Kaikella rakkaudella. Sinun ajatuksen juoksuasi on vähän vaikeaa seurata. Tuntuu että kiistelet vain sen ilosta. Miten ihmeessä oikein perustelet että katastrofit ja taudit jotenkin iskisivät todennäköisimmin syrjäiseen Suomeen? Ja sitten kirjoitat että on järkevää hajauttaa riskien hallinnan mielessä mutta ei kuitenkaan hajauttaa tuotantoa vaan hajauttaa ostoja. Jne.. Ikään kuin on hyvä että tuotetaan laajasti maailmalla, muttei kuitenkaan Suomessa?
Joko kirjoitan todella epäselvästi, tai luet todella pahasti väärin. Luonnonmullistukset, kuten poikkeuksellisen kylmä vuosi tekee enemmän vahinkoa alueilla, joissa on jo valmiiksi kylmää. Samoin kuiva kausi tekee enemmän tuhoa jo valmiiksi kuivilla alueilla. Suomessa olosuhteet ovat haastavat jo valmiiksi, joten todennäköisyys katovuodelle on korkeampi. Mikäli luonnonmullistus on alueellinen, niin parasta olisi jälleen hajauttaminen. Suomi on pieni alue, kuten lähestulkoon jokainen yksittäinen maa.
Ostojen hajauttaminen tarkoittaa tuotannon hajauttamista, koska jos ostetaan vaikka Ranskasta ja Espanjasta, niin tuotanto on hajautettu Espanjaan ja Ranskaan.
En ole myöskään missään vaiheessa vaatinut maatalouden lopettamista Suomessa,ainoastaan tukien. Ei punttisalilla käyntiäkään tueta, mutta silti siellä käydään. Kaikki ovat vapaita kasvattamaan viljaa Suomessa, mutta laskua siitä ei pitäisi maksattaa niillä, jotka eivät em. viljaa osta tai käytä. Kuten ei punttisaliharrastustakaan pitäisi maksattaa niillä, jotka eivät salia käytä. Ei tämän pitäisi olla niin monimutkaista.
Elintarvikkeet ovat ehkä kasviksia tms lukuun ottamatta korkeasti jalostettuja. Esim leivän hinta on paljon korkeampi kuin veden, viljan ja hiivan. Kumpaa kaupan kannattaisi myydä Suomeen? Leipää vai viljaa? Eli kannattavampaa se on tehdä siellä missä on raaka-ainetta vrt puu vs paperi. Käytännössä se siis tarkoittaisi elintarviketeollisuuden siirtymistä tuotannon mukana.
Ehkä tarkottaisi. Kuluttajathan tästä viime kädessä lompakoillaan päättäisivät. Päätös myös kuuluisi kuluttajille, eikä korruptoituneille poliitikoille.
Siihen nälänhätään on eniten vaikuttaneet nimenomaan sodat, joiden mahdollisuus on ainakin teoriassa aina olemassa. Ehkä todennäköisimpänä riskinä pitäisin väestön rajua lisääntymistä. Kai viimeisin ennuste/toive olisi että maailman väestön pitäisi kääntyä laskuun joskus 2050 kun mennään yli 11miljardin. Mikäköhän sen sitten laskuun ajaa? Sitä en tiedä mutta varmaan kaikille ei enää riitä ainakaan lihaa nykyiseen malliin.
Sodat vaikuttavat tuotantoon lähinnä sota-alueilla, jonka takia hajauttaminen on turvallisinta. Jos Suomen ruoka tulee yksinomaan Suomesta, niin sodan tullessa ottaa ohraleipä. Mitä väestönkasvuun tulee, niin kyseessä on hidas prosessi ja siinäkin asiassa kysyntä tulisi ajamaan tuotannon Suomeen, koska se muuttuisi kannatavaksi. Tähän ei tarvita Kepun ohjausta.
Off topicina veikkaan, että koulutustason nousun uskotaan pysäyttävän väestönkasvun.