Sodat, ympäristökatastrofit, kasvitaudit, jne. uhkaavat paljon enemmän omavaraista tuotantoa. Jos nyt ajatellaan, että Suomi olisi omavarainen ruoantuotannon suhteen ja iskisi ympäristökatastrofi, niin se luonnollisesti iskisi tuhoisammin alueelle, jossa viljely on muutenkin vaikeaa kuin sinne, missä ilmasto sopii normaalisti paremmin viljelylle. Sama pätee melko hyvin kasvitauteihin. Hyvin vaikea kuvitella tilannetta, jossa hyvin laaja ilmastokatastrofi tai kasvitauti ei koskisi Suomea.Ja mitä sotiin tulee, niin siinäkin vaihtoehdossa pitäisin Suomea Venäjän rajanaapurina potentiaalisempana sodan kohteena kuin vaikkapa Keski-Euroopan maita.
Lisäksi, mikäli halutaan välttyä katastrofeila, niin ehdottomasti järkevintä, olisi hajauttaa riskiä ympäriinsä. Eli mikäli ruoantuotanto keskitetään verrattaen pienelle alueelle, eli Suomeen, niin vaikkapa alueellinen konflikti, kuten sota, voi tehdä kerralla pahaa jälkeä. Sama pätee kaikkiin muihinkin poikkeustilanteisiin. Mikäli puolestaan hajautettaisiin riskiä, eli hankitaan ruoka paljon laajemmalta alueelta, niin koko prosessin halvaantuminen vaatisi sitä, että katastrofi iskisi jokaiseen paikkaan yhtäaikaa, joka on luonnollisesti paljon epätodennäköisempää. Tämän takia hajauttamista tehdään kriittisissä hommissa.
EDIT: Lisätään vielä, että mainitsemiesi katovuosien ja Suomessa koetun nälänhädän aikaihin maatalous taisi olla omavaraista. Ja juuri siksi kävi kuin kävi, johtuen syistä, jotka on yllä kuvattu. Toki tuohon aikaan ei ollut muita mahdollisuuksia, koska logistiikka ei ollut sitä, mitä se on nykyään, eli ei ollut mahdollista ostaa muiden maiden veronmaksajien subventoimaa ruokaa halvalla.
Elintarvikkeet eivät ole korkeasti jalostettuja. Jalostettu tavarakin voitaisiin periaatteessa tehdä raaka-aineista Suomessa, koska siihen ilmasto ei vaikuta, mutta äkkiseltään kuvittelisin, että myös se on järkevämpää tehdä kohdemaassa. Katastrofin sattuessa hajauttaminen on turvallisempaa kuin lyödä kaikki munat samaan koriin, kuten aiemmassa kappaleessa perustellaan.
Euromääräisesti suurin osa menee suurille yrityksille, eli suurin osa yritystuista ja maksetuista veroista on päälekkäistä. Dopey selitti jo yritystukien ongelman aiemmin tällä sivulla, niin vältän toistoa.