Minne opiskelemaan?

Itse valmistuin jo viime vuonna ja hain opiskelemaan vasta nyt. Ykkösvaihtoehtona Vierumäen Haaga-Helian liikunnanohjaajakoulutus (AMK), toisena LAMKin fysioterapia -koulutus. Molempiin vaikea päästä, mutta saa nähdä miten käy. Toisaalta tienaisin töissä ihan mielelläni vielä n. vuoden ajan, joten sen puolesta ei hätää vaikka nyt ei nappais :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onko Pakkiksella informaatikkoja/muita vastaavia? Kiinnostaisi tietää kokemuksia, minkä lukuisista koulutusvaihtoehdoista kannattaisi valita ja mitä kautta tuolta yleisesti työllistyy. Olen siinä mielessä kahden vaiheilla, että kirjastoalakin kiinnostaa, mutta muistaakseni ainakin tieteellisiin kirjastoihin pitäisi olla yliopistolta ne laajemmat alan opinnot. Oikeasti haluan arkistoalalle, jonne ei ole lakisääteisiä kelpoisuusvaatimuksia, mutta ei noista informaatioalan opinnoista varmaan haittaakaan ole. Vitsi tässä on se, että toinen yliopistotutkinto ei välttämättä kiinnosta, kun pitäisi mennä Tampereelle tai Ouluun viimeistään perusopinojen jälkeen (ellei avoin yliopisto muuta opetustarjontaansa). AMK-opiskelua olisi ehkä kiva kokeilla 7 yliopistovuoden jälkeen. Vuosi tuossa jää taukoa kuitenkin, gradua on kyllä jo yli 30 sivua mutta syksyyn menee valmistuminen.

Laitoin nyt tähän ketjuun, kun en viitsinyt sotkea ammattigallup-ketjua. Alan palkkatason tiedän ja se riittää minulle, tämä on kutsumusasia, joten siinä mielessä opinto-ohjaus menee kohdallani hukkaan.

edit. nykyinen tutkinto on niin ylimittainen, että siihen ei voi enää sisällyttää mitään lisäopintoja muissa oppilaitoksissa.
 
Täällä ollu nyt puhetta matikasta, minuu kyllä kiinnostas lähtee lukemaan matikkaa yliopistoon, mutta opettajaa miusta ei saa tekemälläkään.. Ei riitä pinna muiden neuvomiseen, ei alkuunkaan. :jahas: Joten mitäs sitten, mitä muita uravaihtoehtoja matikkaa lukeneelle on tarjolla?
 
Täällä ollu nyt puhetta matikasta, minuu kyllä kiinnostas lähtee lukemaan matikkaa yliopistoon, mutta opettajaa miusta ei saa tekemälläkään.. Ei riitä pinna muiden neuvomiseen, ei alkuunkaan. :jahas: Joten mitäs sitten, mitä muita uravaihtoehtoja matikkaa lukeneelle on tarjolla?

Ensimmäisensä tietysti tutkijan hommat. :) Tunnen henk.koht. matematiikkoja aika monesta eri paikasta. Hommia löytyy ihan teollisuudesta ties mistä asioista missä pitää jotain optimointia laskea tai muuten vain tarvitaan paljon matematiikkaa (esim. signaalinkäsittely, logistiikka jne.). Lisäksi Nokian tutkimuskeskuksessa on paljon mielenkiintoista hommaa. Myös erinäiset sijoitusyhtiöt ja pankit palkkaavat matemaatikkoja.

Vakuutusyhtiöissä on myös töitä matemaatikoille ja lain mukaan jokaisella vakuutusyhtiöllä on oltava matemaatikkoja palkkalistoilla. Tästä löytyy esim. asiaa täällä:

http://www.actuary.fi/actehtavat.htm

Jos sinne teollisuuteen haluaa, niin Helsingin yliopistolla on ainakin ihan kurssi, jossa on usein tehty joillekin yrityksille projekteja ja monet ovat saanet töitäkin kurssin jälkeen:

http://mathstat.helsinki.fi/kurssit/info/matematiikan_sovellusprojektit08k.html

Erityisesti jos ulkomailla haluaa työskennellä, niin Briteissä arvostetaan matemaatikoita kovasti. Ongelmana on tällöin vain se, että esim. arvostetuimmat investointipankit saattavat haluta, että se tutkinto tulee sieltä Oxbridge akselilta. Jos tuonne haluaa hakea ja on hakemassa ensi vuonna, niin syksyllä pitäisi laittaa hakupaperit. Jos on melko varma L:n ylioppilas tai on ollut kärjessä lukiolaisten tiedekilpailuissa, niin tuo on ehdottomasti suosittelemani vaihtoehto.

Edit: Tuli mieleen vielä tämmöinen artikkeli matemaatikoista työelämässä:

http://solmu.math.helsinki.fi/2000/1/naatanen/
 
kiitos ja kumarrus naksulle :worship:
Nyt innolla tutkailemaan noita laittamiasi linkkejä :)
 
Matemaatikoiden työtehtäviä ei tosiaan markkinoida kovin ahkerasti lukioissa. Kerran olin vanhassa lukiossani pitämässä abi-infoa ja asenteen alaa kohtaan huomasi jo siitä, että kuulijoita oli 2. Olin myös kerran pitämässä abi-infoa TKK:sta ja silloin kuulijoita oli jotain 20. Eli aika selkeä ero vaikka toinen ryhmä olisi periaatteessa yhtä hyvin voinut kuunnella tuota matikankin presentaatiota. :)

Tosiaan jos Helsingissä opiskelee matikkaa, niin jokaisen on valittava pakolliseksi sivuaineeksi joko tietojenkäsittelytiede tai tilastotiede. Sanoisin oikeastaan, että nuo kummatkin ovat joksenkin välttämättömiä taitoja, ts. molemmat kannattaa ottaa... Siihen päälle sitten jotain fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, kansista tai vastaavaa. Tilastotieteessä voi myös erikoistua ekonometriaan ja tuota tilastotieteen puolella opetettavaa ekonometriaa pidetään yleensä parempana kuin kansiksen puolella opetettavaa, jota on vähän pehmennetty kansiksen opiskelijoiden heikompien matikan taitojen takia.

Matikan kurssitarjonnan löytää muuten täältä:

http://mathstat.helsinki.fi/kurssit/

Alempana löytyy niitä soveltavia kursseja, joista näkee osittain mihin kaikkeen sitä matikkaa voi esim. soveltaa.

Niin ja jos matikkaa haluaa opiskella, niin suosittelen tietysti Helsinkiä (en vain siksi, että olen itse siellä töissä...), vaan myös laajimman kurssitarjonnan ja sivuainevalikoiman takia. Kun sisään tosiaan pääsee suoraan papereilla, jos on matikassa M, niin tuota ei tosiaan tarvitse paljoa stressata ja voi ottaa kevään rennosti (en suosittele, että C:n papereilla edes kannattaa enää matikkaa lähteä opiskelemaan...).

Moni luulee myös, että pienemmissä yliopistoissa saa henkilökohtaisempaa opetusta, mutta tuo ei pidä paikkaansa, koska henkilökunta tuntee kyllä lähes kaikki paremmat opiskelijat (yleensä ne, jotka ovat halunneet opiskella matikkaa :)). Syynä tuohon on, että muulta kuin opettajalinjalta valmistuvia on vuodessa noin 10-20, joten opinnoissa on myöhemmässä vaiheessa hyvin pieni ryhmä opiskelijoita mukana. Muut ovat pääasiassa niitä, jotka ovat joutuneet laitokselle ja tipahtavat yleensä pois 1.-3. vuoden aikana.
 
Jos uudestaan pitäisi valita ja yliopistojen linjoista puhutaan, niin ottaisin kauppakorkeakoulun tai lääkiksen tutkinnon työn alle. Lääkäreillä hyvä työllisyystilanne ja palkka, KTM taas perusvarma tutkinto ja lähtö ulkomaille töihin on hyvinkin mahdollista.
 
Paljon lähtöpalkka ekonomeilla? Ymmärtäkää nyt rakkaat ystävät että ei tollaseen ole mitään järkevää vastausta. Sama koskee aika suurta osaa akateemisista opiskelualoista. Se riippuu siitä mihin olet erikoistunut, työtehtävästä ja aikaisemmasta työkokemuksesta.

Riippu työstä ja etenkin paikkakunnasta. Katso liiton suositukset vastavalmistuneille. Uskoisin että Helsingissä yksityisellä sektorilla palkka on karvan alle 3000, muualla kakkosella alkava.
 
oih, kiitosta taasen naksulle :)
Harmi vaan, etten tajunnu ottaa lukiossa pitkää kemiaa enkä fysiikkaa, vaikka kympit kumpienkin ykkös kursseista napsahti suht koht helpolla.. Noo, matikkaan sitten panostettiin sitäkin enemmän. :D
Ite laitoin äsken paparit Joensuuhun mm. lukeen matikkaa, mutta ainakin opo houkutteli kovasti hakemaan vielä Helsinkiin ja Turkuun, jos vaikka sitten noihinkin laittas. Ai, Helsinkiinkin pääsee M:n papereilla? No sitten hyvä homma, tässä jänskättelen, että riittääkö ällään pisteet (huoh, jotain ihan idiottivirheitä tuli sitten tehtyä:wall:)
 
Itse valmistuin jo viime vuonna ja hain opiskelemaan vasta nyt. Ykkösvaihtoehtona Vierumäen Haaga-Helian liikunnanohjaajakoulutus (AMK)
Luin tosta eilen ekaa kertaa ja vaikutti tosi mielenkiintoselta. Ehdotin tota yhdelle kaverille, joka nyt valmistuu kisakalliosta liikunnanohjaajaksi.
 
Tulipahan tässä mieleen, että onko olemassa joku raja, että kuinka moneen eri paikkaan voi hakea. Laiskana en jaksa mistään etsiä, kertokaa te viisaammat jos tiedätte :)
 
Turussa on toistaiseksi lukuteorian ja algebran opetus vahvempaa kuin Helsingissä (Helsingissä ei opeteta lukuteoriaa juuri ollenkaan) ja on siksi ollut hyvä syy joillekin hakea sinne.

Jos saat E:n vähintään matikasta, niin olet jo 100% varmuudella sisällä, joten matikan suhteen tarvitsee sitten vain miettiä sitä, että minne haluaa opiskelemaan. Helsingistä voisi sen mainita, että laitos sijaitsee Kumpulassa ja on siksi noin 30min bussimatkan päästä keskustasta. Tuo vähän häiritsee, jos haluaa keskustassa käydä kursseilla, mutta kaikki luonnontieteet ovat tuossa ihan samassa nipussa melkein. Toisaalta tuonne on suht hyvät yhteydet alueilta, joissa kämpät ovat halvempia. Eli on sitten makuasia pitääkö vahvuutena vai heikkoutena.
 
Tulipahan tässä mieleen, että onko olemassa joku raja, että kuinka moneen eri paikkaan voi hakea. Laiskana en jaksa mistään etsiä, kertokaa te viisaammat jos tiedätte :)

Jos ei ole mitään yhteisvalintaa johon pitäisi kirjoittaa ne tietyn alan hakukohteet suosimassaan järjestyksessä, niin ei.
 
jeps, kiitosta taasen naksu :) (voi olla, että tuun sinuu häiriköimään vielä lukemattomilla kysymyksillä:D) hitsi, nyt iski innostus tohon matikkaan, vaikka aiemmin se on ollu sellanen vaihtoehto B, jos en julkisoikeutta tai eurooppaoikeutta pääse lukemaan.. (tulee kesällä vaikea valinta, mieli muuttuu ehkä joka päivä)
 
Luin tosta eilen ekaa kertaa ja vaikutti tosi mielenkiintoselta. Ehdotin tota yhdelle kaverille, joka nyt valmistuu kisakalliosta liikunnanohjaajaksi.

Niin toi sai munkin mielenkiinnon heräämään :)
Kaverillas on hyvä pohja tuonne, kun on kerran liikunnanohjaajan koulutus. Itselläni vain yo-todistus ja lähihoitajatutkinto - en oo siis kovin vahvoilla noiden liikunnanohjaajien rinnalla :D Tonne päättyi haut jo reilu viikko sitten, mutta kannattaa varmaan ottaa sinne yhteyttä mahdollisista peruutuspaikoista (:
 
Itte kyl lukis hyvinkin mielellään joitakin oman opiskelusuuntauksen pääsykoekirjan lähdekirjoista jos olisi vaan enemmän aikaa. Varmasti aukeaisin tietyt asiat paremmin.
 
Pitää vähän pilkkua viilata, ei Helsingin keskustasta ainakaan mulla oo ikinä puolta tuntia kumpulaan mennyt! Hyvät yhteydet sinne ainakin on, busseja menee jatkuvasti kumpulan ohi.

Ite haen nyt lääkikseen, joten tietää mitä tekee vielä reilu viis viikkoo!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom