http://www.hs.fi/talous/art-2000004888715.html Synkkiä lukuja.
En nyt jaksa kaivaa uutista, mutta parin viikon sisällä oli juttu, jossa (päättäjät) tuskailivat, että Suomeen ei tarvita enää lisää "mies, koira ja tietokone" -yrityksiä, vaan Suomen pitäisi päästä taas elektroniikan valmistajamaaksi. Tähän kiteytyy taas hyvin monta ongelmaa. Se, että taloutta pyritään johtamaan ylhäältä päin ja se, että kyseinen johto elää menneisyydessä. Elektroniikkavalmistus ei ole enää aikoihin ollut kovinkaan työllistävää eikä edes mitenkään hirvittävän rahakasta hommaa. Jos käy katsomassa mitä tahansa modernia elektroniikkatehdasta, niin ei siellä juuri työntekijöitä ole, vaan ala on luultavasti tehokkaimmin automatisoitu ala johtuen todella suurista kehitysinvestoinneista vuosikymmenten ajan.
Katsotaanpa seuraavaksi hieman nykytrendiä. IOT (internet of things) alkaa olemaan jo melko suuri juttu, ja sen ennustetaan olevan järjettömän suuri juttu jo lähitulevaisuudessa. IOT-bisneksessä muistelisin (huom. luvut tulevat muistista, mutta väittäisin, että pitävät suunnilleen paikkansa), että elektroniikan valmistus kerää n. 6 % potista, moduulivalmistus n. 30 % ja reilu 60 % sovelluksista. Eli kaikesta rahasta, mikä IOT-bisneksestä liikkuu, 6 % menee elektroniikkateollisuudelle. Eli puikoissa olevat pyrkivät ohjaamaan talouden painopistettä kohti tuota 6 %:ia, joka ei työllistä paljoa ihmisiä, ja tuo reilu 60 % nähdään turhempana. Tämä olisi ollut ihan hyvä suunta 20 vuotta sitten, kun maailma oli erilainen, mutta ei enää...
Suomessa olisi siis paljon järkevämpää ostaa elektroniikka halvalla Bangladeshista tai jostain muualta, jossa sitä nykyään paljon tuotetaan, ja tehdä niistä moduuleja. Tai sitten vieläkin järkevämpää keskittyä sovelluspuoleen, jota monesti tekevät ne "mies, läppäri ja koira".