Minkä öljyn valitsen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juha81
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Belmondo sanoi:
Jos syö paljon rasvaa ja haluaa silti pitää 6/3-suhteen hyvänä, tulee näitä molempia ja varsinkin n-3:a ravintoon paljon. Nyt en tähän hätään muista missä noiden liikasaannista varoitettiin, mutta onko se "liikasaanti" kuinka vaarallista (jos 6/3 suhde on silti alhainen)?

Itse näkisin, että omega-6 ja omega-3 rasvat ovat eräänlaisia "hivenaineita" ts. niitä tarvitaan vähäisiä määriä. Suurina määrinä PUFA lisää ainakin vapaiden happiradikaalien esiintymistä, Omega-3:llakin alkaa suurina määrinä tulemaan ongelmia, esim. veren liiallinen "hyytymättömyys", mistä esimerkkinä eskimot, joiden yleisin kuolinsyy on liiallisen omega-3:n takia erilaiset verenvuodot.

Summarum:

Omegoissa sekä kokonaismäärä että keskinäinen suhde ovat tärkeitä.
 
Belmondo sanoi:
Linolihappoa yhteensä 11,6 g ja alfalinoleenihappoa 10,7 g, suhde lähes 1:1

Pitää muistaa, että ravitsemusasiantuntijoiden kiistely koskee lähinnä sitä mikä on oikea n-6/n-3 suhde väliltä 6:1 -- 1:1. Tietääkseni yksikään asiantuntija ei suosittele kääntämään tasapainoa n-3 rasvahappojen hyväksi.

Siksi sellaisten öljyjen joiden n-6/n-3 < 1 kanssa pitää olla varovainen ja huolehtia laskutoimituksista. Tavallinen rypsiöljy on turvallinen, koska öljyn oma suhde (2:1) on optimi tai ainakin lähellä sitä.

Muuten olen sitä mieltä, että henkilön, joka käyttää kohtuullisesti rypsiöljyä sekä syö rasvaista kalaa vähintään 2 krt /viikko, rasvahappojen saanti on jo niin hyvällä mallilla että tarkempi hifistely on useimpien kohdalla turhaa. On erittäin todennäköistä, että ravitsemuksen heikoin lenkki on silloin muualla.

Asiallista perustietoa aiheesta on esim. seuraavan dokumentin sivuilla 30-31
http://www.avoin.helsinki.fi/opetus/materiaalit/ravitsemustiede/ravaine_pdf0205.pdf

N-3 rasvahapoista ja myös niiden liikasaannista on juttua täällä:
http://niq.vitcon.net/IMCAccess/ConsSupplements/Omega3FattyAcidscs.html

Jälkimmäinen artikkeli saa lisäpisteitä siitä, että siinä muistetaan ravitsemuksen yksilöllisyys. Geeniperimällä ja taipumuksella erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin on hyvin paljon vaikutusta siihen, millaisia määriä eri rasvahappoja kannattaa syödä.
 
Belmondo sanoi:
Lasketaanpa rasvat, mitä tuollaisten perusprotskuruokien yhteydessä saadaan (tyydyttyneet/kertatyydyttymättömät/monityydyttymättömät)(viljan yms. pikkumääriä rasvoja en jaksa laskea, enkä käytä paistinrasvaa):

400 g paistijauheliha (7% rasvaa), 6.8g/6.6g/0.8g, omegasuhde 6:3 412:92,
200 g broilerin rintafilee nahaton 0.4/0.6/0.6, 6:3 340:20
50 g kevytjuusto 15%, 4.6/1.8/0.2, 6:3 98:32
Munia keitettynä 200 g (3-4 kpl), 4.2/6.6./2.4, 6:3 1784:112
Purkki tunaa vedessä: 140 g 0.3/0.2/ 0.3, 6:3 0:0

... niin tilanne olisi ilman varsinaisia öljyjä...
yht 34.4g,
16.3g / 15.8g / 2.3g,
47 % / 46 % / 7%

ja omegat 2634:256 eli noin 10:1

Viljatuotteita ei kannata unohtaa, kun yleensä suurin osa omega6:sta tulee niistä.

Kaurahiutaleet 0,7/1.6/1,6, 6:3 1541:53
Makaroni tumma 0,2/0,2/0,6, 6:3 588:42

Itsellä noista tulee jo yli 4g omega6:sia ja vain 0,2g omega3:sta, jolloin suhde huononee aikalailla entisestään.
 
Vitcon:

How to take it: Adult

-EPA and DHA
The adequate daily intake of EPA and DHA for adults should be at least 220 mg of each per day.
Two to three servings of fatty fish per week (roughly 1,250 mg EPA and DHA per day) are generally recommended to treat certain health conditions.

-Fish oil supplements
3,000 to 4,000 mg standardized fish oils per day. (This amount corresponds to roughly 2 to 3 servings of fatty fish per week.)
Typically, a 1,000 mg fish oil capsule has 180 mg EPA and 120 mg DHA

-ALA
The adequate daily intake of ALA for adults should be roughly 2,220 mg per day.

