http://yle.fi/uutiset/hesburgerin_s..._tukia_vain_tarvitsijoille/8700129?origin=rss
Naantaliin linja-autoasemalla grilliyrittäjänä aloittaneen Heikki Salmelan ja hänen vaimonsa unelma toteutui. Yhden kioskin yrityksestä kasvoi kansainvälinen pikaruokaketju, mutta ei ilman kovaa työtä.
Salmela katsoo yhteiskuntaa suuren työnantajan Hesburgerin johtoportaasta. Runsaasti palstatilaa saanut yhteiskuntasopimusneuvottelu ei häntä vakuuta.
– Kokemuksesta voin sanoa, että meillä on aivan turha järjestelmä, joka neuvottelee näistä työehdoista. Jos me purettaisiin yleissitovuus työehtosopimuksista ja laitettaisiin työlakeihin minimiehdot, jotka ovat oikeudenmukaiset ja kohtuulliset, niin meidän ei tarvitsisi joka vuosi näitä asioita säätää, Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela sanoo.
"Jokainen tehoton yksilö on vientituotteen hinnassa"
Työllistävät yritykset ovat Salmelan mielestä joutuneet Suomessa sivustakatsojan rooliin. Näin siitäkin huolimatta, että yritykset ovat ratkaisevassa asemassa, kun Suomen taloutta koitetaan saada nousuun. Vaikka pörssiyritykset ja pankit porskuttavat, tämä ei kerro työllistävien yritysten nykytilanteesta.
– Kun meillä ei ole markkinataloutta työmarkkinoilla, yritykset eivät kykene kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla.
– Henkilöstökustannukset ovat nousseet, enkä tarkoita tässä vain palkkoja, Salmela täsmentää
Maahanmuuttajat mahdollisuus, jos heidät saadan töihin
Salmela näkee turvapaikanhakijat enemmän mahdollisuutena kuin ongelmana, jos heidät saadaan töihin. Paikallinen sopiminen antaisi yrityksille joustovaraa tilanteen mukaan ja nopeuttaisi päätöksentekoa.
Salmela muistuttaa, että samat ihmiset, jotka istuvat neuvottelemassa yhteiskuntasopimusta, neuvottelivat kymmenen vuotta eläkeneuvotteluja. Vuoden ajan on jo ehditty puhua yhteiskuntasopimuksesta.
Salmela lataa suoraan, että työn hinta voidaan määritellä kahden henkilön välisisessä keskustelussa. Työnantaja palkkaa tekijän myydäkseen panoksen eteenpäin. Jos työn hinta on liian kallis, kauppoja ei synny, eikä työtäkään.
– Ja kun tässä ei tarvita tuota porukaa, joka tuolla säätää.
– Nämä niin sanotut viisaat miehet ovat tehneet itsestään maailman tärkeimmän asian, ja meidän varsinaiset kansanedustajat ovat polvillaan heidän edessään.
Sosiaaliturva on vienyt suomalaisten työmotivaation
– Sanotaan, että sosiaaliturva on hyvä juttu, mutta se on vienyt meiltä työmotivaation.
– Meidän ei kuitenkaan pidä ajatella niin, että heikennettäisiin heikompiosaisten asemaa, mutta emme me kaikki tarvitse sosiaaliturvaa.
Avustuslomakkeiden sijaan käteen pitäisi antaa useammin paperi, jossa neuvotaan, miten voi alkaa yrittäjäksi ja työllistää muitakin. Salmela nostaisi työn viikkotunnit nykyisestä 40:stä 45:een.
– Minua jurppii jankkaaminen leikkauksista, koska meidän ei tarvitsisi leikata niin paljon, kun vain ruvetaan tekemään töitä.
Salmelan mielestä suomalaiset voivat olla ylpeitä omasta yhtiöstään "Oy Suomi Ab:stä". Osakkeiden arvo ei kuitenkaan itsestään nouse.
Kolmekymppinen ei kuulu koulunpenkille
– Me ollaan kaikki osakkaita. Meillä ei ole mitään erillista vientiteollisuutta, on vain yksi Oy Suomi Ab, joka yrittää viedä tavaraa ulkomaille.
– Jokainen turha ja tehoton yksilö, joka on tässä paketissa, on vientituotteen hinnassa, ja siksi meillä ei kauppa käy.
Nykytilanteesta kertoo sekin, että Suomeen tuodaan joka vuosi ainakin 10 000 ulkomaalaista poimimaan marjat metsistä.
– Onko siinä mitään järkeä.
Salmela on vaimonsa kanssa tehnyt töitä nuoresta pitäen.
– Siinä on kymmenen vuotta hukkaan heitettyä aikaa, kun nuoriso opiskelee lähes kolmekymppiseksi.
Kova talous on Yle Talouden verkkoon tekemä haastatteluohjelma. Vieraina on ajankohtaisia talouden vaikuttajia.