Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Saksa meinaa muuten investoida vuoteen 2030 mennessä 264,5 miljardia euroa liikenneinfrastruktuuriin! Missä #menokuri? Mitä tapahtuu #kilpailukyvylle?

http://www.bloomberg.com/news/artic...autobahns-leave-drivers-stuck-in-traffic-jams

#VäärinYmmärtämisenJaloTaito. Elvytyspuolueemme vasemmiston mielestä päätä huumaavat kerroinvaikutukset saadaan perustemalla kulttuuripajoja maahanmuuttajille Kallioon. Moottoritiet on niin 1900-lukua.

Minusta se Keynesin huomio, että omilleen jätettynä yksityinen sektori tuottaa yhä suurempaa kuplaa toisensa perään, on validi syy miksi julkisen sektorin tulisi kontrata bisnessykliä eli pyrkiä rauhoittamaan nousukausien ylilyöntejä ja toisaalta investoimaan taantumassa.

Bisnessyklien kontraamisessahan äänestäjiä mielistelevät poliitkot on onnistuneet tosi hyvin tähänkin mennessä.
 
Millä mittarilla Suomessa on EU:n suurin julkinen sektori?

Lisäksi haluaisin tietää missä teoria (mikä niistä?) on väittänyt, että mitä suurempi julkinen sektori, sitä enemmän hyvinvointia?

Aiheesta enemmän ammattiyhdistysliikkeen propagandajulkaisussa: http://www.hs.fi/kotimaa/a1458712074834

Professori Matti Pohjola sivuaa jutussa hieman kysymystä julkisen sektorin koon ja hyvinvoinnin suhteesta. Luulen, että ihmiset kokevat sekä hyvinvoinnin määrän, että julkisen sektorin oikean koon hyvin yksilöllisesti omista lähtökohdistaan katsoen. Oli sitten kyseessä oman hyvinvoinnin määrä suhteessa julkisen sektorin kokoon, tai kollektiivisen hyvinvoinnin määrä, suhteessa julkisen sektorin kokoon.

En usko, että kovinkaan moni ajattelee niin, että sinänsä pelkkä julkisen sektorin kasvattaminen rajatta aina kasvattaisi kollektiivista hyvää olon kokemusta. Moni julkisen vallan käyttäjä haluaisi silti niin tehdä silkasta vallan halusta. Tietenkin moni julkisella sektorillä päällikkövirassa oleva toivoisi oman virastonsa kasvavan ihan vaan sen takia, että omat eduthan siinä kasvaisivat myös, sekä tietysti oman vallan määrä.

Teorioita aiheesta on varmaan useita.
 
Viimeksi muokattu:
Näitä yksittäistapauksia löytyy Suomesta loputon määrä ja luulisi nyt jokaisen ymmärtävän että tällainen haittaa sekä kansantaloutta että hyvinvointia.

Voi helvetin perse taas tätäkin byrokratian kaunista kukkasta!

Sain tuossa viime kuussa TE-toimistolta työtarjouksen, jota tuli hakea 22. päivään mennessä. Sain kuitenkin tätä ennen tiedon, että minut on hyväksytty toiseen työpaikkaan (jota ihan itse omin pikku kätösin kenenkään komentamatta hain), joten en toimiston tarjoamaa paikkaa hakenut. Ilmoitin tästä myöskin selvityksessäni toimistolle, että MINULLA SIIS ON JO TYÖPAIKKA.

Mutta ei, ehei, ei nyt sentään. Sen sijaan, että ajattelin oleva järkevä ihminen ja säästäväni kaikkien osapuolien aikaa, minulta on nyt EVÄTTY päiväraha tuosta helmikuun lopusta eteenpäin sillä perusteella, että olen toiminnallani estänyt oman työllistymiseni. ETTÄ MITÄ HELVETTIÄ?!?!?!?!

Olisiko mun siis pitänyt hakea sitä paikkaa, mennä työhaastatteluun ja ilmoittaa siellä, että en minä tätä paikkaa voi ottaa, kun olen jo saanut muualta töitä, mutta tulin nyt tänne haastatteluun tuhlaamaan meidän kaikkien aikaa, kun TE-toimisto käski.
Pähkinänkuoressa olen siis ollut ilman tuloja viimeisen kuukauden ja todennäköisesti jatkan rahattomana elämistäni toukokuun loppuun asti, jolloin saan ensimmäisen palkkani siitä työstä, jonka hyväksyminen johti tähän nykyiseen tilanteeseen.

PERKELE!!!!!

Ei tämä nyt voi mennä näin, eihän?

P.S: Saa ja pitää jakaa!!!

View: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154203765782867&id=689432866
 
Mitä jos luovutaan kokonaan työttömyysturvasta? Luodaan kansalaispalkka tai millä nimellä sitä kutsuttaisiinkaan = 10h joustavasti töitä viikossa sellaisissa hommissa, mikä on yhteiskunnallisesti hyödyttävää, muttei tuottavaa (jottei viedä töitä muilta ihmisiltä eikä aiheuta "ilmaista työvoimaa" mikä vie työtä muualta)? Kuukaudessa tulisi 40h/hommaa = ja vaikkapa se sama työttömyyskorvauksen kokoisena, kuin nytkin. Sitäkin tosin voisi porrastaa siten, että työttömyyden alkaessa se on suurimmillaan ja joka kk vähenee.
Tällaisia hyödyllisiä hommia lienee ainakin teidenvarsien ja katujen siivous? Mutta mitäs muuta? Mitään ikkunoidenpesua tms. metsänraivausta ei voisi toteuttaa, koska sellaiset veisivät töitä siivous- ja kotilausfirmoilta.. Yhteiskunnallisesti hyödyttävät, mutteivat tuottavat hommat voisivat olla myös opiskelua, kenties maanpuolustusta? Tuottamaton vastike voisi olla myös esimerkiksi liikuntaa, joka vähentäisi sydän- ja verisuonitauteja yms. muuta vastaavaa. Itse jos olisin työtön, niin mielellään kouluttaisin itseä tai kävisin ohessa vaikkapa siivoamassa, jos se olisi kannattavaa tai vaikkapa kuntoilisin kansalaispalkkani eteen.
Toisaalta tuon 10h (tai enemmän) voisi olla vaikkapa yksityisellä hommissa, joka tietysti maksaa siitä sen asiankuuluvan palkan (esim. 8e/h siivouksesta) ja sitten työnantaja vaan informoi valtiota, että työntekijä on tehnyt vastiikkeellisen homman.. Eli tulisi kuukaudessa ensinnäkin rasti ruutuun, että on tehnyt 10h/viikkoa vastikkeellista asiaa ja saa valtiolta vatikkeellisen kansalaispalkan sen noin 600e/kk + työpalkan 8ex40h=320e = 920e/kk tekemällä 10h/vk "vastikkeellista hommaa".? Eikös tämmöinen vähän liippaa suorastaan perustuloa, mutta kuitenkin siten, että jotain pitäisi tehdä (tuottavaa palkallista hommaa jossakin tai sitten tuottamonta hommaa eli teidenvarsien siivousta, opiskelua tai maanpuolustushommaa, liikuntaa tms 10h/viikko)?

Mitä mä tässä nyt mietin väärin, kun en tajua. Tuollaisessa järjestelmässä kannustettaisiin opiskelemaan, pitämään huolta kunnosta tai vaihtoehtoisesti voisi tehdä "tuottamatonta hyödyllistä työtä" tai tuottavaa työtä kansalaispalkkaa vastaan, mutta tuottavasta työstä saisi luonnollisesti palkkaa kansalaispalkan lisäksi? Tällöin työttömät tekisivät jotakin vastikkeellista viemättä kuitenkaan töitä töissäkäyviltä luomalla ilmaista työvoimaa. Luonnollisesti kansalaispalkan tulisi olla pienehkö, että työnteko kiinnostaisi siihen lisäksi, kenties se voisi laskea progressiivisesti joka kk alaspäin, kun työttömyys pitkittyy.