-Flaxseed oil
One or two Tbsp of flaxseed oil per day is recommended for general health.
Doses up to 3,000 mg per day are recommended to prevent certain conditions and doses up to 6,000 mg per day may be recommend to treat these conditions.

-Flaxseed
1 Tbsp two to three times per day or 2 to 4 tbsp one time per day. Grind before eating and take with lots of water.
Decoction (liquid prepared by boiling down the flaxseed in water): A rounded Tbsp of whole seed simmered in 1 cup water for 10 to 15 minutes, strain and drink.
100 grams of raw flaxseed provides 22,800 mg of ALA

Tavikselle nämä suositukset tuntuvat varmaan korkeilta ("pellava häh?"). Joka tapauksessa näiden mukaan mun n-3 -saantini on hyvällä hollilla: syön kalatabut, pari ruokalusikallista pellavaöljyä ja ruokalusikallisen -siemeniä (puurossa) /pvä ja viikoittain nyt ehkä 2 päivänä lohta + muut kalat. Lisäksi menee rypsiä ehkä 2 rkl/pvä.
Tämä on tällainen miedon dieetin annos. Bulkilla suositukset varmaan ylittyvät jos/kun rypsiä pitää lisätä.
 
Pärjääkö pelkällä TRIOMEGA omega-3 kalaöljy kapseleilla?Entäpä onko laatusuhteeltaan samallaista halvempaa valmistetta saatavilla?
 
Kuten ravintoaineissa yleensäkin, monipuolisuus on parasta.

Kala ja/tai kalaöljy ovat ehdottomia.

Kylmäpuristettua rypsiöljyä ja oliviiviöljyä taasen kannaatta käyttää molempia.
Paistamiseen ja kuumennettaviin ruokiin kannattaa käyttää mieluummin oliiviöljyä, juuri tämän alhaisemman PUFA pitoisuuden vuoksi.
Rypsiöljyt taasen mieluummin "kylmänä".

Pellavasiemenöljyllä on helppo kompensoida oliiviöljyn n-3 puute. Pari - kolme teelusikallista ja se on siinä (nautitun oliiviöljymäärän mukaan)...pellavansiemenöljyt eivät kestä yhtään kuumentamista, eli aina ehdottomasti kylmänä.

Pähkinät ovat hyviä, mutta ei voitakaan sovi unohtaa, esim Oivariini on vallan mainio tuote kohtuudella käytettynä...sillä mistäpä sitä suomalanen ei niin kovin himokas porkkananpurija A-vitamiininsa saisi, kun ei tuota maksaakaan nykyään missään syödä...nooo joihinkin kalaöljyihin sitä on lisätty.

PUFA:t eli monityydyttämättömät rasvahappot ovat hyvin reaktiivisia.
Tästä syystä niitä ei tule nauttia tolkuttomia määriä, vaan tuo n. 20-30% kokonaisrasvan määrästä on riittävä...ja ketolla oltaessa, jolloin rasvan osuus kokonaisenergiasta on huomattavasti suurempi, voi PUFA osuus olla kokonaisrasvan määrästä vielä huomattavasti alhaisempikin.
Elimistösä "parvelevat" erinäiset happiradikaalit reagoivat herkästi juuri PUFA:n kanssa muodostaen haitallisia yhdisteitä. Tämän vuoksi elimistön PUFA pitosuus tulee olla kohtuullinen ja lisäksi happiradikaaleja neutraloivien antioksidanttien riittävästä saannista tulee myöskin huolehtia.
 
Pii sanoi:
Oivariini on vallan mainio tuote kohtuudella käytettynä...sillä mistäpä sitä suomalanen ei niin kovin himokas porkkananpurija A-vitamiininsa saisi, kun ei tuota maksaakaan nykyään missään syödä...nooo joihinkin kalaöljyihin sitä on lisätty.

A-vitamiinia on lisätty kaikkiin margariineihin ja sitä on niissä jopa enemmän kuin voissa. Maksaruuissa pitoisuudet ovat niin korkeat, että jo hyvin pienestä määrästä tulee merkittävä saanti. Lisäksi elimistö varastoi A-vitamiinia maksaan, jolloin puutostila seuraa vasta hyvin pitkän ajan kuluttua.

http://www.fineli.fi/topfoods.php?c...=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi
 
Tähän väliin helpompi kysymys: kukaan mitannu paljon painaa ruokalusikallinen öljyä? Ei se mitta 15ml, vaan normi lusikka (en tiä onko saman vetoisia).. :P
 
Tähän väliin helpompi kysymys: kukaan mitannu paljon painaa ruokalusikallinen öljyä? Ei se mitta 15ml, vaan normi lusikka (en tiä onko saman vetoisia).. :P

ruokalusikallinen rypsäri painaa 15g.

mitä tulee rypsiöljyn ja oliiviöljyn valintaan = molempi parempi eli vaihtelua peliin ;)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom