Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mä olen moneen kertaan tunnustanut olevani yksinkertainen insinööri, joten voisko pååtta tai Free weight taas sivistää mua: Jos me nyt mennään tällä teemalla, että valtion ottama velka on yksityisen sektorin tuloa niin a) kiitos! b) mitä hyötyä siitä on yhteiskunnalle, että tämä velkarahalla hankittu ostovoima kohdennetaan vain julkisen sektorin työntekijöille? Nyt raha menee lyhentämättömänä AVI:n avantojaoksen yliaputarkastaja V. Etelälle ja sekä Trafin HSE-osaston apulaismanageri T. Urhalle. Eikö olisi reilumpaa ja yksinkertaisempaa jakaa otettu laina vaikka verohelpotuksina jolloin siitä hyötyisi myös automekaanikko K. Orjaaja?

Vaikka velalla "elvytettäisiin" niin ei kai se turhan suuren julkisen sektorin ylläpito siltikään mitään lisäarvoa tuo? Vie vain osaavaa(?) henkilöstöä pois lisäarvoa tuottavista töistä.

pååtta: Viittiks joskus avata mitä meinasit taannoin kun sanoit, että Keyenesin mukaan julkisen sektorin on hyvä tasoittaa yksityisen puolen ylilyöntejä vai miten lie menikään..
 
Niin työttömyysmenot varmasti kasvaa kun jengi joutuu työttömäksi. Se, että joku pitää sitä elvytykseksi hieman erikoista. Muutoin fiksut ihmiset tapaavat menettää järkensä kansantalouden kanssa kun ideologia hakkaa todellisuuden kanssa.

Ei kai sillä ole eroa kansantalouden ja rahan kierron kannalta, onko ihminen työtön vai istumassa julkisen sektorin virkamiehille tarkoitetussa seminaarissa. Molempien tuotto on sillä hetkellä nolla. Molemmissa tapauksissa yhtälailla julisen sektorin meno on yksityisen sektorin tulo.
 
b) mitä hyötyä siitä on yhteiskunnalle, että tämä velkarahalla hankittu ostovoima kohdennetaan vain julkisen sektorin työntekijöille? Nyt raha menee lyhentämättömänä AVI:n avantojaoksen yliaputarkastaja V. Etelälle ja sekä Trafin HSE-osaston apulaismanageri T. Urhalle. Eikö olisi reilumpaa ja yksinkertaisempaa jakaa otettu laina vaikka verohelpotuksina jolloin siitä hyötyisi myös automekaanikko K. Orjaaja?

Jos se julkisen sektorin työntekijä (ja hänen esimiehensä ja tukiorganisaationsa) tuottaisi niitä palveluja, joita me tarvotsemme, yhtä laadukkaasti ja tehokaasti, kuin yksityisen sektorin työntekijä, niin eihän siitä mitään suurempaa haittaakaan ole. Nyt vain on niin, että jostain syystä julkisen sektorin työntekijä tarvitsee 2x enemmän esimiehiiä ja esikuntaa, sekä kaksi kertaa enemmän vuosilomaa ja kolme kertaa enemmän sairaslomaa, kuin yksityisen sektorin työntekijä.
 
Jos se julkisen sektorin työntekijä (ja hänen esimiehensä ja tukiorganisaationsa) tuottaisi niitä palveluja, joita me tarvotsemme, yhtä laadukkaasti ja tehokaasti, kuin yksityisen sektorin työntekijä, niin eihän siitä mitään suurempaa haittaakaan ole. Nyt vain on niin, että jostain syystä julkisen sektorin työntekijä tarvitsee 2x enemmän esimiehiiä ja esikuntaa, sekä kaksi kertaa enemmän vuosilomaa ja kolme kertaa enemmän sairaslomaa, kuin yksityisen sektorin työntekijä.
Tokkiisa, ei mullakaan mitään ole julkista palveluntuotantoa vastaan jos se on kilpailukykyistä yksityisen kanssa.. Mutta tossa sun viestin alussa on se pieni "jos"..
 
Ihmisten arvojen ja kulutustottumusten muutos sekä koko maailmaa koskeva velan määrän ja johdannaisten voluumin valtava kasvu samalla, kun raha on siirtynyt verkkoon ja sen luominen liikepankkien tietojärjestelmiin ovat asioita, joita ei osata kokonaisuutena mallintaa.

Keskuspankkiirit yrittää aina taistella luontoa vastaan. Lähes jokainen asia tällä planeetalla tekee ylä- ja alamäkiä, ihan hormonitoiminnosta lähtien. Jos taloutta säätelisi robotti, voisi asiat mennä jotakuinkin lineaarisesti hyvin kokoajan, tai ehkä robotin tekemä robotti(ihminenhän voi manipuloida robottia). Ihmisten liiallinen kiire kasvulle ja ahneus varmaan päälimmäisinä tekijöinä markkinoiden isommille sahauksille, "YOLO" vaan ja "greed over moral"... Ja tietenkin noin monimutkaisten asioiden hallitsemisen vaikeus :D
Yritetään lyödä rajoitteita lainoille, 10% käsirahaa ja ties mitä. Ihminen löytää kyllä keinot saada itsensä kuseen ottamalla sitten vaikka käsirahalainan. Ja voin kertoa että onnistuu!

Talouden pyörien hidastuminen varmaan myös vaikuttaa sotien sekä levottomuuksien lisääntymiseen, mitä voi pitää jonkunlaisena indikaattorina. "Nobody wants to fight with a full stomach", vai miten M. Armstrong sen sanoikaan. Ja sama varmaan näkyy ihan Suomen sisälläkin.

Koko Panama-keississäkin tuntuu että alkaa vähän isommat asiat rakoilemaan ja yritetään etsiä syntipukkia, vuosien päästä voidaan sanoa että joo homma lähti Panamasta. Saa taas nähdä mitä löytyy kun aletaan tonkimaan.
Nordea(Nalle) -> Sampo -> Solidium -> Valtio.... http://www.talouselama.fi/uutiset/k...attyy-hilpeasti-6539203#.VwilA0260r0.facebook
"Veroparatiisi Luxemburg oli johdonmukaisesti auttanut lukuisia yrityksiä kiertämään veroja Jean-Claude Junckerin ollessa maan pää- ja valtiovarainministeri. Nyt Juncker on EU: komission puheenjohtaja."



Elektronisesta valuutasta juttua kohdasta 6:10 eteenpäin:
View: https://youtu.be/o1DwWFsahBQ?t=6m19s
Ja myös muutakin mielenkiintoista juttua, mitä on itsekin tullut joskus pähkäiltyä.


Jotain omia pähkäilyjä vaan...

Tässä yhden kaiffarin näkemyksiä jonka kanssa on tullut juteltua jonkun verran myös näistä aiheista: http://etsimassatuottoa.blogspot.fi/2016/03/ampuuko-ekp-omaan-jalkaansa.html
 
Maailman yksityinen sektori on volyymissa mitattuna siirtymässä ns. kehittyneiltä markkinoilta kehittyville. Jälkimmäisissä on koulutus, terveydenhuolto, yksityisomaisuuden turva ja yhteiskunnan stabiliteetti saatu tasolle, missä investointeja tulee sisään kiihtyvää tahtia. Julkinen sektori koettaa lähinnä pysyä pois tieltä. Suomi lienee näitä nopeimmin yksityistä taloudellista toimeliaisuutta menettävistä markkinoista, koska esim USAssa perinteisen talouden tilalle tulevat liiketoimintamallit on Suomessa kielletty laeilla tai työehtosopimuksilla. Finanssikriisin jälkeen on USAssa kasvanut työllisyys lähinnä freelancereiden määrän valtavalla kasvulla.

Suomen vastauksen pitäisi ehdottomasti olla luopua järjenvastaisesta sääntelystä, keventää verotusta ja vapauttaa työmarkkinat. Tämän sijaan nostetaan veroja ja julkista kulutusta siirretään investoinneista (koulutus) tukityöllistämiseen ja sosiaaliturvaan. Markkinaehtoisen kilpailun kovenemiseen vastataan lisäämällä suunnitelmatalouden osuutta kansantaloudesta. Tämä ei mitenkään voi toimia edes teoriassa.
 
Kehittyvistä maista ja tuosta siirtymisestä tuli mielen tämä, mistä tuli keskustltua joku aika sitten:

Tuli hetki sitten keskusteltua BALTIC DRY:sta jne jne... Tässä mielenkiintosta asiaa siitä:

Itse linkkasin:

The Baltic Dry Index (BDI) is an economic indicator issued daily by the London-based Baltic Exchange. Not restricted to Baltic Sea countries, the index provides "an assessment of the price of moving the major raw materials by sea. Taking in 23 shipping routes measured on a timecharter basis, the index covers Handysize, Supramax, Panamax, and Capesize dry bulk carriers carrying a range of commodities including coal, iron ore and grain.".
-Wikipedia. .

http://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND

Not much of an traffic there: https://www.marinetraffic.com/


JIM:

Forget about the BDI Lobster (I'm a freight trader), the market is fundamentally fucked for another 18 months on massive oversupply (and banks are tied to shipowners to massive debt) but it doesn't mean trade flow will shrink. The fleet supply will exceed the demand but the demand is still gonna grow (moderatly). At such low levels the BDI couple triple it wouldn't change anything for the global economy. For marine traffic it's using land stations and does not use AIS data (ship own positioning distributed via satellite) so you won't see a 5th of the traffic on this.

No problem:p Linking traffic to global economy is tough, it's so scattered and specialized:p One thing to monitor (and it's been collapsing) is chinese hunger for raw materials such as coal and iron ore. China switched its coal policy as it is by far the largest largest producer and never really needed to import any (they simply cut their imports by more than 50% in a year). As far as Iron ore is concerned (the biggest flow on water) it's stabilizing after 2 years of extreme growth. China has been creating big IO stockpiles but its steel consumption (which has been the best indicator of chinese growth in the last decade) has been turning south and is showing concern about infra+property markets. In other words global trade flow growth has been shrinking. Now the question is, how long will it take for china to transition into "consumer economy" such as the US and not an "investing/infrastructure economy" has its been the case for the last 20 years. My feeling is that China was the motor of the commodity boom from 2003 onwards which fueled global growth, but will not be as commodity supportive for the next decade; depending on how quickly they turn into a service based economy will tell us the tr
 
Suomen suurin ongelma on ehdottomasti alati paheneva työttömyys. Uskooko joku ihan oikeasti, että jos "varallisuusveron", eli setelipainon, kautta lyödään joka jannulle vaikka 2000 e kouraan, niin tämä korjaisi tilanteen? Nyt täytyy sanoa, että menee hieman muistin varassa, mutta eikös jenkeissä koitettu Bushin aikaan moista temppua ja huomattiin, että ihmiset ostivat melko paljon tuotteita ulkomailta, jolloin oman maan taloutta piristävä vaikutus jäi todella paljon toivottua pienemmäksi. Koska ihminen yleensä yrittää ainakin jossain määrin saada omille rahoilleen vastinetta, niin Suomessakin on melko suosittu harrastus hankkia hyödykkeitä maista, joissa verotus ja sääntely ovat hieman inhimillisemmällä tasolla. Ennustankin siis, että helikopterirahalla saataisiin tuettua mukavasti Tallinnan taloutta, sekä useampia ulkomaisia verkkokauppoja ja minun on hyvin vaikea tajuta, miten tämä katkaisisi 7 vuotta jatkuneen alamäen ja kääntäisi työllisyyden kasvuun.

Epäilyksen varjoa kasvattaa myös se, että mikäli asia olisi ratkaistavissa oin vaivattomasti, niin luulisi, että maailmasta löytyisi paljon esimerkkejä. Itse olen löytänyt lähinnä ääriesimerkkejä siitä, kuinka rahan painamisella on saatu raunioitettua talous täysin.
 
Suomen suurin ongelma on ehdottomasti alati paheneva työttömyys. Uskooko joku ihan oikeasti, että jos "varallisuusveron", eli setelipainon, kautta lyödään joka jannulle vaikka 2000 e kouraan, niin tämä korjaisi tilanteen? Nyt täytyy sanoa, että menee hieman muistin varassa, mutta eikös jenkeissä koitettu Bushin aikaan moista temppua ja huomattiin, että ihmiset ostivat melko paljon tuotteita ulkomailta, jolloin oman maan taloutta piristävä vaikutus jäi todella paljon toivottua pienemmäksi. Koska ihminen yleensä yrittää ainakin jossain määrin saada omille rahoilleen vastinetta, niin Suomessakin on melko suosittu harrastus hankkia hyödykkeitä maista, joissa verotus ja sääntely ovat hieman inhimillisemmällä tasolla. Ennustankin siis, että helikopterirahalla saataisiin tuettua mukavasti Tallinnan taloutta, sekä useampia ulkomaisia verkkokauppoja ja minun on hyvin vaikea tajuta, miten tämä katkaisisi 7 vuotta jatkuneen alamäen ja kääntäisi työllisyyden kasvuun.

Epäilyksen varjoa kasvattaa myös se, että mikäli asia olisi ratkaistavissa oin vaivattomasti, niin luulisi, että maailmasta löytyisi paljon esimerkkejä. Itse olen löytänyt lähinnä ääriesimerkkejä siitä, kuinka rahan painamisella on saatu raunioitettua talous täysin.


Johonkin tuo helikopteriraha pakenee EU:sta... Ehkä raha pakenee sinne missä sitä kohdellaan parhaiten. Mutta hei, estetään rahan pakeneminen keksimällä lisää lakeja ym...

image.png


Sitten voidaan miettiä miksi lähes jokainen maa polkee valuuttojaan tällä hetkellä? Mua ei ainakaan ihan hirveästi kiinnosta tilata Ummeerikasta prätkään osia, kun EURUSD on melkein pariteetissa. Vielä pari vuotta sitten siinä säästi mukavasti...

Nuo työttömyysluvut kun jakaa esim. nuorison työttömyys- ja osa-aikais työttömien asteeseen saadaan varmaan vähän parempi kuva tilanteesta. Muistaakseni nuorison työttömyysaste oli aika surkea tällä hetkellä. Jenkeissä on tullut viime aikoina tosi hienoja lukuja työttömyyden osalta, mutta jos niitä penkoo yhtään syvemmälle, huomaa kuinka osa-aikaiset työpaikat ovat nousseet ja vakituiset laskeneet... Pieniä yrityksiä ja nuorisoa pitäisi tueta ja kannustaa enemmän että saadaan kasvua aikaan.
 
Viimeksi muokattu:

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jännää että vielä nykyisessäkin avoimessa globaalissa taloudessa on kova kuvitelma että pelkkä rahan lisääminen paikallisesti voisi auttaa paikallista taloutta.

Paikallisessa säätelyn purkamisessa olisi se hyvä puoli että se vaikuttaa satavarmasti paikallisesti, ei globaalisti. Mutta sitähän ei saa kokeilla koska koska...valta menisi etujärjestöiltä ja virkamiehiltä tai jotain. Tähän perään voi sitten postittaa sen ihmishäkkikuvan hiilikaivoksesta vaikka 12 donan luvattomat ansiot muutaman kuukauden työstä taitaa olla lähempänä tätä päivää.
 
Jännää että vielä nykyisessäkin avoimessa globaalissa taloudessa on kova kuvitelma että pelkkä rahan lisääminen paikallisesti voisi auttaa paikallista taloutta.

Paikallisessa säätelyn purkamisessa olisi se hyvä puoli että se vaikuttaa satavarmasti paikallisesti, ei globaalisti. Mutta sitähän ei saa kokeilla koska koska...valta menisi etujärjestöiltä ja virkamiehiltä tai jotain. Tähän perään voi sitten postittaa sen ihmishäkkikuvan hiilikaivoksesta vaikka 12 donan luvattomat ansiot muutaman kuukauden työstä taitaa olla lähempänä tätä päivää.

Naulan kantaan. Mitä Suomessa tehdään - Nostetaan vielä vähän veroja... Saa nähdä, koska ollaan oikeasti onnistettu kuolettamaan tämä maa totaalisesti. Jos tällä ns. oikeistohallituksella vedetään tää homma näin päin vittua, niin vasemmiston korjausliikettä odotellen ensi vaaleissa. Saadaan valtionvelka varmasti yli 150mrd ja vieläkin huudellaan, että eihän sitä paljoa ole.
 
Naulan kantaan. Mitä Suomessa tehdään - Nostetaan vielä vähän veroja... Saa nähdä, koska ollaan oikeasti onnistettu kuolettamaan tämä maa totaalisesti. Jos tällä ns. oikeistohallituksella vedetään tää homma näin päin vittua, niin vasemmiston korjausliikettä odotellen ensi vaaleissa. Saadaan valtionvelka varmasti yli 150mrd ja vieläkin huudellaan, että eihän sitä paljoa ole.

Valtionvelkaa on globaalisti jo sen verran, että bailoutteja odotellessa.... US: http://www.usdebtclock.org/

Ruotsi on tehnyt hienoa jälkeä omalle valtionvelalleen, muistaakseni Ruotsissa valtionvelkaa oli aika minimaalisesti. Mutta yksityisten velkaa taisi olla lähes eniten maailmassa. Onneksi tekivät jotain niille 140v asuntolainoilleen, kun ihmiset kuulemma maksoivat pelkkää korkoa koska se oli halvempaa... Norjassa muuten kämppien arvo on raketoinut ihan kivasti, jos joku tietää niistä enemmän voisi valottaa..

http://www.thelocal.se/20160324/sweden-limits-mortgage-loans-to-105-years


Tämä tuli myös mieleen, kovaa tilitystä :D
View: https://youtu.be/OnGxfrWaqP8?list=PL6901990A04A69ADF


Alan Graysonin videot on parasta viihdettä:

https://www.youtube.com/results?search_query=alan+grayson+
 
Viimeksi muokattu:
Mua harmittaa ko olin just kääntymässä jyrkästi vasemmalle, mutta oppi-isäni pååtta tais laittaa mut ignoreen ni opit jäi puolitiehen..
 
Mua harmittaa ko olin just kääntymässä jyrkästi vasemmalle, mutta oppi-isäni pååtta tais laittaa mut ignoreen ni opit jäi puolitiehen..

Aa sori mennyt ohi tuo kommenttisi. En harrasta jengin ignorointia.

Mutta siis niin tuo keynesläinen idea hoitaa kansantaloutta ei ole mitenkään tai siis ei pitäisi olla oikeisto-vasemmisto kytköksellä oleva asia.

Se on totta että vasemmisto sitä kannattaa nykyisin, mutta kun mietitään millainen henkilö Keynes itse oli varmaan lähempänä Nalle Wahlroosia hän oli kuin vaikka Arhinmäkeä.

Kansantaloudella on tietty potentiaali x minkä suhteen julkinen elvytys ja kiristys pitäisi koplata. Jos potentaali on alhainen alkaa elvytys muuttua pelkäksi inflaatioksi.

Tähän potentiaaliin rakenteelliset uudistukset pyrkivät vaikuttamaan itsessään ne eivät välttämättä tee mitään. Tätä Juhana Vartiainenkin on painottanut kun lukee hänen tekstejään, joskin monet kuten minä ollaan varmasti eri mieltä Suomen nykytilasta ja mahdollisuudesta elvyttää.
 
Aa sori mennyt ohi tuo kommenttisi. En harrasta jengin ignorointia.

Mutta siis niin tuo keynesläinen idea hoitaa kansantaloutta ei ole mitenkään tai siis ei pitäisi olla oikeisto-vasemmisto kytköksellä oleva asia.

Se on totta että vasemmisto sitä kannattaa nykyisin, mutta kun mietitään millainen henkilö Keynes itse oli varmaan lähempänä Nalle Wahlroosia hän oli kuin vaikka Arhinmäkeä.

Kansantaloudella on tietty potentiaali x minkä suhteen julkinen elvytys ja kiristys pitäisi koplata. Jos potentaali on alhainen alkaa elvytys muuttua pelkäksi inflaatioksi.

