Oijoi mikä provo, oijoi... ei tunnu enää kämppä valmiilta. :D
Muistankos ihan väärin, että pannukahvissa on suhteellisen paljon kolesterolia? Kyllä silti mökillä itse suodatetut (ja säädetyt) pannusumpit on ne parhaat...
Buahah, joo, kahvikupista pikkurilli pystyssä ryystäminen on toki aihepiiri, josta on helppo kyräillä. :D Mutkun laitetestaajat vaan sanoo että se Moccamasteri todella on laadukas. :arvi: Muttei kyllä vielä mikään autuaaksi tekevä laite, onhan noita massiivisia SK-laitteita sitten jo monenmoista.
Ratkaisua Pikku-Hiawathan ongelmaan on aika mahdoton heittää näin netin välityksellä, muuttujia kun laatukupin valmistuksessa on kymmeniä. Ei sovi tosiaan vähätellä tuota laitteiden säännöllisen puhdistuksen tärkeyttä. Kahvin flavorin aistiminen on myös melko herkkää ja tarkkuutta vaativaa puuhaa, joten muulla syödyllä ravinnolla on varsin suuri merkitys siihen, kuinka nuo flavorit kokee. Esim. sipulin, valkosipulin, tai muuten vaan mausteisen ruoan jälkeen on turha yrittää fiilistellä Moccamasterillakaan. :D
Mitä pannukahvin mahdollisiin epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin tulee, niin suodattamaton kahvi tosiaan sisältää kahvipapujen orgaanisia yhdisteitä, joita on paikannettu lipidifraktiosta, jotka suurina määrinä nautittuina voivat vaikuttaa seerumin rasva-arvoihin epäedullisesti. Ihan toinen juttu sitten on, missä tapauksissa näillä arvoilla on suurta merkitystä. Nämä lipidit, diterpeenit ovat kuitenkin kafestoli ja kahweoli(cafestol&kahweol). Nämä ovat ainakin osasyy seerumin kolesteroliarvojen ja LDL-kolesterolin kohoamiseen pannukahvia juodessa. Mielenkiintoiseksi aiheen tekee myös se, että samaisilla diterpeeneillä voi taas
pienissä määrin nautittuina olla maksakirroosin riskiä pienentävä vaikutus. Tästä tosin kaivattaisiin paljon lisää dataa.
Kyseiset lipidit suodattuvat siis suodatinpaperiin ja täten suodatinkahvi sisältää näitä yhdisteitä vähemmän. Näyttäisi kuitenkin siltä, että kohtuullinen suodattamattoman kahvin juonti ei vaikuta haitallisesti em. parametreihin. Espressokahvin juonnilla on saman suuntaisia vaikutuksia, se kun on luonnollisesti pannukahvin tapaan suodattamatonta, on sillä myös samansuuntainen kemiallinen koostumus tältä osin.
Espresson osalta muutamissa tutkimuksissa mm. 1-3 espressokupillisen päivässä ei ole todettu vaikuttavan haitallisesti seerumin rasva-arvoihin. Aika harva varmaan espressoa tai pannukahvia suurempia määriä päivittäin juokaan ja on sanomattakin selvää, että mökillä/patikoimassa/leirinuotiolla ryystetyt pannukahvit voi nauttia huoletta.