Moccamaster-kahvinkeitin

Totta kyllä, mut miten tuo nyt tähän liittyy. :rolleyes:

Kiinnostaisi tietää, millaiset kahvit tuo perkolaattori keittää. Pannukahvi on kyllä parasta mutta sitä viitsi ruveta keittelemään. Mahtaako tuo koje keittää likkimainkaan samanlaista kuin aito pulppupannu, näin kyllä lupaillaan.

]

Kyllä tuo perkolaattori kahvi on verrattavissa pannukahviin. Siellä on pohjalla vastus joka kiuhuttaa veden joka nousee kiehunnan ansiosta putkea pitkin ylös siellä pannussa, jonka jälkeen tippuu alas kahvinpurujen läpi jotka ovat metalli kupissa jossa on reikiä pohjassa. Kahvi on kiehuvan kuumaa ja todella kuin pannukahvi. Itselläni on perkolaattori mutta tällä hetkellä käytän moccamasteria joka on kyllä kans loistava.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla onkin sellainen Moccamaster jota ei vielä ole kellään tullut vastaan. Se on mallia "mini", jonka ostin Hobby Hallista joku vuosi sitten n 80 eurolla. Ei ole tippalukkoja eikä sekoittajia, mutta kahvi on kuumaa ja sitä arvostan. On se hyvääkin.

Kahvina tietysti tumma paahto, esim. Presidentin sellainen.
 
Joku Moccamaster malli voitti vastikään TM:n vähän paremman luokan (ja kalliimpien) kahvinkeitinten testin. Kehuttiin kahvin laatua ja lämpötilaa, sekä helppoa puhdistettavuutta.

Toistaiseksi mun perus Braun keitin saa piisata (sain äidiltä lahjaksi, ei ole kovin vanha), mutta joskus, kun ostan keittimen, niin Moccamasterin hyvin todennäköisesti.
 
Itse en juo kahvia, mutta multa löytyy Mocca Master vieraita varten. Jossain vintissä on pölyyntymässä myös perkolaattori. Kummalla saa keitettyä parempaa kahvia, Mocca Masterilla vai perkolaattorilla?
 
Moccamaster oli ensimmäinen hankinta kun iskettiin ukon kanssa hynttyyt yhteen - ja vaikka hintaa kauhistelinkin, on laite osoittautunut joka lantin arvoiseksi! Kuten moni muukin jo on maininnut, niin Moccamaster ja tummapaahtokahvi takaavat kahvinystävälle niin hyvän nautinnon kuin vain kotioloissa on mahdollista :thumbs: Eikä se ulkonäkökään paha ole, kyllä tuo aina kymmenen kertaa tavallista mustaa tai valkoista muovikeitintä tyylikkäämpi on!!
 
Moccamaster ja tummapaahtokahvi takaavat kahvinystävälle niin hyvän nautinnon kuin vain kotioloissa on mahdollista
Toi on justiinsa koko kahvi- tai teeasian pointti, eli hankkia arkeen aistinautintoa lisää (kunnon kahvi tuoksuu ainakin yhtä hyvältä, kuin maistuu). :) Jos pelkkää piristettä haluaa, niin sama kai on kiskoa kofeiininappeja raanaveden kera.

Oletteko muuten laittaneet pannujauhatuspuruista suodatinkeittimellä kahvia? Voin suositella! Tulee mielestäni pehmeämmän makuista, kuin suodatinjauhatuksesta. Maun aromikkuus ja voimakkuus on sama, mutta joku semmoinen pieni tuikeus/terävyys jää pois.

Perkolaattoreista en tiedä muuta, kuin että kapparit niitä suosivat mettäleireillä. Syytä en tiedä, mutta aina niillä oli perkolaattori tai pari mukana. Väittivät, että tulee laatukahvia, mutta että laite särkyy helposti.
 
Oletteko muuten laittaneet pannujauhatuspuruista suodatinkeittimellä kahvia? Voin suositella! Tulee mielestäni pehmeämmän makuista, kuin suodatinjauhatuksesta. Maun aromikkuus ja voimakkuus on sama, mutta joku semmoinen pieni tuikeus/terävyys jää pois.
Mä keitän aina pannujauhatuksesta ja olen kyllä ehdottoman samaa mieltä!

Kiitos valtaa tuosta perkolaattori-infosta, voisin siis ajatella sellaisen hankintaa. Hirveästi kun en kahvia nykyisin enää juo, tuntuu moccamasterin tai jonkun yhdistelmäkeittimen hinta aika suolaiselta. Kuitenkin silloin tällöin tekee mieli nautiskella hyvästä kahvista kotona, joten jonkunlaista kahvinkeittokonetta tässä pitäisi katsella.

Todellakin tuo vajaan vuoden vanha keitin (sain lahjaksi) oli aivan mitääntekemätön kapistus. Kahvinautinnot on kaunana siitä kun tuolla lämmitettyä lientä juo. Varmasti kunnolliset, laadukkaat keittimet ovat termospannullakin ok, mutta tuo nyt onkin joku halpis.
 
Kyllä moccamaster on hintansa väärti. Kun kerran sellaisen ostaa, niin ei voi kuvitellakkaan palaavansa niihin halpoihin paskakeittimiin.
 
Nooh, nää on tietysti makuasioita, mutta perkolaattoria (toisinaan perkelelaattorina tunnettu;) ) en suosittelisi pahimmalle vihamiehellekään, saati maksaisi itseäni kipeksi sellaisesta.. :D
Perkolaattorillakin voi toki näpsäkkä kahvinkeittäjä valmistaa kohtuulliset kahvit, kunhan osaa lopettaa tuon saatanallisen leikin kahvin kierrätyksineen ja kiehautuksineen kesken.
Makuasioita toki, mutta ”old school”-kahviseppojen mielestä perkolaattori astuu monen laatukahvikupilliseen tähtäävän tärkeän perusperiaatteen lyttyyn. Perkolaattorissahan kun tuo suodatettu kahvi nousee ylös, putoaa alas ja kierrättyy mahdollisesti tällä kiertoradallaan luvattoman monta kertaa – puhumattakaan virheellisestä kiehuttamisesta ja turhan korkeasta, hallitsemattomasta lämpötilasta.

Hyvän kahvikupillisen valmistamiseen johtaa moni seikka, mutta veden lämpötila, oikea uuttumisaika ja kahvin määrä ovat eräitä keskeisiä. Lyhyesti, kahvin aromien optimaaliseen uuttumiseen pyrkiessä kahvin ja veden tähdätään olevan kosketuksissa tietyn ajan, joka tuossa perkolaattorissa ylittyy reippaasti. Toisekseen old-school-sepon mielestä kahvia ei saisi koskaan lämmittää, kiehauttaa saati suodattaa(uuttaa) kertaa enempää. Perkolaattorissa kahvin kiertäessä oravanpyöräänsä mahdollisesti vielä turhan kuumana, saadaan helposti aikaan kitkeriä makuja ja heikompi flavori. Yksinkertaistettuna, perkolaattorissa kahvi useimmiten yliuuttuu, jota pyritään perinteisessä suodatinkahvinvalmistuksessa välttämään viimeiseen asti.

Mitä hyvään peruskeittimeen tulee, suodatuslämpötilan tulisi olla alueella 92-96 astetta, itse asiassa vielä n. 90% suodatusajasta tuolla alueella. Jos veden lämpötila on alhaisempi, eivät kaikki aromiaineet irtoa kahvista ja puhutaan taas aliuuttumisesta. Liian kuuma vesi taas saa aikaan karvaita ja kitkeriä, ”tasapaksuja” aromeja. Veden kuumentaminen ja kahvin lämpimänä pitäminen vaativat myös eri lämpötiloja, joten keittimeltäkin vaatisin ehdottomasti kahta erillistä vastusta näitä varten: toinen kahvin suodattamista ja toinen sen lämpimänä(ei liian kuumana) pitämistä varten. Mikäli nuo on molemmat samassa, johtaa se siihen, että liian kuuma vesi haihtuu kahvista ja maku muuttuu.

Useimmat ns. halpakeittimet eivät itse asiassa saavuta tuota mainittua 92-96 asteen tasaista suodatuslämpötilaa oikeine suodatusaikoineen. Eipä näihin arvoihin pääse edes kaikki arvokkaammat keittimet, mutta Moccamasteria sen enempää puffaamatta, voin sanoa, että kyseisten ominaisuuksien osalta tämä laite on päteväksi käytännössä testattu.

Kahvijauheen annostelussa voisi käyttää karkeana ohjenuorana tuota yhtä annosmittaa kuppia kohden, tai n. 60-70 g kahvia litraa vettä kohti, karkeamman jauhatusasteen, kuten vaikkapa pannukahvia käyttäen sitten tähdäten tuohon skaalan yläpäähän. Pannujauhatuksen käyttäminen suodatinlaitteessa ei itse asiassa ole ollenkaan huono idea, toisinaan jopa päinvastoin. :) Osa markkinoiltamme löytyvistä HJ-kahveista(hieno jauhatusaste) kun on jopa pölymäistä, jolloin tuo PKJ:n suurempi partikkelikoko toimii jopa paremmin myös suodatinlaitteessa.

Jeps, sellasia hajanaisia vinkkejä, köyhän ei kannata ostaa halpaa, jos kenekään. :)
 
Moccamasterille viisi tähteä täältäkin.
Malli kannattaa olla se jo mainittu KB741, koska siinä on tippalukko, vastuksen lämpösäädin ja sekoitusputkilo. Hinta taitaa useimmiten pyöriä 110-130 euron maastossa erinäisissä "tarjouksissa".

Tuon Moccamasterin salaisuus on nimenomaan siinä, että vesi on sopivan kuumaa. Liian haalella vedellä maku/aromit ei irtoa jauhoista. Liian kuuma taas "polttaa" jauhot, jolloin kahvista tulee kitkerän makuista.

Puhtaalla keittimellä saa parhaimman makuiset kaffet, joten kannattaa irrotella niitä osia välillä ja tiskata.

Ja tosiaan, keitintä voi pitää lähestulkoon "ikuisena", joten tuon hintaeron erilaisiin muovikeittimiin maksaa mielellään.

Edit: Oho, Jaskalta lähes sama stoori...
 
Jason82, keittelen kahvia juurikin Moccamasterilla, jossa ei ole tosin mitään hienouksia, vaan kahvi tippuu suoraan pannuun keskeltä suodatinta.

Mistä johtuu, että noin 10 keittokerrasta ehkä kahdessa tai kolmessa kahvi maistuu aivan älyttömän hyvältä, suorastaan jumalaiselta, ja sitten taas joskus kahvi ns. epäonnistuu, eli maku on voimakas ja ehkä kitkeräkin.

En keittele mitään uber kahveja, vaan ihan juhlamokkaa, mutta sen siis tiedän, että se sopii omaan makuuni, ja useasti kahvi on hyvää. Pointti olikin, että joskus se on SAIRAAN hyvää.

Enpä tiedä onko tähän mitään oikeaa vastausta. :)

edit, ja niin täytyy sanoa, että näytät tuntevan kahvis! Hienoa luettavaa.
 
Moccamasterissa itse tykkään siitä että siinähän voi vaihtaa sen levyn lämpötilan "pitoon" - - keitetty kahvi ei siis turise siinä täydellä töhinällä, eikä aromit eikä maku kärsi kärvennyksestä, vaan lämpötila on juuri sopiva.

Tällä hetkellä kotona on käytössä ihan vaan normaali semikallis keitin, mokkis taas hankintalistalla. Kyllä siinä oikeasti on eroa. Ja myös nimenomaan tämän jo esilletuodun huollettavuuden puolesta loistava kapine, liki kaiken saa irti ja pestäväksi, ja sitäpaitsi se vielä näyttääkin kivalta :)
 
Onneksi ovat alkaneet sentään vähän kiinnittää huomiota muotoiluun ja ulkonäköön, ovathan nuo uudet mallit ihan siedettäviä.

Tämäkin ihan ok, "designmalli"...
cd.jpg

Minulla on juuri tuo CD-malli. Nättihän se on, ja keittää yhtä hyvää kahvia kuin aikaisempikin Moccamasteri. Ei vanhaankaan (ikää n. 8 v) mitään vikaa tullut, kullanvärinen ei vain enää sopinut uuteen keittiöön. Mutta tuon CD-mallin tippalukko ei vain minusta toimi kunnolla. Kahvia valuu tippalukkosysteemin alapintaan, ja kun pannun ottaa keittimestä pois, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kahvia tippuu levylle. Vanhemmissa laatikkomallisissa keittimissä (KB741) tippalukot toimivat mielestäni paljon paremmin.
 
Ruma kun synti, vaikeasti koottava ja vaikea käyttää. Eikä se kahvikaan kummoista ole mitä työpaikoilla tuollaisella ovat keittäneet. Ylihypetettyä ylihintaista kamaa jota ostavat ne jotka ajattelevat että nyt mun kämppä on sit valmis kun on OIKEEN MOCCAMASTERI.
 
Itse olen nyt joitain kertoja päässyt maistelemaan Moccamaster KB741S:llä pyöräytettyä kahvia.
Makuero omaan Philips comfort plus:saani verrattuna on todella mitätön. Molemmilla saa miellyttävää makuista kahvia. Voi olla että tämä moccaaja joka keitti ei ole samanlainen hifistelijä siinä kahvin keitossa kuin minä, jolloin oma keittimeni on hiukan kirinnyt. Se on tarkkaa puuhaa se kahvijauheen ja veden laitto.

Molempiin saa tarvittaessa varaosia ja lämpötila erot taitavat olla hyvinkin mitättömät.

On niitä kauniimpiakin keittimiä nähty. Muotoilu vaikuttaisi olevan vuosikymmenien takaa.
Kestävyys taitaakin olla sitten se oma puolensa tuossa. Tietääkseni pisin kahvinkeittimelle myönnetty takuu mitä on (5v).


Moccamaster at wikipedia
www.moccamaster.fi
 
Moccamasterin ainut vika on se lämpölevy. Pannullinen kahvia menee nopeasti pilalle jos jättää siihen yhtään pitemmäksi aikaa. Jos kahvi pitää saada pysymään lämpimänä tulee se kataa termospulloon. saisivat laittaa termoskannun noihin uusiin malleihin vakioksi.
 
Moccamasterin ainut vika on se lämpölevy. Pannullinen kahvia menee nopeasti pilalle jos jättää siihen yhtään pitemmäksi aikaa. Jos kahvi pitää saada pysymään lämpimänä tulee se kataa termospulloon. saisivat laittaa termoskannun noihin uusiin malleihin vakioksi.

Itse olisin juuri päinvastaista mieltä. Moccamaster on ainoa omistamani keitin, jossa on erillinen lämmitysvastus lämpölevylle. Halpiskeittimissä levyn lämmityksen hoitaa sama tehokas vastus, joka lämmittää veden, ja lämmönsäätö toimii niissä yleensä huonosti. Moccamasterissa levylle on oma pienitehoinen (kuitenkin kahvin lämpimänä pitoon riittävä) vastus, jossa monesti on vielä tehovalinta kahvin määrää silmällä pitäen. Ainakin omani pitää kahvin lämmön sopivana ja tasaisena pitkäänkin.

Muita havaitsemiani eroja halpiskeittimiin (kahvin laadun lisäksi):
- nopea
- toimiva tippalukko (kahvihifistihän ei tätä käytä)
- kestävä rakenne
 
Mistä johtuu, että noin 10 keittokerrasta ehkä kahdessa tai kolmessa kahvi maistuu aivan älyttömän hyvältä, suorastaan jumalaiselta, ja sitten taas joskus kahvi ns. epäonnistuu, eli maku on voimakas ja ehkä kitkeräkin.

Joskus kahvi tosiaan tuntuu maistuvan erityisen hyvälle, en vaan ole oikein päässyt selvyyteen johtuuko se täysin kohdalleen osuneesta jauheen ja veden annostelusta vai makuaisti jotenkin sopivassa tilassa kahville.

Näitä herkku annoksia tulee työpaikan paska keittimelläkin joskus.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom