoita" päivästä toiseen ;)

Aikamoinen avautuminen. Ruokakauppoja on helppo kritisoida, koska se tuntuu niin ilmiselvältä että hommat voisi hoitaa paremmin. Valitettavasti tehokasta jengiä on vaikea löytää ja varmaan kukaan kritisoijakaan ei halua aloittaa kauppiasuraa jos pitäisi uran alussa 6 päivää viikossa roudaa pari tuhatta kiloa tavaraa hyllyyn ja siihen päälle johtaa toimintaa ja hoitaa kaikki mahdollinen. Tosin voihan sitä rahaa tehdä kun ura urkenee. Myynnit ovat korkeat, joten itse voi ottaa jo rennosti. Tosin kaikki negatiiviset puolet ovat edelleen olemassa, eikä korkeatkaan myynnit tarkoita sitä, että hintoja on varaa pudottaa. Kauppiaaksi vaan kaikki! :)
 
Back
Ylös Bottom