Tähän potentiaaliin rakenteelliset uudistukset pyrkivät vaikuttamaan itsessään ne eivät välttämättä tee mitään. Tätä Juhana Vartiainenkin on painottanut kun lukee hänen tekstejään, joskin monet kuten minä ollaan varmasti eri mieltä Suomen nykytilasta ja mahdollisuudesta elvyttää.

Mutta mitä tämä julkinen kiristys on? Veronkorotuksia vai jotain muuta?

Se (vähä) mitä Keynesin opeista tiedän ei nähdäkseni millään tapaa tue sitä, että työkykyiset ihmiset on vuodessa 2-3kk lomalla valtion ottamalla lainarahalla, osallistuu täydellä palkalla hiihtokilpailuihin, toimii aliteholla tai käyttää tarpeettoman kalliita konsulttipalveluita. Keynesin ajatukset taisi muutenkin liittyä tilapäisen ostovoiman heikkenemisen yms. korjaamiseen, mutta ainakaan minun nähdäkseni Suomen tilanteessa ei voida puhua tilapäisestä ongelmasta vaan ongelmasta joka on (ilman rakennemuutoksia) tullut jäädäkseen.

Millainen sinun mielestä Suomen potentiaali on? Juhanahan taitaa ainakin olla työajan pidentämisen, palkkojen jäädyttämisen ja sääntelyn vähentämisen kannalla?
 
Mä meinasin tossa kiristyksellä pååtan aiemmassa kirjoituksessa esiin tullutta yksityisen sektorien ylilyöntien hillitsemistä. Pååtta kertokoon jos ymmärsin jtn väärin.
 
Tässä tätä suomen taloustouhua taas tullut seurattua ja järjettömältähän se vaikuttaa. Yksityisen sektorin työt vähenee ja julkinen sektori paisuu. Selkeesti lukujen kaunistamiseksi on esim. sairaaloissa on meneillään yksityistämistrendi. Kaikki vanhusten hoitopaikat aiotaan ostaa palveluna. Silloin isojen ikäluokkien eläkkeelle jääminen ja palvelukoteihin siirtyminen tulee tuottamaan myös näennäisesti yksityiselle sektorille työpaikkoja, mutta samasta pohjattomasta verotulo kassasta ne eurot siihenkin otetaan. Eli merkitys on vain näennäinen.

Samaa on tehty muillakin valtion/kuntien omistamissa laitoksissa, että suorittava osa toiminnoista siirretään yksityiseksi ja hallinto jää valtiolle. Tämähän on muuten jopa ihan järkevää, mutta järjestely generoi taas kaikenlaisia lisä virkamiehiä mitkä kontrolloivat ja säännöstelevät toimintaa. Loppupeleissä valtion kassasta otettava osuus vaan kasvaa. Tämähän ei näitä tätä perinteistä poliitikan hajoittajaa haittaa, kun kaikille parhaille kavereille saadaan taas töitä lisää(=virkamiehet , hyväveliyrittäjät).

Vielä tähän kaiken normi suhmuroinin päälle otetaan nämä matut, niin alkaa olla viimeiset naulat arkussa. Tietysti taas "hyvät veljet" taas voi pistää kaikenlaista pikku firmaa pystyy ja kerätä veroeuroja lisää omiin taskuihinsa. Poliisit, lakimiehet, lääkärit ja sosiaalialan eliitti taputtaa käsiään kun kun saatiin 32000 uutta asiakasta järjestelmään mitkä varmasti generoivat töitä joka portaalle seuraavaksi 10-15 vuodeksi. Eihän sillä ole mitään väliä mitä se maksaa kunhan saa "hyvälle velille" lisää hommia.

Mietin tässä vaan, että pakko tämän hulluuden on jossain vaiheessa loputtava. Ei sieltä pohjattomasta kassasta voi loputtomiin euroja ammentaa. Onko iso tavoite kun suomi on saatu konkurssiin ja loputkin yritykset saatu häädettyä täältä pois veron korotuksilla ja byrokratialla, niin sitten on pakko liittyä EU-liittovaltioksi? Tänne ei jää kun kasa virkamiehiä ja laitoksia millä palvellaan EU:tä ja sen tarpeita. Tuotanto ja kehitys on siirtynyt sinne missä se kannattaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom