Must have body kirjallisuus!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Timo Erämetsän "massaa, voimaa!" -kirja

Siinäpä se. Tuota kun lukee iltalukemisiksi, avaa vaikka joka ilta kirjan jostain sattumanvaraisesta paikasta ja lukee sen mitä eteen sattuu. Kun ajatuksella lukee monta kertaa samaa settiä niin alkaa hissukseen mennä perille. Joka kerta löytää jotain. Hyvää asiaa täynnä, ja ennen kaikkea auttaa sen "treenimielialan" löytämiseen. Auttaa siirtymään sattumanvaraisesta peruspumppailusta kunnon vakavamieliseen reeniin.

Starting strenght by Rippetoe

Todella hyvä kirja! Jokaisen "kolme kertaa viis sarjaa penkkiä/kyykkyä/kulmista/liikettä X viikkoon on liikaa" -jannun pitäisi lukea se. Ainoa ongelma on saatavuus, jos jostain löydätte niin lukekaa, on aika vaikea löytää.
 
- Colker: Extreme Muscle Enhancement (treeni+ravinto, tuoretta näkemystä lääkärismiehen ja tunnetun keho/ravintotietäjän kirjoittamana)
Ajattelin tilata tuon, mutta hieman epäilyttää kun kirjasta on ilmeisesti yli puolet tuota treeniasiaa ja ainakin itse epäilen että aika Muscle & Fitness 101 -tavaraa siellä tulee vastaan. Onko tuo treeniosuus minkään arvoista luettavaa, ravintopuoleen luotan kyllä Colkerin kohdalla.
- Aceto: Everything you need to know about fat loss (ravinto, kehonrakentajan ruokailusta, sekä helppotajuisesti selitykset sen vaikutusten mekanismeista kehossa. ehkä vähän outdated, mutta paljon perusasiaa joka ei muutu ja kirjan jaksaa lukea puutumatta).
Onko mitään omakohtaista tietoa miten tuo eroaa Aceton Championship Bodybuildingista?
 
Ajattelin tilata tuon, mutta hieman epäilyttää kun kirjasta on ilmeisesti yli puolet tuota treeniasiaa ja ainakin itse epäilen että aika Muscle & Fitness 101 -tavaraa siellä tulee vastaan. Onko tuo treeniosuus minkään arvoista luettavaa, ravintopuoleen luotan kyllä Colkerin kohdalla.

Colkerin kirjasta varsinaiset treenijutut ovat osittain M+F -tyyppistä asiaa, varsinkin esimerkkitreenijaot - - toisaalta varsinaiset lihasryhmäkohtaiset esimerkkiohjelmat kyllä keskittyvät aika paljon perusliikkeisiin eikä tehdä liian monta liikettä joka treenissä, eli sikäli järkevää.
Parasta ja ainoaa todellista antia treeniosuudessa ovat äijän näkemykset klassisen kehotyyppijakauman perusteella treenaamisen perusteista (endo/ekto/mesomorfisen kehotyypin mukaan. Omien kokemusten ja näkemysten kanssa menee aika yksiin nuo (esim se, että klassinen mesomorfi, joka kehittyy jo salille vilkaisemalla tai maitolasia nostamalla, todella voi kehittyä kerranviikossakovaa -treeneillä). Lisäksi puhuu myostatiinin minimoinnista jne, ja tuo muutamia mielenkiintoisia pointteja jotka monet näennäisesti oikein ja kovaa treenaavat saattavat huomaamattaan missata totaalisesti. Joka lihasryhmäosuuden perässä/alussa on myös ihan mielenkiintoista kommenttia ja nyanssia itse liikkeisiin jne.
Kirjan paras anti on kuitenkin tosiaan se ravinto-osuus, lisäravinteisiin ja terveyteen ja yleiseen treeni- ja kehitysasenteeseen keskittyvät asiat, lääkärikoulutus paistaa monesta kommentista ja jutusta läpi positiivisessa mielessä, eli on jotain muutakin kuin fiilispohjaa.
Kirjan ehkä toisin vihjailevasta nimestä huolimatta, lääkkeitä käsitellään lyhyesti lopussa ja koko kirjan asenne on erittäin antikannustava niihin turvautumiseen.

Onko mitään omakohtaista tietoa miten tuo eroaa Aceton Championship Bodybuildingista?

Omistan molemmat kirjat. Kun cbb keskittyy pitkälti treenijuttuihin, tuossa Fatlossissa keskitytään pelkästään ravintoon, ainoastaan aerobista sivutaan. Siinä on ohjeet baseline-dieetille ja parille eri vaihtoehdolle , mukaalukien Aceton kilpailija-asiakkaidensa parissa suosima kiertävä lowcarb-systeemi. Ei mitään mullistavaa, mutta paljon perustietoa perusasioista mitä kehossa tapahtuu kun sinne eri ravinteita laitetaan, kuten insuliini/glukagoni -toiminnasta ja katsaus aiheeseen liittyviin lisäravinteisiin.
Kuten aiemmin sanoin, kaikki melko lailla "kadunmiehen" termeillä selitettynä. Selitetään alusta alkaen, miksi rasvaprosentti voi nousta vaikka paino putoaa, esim klassisessa vain aerobista+dieetti -tapauksessa jne jne, ihan juurilta asti, kuten kirjan nimi sanoo.

Suosituslistalla lähinnä siksi, että yksittäisenä teoksena tuo on sellainen, jonka avulla periaatteessa kuka tahansa voisi vetää itsensä takuuvarmaan kuntoon kun vaan viitsii noudattaa ohjeita tarkkaan.

Pidän erityisesti Aceton tyylistä, jossa perusolettamus on, että sillä, joka kirjan ohjeita noudattaa, ei yksinkertaisesti käy mielessäkään, että voisi olla "tylsää" tai "mahdotonta" tai "ei-kivaa" syödä vaikkapa 400g protskua kanasta ja pelkkiä vihanneksia lisäksi, joka päivä - hieman karrikoiden. Ne ajatuskulut on jo käyty kun tiukalle dieetille ryhdytään, eikä niistä ole mahdollista poiketa, koska päämäärä on selvä.


edit: Hulkille edelleen: tosiaan itse postasin nämä kirjat tänne enemmän sellaisina "perusteoksina" jotka kannattaisi lukea jos ei ole paljon treeni/lukutaustaa alalta. Toki ne antavat kaikille jotain mutta kun näitä tarpeeksi lukee niin paljonhan niissä toistellaan samoja juttuja.
Eli esim sulle se lisäarvo lienee lähinnä yleisakateeminen, aina toki muutama murunen saattaa löytää tiensä käytännönkin elämään.
---

Ja yleisesti: jos on paljon vastaavaa lukenut, saa sitten toki enemmän irti tieteellisiin papereihin ja vuosikymmenten ajan olympiaurheilijoilla tehtyihin tutkimuksiin/kokemuksiin suoraan nojaavista perusperusteoksista jossa sitten mennään ihan konkreettisesti syvälle lihakseen, kuten tuo Zatsiorskyn Science and Practice of Strength Training (josta itselläni juuri tuo tuore versio jossa Kraemer mukana), Supertraining jne jne.
Samalla saa vähän valotusta, miten ja ennen kaikkea kuinka paljon ja kuinka lajispesifisesti ne "oikeat" urheilijat tosiaan treenaavat, kaiken sen omaankin ajatteluun ja treeniinkin mahdollisesti sovellettavan taustatiedon lisäksi.
 
No minkähän kirjan sitä nyt seuraavaksi sitten hankkisi. Liian tieteellistä tekstiä en jaksa lukea, mutta esim. Massaa Voimaa ei missään nimessä ole liian tieteellinen ja vaikeaselkoinen. Ja saa olla englanninkielinen.

Tällä hetkellä hyllystä löytyy ja kaikki luettu läpi enemmän kuin kerran:
Massaa! Voimaa! (Tämän voi lukea vaikka kuinka monta kertaa)
Arskan Encyclopedia of Modern Bodybuilding (Lempikirjani)
Mega Duty Update
Viikingin Voimaopas
Muutama Body-lehti

Olisiko seuraava hankinta tuo Mark Rippetoen Starting Strength?
 
Tällaisia löytyy hyllystäni.

Treenaamisesta ja ravinnosta:

Massaa Voimaa! Kattava ja ytimekäs perusteos.

Arnoldin ja Musclemagin encyclopediat antavat mielestäni hyvän yleiskatsauksen lajiin (kunhan soveltaa oppimaansa omiin rahkeisiinsa)

Brawn ja Beyond Brawn ovat hyviä perusteoksia.

Menestyjän Kuntosaliharjoittelu on hyvä hakuteos suomalaiselta puolelta.

Elämänkerrat etc fiilistelyt:

Muscle: Confessions of an Unlikely Bodybuilder

Muscle by Jon Hotten

Gorilla Suit by Bob Paris

Flexability (Wheelerin elämänkerta)

Education of a Bodybuilder (Schwarzenegger)

Brother Iron Sister Steel (Dave Draper)
 
Saakohan tuota t-nationin waterburyn uusinta opusta mistään suomesta/suomeen ? Tuntuu hiukan pakko-ostokselta hänen artikkeleitaan lukeneena
 
Tuo monien kehuma Massaa! Voimaa! on tosiaan sangen hyvä yleisteos - ylivoimaisesti paras suomalainen. Siihen on ansiokkaasti koottu fysiologista realismia sekä eri treenikoulukuntien näkemyksiä ja ohjelmia.

Meille vähän, mutta kovaa harjoitteleville ykkösteos on Matt Brzyckin kasaama, melkein 500-sivuinen "Maximize Your Training". Siinä on kolmenkymmenen tiedemiehen ja huippuvalmentajan artikkeleita painoharjoittelun historiasta, fysiologiasta, tieteellisistä tutkimustuloksista, treeniohjelmista, ravitsemuksesta ja venyttelystä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Frederic Delavier - Lihaskuntoharjoittelun anatomia

Jokaisen kuntoilijan/harrastajan/whateva kuvakirja. Perusliikkeet luuranko/lihas- kuvilla ja oivallisilla selityksillä. Lisäksi erikoisempia muutama. Kaikki osa-alueet mielestäni laajasti. Käytetään aika yleisesti liikuntahenkilöstön kouluttamiseen.

Hyvä tarkistella, mihin se liike oikeastaan oikeintehtynä ottaa. Ja vinkkejä itse treeniin... :whip:
 
150 eri liikettä. Melko kattava määrä. Löytyykö sellaisia vähän "hifimpiä" liikkeitä kuten zercher- tai boxikyykkyä?



Ei ole. Tuo kirja on hyvä anatomisesti, ei siinä loppupeleissä niin paljon liikkeitä ole kuin miltä kuulostaa, mutta voin kyllä suositella hyvien kuvien takia.
 
Mikä olisi hyvä ja kattava opus ravitsemuksesta/aineenvaihdunnasta sisältäen tieteellisempää näkemystä kuin esim. Aceto: Everything you need to know about fat loss?

Tarkennettaan, että kiinnostuksena esim. insuliini, katekolamiini, leptiini, lipolyysi, proteiinisynteesi, glykolyysi, jne. jne. syy-seuraukset ja toiminnat tarkemmin, ei niinkään perusteksti kalorien laskemisesta :) .
 
Antti Meron ja kumppaneiden kirjoittamassa Urheiluvalmennus kirjassa käsitellään kohtuullisen hyvin aineenvaihdunnasta ja oikeastaan kaikesta mitä kropassa tapahtuu kun sinne tungetaan jotain tai kun sillä tehdään jotain.
Meni mulla ainakin aika hyvin yli hilseen, mutta jotain pientä sieltäkin tarttui matkaan.


Uskaltaisikohan täältä kysellä suositusta sellaiseen kirjaan missä käsitellään kokonaisuutena miten kestävyys- ja voimaharjoittelu saadaan tukemaan toisiaan :)
Tähän mennessä luetuissa, joko kestävyyden kirjoissa on sivuutettu voimapuolen jutut, tai sitten voimapuolen kirjallisuudessa sivuutettu kestävyyden jutut. Kuntoilijana haluais kuitenkin pitää molemmat pelissä ja tästä kaipaisi konkreettista tietoa..
 
Mikä olisi hyvä ja kattava opus ravitsemuksesta/aineenvaihdunnasta sisältäen tieteellisempää näkemystä kuin esim. Aceto: Everything you need to know about fat loss?

Tarkennettaan, että kiinnostuksena esim. insuliini, katekolamiini, leptiini, lipolyysi, proteiinisynteesi, glykolyysi, jne. jne. syy-seuraukset ja toiminnat tarkemmin, ei niinkään perusteksti kalorien laskemisesta :) .
Lyle McDonald: The Ketogenic Diet. Opin itse aikoinaan nuo mainitsemasi asiat nimenomaan tästä kirjasta, vaikka se ensisijaisesti ketodieettiä käsitteleekin.
 
Myös joku biokemian perusteos, vaikkapa Lehringer Principles of Biochemistry, voisi olla hyödyllinen hankinta, jos aineenvaihdunnan solu- ja molekyylitason prosessit mieltä kalvavat.
 
Michael Yessiksen Kinesiology of exercise on varsin kattava opus liikkeistä ja niiden vaikutusmekanismeista.

Eikä pidä unohtaa Art Dreschlerin raamattua: The Weigthlifting Encyclopedia. :worship:
 
Vahaan aikaan kuumottanut tuo Pavelin "Beyond Bodybuildin" hintaa silla nyt ainakin on mutta hanen artikkeleita kun olen lukenut ja tykannyt niin tuntuisi jarkevalta ostokselta.
Onko kukaan lukenut kyseista kirjaa tai kuulut +/-n siita?
 
Ja tosiaan, nk. yleistreeni/kehoravintokirjoista, suositeltavaa tai must-luettavaa

- Erämetsä&Grönfors: Massaa!Voimaa! (yleisluotaus, silmät auki-kirja!)

- Colker: Extreme Muscle Enhancement (treeni+ravinto, tuoretta näkemystä lääkärismiehen ja tunnetun keho/ravintotietäjän kirjoittamana)

- Aceto: Everything you need to know about fat loss (ravinto, kehonrakentajan ruokailusta, sekä helppotajuisesti selitykset sen vaikutusten mekanismeista kehossa. ehkä vähän outdated, mutta paljon perusasiaa joka ei muutu ja kirjan jaksaa lukea puutumatta).

- Duchaine: Bodyopus (hardcore, klassikko)

ja Treeniasiaa normikehoiluun kyllästyneelle -threadista tutut:

- Rippetoe and Kilgore: Starting Strength (uusi, kovat jätkät suosittelee)

- Starr: The Strongest shall survive (klassikko)

(näistä siis poisluettu monet klassikot kuten Zatsiorskyn SaPoST, Siffin Supertraining ym syväluotaavampi/tieteellisempi treeni/hifikirjallisuus, jonka voisi kuitenkin moni laskea must-read -kateoriaan - ennemminkin tässä haettaneen sellaisia teoksia joita lukemalla jää "jotain konkreettista heti käteen" ja jonka viitsii luetuttaa vähän vähemmänkin asioista kiinnostuneelle, joilla vielä on elämäkin.

Mistä näitä kirjoja yleensä kannattaisi tilata? Entäs näitä Hulkin suosittelemia Nutrient Timing sekä The Ketogenic Diet -kirjoja saa halvalla? :P
Nyt kesällä on aikaa lueskella ja oppia ravinnosta ja treenaamisesta vaikka mitä ihmeellistä, joten käytetään aika hyödyksi!
Mitäs muita kirjoja suosittelette?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom