- Liittynyt
- 20.8.2014
- Viestejä
- 253
Tämä ei ole suora vastaus Dopeyn yllä esittämiin näkemyksiin, mutta pistän tähän samaan syssyyn. Eli mielestäni tässä ketjussa on välillä sellainen henki, että ay-liike on syntipukki kaikkeen pahaan mitä Suomessa tapahtuu. Talouskasvu loppuu, työttömyys kasvaa, hyvinvointivaltio rapautuu, yhteiskunta kaatuu, barbaarit koputtelevat porteilla, jne. Psykologit puhuisivat katastrofiajattelusta, eli siitä, että otetaan joku ilmiö ja sitten vakuutellaan itselle, että jos ilmiö jatkuu niin edessä on tuomiopäivä. Jäitä hattuun. Ennenkin on selvitty.... Lainsäädännöllä on turvattu vaikutusjärjestölle rajoittamaton oikeus tuottaa vahinkoa ilman (käytännössä) mitään seuraamuksia....
...
Tämän seurauksena meillä on yksi maailman jäykimmistä työmarkkinoista ja valtava työttömyys...
Itse olen sitä mieltä, että Suomen huono taloustilanne johtuu monesta tekijästä. Jäykät työmarkkinat ovat osa kuviota, mutta eivät koko totuus. Esim. Nokian kaatumisella oli hyvin vähän tekemistä ay-liikkeen kanssa. Eurokriisillä on hyvin vähän tekemistä ay-liikkeen kanssa (pl. Kreikan ay-liike). 2008 alkanut finanssikriisi ei juuri liittynyt ay-liikkeeseen. Suomalaisten firmojen kyvyttömyys luoda uusia tuotteita joilla olisi kysyntää maailmalla ei juurikaan liity ay-liikkeeseen. Suomalaisten firmojen tapa etsiä työntekijöitä joilla on prikulleen oikea koulutus ja vähintään 5 vuotta työkokemusta aiheuttaa nuorisotyöttömyyttä, mutta tämäkään ei ole ay-liikkeen aikaansaamaa.
Oma (filosofinen) lähtökohtani on se, että ay-liike on täällä ja luultavasti tulee olemaan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Työntekijöiden ainoa "kauppatavara" on oma työaika, joten on ihan luonnollista, että työntekijät liittyvät yhteen parantaakseen omia neuvotteluasemiaan. Voimme elää sellaisessa fantasiassa, että sopimusneuvotteluissa kohtaa kaksi tasavahvaa tahoa. Mutta onko todellisuus koskaan tälläinen? Kun ostat kännykkäliittymän, kirjoitat sopimuksen teleoperaattorin kanssa. Mutta oletko oikeasti tasaväkisessä neuvotteluasemassa siinä tilanteessa? Et ole. Sama pätee työmarkkinoilla. Jos jokainen yksittäinen työntekijä neuvottelisi erikseen omat työsopimuksensa, niin luultavasti se menisi niin, että firma sanelee ehdot ja toteaa, että "ota tai jätä". On vain rationaalista, että työntekijät muodostavat yhteenliittymän (ts. liiton), jonka joukkovoimalla pystytään sitten neuvottelemaan paremmista asemista.
No niin, olipa taas purkaus! Mutta kiitokset Dopeylle & muille hyvästä vasta-argumentoinnista. Tässä joutuu vähän miettimään omia kantojaan, joka on aina henkisesti kehittävää.