Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Itsekin olen ihmetellyt että jos tuo on niin mahtava ja realistinen hanke niin miksi sitä ei tehdä esim Shanghain ja Pekingin välille jossa ei ole edes merta alitettavaksi ja kyse on parinsadan miljoonan ihmisen talousalueesta.
Koska Kiina ei ala tukemaan amerikkalaisia hankkeita ?
Nyt on taas sellaista tilastoa, että huhhuh. Mutta ajattele kuinka paljon viljelijöiden määrä on tippunut parintuhannen vuoden takaisesta, kun kaikki viljelivät maata? Olisiko oleellisempaa se, kuinka paljon ruokaa tuotetaan kuin se, kuinka monta erillistä yritystä/toiminimeä/??? on mukana tässä toiminnassa? Vilkaisin pikaisesti vähän lukuja täältä: https://www.mtk.fi/maatalous/tilastot/maataloustilastot/fi_FI/maataloustilastot/
Jotkut luvut löytyivät vain vuodesta 1996 asti, joten tuo mainitsemasi 1995 jäi väliin, mutta jospa 95-96 välillä ei tapahtunut mitään niin radikaalia.
Maidontuotannon kehitys 1996-2016: -12 %
Lihantuotannon kehitys 1996-2016: +30 % (pyöristin hieman, kun en jaksanut alkaa käyttämään aikaa tähän. Virhemarginaalia voi olla pari pinnaa)
Viljellyn maan kokonaispinta-alan kehitys 1996-2016: +2 % (sadot lienevät lisäksi nykyään parempia, koska teknologia lienee kehittynyt parin vuosikymmenen aikana)
Eli kyllä näkee, kuinka maatalous on ajettu järjestelmällisesti alas...
Eli tuotanto on noussut, peltoja raivattu lisää ja ruuan hintakin noussut kivasti. Maanviljelijöillä varmaan kaikki hyvin vai? Miksi ihmeessä sitten niin moni tila lopettaa? Siksi että kaikesta tästä huolimatta maanviljely on aivan järjettömän epäkannattavaa toimintaa aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
http://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001210585.html
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/vil...ulot-maailman-satotilanteen-varassa-23822094/
EU voi milloin tahansa tappaa loputkin tilat Suomesta. Ilmoittaa vaan että kansalliset tuet loppuvat. Suomalainen maatila ei voi koskaan pärjätä ranskalaiselle tilalle jolle EU maksaa, muiden ilmastosta johtuvien etujen lisäksi, tuplat enemmän tukia per hehtaari. Tässä maataloustuen kritiikissä unohtuu, että kaikki valtiot tukevat maataloutta. Suomi on kyllä osannut tyriä tämänkin asian täysin. Me siis maksetaan rahaa EUlle joka tukee ranskalaista tuotantoa ja jotta pärjättäisiin tässä epäreilussa asetelmassa jota ollaan itse rakenneltu niin tuetaan sitten omaakin tuotantoa vielä enemmän..
Tällä kehityksellä tilojen sulkeminen kiihtyy jatkossa rajusti kun uusia jatkajia ei enää tule.
Jos maatalous kasvaa, mutta samalla keskittyy, tämä ei tarkoita sitä, että maataloutta ajetaan alas. Mitä maatalouden tukemiseen tulee, niin on totta, että jokseenkin kaikki valtiot tukevat omaa maatalouttaan. Tässä olisikin loistava tilaisuus syödä vaikka sitten Ranskan veronmaksajien rahoilla. Ei tarvitsisi kuin lopettaa maataloustuet ja nauttia siitä, kun Ranskan veronmaksajat subventoivat suomalaisten syömää ruokaa.
Yritätkö todella väittää, että Ranska ei tue maatalouttaan verorahoilla? Tälle kaipaisin lähdettä ja sen lisäksi on huvittavaa, kun juuri edellisessä viestissä totesit, kuinka kaikki tukevat omaa maatalouttaan. Sillä nyt ei ole väliä, että tuetaanko hommaa ranskalaisten veronmaksajien vai EU:n rahoilla, joka tapauksessa nuo tuet valuisivat suomalaisten taskuihin, kun ostettaisiin vaan sieltä halvalla. Tai mistä nyt sattuu saamaan.Ei. Kyllä me edelleen tuettaisiin sitä Ranskan maataloutta EUn kautta, vaikka oma tuotanto lopetettaisiinkin. Katsos Ranskan ei tarvitse itse sitä tukea kun EU tekee sen niiden puolesta. Eikös olekin jännää? Sittenhän se fiksua on kun joudutaan ostamaan vilja/liha/maito tänne hinnalla millä hyvänsä. Ja arvaapa lähteekö elintarviketeollisuus samalla ovenavauksella?
No just joo. Kuinkas monta ydinonnettomuutta onkaan sattunut sinä aikana, kun ydinvoimaa on kaupallisesti käytetty? Harrisburgissa jäi voimalaitoksen aineellisiin vahikoihin. Tshernobylissä pamahtu Neukkujen ydin"voimala", joka oli tyyppiä RBMK, jotta sitä voitaisiin käyttää aseplutoniumin valmistamiseen. Fukushima oli 60-luvun teknologiaa, johon osui tsunami ja silti vahingot jäivät pieniksi.Tiesitkö muuten että Ranskassa on 60 ydinvoimalaa joissa todetaan 800poikkeamaa vuodessa. Jos niistä joskus yksi poksahtaa niin mitenköhän sitten sille halvalle viljalle käy? Tai jos Ukrainassa, Puolassa käy sama juttu?
Ja kyllä sitä maataloutta ajetaan alas, sillä se ei ole kannattavaa tällä mallilla. Ei vaikka kuinka keskitetään.
Kannattamaton maatalous kannattaakin ajaa alas. Maatalouden tuet vievät valtion budjetista 10x isomman osuuden verrattuna tuotannon osuuteen BKT:sta.Ja kyllä sitä maataloutta ajetaan alas, sillä se ei ole kannattavaa tällä mallilla. Ei vaikka kuinka keskitetään.
Mikäli tämä pitää paikkaansa, maksamme sitä Ranskan tukea jo nyt saman verran. Vai oletko sitä mieltä, että jos Suomi lopettaisi kansallisen tuen maksamisen, kasvaisi suomalaisen veronmaksajan osuus Ranskan tuesta usealla miljardilla eurolla?Kyllä me edelleen tuettaisiin sitä Ranskan maataloutta EUn kautta, vaikka oma tuotanto lopetettaisiinkin. Katsos Ranskan ei tarvitse itse sitä tukea kun EU tekee sen niiden puolesta.
Yritätkö todella väittää, että Ranska ei tue maatalouttaan verorahoilla? Tälle kaipaisin lähdettä ja sen lisäksi on huvittavaa, kun juuri edellisessä viestissä totesit, kuinka kaikki tukevat omaa maatalouttaan. Sillä nyt ei ole väliä, että tuetaanko hommaa ranskalaisten veronmaksajien vai EU:n rahoilla, joka tapauksessa nuo tuet valuisivat suomalaisten taskuihin, kun ostettaisiin vaan sieltä halvalla. Tai mistä nyt sattuu saamaan...
Eipä löytynyt pikahakemisella Pro-Agrian talousdataa. Vois Hjalliksen avoimuus vaatimuksia kohdistaa vähän muihinkin yhdistyksiin kuin pelkästään Ay-liikkeeseen.
Maataloustuet ovat todellisuudessa niin monimutkaisia että varmasti jossain muodossa Ranskakin maksaa suoria tukia, mutta periaattessa Ranskan tuet tulevat EUn kautta. Ja ovat siis hehtaaria kohden suuremmat kuin Suomen EU tuet.
Jos EU hajoaa 20 vuoden päästä, niin maata voi alkaa viljelemään vaikka 19 vuoden päästä. Tulleilla nyt ei ole varsinaisesti merkitystä, koska Suomeen tulevan tavaran tulleista päättää Suomi, eli ei oikein kelpaa perusteluksi tämäkään. Toki riskejä voisi halutessaan hajauttaa entisestään ja tuoda ruokaa vaikkapa kymmenestä eri maasta. Silloin pienee sekin todennäköisyys, että kaikissa paikoissa tapahtuu simultaaninen ja samalla historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus.Ydivoiman riskejä käytin tässä vain esimerkkinä siitä miksi kannattaisi olla näissä perusasioissa jotenkin omavarainen. Tuon riskin tilalle voisi vaikka laittaa EUn hajoamisen parikymmenen vuoden sisään. Entä jos ruoka ei liikkuisi maiden välillä ilman tulleja?
Kannattamaton maatalous kannattaakin ajaa alas. Maatalouden tuet vievät valtion budjetista 10x isomman osuuden verrattuna tuotannon osuuteen BKT:sta.
Vuonna 2010 maataloustuotannon kokonaisarvosta oli yli puolet tukia. Eli valtio käytännössä maksoi tuottajille suoraan tai epäsuorasti yli tuplahinnan Mr. Markkinan (*) päälle. Ja silti tehdään tappiota?
(*) Mr. Markkinan määräämään hintaan toki vaikuttaa muissa maissa maksetut, pienemmät tukiaiset.
Mikäli tämä pitää paikkaansa, maksamme sitä Ranskan tukea jo nyt saman verran. Vai oletko sitä mieltä, että jos Suomi lopettaisi kansallisen tuen maksamisen, kasvaisi suomalaisen veronmaksajan osuus Ranskan tuesta usealla miljardilla eurolla?
Nyt olet asian ytimessä. Ongelmana Suomessa onkin että Mr Markkina ei toimi. Meillä on vain kaksi keskusliikettä jotka käytännössä määräävät tuottajalle maksettavan hinnan. Ja se on todella, todella alhainen. No S/K-ryhmä ja elintarviketeollisuus takoo voittoja kun halpaa raaka-ainetta on tarjolla. Jonkunhan on pakko hyötyä siitä maajussin käteen jää vähemmän euroja kuin ennen. Voittajia ovat kuluttajat ja keskusliikkeet.
Samalla periaatteella pitäisi subventoida miljariluokalla kaikkea mennyttä ompelusta lähtien. Sillä jos tapetaan kangaspuutoiminta sillä, ettei subventoida sitä miljardeilla, niin kangaspuutoiminta siirtyy sinne, missä Mr. Markkina tarjoaa paremman diilin ja ompelijat siirtyy kortistoon. Edelliseen voidaan sijoitaa mikä tahansa toimiala. Fakta valitettavasti on, että sellaista, mitä ei kannata tehdä, ei kannata tehdä. Tukijärjestelmällä voidaan kasvattaa yhteiskunnan kuluja ja vääristää ihmisten välistä toimintaa, ja tämän hinnalla takertua menneeseen vielä hetkeksi.Tapetaan maatalous? No sitten pitää hyväksyä se että sillä on sivuvaikutuksiakin. Elintarviketeollisuus siirtyy sinne missä Mr Markkina tarjoaa paremman diilin. Maajussit siirtyy kortistoon. Ja kädet ristiin että EU ei hajoo tai mitään ympäristö katastrofia ei tapahdu
Ja selvennyksenä että minähän en ole maanviljelijä tai asu missään pikkukaupungissa tms. Mun pointti tässä on että ollaan harjoitettu ihan älyttömän huonoa maatalouspolitiikka jo pitkään. Esim kun EU teki pakotteet Venäjälle niin Suomen olisi pitänyt vaatia isoja kompensaatiota maataloudelle. Epäreilu tukipolitiikka pitäisi myös muuttaa. Jne.