Nooh, nää on tietysti makuasioita, mutta perkolaattoria (toisinaan perkelelaattorina tunnettu;) ) en suosittelisi pahimmalle vihamiehellekään, saati maksaisi itseäni kipeksi sellaisesta.. :D
Perkolaattorillakin voi toki näpsäkkä kahvinkeittäjä valmistaa kohtuulliset kahvit, kunhan osaa lopettaa tuon saatanallisen leikin kahvin kierrätyksineen ja kiehautuksineen kesken.
Makuasioita toki, mutta ”old school”-kahviseppojen mielestä perkolaattori astuu monen laatukahvikupilliseen tähtäävän tärkeän perusperiaatteen lyttyyn. Perkolaattorissahan kun tuo suodatettu kahvi nousee ylös, putoaa alas ja kierrättyy mahdollisesti tällä kiertoradallaan luvattoman monta kertaa – puhumattakaan virheellisestä kiehuttamisesta ja turhan korkeasta, hallitsemattomasta lämpötilasta.
Hyvän kahvikupillisen valmistamiseen johtaa moni seikka, mutta veden lämpötila, oikea uuttumisaika ja kahvin määrä ovat eräitä keskeisiä. Lyhyesti, kahvin aromien optimaaliseen uuttumiseen pyrkiessä kahvin ja veden tähdätään olevan kosketuksissa tietyn ajan, joka tuossa perkolaattorissa ylittyy reippaasti. Toisekseen old-school-sepon mielestä kahvia ei saisi koskaan lämmittää, kiehauttaa saati suodattaa(uuttaa) kertaa enempää. Perkolaattorissa kahvin kiertäessä oravanpyöräänsä mahdollisesti vielä turhan kuumana, saadaan helposti aikaan kitkeriä makuja ja heikompi flavori. Yksinkertaistettuna, perkolaattorissa kahvi useimmiten yliuuttuu, jota pyritään perinteisessä suodatinkahvinvalmistuksessa välttämään viimeiseen asti.
Mitä hyvään peruskeittimeen tulee, suodatuslämpötilan tulisi olla alueella 92-96 astetta, itse asiassa vielä n. 90% suodatusajasta tuolla alueella. Jos veden lämpötila on alhaisempi, eivät kaikki aromiaineet irtoa kahvista ja puhutaan taas aliuuttumisesta. Liian kuuma vesi taas saa aikaan karvaita ja kitkeriä, ”tasapaksuja” aromeja. Veden kuumentaminen ja kahvin lämpimänä pitäminen vaativat myös eri lämpötiloja, joten keittimeltäkin vaatisin ehdottomasti kahta erillistä vastusta näitä varten: toinen kahvin suodattamista ja toinen sen lämpimänä(ei liian kuumana) pitämistä varten. Mikäli nuo on molemmat samassa, johtaa se siihen, että liian kuuma vesi haihtuu kahvista ja maku muuttuu.
Useimmat ns. halpakeittimet eivät itse asiassa saavuta tuota mainittua 92-96 asteen tasaista suodatuslämpötilaa oikeine suodatusaikoineen. Eipä näihin arvoihin pääse edes kaikki arvokkaammat keittimet, mutta Moccamasteria sen enempää puffaamatta, voin sanoa, että kyseisten ominaisuuksien osalta tämä laite on päteväksi käytännössä testattu.
Kahvijauheen annostelussa voisi käyttää karkeana ohjenuorana tuota yhtä annosmittaa kuppia kohden, tai n. 60-70 g kahvia litraa vettä kohti, karkeamman jauhatusasteen, kuten vaikkapa pannukahvia käyttäen sitten tähdäten tuohon skaalan yläpäähän. Pannujauhatuksen käyttäminen suodatinlaitteessa ei itse asiassa ole ollenkaan huono idea, toisinaan jopa päinvastoin.
Osa markkinoiltamme löytyvistä HJ-kahveista(hieno jauhatusaste) kun on jopa pölymäistä, jolloin tuo PKJ:n suurempi partikkelikoko toimii jopa paremmin myös suodatinlaitteessa.
Jeps, sellasia hajanaisia vinkkejä, köyhän ei kannata ostaa halpaa, jos kenekään.