Ajattelin tilata tuon, mutta hieman epäilyttää kun kirjasta on ilmeisesti yli puolet tuota treeniasiaa ja ainakin itse epäilen että aika Muscle & Fitness 101 -tavaraa siellä tulee vastaan. Onko tuo treeniosuus minkään arvoista luettavaa, ravintopuoleen luotan kyllä Colkerin kohdalla.
Colkerin kirjasta varsinaiset treenijutut ovat osittain M+F -tyyppistä asiaa, varsinkin esimerkkitreenijaot - - toisaalta varsinaiset lihasryhmäkohtaiset esimerkkiohjelmat kyllä keskittyvät aika paljon perusliikkeisiin eikä tehdä liian monta liikettä joka treenissä, eli sikäli järkevää.
Parasta ja ainoaa todellista antia treeniosuudessa ovat äijän näkemykset klassisen kehotyyppijakauman perusteella treenaamisen perusteista (endo/ekto/mesomorfisen kehotyypin mukaan. Omien kokemusten ja näkemysten kanssa menee aika yksiin nuo (esim se, että klassinen mesomorfi, joka kehittyy jo salille vilkaisemalla tai maitolasia nostamalla, todella voi kehittyä kerranviikossakovaa -treeneillä). Lisäksi puhuu myostatiinin minimoinnista jne, ja tuo muutamia mielenkiintoisia pointteja jotka monet näennäisesti oikein ja kovaa treenaavat saattavat huomaamattaan missata totaalisesti. Joka lihasryhmäosuuden perässä/alussa on myös ihan mielenkiintoista kommenttia ja nyanssia itse liikkeisiin jne.
Kirjan paras anti on kuitenkin tosiaan se ravinto-osuus, lisäravinteisiin ja terveyteen ja yleiseen treeni- ja kehitysasenteeseen keskittyvät asiat, lääkärikoulutus paistaa monesta kommentista ja jutusta läpi positiivisessa mielessä, eli on jotain muutakin kuin fiilispohjaa.
Kirjan ehkä toisin vihjailevasta nimestä huolimatta, lääkkeitä käsitellään lyhyesti lopussa ja koko kirjan asenne on erittäin antikannustava niihin turvautumiseen.
Onko mitään omakohtaista tietoa miten tuo eroaa Aceton Championship Bodybuildingista?
Omistan molemmat kirjat. Kun cbb keskittyy pitkälti treenijuttuihin, tuossa Fatlossissa keskitytään pelkästään ravintoon, ainoastaan aerobista sivutaan. Siinä on ohjeet baseline-dieetille ja parille eri vaihtoehdolle , mukaalukien Aceton kilpailija-asiakkaidensa parissa suosima kiertävä lowcarb-systeemi. Ei mitään mullistavaa, mutta paljon perustietoa perusasioista mitä kehossa tapahtuu kun sinne eri ravinteita laitetaan, kuten insuliini/glukagoni -toiminnasta ja katsaus aiheeseen liittyviin lisäravinteisiin.
Kuten aiemmin sanoin, kaikki melko lailla "kadunmiehen" termeillä selitettynä. Selitetään alusta alkaen, miksi rasvaprosentti voi nousta vaikka paino putoaa, esim klassisessa vain aerobista+dieetti -tapauksessa jne jne, ihan juurilta asti, kuten kirjan nimi sanoo.
Suosituslistalla lähinnä siksi, että yksittäisenä teoksena tuo on sellainen, jonka avulla periaatteessa kuka tahansa voisi vetää itsensä takuuvarmaan kuntoon kun vaan viitsii noudattaa ohjeita tarkkaan.
Pidän erityisesti Aceton tyylistä, jossa perusolettamus on, että sillä, joka kirjan ohjeita noudattaa, ei yksinkertaisesti käy mielessäkään, että voisi olla "tylsää" tai "mahdotonta" tai "ei-kivaa" syödä vaikkapa 400g protskua kanasta ja pelkkiä vihanneksia lisäksi, joka päivä - hieman karrikoiden. Ne ajatuskulut on jo käyty kun tiukalle dieetille ryhdytään, eikä niistä ole mahdollista poiketa, koska päämäärä on selvä.
edit: Hulkille edelleen: tosiaan itse postasin nämä kirjat tänne enemmän sellaisina "perusteoksina" jotka kannattaisi lukea jos ei ole paljon treeni/lukutaustaa alalta. Toki ne antavat kaikille jotain mutta kun näitä tarpeeksi lukee niin paljonhan niissä toistellaan samoja juttuja.
Eli esim sulle se lisäarvo lienee lähinnä yleisakateeminen, aina toki muutama murunen saattaa löytää tiensä käytännönkin elämään.
---
Ja yleisesti: jos on paljon vastaavaa lukenut, saa sitten toki enemmän irti tieteellisiin papereihin ja vuosikymmenten ajan olympiaurheilijoilla tehtyihin tutkimuksiin/kokemuksiin suoraan nojaavista perusperusteoksista jossa sitten mennään ihan konkreettisesti syvälle lihakseen, kuten tuo Zatsiorskyn Science and Practice of Strength Training (josta itselläni juuri tuo tuore versio jossa Kraemer mukana), Supertraining jne jne.
Samalla saa vähän valotusta, miten ja ennen kaikkea kuinka paljon ja kuinka lajispesifisesti ne "oikeat" urheilijat tosiaan treenaavat, kaiken sen omaankin ajatteluun ja treeniinkin mahdollisesti sovellettavan taustatiedon lisäksi.