Jakob sanoi:
Minusta se kertoo aika paljon ihmisestä, jos edes peruskoulua ei ole saanut kunnialla päätökseen. Mitenkään mahdotonta se ei ole, kun melkein kotoa kouluun haetaan. Pakkoruåtsia ei keskuteluun tarvitse tuoda mukaan.
Kuinka moni vanhempi tietää teini-ikäisensä koulunkäynnistä? Ei ne opettajat sieltä koululta kovin kärkkäästi ole yhteydessä jokaisen ongelmanuoren kotiin. Tiedän muutaman tapauksen, jossa 9. luokan kevätlukukaudella on otettu kotiin yhteyttä ENSIMMÄISEN kerran, että nyt on huoli, kun ei lapsi meinaa päästä peruskoulusta läpi. Sitten tehdään kaikki, että saadaan se todistus ulos, vaikka kuinka surkeilla numeroilla.
Mou sanoi:
Tänä päivänä sen sijaan asema työelämässä ja koulutustaso määrittävät aika pitkälle ihmisen statuksen yhteiskunnassa. En tiedä, onko se oikein, mutta näin se kuitenkin mielestäni on. Masentavinta (ja samalla toisaalta palkitsevinta...) tilanteessa on tietenkin se, että jokaisella on mahdollisuus saavuttaa kaikki tämä. Jos et saavuta, olet siihen yksin syyllinen.
--
Eli kyllä lähtökohdat ovat täällä melko tasaväkiset. Pientä korrelaatiota voinee olettaa aina esiintyvän, sillä yleensä tulotaso korreloi mm. työmoraalin ja kyvykkyyden kanssa, mitkä sitten perimän ja kasvatuksen myötä siirtyvät tuleville polville.
Onhan se periaatteessa niin, että jokainen on vastuussa viime kädessä omasta onnestaan ja epäonnestaan, mutta kyllä ympäristö vaikuttaa aika paljon siihen millaisia onnistumisia ja epäonnistumisia ihminen elämänsä aikana kohtaa. Teoriassa kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet, mutta käytännössä ei. Eikä sitä tule koskaan tasapainotettua siten, että kaikki kohtaisivat elämässään sopivasti hyvää ja pahaa elämässään optimaalisen henkisen kasvun luomiseksi.
En ole koskaan kuullut, että työmoraali ja kyvykkyys olisivat geneettisiä ominaisuuksia. Moraali varsinkin on ominaisuus, joka kehittyy erittäin voimakkaasti ympäristön vaikutuksesta. Kyvykkyys taas on niin ympäripyöreä käsitettä, ettei varmastikaan ole mitään kyvykkyysgeeniä. Mutta kyllä, kulttuurista perimää on paljon ja tottakai varakkaat, hyvin menestymät vanhemmat kasvattavat lapsiaan eri tavalla kuin päihdeongelmaiset, syrjäytyneet vanhemmat. Molemmat antavat lapsilleen kulttuurista perintöä, joka vaikuttaa myös paljon siihen, mitä niistä lapsista tulee.
DayOne sanoi:
Tässä on se meikäläisen yhteiskunnallisen ajattelun kulmakivi, että luodaan mahdollisuuksia. Ne sitten ottaa ne jotka ansaitsee, ne joita ei huvita, ne voi sitten myöhemmin sitä katua mutta oma vika. Toisaalta pitää nuorille painottaa edelleen asioiden tärkeyttä kun ei 14 ja 15 kesäisillä (pojilla varsinkin) ole nämä mielessä vaan pimpero ja uimaranta. Oikein sekin on, mitä sitä nuoruutta lyhentämään mutta ei sitten valioaines ajaudu ohi oman onnen huomaamatta.
Mutta kaikenlainen mollaaminen on minusta harhaanjohtavaa, materiaali ja aines on hyvää. Tätähän nyt on mitattu mittareilla ja aina ne pärjää, joten pakkohan sen on olla totta. Pitää kuitenkin verrata vertaisiin, ei vanhoihin.
Kyllä nuorella pitäs olla oikeus olla nuori ja nauttia elämästä (kun puhumme alaikäisistä). Mahdollisuuksia tulee antaa ja onneksi nykyisin voi Suomessa opiskella aikuiskoulussa peruskoulun ja/tai lukion vaikka ikää olisi kuinka paljon.
Koulussa pitäisi niitä mahdollisuuksia varsinkin antaa. Löytää kaikista ihmisistä jotain hyvää, jolloin ne ihmiset itsekin alkaa uskomaan itseensä. Siitä se kaikki lähtee, uskosta itseensä.
RRKalle sanoi:
Kesätöihin kannattaisi mielestäni mennä joka kesä 10-12-vuotiaasta asti, muttei sen ikäisenä vielä koko kesää olla. Jollei muuta niin ihan nappulana hommaa vähän ekstranappulaa poimimalla marjoja tai muuta. 14 vuodesta eteenpäin niitä kesätöitä kyllä saa, siitä on turha ynistä, sehän riippuu enää siitä mitä on valmis tekemään.
--
Myöhemmässä elämässä ei kananta jämähtää huonoihin palkkoihin eikä paskoihin hommiin, ja jos jämähtää, niin turha väittää että se on muista kiinni kuin itsestään. Mukavan ja kohtuu hyväpalkkaisen duunin saa varmasti kun panostaa tarpeeksi.
No ei todellakaan pidä lapsia laittaa töihin! Siihen on jo Suomen laki puuttunut: alle 14-vuotiasta ei edes saa ottaa töihin. Muutenkin alle 18-vuotiaiden suhteen on erinäisiä määräyksiä.
Kyllä lapsen täytyy saada olla lapsi. Töitä ehtii tehdä vanhempanakin.
Itseasiassa alle 18-vuotiaan on nykyään HYVIN VAIKEA löytää töitä, ellei ole suhteita. Monet yläasteikäiset tekevätkin tätä "tienaa tonni" työtä eli on 2 viikkoa täysiaikaisessa työssä ja palkkaa saa 250 euroa (tuntipalkka on noin 3 euroa).
Minkä firman sinä uskot ottavan töihin 14-vuotiaan?