Tai järjestelmä, jossa on perustulo mutta vastikkeellisena. Ts. On tehtävä töitä lisäksi esim. 10h/viikko vähintään (palkan saaden lisäksi) tai 10/h viikko kuntoiltava/opiskeltava/osallistuttava maanpuolustuhommiin?
Jos perustulo olisi vaikka 500e/kk, niin sen saisi siis joko opiskelemalla/kuntoilemalla tai osallistumalla maanpuolustushommiin 10h/vk tai tekemällä töitä vähintään 10h/vk lisäksi. Töitä jos onnistuisi saamaan, niin toki ne tulisi perustulon lisäksi. Jos ei saisi töitä, esim. pieni kuntoiltu ja opiskelu on kansanterveydellisesti ja taloudellisesti hyödyttävää.
Lisäksi perustulo voisi olla porrastettu, eli kun jää työttömäksi se on 800e/kk ja kun se jatkuu, niin laskee 100e/kk kunnes saavuttaa vaikkapa 500e/kk tason.
 
Viimeksi muokattu:
^^
Mutua, mutta arvelisin, että vastikkeellisen perustulon valvominen olisi käytännössä mahdotonta. Siihen kuluisi aivan hirvittävästi resursseja ja lopputulos olisi luultavasti hyvin nykyisenkaltainen byrokratiahirviö. Muutoin (järkevä) perustulo ei oikein saa suurten puolueiden kohdalla kannatusta, koska se tarkoittaisi julkisen talouden tehostumista noin Kelan, sossun ja TE-toimiston virkailijoiden verran.

Sitten taas asiaa julkisista hankinnoista: http://yle.fi/uutiset/laajakaista_o...oon_on_maksanut_jopa_kymmeniatuhansia/8775816
Pitkä juttu. Pähkinänkuoressa: Kuinka typerä, epäonnistunut ja helvetin kallis hanke on vetää verorahoilla valokaapelia metsään. Lopputulos: verkko ei toimi tai se jäi kesken, useat kunnat ovat velkaantuneet projektin takia ja riidoissa keskenään, verorahaa on palanut taas pilvin pimein.
 
Guardianin artikkeli oli täällä esillä ilmestyessään, mutta nyt samoja lukuja on esitetty Suomesta. Vaikuttaisi siltä, että tässäkin negatiivisessa asiassa Suomi on vetänyt hieman pidemmän korren, kuin muut länsimaat. http://www.uusisuomi.fi/raha/178635...totta-suomessakin-suuret-ikaluokat-pelastivat

Tyly, mutta melko inhimillinen kehitys. Suuret (äänestys)ikäluokat ovat onnistuneet enemmistön tyranniassa haalimaan itselleen etuja muiden kustannuksella. Parhaana esimerkkinä ponzi-huijausta noudattava eläkejärjestelmä, sekä tietty se, että valtion ottama (syömä)velka on periaatteessa tulevien sukupolvien verotusta. Nuorisotyöttömyys taitaa Suomessakin olla 25 % tuntumassa, ja kun eläkeläisten köyhyyttä aina niin parjataan, niin muutamia poimintoja uutisesta:

- Kaikkein merkittävin nousu on ollut vanhimmilla ikäluokilla. Esimerkiksi 65–74-vuotiaiden tulo on 75 %:a edeltävää sukupolvea korkeampi ja ylittää jo selvästi alle 24-vuotiaiden kotitalouksien mediaanitulon, pankki jatkaa.

- Eläkeikäisten mediaanitulo on nykyisin suunnilleen yhtä suuri kuin alle 35-vuotiailla, kun vielä vuonna 1966 nuorten mediaanitulo oli noin kaksi kertaa eläkeläisten tuloja suurempi.

- Suomen Pankki sanoo asian hillitymmin analyysissään: ”Nopean talouskasvun aikana tyypillisesti luodaan hyvinvointirakenteita, jotka voivat lisätä erityisesti silloin vallassa olevien ikäluokkien taloudellista hyvinvointia”. Esimerkiksi eläkkeen tasoa yltyvällä tahdilla leikkaava elinaikakerroin iskee todella vasta X-sukupolveen ja Y-sukupolveen vielä enemmän, Wilska toteaa.

Sekä:
- Nuorten työllistymisen edistäminen kaikilla mahdollisilla keinoilla. Meillä on työmarkkinapolitiikka liian jäykkää, että pystyttäisiin nuoria työllistämään esimerkiksi riittävän joustavilla palkkaratkaisuilla, hän sanoo.

Kuvainnollisinta on, että voimakkaasti eläkeläisten puolueeksi profiloitunt SDP vastustaa erittäin jyrkästi työmarkkinoiden sääntelyn purkamista. Pidemmällä tähtäimellä kaikkein katastrofaalisin vaihtoehto on se, että nuoriso ei työllisty ja jää ikuiseen sosiaalitukilimboon. Useammastakin maasta on esimerkkejä siitä (yleensä ihan oikeasti sosialistista maista), että jos työmarkkinoille siirtyvät ihmiset eivät pääse töihin ja työttömyys jatkuu liian pitkään, niin heistä ei oikein ole enää 10 vuoden päästä työntekoon, vaikka töitä yhtäkkiä olisikin.

No mutta hei! Nostetaan veroja ja investoidaan lisää kannattamattomaan infraan (kts. aiemman postauksen laajakaistatapaus) korruption kautta, niin kerrannaisvaikutukset kyllä nostavat elvytyksen kautta talouden suosta jo heti ensi vuonna.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä jos luovutaan kokonaan työttömyysturvasta? Luodaan kansalaispalkka tai millä nimellä sitä kutsuttaisiinkaan = 10h joustavasti töitä viikossa sellaisissa hommissa, mikä on yhteiskunnallisesti hyödyttävää, muttei tuottavaa (jottei viedä töitä muilta ihmisiltä eikä aiheuta "ilmaista työvoimaa" mikä vie työtä muualta)? Kuukaudessa tulisi 40h/hommaa = ja vaikkapa se sama työttömyyskorvauksen kokoisena, kuin nytkin. Sitäkin tosin voisi porrastaa siten, että työttömyyden alkaessa se on suurimmillaan ja joka kk vähenee.
Tällaisia hyödyllisiä hommia lienee ainakin teidenvarsien ja katujen siivous? Mutta mitäs muuta? Mitään ikkunoidenpesua tms. metsänraivausta ei voisi toteuttaa, koska sellaiset veisivät töitä siivous- ja kotilausfirmoilta.. Yhteiskunnallisesti hyödyttävät, mutteivat tuottavat hommat voisivat olla myös opiskelua, kenties maanpuolustusta? Tuottamaton vastike voisi olla myös esimerkiksi liikuntaa, joka vähentäisi sydän- ja verisuonitauteja yms. muuta vastaavaa. Itse jos olisin työtön, niin mielellään kouluttaisin itseä tai kävisin ohessa vaikkapa siivoamassa, jos se olisi kannattavaa tai vaikkapa kuntoilisin kansalaispalkkani eteen.
Toisaalta tuon 10h (tai enemmän) voisi olla vaikkapa yksityisellä hommissa, joka tietysti maksaa siitä sen asiankuuluvan palkan (esim. 8e/h siivouksesta) ja sitten työnantaja vaan informoi valtiota, että työntekijä on tehnyt vastiikkeellisen homman.. Eli tulisi kuukaudessa ensinnäkin rasti ruutuun, että on tehnyt 10h/viikkoa vastikkeellista asiaa ja saa valtiolta vatikkeellisen kansalaispalkan sen noin 600e/kk + työpalkan 8ex40h=320e = 920e/kk tekemällä 10h/vk "vastikkeellista hommaa".? Eikös tämmöinen vähän liippaa suorastaan perustuloa, mutta kuitenkin siten, että jotain pitäisi tehdä (tuottavaa palkallista hommaa jossakin tai sitten tuottamonta hommaa eli teidenvarsien siivousta, opiskelua tai maanpuolustushommaa, liikuntaa tms 10h/viikko)?

Mitä mä tässä nyt mietin väärin, kun en tajua. Tuollaisessa järjestelmässä kannustettaisiin opiskelemaan, pitämään huolta kunnosta tai vaihtoehtoisesti voisi tehdä "tuottamatonta hyödyllistä työtä" tai tuottavaa työtä kansalaispalkkaa vastaan, mutta tuottavasta työstä saisi luonnollisesti palkkaa kansalaispalkan lisäksi? Tällöin työttömät tekisivät jotakin vastikkeellista viemättä kuitenkaan töitä töissäkäyviltä luomalla ilmaista työvoimaa. Luonnollisesti kansalaispalkan tulisi olla pienehkö, että työnteko kiinnostaisi siihen lisäksi, kenties se voisi laskea progressiivisesti joka kk alaspäin, kun työttömyys pitkittyy.


Tai järjestelmä, jossa on perustulo mutta vastikkeellisena. Ts. On tehtävä töitä lisäksi esim. 10h/viikko vähintään (palkan saaden lisäksi) tai 10/h viikko kuntoiltava/opiskeltava/osallistuttava maanpuolustuhommiin?
Jos perustulo olisi vaikka 500e/kk, niin sen saisi siis joko opiskelemalla/kuntoilemalla tai osallistumalla maanpuolustushommiin 10h/vk tai tekemällä töitä vähintään 10h/vk lisäksi. Töitä jos onnistuisi saamaan, niin toki ne tulisi perustulon lisäksi. Jos ei saisi töitä, esim. pieni kuntoiltu ja opiskelu on kansanterveydellisesti ja taloudellisesti hyödyttävää.
Lisäksi perustulo voisi olla porrastettu, eli kun jää työttömäksi se on 800e/kk ja kun se jatkuu, niin laskee 100e/kk kunnes saavuttaa vaikkapa 500e/kk tason.

Tämähän olisi oikein suositeltava ja kaunis ajatus, mutta kuten joku jo taisikin kommentoida: Jos jo nykyisen byrokratian pyörittämiseen tarvitaan valtava määrä tietokoneen tuijottelijoita julkisella sektorilla, lisäisi tällainen vaihtoehto Suomessa valitettavasti sitä vaadittavaa byrokratiaa varmaan eksponentiaalisesti. Ja julkinen sektori sen kuin paisuisi.
 
Nyt kun tuota wikileaksin veroparatiisilistaa on hehkutettu jo useamman päivän ajan ja sitä aletaan vissiin pikkuhiljaa paljastaa, niin mitä veikkaatte, kuinka paljon poliitikkoja löytyy listalta ja kuinka paljon ei-poliitikkoja? Islannin pääministerihän sieltä jo bongattiin, mutta itse veikkaan, että tulee löytymään todella paljon poliitikkoja ja nimenomaan niitä, jotka kovaan ääneen julistavat finanssisektorin sääntelyn yms. vallan keskittämisen puolesta.
 
Nyt kun tuota wikileaksin veroparatiisilistaa on hehkutettu jo useamman päivän ajan ja sitä aletaan vissiin pikkuhiljaa paljastaa, niin mitä veikkaatte, kuinka paljon poliitikkoja löytyy listalta ja kuinka paljon ei-poliitikkoja? Islannin pääministerihän sieltä jo bongattiin, mutta itse veikkaan, että tulee löytymään todella paljon poliitikkoja ja nimenomaan niitä, jotka kovaan ääneen julistavat finanssisektorin sääntelyn yms. vallan keskittämisen puolesta.

Eiköhän noita löydy, isompi joukko varmasti niitä jotka huokaisevat helpotuksesta kun ei käry käynyt omalle kohtaa.
 
Ylen MOTin ensi jaksossa kuulemma paljastavat suomalaisia nimiä. Ekan jakson lopun perusteella ainakin Keke Rosberg on siellä. Oli vähän koomista, kun Keke alkoi selittämään että ei kuule, kun toimittaja kyseli jostain veroparatiisifirmasta.

Tuo eka jaksokin kannattaa katsoa.
http://areena.yle.fi/1-3179044
 
Ylen MOTin ensi jaksossa kuulemma paljastavat suomalaisia nimiä. Ekan jakson lopun perusteella ainakin Keke Rosberg on siellä. Oli vähän koomista, kun Keke alkoi selittämään että ei kuule, kun toimittaja kyseli jostain veroparatiisifirmasta.

Tuo eka jaksokin kannattaa katsoa.
http://areena.yle.fi/1-3179044

Millainen isä sellainen poika..

Mutta miksi keke on panamaan laittanut rahojaan, eikös se ole asunut monacossa viimeiset 35 vuotta?

Sinänsä hieno mies ja maailmanmestari.
Alex Stubb kun olis narahtaneiden joukossa, se heittäisi varmaan vaan että "sori siitä"...

Mä oon yllättynyt jos suomalaisia poliitikkoja ei listalla ole.

Vaan vähän olen yllättynyt jos muut kuin mahdolliset Perussuomalaiset jätetään kiinni
 
Ei taida montaa politiikkoa Suomessa edes olla, joi lla niin paljon varoja olisi, että tuonne pitäisi yrityksiä perustella. Yritysjohtajia sen sijaan varmasti löytyy enemmänkin.
 
Mutta miksi keke on panamaan laittanut rahojaan, eikös se ole asunut monacossa viimeiset 35 vuotta?

Hajauttaa omistuksiaan/sijoituksia?

Mitä jonkun Keken tai vastaavan ulkomaalaisen ei-poliitikon bisnekset ylipäätään kuuluu kenellekään? Ja muutenkin, pelkkä firma panamassa tuskin kenestäkään tekee moraalitonta saati rikollista. Jos kaivavat esille että on rahnua pesty tai kierretty veroja niin eikun todisteita pöydälle. Veikkaan iha mutulla että listalla on suomesta näitä tyypillisiä wincapitaan ja muihin huijauksiin rahojaan menettäviä "yrittäjiä". Kun joku on sanonut että kannattaa laittaa firma veroparatiisiin niin sehän laitetaan vaikka ei olisi hajuakaan mitä sillä tehdään.
 
Hajauttaa omistuksiaan/sijoituksia?

Mitä jonkun Keken tai vastaavan ulkomaalaisen ei-poliitikon bisnekset ylipäätään kuuluu kenellekään? Ja muutenkin, pelkkä firma panamassa tuskin kenestäkään tekee moraalitonta saati rikollista. Jos kaivavat esille että on rahnua pesty tai kierretty veroja niin eikun todisteita pöydälle. Veikkaan iha mutulla että listalla on suomesta näitä tyypillisiä wincapitaan ja muihin huijauksiin rahojaan menettäviä "yrittäjiä". Kun joku on sanonut että kannattaa laittaa firma veroparatiisiin niin sehän laitetaan vaikka ei olisi hajuakaan mitä sillä tehdään.

En minä sitä siinä mielessä sanonut että se olisi jotenkin väärin tai kyseenalaista

Vaan siinä mielessä että mitähän hyötyä siitä on jos ennestään asuu Monacossa, missä veroprosentti ei varsinaisesti päätä huimaa.. Omaisuuden kun varmasti voi hajauttaa ilmankin väliamerikkalaisia banaanitasavaltoihin rekisteröityjä pöytälaatikkofirmoja ja verotehokkaasti jos asuu Monacossa..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom