Minkä öljyn valitsen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juha81
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Miksan sanoi:
Miksi öljyä protskudrinkkiin? Muuttaako jotenkin makuelämystä, vai laitatko vain sen itsensä takia?
Bulkilla menee välipalana ja iltasin yöproden seassa. Eli vastaus kysymykseen, sen itsensä takia.

Etenkin iltasella tuo öljyn osuus drinksussa on kovin olennaista, koska lepotilassa ihminen käyttää öljyjä ensisijaisesti energiakseen ja toiseksi, se hidastaa proteiinin imeytymistä yön aikana.
 
aamuin illoin ruokalusikallinen pellavasiemenöljyä, teelusikallinen vehnänalkioöljyä ja kolme kapselia möllerin tuplaa, ruuanlaittoon ja salaatteihin kylmäpuristettua rypsäriä ja hifistelyyn(ruuanlaitossa) paahdettua seesaminsiemenöljyä. lisäks syö päivittäin rasvasta kalaa tai kananmunan keltuaisineen tai vaikka mantelia tai pinjansiemeniä jne... ei ole seitissä ja tonnikalassa paljon rasvoja näkyny.... oon siis jättänyt ne ajat taakse kun päivän aterioissa saatto olla 4grammaa rasvaa.... nykyinen 60-70 grammaa näkyy päällekin päin,positiivisessa mielessä..
 
Tikkujalka sanoi:
Oliiviöljyn maine huipputerveellisenä on valheellinen. Maine pohjautuu terveelliseen ns. välimeren ruokavalioon, mutta pitää huomioida että välimeren ruokavalion n-3 rasvojen saanti perustuu erittäin runsaaseen kalan ja merieläinten syöntiin (4-7 krt/vko). Oliiviöljyn n-3 rasvahappojen pitoisuus on hyvin alhainen ja n-6/n-3 suhde pahasti pielessä (n. 20:1).

CLAta esiintyy luonnostaan mm. maitorasvassa.

Ja mitäköhän väliä sillä on, vaikka oliiviöljyn n-6/n-3 suhde on huono. Ei paskankaan väliä. :curs:
 
Hifistelijän kannalta on ehkä tärkeää noi suhdeluvut, mutta normi treenaajan on mielestäni tarpeetonta menettää yöuniaan sen takia, kummalla öljyllä läträä, rypsärillä vai oliiviöljyllä. Muutenkin palstalla tuntuu olevan monella suuri tarve pyrkiä hifisteyyn ruokavaliollaan, vaikka tiettyjen "faktojen" valossa siihen ei välttämättä olisi tarvetta.

Tarkoitan näillä "faktoilla" sitä, että loppupeleissä monelle salilla treenaavalle olisi mielestäni tärkeämpää hoitaa perusasiat (treeni, ruokavalio noin yleisesti ja lepo) kuntoon, kuin miettiä, pitääkö kananmunat keittää vai paistaa, tuleeko tonnikala syödä öljyssä vai vedessä vaiko kumpaa öljyä tulisi käyttää.

Hulkki esimerkkinä, mies treenaa ja panostaa lajiin 110%:a päivässä, joten hänen tilanteessa tuo hifistely on täysin ymmärrettävää, mutta perus Matti Meikäläiselle tuo hifistely on mielestä tarpeetonta. Perusasiat kuntoon, siitä on hyvä jatkaa...
 
Critter sanoi:
Ja mitäköhän väliä sillä on, vaikka oliiviöljyn n-6/n-3 suhde on huono. Ei paskankaan väliä. :curs:

Ei sillä olisikaan, mikäli muista elintarvikkeista saatujen n-6/n-3 suhde olisi toisinpäin, mutta kun ei ole. Länsimaalaisessa ruokavaliossa vallitsee jo ilman oliiviöljyäkin turhan korkea n-6/n-3 suhde. Itseasiassa vain hyvin harvoissa öljyissä (mm. Camelina eli ruistankio) tuo suhde on n-3 rasvahappojen hyväksi.

n-6 ja n-3 rasvahappojen välisen suhteen vaikutuksista terveyteen on olemassa lukuisia tutkimuksia. Esim.


Wijendran V, Hayes KC
Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health
ANNUAL REVIEW OF NUTRITION 24: 597-615 2004

Xia SH, Wang JD, Kang JX
Decreased n-6/n-3 fatty acid ratio reduces the invasive potential of human lung cancer cells by downregulation of cell adhesion/invasion-related genes
CARCINOGENESIS 26 (4): 779-784 APR 2005

Kato M, Nagata Y, Tanabe A, et al.
Supplementary treatment of atopic dermatitis patients by choosing foods to lower the N-6/N-3 ratio of fatty acids
JOURNAL OF HEALTH SCIENCE 46 (4): 241-250 AUG 2000

Wainwright PE, Jalali E, Mutsaers LM, et al.
An imbalance of dietary essential fatty acids retards behavioral development in mice PHYSIOLOGY & BEHAVIOR 66 (5): 833-839 JUL 1999

Okuyama H, Fujii Y, Ikemoto A
n-6/n-3 ratio of dietary fatty acids rather than hypercholesterolemia as the major risk factor for atherosclerosis and coronary heart disease
JOURNAL OF HEALTH SCIENCE 46 (3): 157-177 JUN 2000

Simopoulos AP
Human requirement for n-3 polyunsaturated fatty acids
POULTRY SCIENCE 79 (7): 961-970 JUL 2000

Lainauksia:

"Instead, a high n-6/n-3 ratio of dietary fatty acids
was found to increase thrombotic tendency, decrease
peripheral blood flow and lead to persistent inflammation,
which was proposed to be the major risk factor for
atherosclerosis and related diseases. Based on animal
experiments and epidemiological studies, we recommend
a reduction in the intake of LA from a current value of
>6 en% to half, and a reduced n-6/n-3 ratio from
the current value of >4 to 2."


"A balanced n-6/n-3 ratio in the diet is essential for normal
growth and development and should lead to decreases in cardiovascular
disease and other chronic diseases and improve mental health. Although
a recommended dietary allowance for essential fatty acids does not exist,
an adequate intake (AI) has been estimated for n-6 and n-3 essential
fatty acids by an international scientific working group. For Western
societies, it will be necessary to decrease the intake of n-6 fatty
acids and increase the intake of n-3 fatty acids. The food industry
is already taking steps to return n-3 essential fatty acids to the
food supply by enriching various foods with n-3 fatty acids."


Nuo lainaukset ovat kahden jälkimmäisen artikkelin abstrakteista.
 
Critter sanoi:
Ja mitäköhän väliä sillä on, vaikka oliiviöljyn n-6/n-3 suhde on huono. Ei paskankaan väliä. :curs:

Tuossa tuli jo viitteitä tutkimuksiin, jotka puoltavat rypsiöljyn suhteiden paremmuutta, eli en siihen sano mitään. Mutta kun sulla on kaksi tuotetta, jotka ovat muuten suht samanlaiset, mutta tiedät toisen olevan selkeästi huonompi omegoiden suhteeltaan niin pitääkö sen jälkeen edes miettiä kumpaa käyttäisi ? Toisaalta tässä tapauksessa on myös muita ominaisuuksia, jotka pitäisi ottaa huomioon öljyä valittaessa.
 
Mun valinta on ollut jo vuosia kylmäpuristettu oliiviöljy ja kalaöljykapselit, tällä hetkellä oliiviöljyistä käytössä kreetalainen Sitia-merkki, saa ainakin pk-seudulta Sestoista ja Stockalta.

Perusteluna oliiviöljyn käytölle on lähinnä suurempi kertatyydyttymättömien rasvahappojen määrä (oliiviöljyssä 69,7 g/100 g, rypsärissä 56,8 g/100 g). Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja voi pitää neutraaleina rasvoina, joista ei ihmiselle ole haittaa ja ne suurimmaksi osaksi vastaavat mm. testosteronitasojen noususta, joista rasvojen yhteydessä joskus puhutaan. Lisäksi monityydyttymättömiä rasvahappoja rypsärissä on kolminkertainen määrä oliiviöljyyn verrattuna (= ei hyvä) ja oliiviöljyä voi käyttää huoletta mm. paistamiseen, kun taas rypsiöljy ei kestä kuumentamista yhtä hyvin.

Myönnettävä on, että n-6/n-3 -suhde on parempi rypsärissä ja tätä pitää kompensoida rasvaisen kalan syönnillä tai kalaöljykapseleilla, mikäli käyttää pääasiassa oliiviöljyä, mutta tämä ei todellakaan ole se ainoa asia, jota kannattaa tuijottaa.

Toisaalta jos mietitään, että syö vaikka 35 g oliiviöljyä päivässä niin siitä määrästä n-6:ta on n. 3 grammaa eli ei mikään hurja määrä kuitenkaan. Itse otan kyllä 6 Optimun Nutritionin kalaöljykapselia päivässä lisäksi.
 
Maddoxx sen tuossa jo tiivistikin. Omega-juttuja kannattaa lähteä tarkastelemaan koko päivittäisen ravinnon kautta. Oliiviöljyssä on vain puolet rypsärin omega-6:sista. Tällöin se on mielestäni parempi vaihtoehto öljylisäksi.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Maddoxx sen tuossa jo tiivistikin. Omega-juttuja kannattaa lähteä tarkastelemaan koko päivittäisen ravinnon kautta. Oliiviöljyssä on vain puolet rypsärin omega-6:sista. Tällöin se on mielestäni parempi vaihtoehto öljylisäksi. Enkä tietenkään kiistä omega-3/omega-6 suhteen tärkeyttä, mutta ei rypsiöljy hirveämmin auta tuohon asiaan. Täytyy nimittäin myös muistaa muunkin kuin tuon suhteen olevan tärkeää omega-6:n kohdalla, kuten kokonaismäärä.
 
Critter sanoi:
Maddoxx sen tuossa jo tiivistikin. Omega-juttuja kannattaa lähteä tarkastelemaan koko päivittäisen ravinnon kautta. Oliiviöljyssä on vain puolet rypsärin omega-6:sista. Tällöin se on mielestäni parempi vaihtoehto öljylisäksi.

Mä en ole saanut selkeää käsitystä kannattaisiko katsoa ennemmin omega3/omega6 suhdetta vai omega6 kokonaismäärää. Onko tästä jotain tutkimuksen tynkää tms ? Nimittäin tämähän aika pitkälti määrää kumpaa kannattaisi käyttää.
 
Maddoxx sanoi:
Perusteluna oliiviöljyn käytölle on lähinnä suurempi kertatyydyttymättömien rasvahappojen määrä (oliiviöljyssä 69,7 g/100 g, rypsärissä 56,8 g/100 g).

Tuo ero on hyvin marginaalinen verrattuna yli 10x eroon alfalinoleenihappopitoisuuksissa. Oliiviöljyllä voi kuitenkin olla positiivisiä terveysvaikutuksia sen sisältämien fenolisten yhdisteiden tai mahdollisesti vielä tuntemattomien tekijöiden ansioista. Alhainen alfalinoleenihappopitoisuus ja siitä seuraava huono n-6/n-3 tekee kuitenkin oliiviöljystä sopimattoman ainoaksi rasvan lähteeksi.

Sen sijaan ei-hifistelijälle tavallinen kotimainen Kultasula rypsiöljy on erinomainen valinta.

Todellinen hifistelijä korjaa oliiviöljyn huonon n-6/n-3 suhteen sekoittamalla siihen esim. ruistankioöljyä, jolloin saadaan sekä fenolisia (+ mahd. muita) yhdisteitä että riittävästi alfalinoleenihappoa sisältävää rasvaa. Lisäksi joukkoon pitää tietenkin lorauttaa vielä hieman kalaöljyä pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi.

Hifistelijä valitsee myös kaupasta aina vähiten valolle altistuneen öljypullon ja huolehtii öljyjensä oikeaoppisesta säilytyksestä ja riittävän nopeasta kulutuksesta.
 
Tikkujalka sanoi:
Tuo ero on hyvin marginaalinen verrattuna yli 10x eroon alfalinoleenihappopitoisuuksissa. Oliiviöljyllä voi kuitenkin olla positiivisiä terveysvaikutuksia sen sisältämien fenolisten yhdisteiden tai mahdollisesti vielä tuntemattomien tekijöiden ansioista. Alhainen alfalinoleenihappopitoisuus ja siitä seuraava huono n-6/n-3 tekee kuitenkin oliiviöljystä sopimattoman ainoaksi rasvan lähteeksi.

Olen samaa mieltä siitä, ettei oliiviöljy sovi ainoaksi rasvan lähteeksi, sen takia kompensoin oliiviöljyn käyttöä kalaöljyllä, josta saan omega-3:t. Pointti, jota yritin tuoda esiin on se, että liiallinen monityydyttämättömien rasvojen saanti ei ole hyväksi. Rypsiöljyssä monityydyttymättömiä (linolihapot ja alfalinoleenihapot yhteenlaskettuina) rasvahappoja on 100 g:ssa 31,9 grammaa ja oliiviöljyssä 11,2 grammaa. Tämä on huomattava ero. Linolihappoa (n-6) rypsiöljyssä on tuplasti enemmän kuin oliiviöljyssä.

Hifistelyksihän nämä rasvakeskustelut yleensä menevät ja uskoisin, että ei loppupeleissä ole juurikaan vaikutusta käyttääkö rypsiöljyä vai oliiviöljyä, itse kuitenkin olen päätynyt oliiviöljyyn.
 
Lasketaanpa rasvat, mitä tuollaisten perusprotskuruokien yhteydessä saadaan (tyydyttyneet/kertatyydyttymättömät/monityydyttymättömät)(viljan yms. pikkumääriä rasvoja en jaksa laskea, enkä käytä paistinrasvaa):

400 g paistijauheliha (7% rasvaa), 6.8g/6.6g/0.8g, omegasuhde 6:3 412:92,
200 g broilerin rintafilee nahaton 0.4/0.6/0.6, 6:3 340:20
50 g kevytjuusto 15%, 4.6/1.8/0.2, 6:3 98:32
Munia keitettynä 200 g (3-4 kpl), 4.2/6.6./2.4, 6:3 1784:112
Purkki tunaa vedessä: 140 g 0.3/0.2/ 0.3, 6:3 0:0

... niin tilanne olisi ilman varsinaisia öljyjä...
yht 34.4g,
16.3g / 15.8g / 2.3g,
47 % / 46 % / 7%

ja omegat 2634:256 eli noin 10:1

Kutrin mukaan rasvoja tulisi olla ruokavaliosta:
TYYDYTTYNYT 10% (30% rasvoista)
KERTATYYDYTTYMÄTÖN 10-15% (45% rasvoista)
MONITYYDYTTYMÄTÖN 5-10% (25% rasvoista)

ja John Berardin mukaan tavoite olisi (33% / 33% / 33%)

Ja jos linolihappo eli omega-6, ja alfalinolihappo eli omega-3 tulisi olla keskenään suhteessa jossain välillä 1:1 - 4:1, suhteen 2:1 ollessa aikas hyvä tavoite, huomaamme että esimerkkimme on --- hyvin ei-hyvä!

Tästä kun lähtee rasvojen suhdetta parantamaan, niin oliiviöljyä tai muuta kertatyydyttymättömiähän on turha lisätä, saati sitten omega-6:sia.

Ne kaksi ravintoainetta jotka tiedän joissa on enemmän 3 kuin 6sta ovat kalat ja pellavansiemenet. Täydennetään siis runsaasti monityydyttymättömiä (+ vähän kertatyyd.) sisältävillä kalaöljyllä ja pellavansiemenöljyllä (jälkimmäinen on musta jopa hyvän makuista). Mutta nytpä en löydä niiden ravintosisältöjä netistä eikä täällä ole purkkeja elikä enpäs jatkakaan. Periaatteessa joku 15 g näitä auttaisi kummasti.

On muuten valtavat erot luomulihassa ja tehdaslihassa näiden omegasuhteiden kanssa. Vapaan kanan lihan 6:3-suhde on 2:1 siinä missä peruskanalla se on 23:1...
(lähde: http://www.johnberardi.com/articles/qa/afc/afc_jan032003.htm )
 
Belmondo sanoi:
Lasketaanpa rasvat, mitä tuollaisten perusprotskuruokien yhteydessä saadaan

No, tässä toinen esimerkki ruokailu.

400g sikanautaa= 3g omega-6 rasvaa yht. 65 g
30 g oliiviöljyä= 3g omega-6 rasvaa yht. 30g
10 g kalaöljyä= ainakin 3 g omega-3:a
 
Belmondo sanoi:
... niin tilanne olisi ilman varsinaisia öljyjä...
yht 34.4g,
16.3g / 15.8g / 2.3g,
47 % / 46 % / 7%

ja omegat 2634:256 eli noin 10:1

Kutrin mukaan rasvoja tulisi olla ruokavaliosta:
TYYDYTTYNYT 10% (30% rasvoista)
KERTATYYDYTTYMÄTÖN 10-15% (45% rasvoista)
MONITYYDYTTYMÄTÖN 5-10% (25% rasvoista)


Kiitos vaivannäöstäsi. Laskin mielenkiinnosta miten em. tilanne muuttuisi jos siihen lisättäisiin ketjun aloittajalle suosittelemani 35 g rypsiöljyä

35 g:sta tulisi lisää 2 g / 21 g / 11,5 g ja linolihappoa 8 g ja alfalinoleenihappoa 4 g

Uusi tilanne olisi 18 g / 37 g / 14 g ja vastaavat prosentit 27% / 53% / 20%.

Linolihappoa yhteensä 10,1 g ja alfalinoleenihappoa 4,2 g, suhde 2,5:1

Mielestäni tuo uusi tilanne on jo varsin siedettävä ja useimmille riittävä tavoitetaso.
 
Jos oletetaan, että Belmondon esittämät ruuat olisivat todella Juha81:n päivittäinen rasvanlähde, niin esittämälläni 35 g rypsiöljylisällä rasvan osuus energiasta olisi vain 18%.

Tuplaamalla rypsiöljyn määrä 70 grammaan, saadaan rasvan osuudeksi kokonaisenergiasta 27% (=parempi). Tällöin eri rasvahappojen osuudet olisivat 20 g / 58 g / 25 g ja prosentit 20% / 56% / 24% (n-6/n-3 2,2)
 
<a href="http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=33296&page=3" TARGET="_BLANK">Täällä</a> keskustelimme aiheesta aikaisemmin. Edelleen olen sitä mieltä että n-6/n-3 suhde on olennainen koska kilpaillaan samoista entsyymeistä ja suhde määrittää minkä sarjan eikosanoideja tuotetaan. Toisaalta rypsärissä on paljon PUFA:aa. Mutta kun oliiviöljy on niin pahaa niin virginoa vedän jatkossakin.
 
Tikkujalka sanoi:
Kiitos vaivannäöstäsi. Laskin mielenkiinnosta miten em. tilanne muuttuisi jos siihen lisättäisiin ketjun aloittajalle suosittelemani 35 g rypsiöljyä

35 g:sta tulisi lisää 2 g / 21 g / 11,5 g ja linolihappoa 8 g ja alfalinoleenihappoa 4 g

Uusi tilanne olisi 18 g / 37 g / 14 g ja vastaavat prosentit 27% / 53% / 20%.

Linolihappoa yhteensä 10,1 g ja alfalinoleenihappoa 4,2 g, suhde 2,5:1

Mielestäni tuo uusi tilanne on jo varsin siedettävä ja useimmille riittävä tavoitetaso.

Niin tässähän ei ole vielä suhteutettu rasvan määrää kokonaisruokavalioon. Mutta kun laskemaan on päästy... Lisätään huvin vuoksi näihin arvoihin vielä tuollainen helppo ensiapu-omega-3 -paketti, eli:

Vitamar Omega 3 + ADE -kalatabut, purkissa suosit. päiväannos kaksi tabua:
Kcal 15
Rasvaa 1.3g
Tyyd. 0.2
Kertat. 0.1
Monityyd. 0.9
- n-3 0.8

10 g pellavansiemenöljyä (=tavallinen ruokalusikka täynnä öljyä x 2)
Kcal 90
Tyyd. 0.7
Kertatyyd. 1,4
Monityyd. 7,4
n-6. 1.5
n-3. 5.9

Eli omegatabut ja kaksi ruokalusikallista pellavaa:
Kcal 105
Tyyd. 0.9g
Kertat. 1.5
Monit. 8,3
- n-6 1.5 g
- n-3 6.7

tuon Tikkujalan ekan rypsilisän (35 g) jälkeen ja tilanne on:
19g / 39 g / 24 g ( 23 % / 48% /29 %).

Linolihappoa yhteensä 11,6 g ja alfalinoleenihappoa 10,7 g, suhde lähes 1:1

Rasvaa olisi (34 lihoista + 35 rypsäriä + pellava ja tabut) n. 83 g (747 kcal), eli nämä määrät olisivat sopivia tuollaiseen 2200 kcal päivään (jos rasvoja 30%), mikä kuulostaa jo dieetiltä.

Astron Margariinitiedote herätti lisää kysymyksiä näiden välttämättömien rasvahappojen (kuulostaa joiltain vanhoilta läskeiltä kavereilta, jotka on pakko kutsua bileisiin vaikka ne kuitenkin oksentaa matolle) saantisuosituksista. Jos syö paljon rasvaa ja haluaa silti pitää 6/3-suhteen hyvänä, tulee näitä molempia ja varsinkin n-3:a ravintoon paljon. Nyt en tähän hätään muista missä noiden liikasaannista varoitettiin, mutta onko se "liikasaanti" kuinka vaarallista (jos 6/3 suhde on silti alhainen)?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom