Moccamaster-kahvinkeitin

Mistä johtuu, että noin 10 keittokerrasta ehkä kahdessa tai kolmessa kahvi maistuu aivan älyttömän hyvältä, suorastaan jumalaiselta, ja sitten taas joskus kahvi ns. epäonnistuu, eli maku on voimakas ja ehkä kitkeräkin.

Ei varmasti kitkeryyttä sentään aiheuta, mutta normaalitaloudessa kylmä raanavesi on paljon parempilaatuista kuin lämmin. Lämminvesiputkista kun kuuma vesi irrottaa tullessaan enemmän epäpuhtauksia kuin kylmä.

Eli kahveet ja ruoka kannattaa valmistaa aina kylmään, eikä haaleaan vesijohtoveteen, jos haluaa hifistellä. Tietty paikkakuntakohtaiset erot ovat myös suuria kun toisaalla tulee lähteenraikasta pohjavettä ja toisessa levältä haisevaa Päijänteen pintavettä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Meil on ollut n. 5 vuotta Moccamaster. Hyvää kahvia keittää vieläkin, toisin kuin aikaisemmat halpiskoneet, jotka poikkeuksetta on mennyt vaihtoon jo tuossa vaiheessa. Anopilla on n.20 vuotta vanha masteri ja sekin keittää vielä hyvää kahvia, joten uskallan suositella kyseistä laitetta hyvänä sijoituksena.
Meillä sama homma, kotona yli viisi vuotta vanha keitin. Kahveja keitetään varmaan noin kymmenet päivässä ja toimii mainiosti yhä.

Ainoa seikka josta kyseisen Masterin vanhuuden alkaa huomaamaan on keittonopeus. Itsellä on asunnossani pari vuotta vanha ja kevyemmällä käytöllä ollut joka valuttaa veden läpi noin puolet nopeammin kuin porukoitteni keitin. Saattaisi joku pesu/liuotus olla paikallaan.
 
Ehdottomasti Moccamaster. Huomasin ku tulin porukoille ja keitin pitkästä aikaa moccamasterilla kahvit :kuola: Pikkusen maistuu erilaiselta ku mun 19e halpiskeittimellä :D
 
Ei jaksa selata koko ylistystä läpi, mutta parit pointit.
Itse keitin kestää ja kestää ja kestää, mutta pannua ei tarvi paljon kolauttaa kun hajoaa. Uusia toki saa "halvalla".

MM:n sumpista en hirveästi perusta, ihmeen kitkerää kuraa on niin kotona kuin töissä tuon vehkeen tuotos.
 
Ei jaksa selata koko ylistystä läpi, mutta parit pointit.
Itse keitin kestää ja kestää ja kestää, mutta pannua ei tarvi paljon kolauttaa kun hajoaa. Uusia toki saa "halvalla".

MM:n sumpista en hirveästi perusta, ihmeen kitkerää kuraa on niin kotona kuin töissä tuon vehkeen tuotos.

tuo kahvin kitkeryys johtuu monesti ite kahvista, eikä keittimestä...
 
MM:n sumpista en hirveästi perusta, ihmeen kitkerää kuraa on niin kotona kuin töissä tuon vehkeen tuotos.

Putsaa se Moccamasterbator kunnolla ja keitä tuoreesta paketista kahvia. Jos ei tuolla tavalla saa hyvää kahvia, niin sitten sun makuaistissa on vikaa... tai ehkä et vaan tykkää kahvista ylipäätään? :lol2:
 
tuo kahvin kitkeryys johtuu monesti ite kahvista, eikä keittimestä...

Niinpä. Mitä tummempi paahto -> sitä kitkerämpi juoma.

Joku perusvaalea suomisekoitus on paljon näitä uutuustrendipaahtoja tai pelasta-maailma-ole-reilu-urpo-sekoituksia pehmeämpää juotavaa.
 
Mä en juo kahvia, mutta ukko juo ja kyllä tuolla anoppilassa kuulemma parhaat kahvit keittyy Moccamasterilla. Sellainen teräksen värinen malli on ihan tyylikäs.

Kotona meillä on joku paskahalpiskeitin, ostin pari vuotta sitten kun olin niin rakastunut Megamasaan niin pitihän mun kotona voida kahvia keittää ;). Mutta mulle ihan sama kyllä mikä keitin on, mutta tässä meidän nykyisessä on niin huono malli siinä pannussakin että kun vieraille kaataa kahvia niin osa lorkottelee pitkin pannun kylkeä ym. Moccamastereissa on isommat pannutkin ja hyvä muotoilu, ei oo kiva kun kahvit on pitkin pöytiä jatkuvasti.
 
Niinpä. Mitä tummempi paahto -> sitä kitkerämpi juoma.

Joku perusvaalea suomisekoitus on paljon näitä uutuustrendipaahtoja tai pelasta-maailma-ole-reilu-urpo-sekoituksia pehmeämpää juotavaa.

:eek:

kuvittelin että se on toisinpäin, ainakaan tumma paahto presidentistä en saa kitkerää itkemälläkään mutta normi paahdolla tulee kitkerää kun reilummasti laittaa höystöjä....
 
tuo kahvin kitkeryys johtuu monesti ite kahvista, eikä keittimestä...

Aivan. Vaikka tässä on nyt tietoisesti haluttu korostaa hyvää laitetekniikkaa, laitteiden puhtautta ja sitä, että pyritään näiden avulla vakioimaan useaa muuttujaa ja tekemään asiat joka kerta samalla tavalla, ollaan tässä nyt pahemman kerran sivutettu itse kahvin laatu, kahviblendin koostumus ja esimerkiksi sen jauhatusaste.

Pääsääntöisesti voisi sanoa, että vaaleapaahtoiset kahvit eivät ole kitkeriä. On myös syytä muistaa, kun aiheesta googletatte, että suomalainen tyypillinen vaaleapaahtoinen kahvi on kansainvälisessä kirjallisuudessa puhuttavaa vaaleaa paahtoa usein vielä asteita vaaleampi. Juuri missään muualla kun ei juoda näin vaaleapaahtoisia kahveja. Niinpä, jos tummapaahtoinen kahvi maistuu epämiellyttävän kitkerältä, se voi johtua pitkälti myös makutottumusksistamme, siitä, että olemme tottuneet usein miedompiin flavoreihin.

Toki myös kahvilaatujen makuprofiilit vaikuttavat huimasti tuohon: esimerkiksi ns. halpakahveissa usein käytetty Robusta-kahvi, tuo arabicaa noin puolet halvempi kaupallinen lajike maistuu monen suuhun myös karvaana. Sitä ei sitten yber-upea hc-kotikeitinkään enää pelasta. :D Astetta kalliimmissa kaupallisissa vaaleapaahtoisissa kahveissa, 100% Arabica-blendeissä suurin osa kahvista on sitä paitsi Santos-kahvia, jonka keskeisenä ominaisuutena on erittäin makea, mieto hapokkuus, joskus vaniljaakin tuosta makeudesta löydetty. Tosin jos paahto on poikkeuksellisen vaaleaa, saattaa se maistua jopa hapanimelältä, mutta se on tietysti aivan eri asia, kuin karvaus. ;) Karvaan tuosta saa lähinnä säilyttämällä huonosti, jolloin kahvirasvat voivat härskiintyä ja tätä kautta maistua myös karvaalta.

Tummapaahtoisessa kahvissa tietty katkeran karvas, mutta samalla makea maku on tavoiteltu ominaisuus. Englanniksi tuosta käytetään pelkän ”bitter”:n sijaan usein termiä ”bittersweet”, koska tuo ei niinkään ole epämiellyttävää karvautta tai kitkeryyttä, vaan pikemminkin sellaista katkeransuloista. ;)
Se, miksi bittersweet yhdistetään tummapaahtoiseen, johtuu pääasiassa siitä, että tummaksi paahdettaessa ns. Maillardin reaktio pääsee etenemään pitemmälle ja sokerit karamellisoituvat muodostaen karamellimaisia, makeita, jopa miedosti palaneen makuisia aromeja. Myös hapokkuus vähenee paahtoajan kasvaessa, joten flavorit ja makuvivahteet myös tasapainottuvat aika lailla.

Kahvin epämiellyttävä kitkeryys taas johtuu aiemmissa viesteissä spekuloitujen tekijöiden ohella hyvin usein siitä, että kahvi yliuuttuu suodatuksen aikana. Yliuuttumista tapahtuu usein mikäli suodatusaika on väärä, kahvin jauhatusaste on liian hieno, tai tätä hienojakoista kahvia on annosteltu liian vähän. Mitä lyhyempi kahvin suodatusaika on, sitä hienompi jauhatuksen tulisi olla.

Joku myös mainitsi, että kahvi suodattuu tietyllä laitteella nopeasti. Tuo nopeus ei sinänsä ole tavoiteltavaa, vaan suodattumisnopeuden tulisi riippua pääasiassa jauhatusasteesta (partikkelikoosta). Pääsääntöisesti suodatusajan kullekin yleisesti käytetylle jauhatusasteelle voisi antaa seuraavasti:

Erittäin hieno(EHJ) 1-4 min
Hieno (HJ) 4-6 min
Puolikarkea (PKJ) 6-8 min
Karkea (KJ) >8min

Se, miksi tuosta suodatusajasta paasaan, johtuu lähinnä siitä, että sillä on vahva vaikutus tuohon kahvin kitkeröitymiseen. Markkinoillamme nimittäin sattuu olla muutamia tummapaahtoisia, erittäin hienojakoiseksi jauhettuja kahveja, jolloin ne voivat maistua epätoivotusti kitkerältä jo pelkästään tuon liian hienon jauhatusasteen vuoksi(=kahvi on liian kauan kosketuksissa veden kanssa ja yliuuttuu).

Joten ei muuta kuin sekuntikellot käteen, suodatusaikoja ja käyttämienne kahvilaatujen jauhatusasteita tarkastelemaan. :D
Pitkälti siis taas maku- ja kahvinvalmistusparametrien säätökysymyksiä. :kippis1:
 
Asiallista tekstiä jälleen.

Mutta Jason, taidat litkiä vähän liikaakin tähän aikaan tätä:

2006_01160173.jpg


;)
 
No joo, töissä on juhlamokkaa eikä kotonakaan tule hifisteltyä kahvilaadulla. Ehkä kannattaisi.
 
Jason82 on selvästi ekspertti näissä kahviasioissa, joten :worship:

Mun lyhyen kahvinjuontikokemuksen mukaan maun kitkeryys on eniten kahvilaadusta kiinni. Pahinta tuli First Price ja Costa Rica puruista. Jos pisti normimäärän puruja, kahvi oli laimean mautonta. Sitten kun yritti purujen määrää lisäämällä saada makua, tuli pahaa, eli kitkerää. Kohtuuhintaisista Pirkka kahvi oli myönteinen yllätys, kuten myös Kulta Katriina.

Ihan eri asia on sitten esim. Meiran Cafe Arome (100% Arabicaa mainostavat olevan) tai Pauligin Presidentti. Puruja voi laittaa normimäärän ja silti tulee tuhti kahvinmaku, tai niin tuhti, kuin nyt vaaleapaahtoisesta voi tulla. Tummapaahtoisista pidän kumminkin vielä enemmän, mutta laadukas vaaleampipaahtoinenkin on hyvää. Tää on vähän sama asia, kuin oluissa. Niin tumma, kuin vaaleakin voi olla herkkunaminamia, kunhan on kunnolla tehty laadukkaista raaka-aineista.

Ja tosiaan kannattaa kokeilla pannujauhatuskahvia suodatinkeittimelläkin teidän, ketkä saatte mielestänne usein kitkerää kahvia. Voi auttaa asiaa hieman. Ostaa sitä samaa Juhlamokkaa tai Kulta Katriinaa, mitä yleensäkin, mutta tällä kertaa pannujauhatuksena, ei se sen vaikeampaa ole.
 
Heh, meillä on viime syksynä ostettu Moccamaster ja ollut keväästä asti kaapissa. Käytössä on joku tosi halpis, jossa on kuitenki tää automaattinen off-tilaan meneminen 2 tunnin jälkeen. Muuten olis kämppä jo palanu.... :jahas: Tuo mies kun on niin lahopäinen ettei koskaan muista sammuttaa keitintä.
 
Jubileums moccaa juodaan myös täällä, mut todella maukaus yllätys on ollut presidentin tumma paahto, kandee kokeilla
 
Pikku-hiawatha, oooooo, nice pic. :kuola: Ei ole vuorokaudenaikaa tai ajankohtaa, jolloin kahvi ei maistuisi.. ;) IronMind, jotakin sinnepäin, tai ei aivan, ööh-siis, lähinnä kuitenkin vaan perusharrastus, kahvi-aficionado. :)

Kiitos vaan Iivili, lausuit kyllä itse asian ytimeen tuossa edeltävässä viestissäsi. Makuja on monia, eikä se tumma paahtoaste sinänsä vielä takaa tuotteen laatua, tai tee siitä parempaa. Pääasia että kahvi on valmistettu oikeaoppisesti ja laadukkaista raaka-aineista. Hapokkaan kahvin ystävän lienee syytä suosia keskipaahtoisia kahveja, ellei sitten nauti afrikkalaislaatuja.

Menee taas vähän mainoslehtisten puolelle, mutta Kuluttaja-lehdessä on aikanaan tehty pienimuotoista testiä noista eri peruslaitteista. Aistinvarainen arviointi suoritettiin ammattimaistajien toimesta sokkotestinä Oy Gustav Ab:n tuotekehityslaboratoriossa. Huomioimisen arvoista ovat nuo halpiskeittimien pääsääntöisesti liian matalan suodatuslämpötilat.
Perkelelaattori roks! :D

http://www.hedoy.fi/files/hedoy/moccamaster/Moccamaster_A4.pdf
 
Mulla on rosterin värinen moccmaster. On ehdottomasti hintansa veroinen. Sekä makunsa että esim huollettavuuden perusteella. Helppo purkaa ja pestä.

Kukaan purkanut koskaan Moccamasterista sitä vesisäiliötä irti? on nimittäin todella saastaisessa kunnossa ja haluaisin pestä sen. Irroitin ne kaksi ruuvia, ja sen metallisen "laatan" jonka läpi vesi valuu koneen syövereihin, mutta sen allapa onkin vielä jokun muovinen vitkutin jota en uskalla enää murjoa irti. eikä räjäytyskuvaakaan löytynyt pikaseisella googletuksella.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom