Mihin maailma on menossa?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
"Mihin maailma on menossa?"

Hyvä kysymys tämän hetkiseen tilanteeseen on se, että onko taloudellinen liberalismi selättämässä demokratian? Tätä kysymystä on pohtinut mm. Meiksins Wood. Jos ei jaksa lukea kokonaan, niin kannattaa lukea kohdasta LIBERAL DEMOCRACY AND CAPITALISM alaspäin:
http://www.iefd.org/articles/demos.php

So the very conditions that make liberal democracy possible also narrowly limit the scope of democratic accountability. Liberal democracy leaves untouched the whole new sphere of domination and coercion created by capitalism, its relocation of substantial powers from the state to civil society, to private property and the compulsions of the market. It leaves untouched vast areas of our daily lives—in the workplace, in the distribution of labour and resources—which are not subject to democratic accountability but are governed by the powers of property and the 'laws' of the market, the imperatives of profit maximization. This would remain true even in the unlikely event that our 'formal democracy' were perfected so that wealth and economic power no longer meant the gross inequality of access to state power which now characterizes the reality, if not the ideal, of modern capitalist democracy.
What about the current tendency to identify democracy with the 'free market'? What about this new definition, according to which the 'new democracies' of eastern Europe are 'democratic' in proportion to their progress in 'marketization', President Yeltsin's accretion of power to the presidency is 'democratic' because it is conducted in the name of 'privatization' and 'the market', or General Pinochet was more 'democratic' than a freely elected Salvador Allende? Does this usage represent a subversion or distortion of liberal democracy?
Is liberal democracy, in theory and practice, adequate to deal even with the conditions of modern capitalism, let alone whatever may lie outside or beyond it? Does liberal democracy look like the end of History because it has surpassed all conceivable alternatives, or because it has exhausted its own capacities, while concealing other possibilities? Has it really overcome all rivals or simply obscured them temporarily from view?

Luoko globalisaatio sitä hyvinvointia? Luo varmasti, rajatulle joukolle. Näyttää kuitenkin siltä, että globalisaation myötä taloudellinen eriarvoisuus on lisääntymässä rajusti. Miksi pitää oma pääomansa kiinni rankasti verotetuissa valtioissa? Ote Financial Timesista Bahams Investment Authorityn mainoksesta: "there are no personal, corporate, income, capital gains, estate, gift or inheritance taxes. Easy access to major world markets, political stability, security and economic opportunities... all a reality of business in the Commonwealth of the Bahamas."

Tällaisia vastaavanlaisia veroparatiiseja on noin 70, ja ne palvelevat lukumääräisesti pienen, mutta volyymiltään valtavan kansainvälisen kaupan komplekseja: suuryritykset, pankit jne. Suuret pankit mm. perustavat tytärpankkeja veroparatiiseihin. Suurin osa monikansallisista yrityksistä omaa näitä haarakonttoreita / tytärpankkeja veroparatiiseissa. Suomalaisille tuttuja nimiä saattavat esimerkiksi olla Nokia ja Deutsche Bank (johon myös Sampo siis nyt kuuluu).

Koko liiketoimintaa ei toki tarvitse veroparatiiseihin siirtää, riittää että monikansallinen yritys/pankki luo sinne ainoastaan haarakonttorin ja/tai oman pankin hoitamaan ylikansallisia rahansiirtoja. Suosittua on ollut myös perustaa "captive insurance company" veroparatiisiin, eli vakuutusyhtiö, joka ottaa osan yrityksen riskistä kannettavakseen http://www.captive.com/service/kpmg/kpmg_article2.html. Veroparatiisit ovat siis suuryrityksille oiva tapa pienentää mm. verotuksen ja paikallisen lainsäädännön aiheuttamia rasitteita.

Monet veroparatiiseihin perustetuista yrityksistä eivät välttämättä ole edes oikeita yrityksiä, vaan bulvaaneja rahojen siirtämiseksi veroparatiisiin. Ostaja voi käyttää haltijaosakkeita ja esim. sveitsiläistä ainoastaan numeroitua tiliä ostaakseen "hyllyltä" jonkin yrityksen X, joka sijaitsee veroparatiisissa. Jos on vielä ovelampi, käyttää yritykseen X pumpattuja rahoja ostaakseen yrityksen Y, joka sijaitsee toisessa veroparatiisissa. Nyt yhtiö Y voi myydä esim. konsulttipalveluita yhtiölle X, jolloin henkilö voi siirtää omat varansa veroparatiisiin ja saada jopa verovähennyksen lähtömaassa siitä hyvästä, että käytti yrityksen Y palveluksia. Kun tämän projektin vielä toistaa tarpeeksi usein, varmistuu siitä, etteivät veroviranomaiset koskaan pääse jäljille.

IMF:n mukaan pääomaliikkeet veroparatiisien läpi olivat vuonna 1999 5,1 triljoonaa dollaria, joka oli yhtä kuin 52,7 prosenttia koko maailman vastaavasta luvusta. Veroparatiisien väkiluku sen sijaan oli 1,2 prosenttia koko maailman väkiluvusta ja kyseisten maiden BKT vain 3 % koko maailman vastaavasta.

Otetaan vielä käsittelyyn termi "private banking". Tällä tarkoitetaan esimerkiksi Sveitsin harjoittamaa rahojen käsittelyä veroparatiiseissa pankkisalaisuutensa avulla. Nyt puhutaan todella suurista rahoista ja todella suurista pelaajista. Näin toimivat siis ne todella suuret omistajat, joille sitä voittoa pitää tuottaa. Kannattaa muistaa, että termistä huolimatta "veroparatiisi" ei välttämättä tarkoita palmuja ja hiekkarantaa, vaan mm. Monaco on veroparatiisi. Sveitsiläiset pankit hallinnoivat noin 35-40 prosenttia kaikista ulkomaille sijoitetuista varoista. Vuonna 96 tämä summa on ollut 2,1 triljoonaa dollaria ja kasvu on ollut noin 15% vuodessa. Ottakaa huomioon, että nyt ei siis puhuttu sinänsä mistään rikollisesta, vaikka rahanpesu ja rikollisuus on myös kyseisiin paikkoihin pesiytynyt. Suuri osa huumerahasta pestään veroparatiisien pankeissa ja bulvaaneissa.

Onko tämä "oikein"? Eli jos joku ei ymmärtänyt, omistusten kautta saadut tuotot kanavoidaan veroparatiiseihin, joissa niistä ei tarvitse maksaa veroa, ainoastaan nauttia tuotoista. Työtä ja työstä saatua palkkaa verotetaan aivan järjettömästi, mutta minkä ihmeen takia pääomaliikkeitä ei voida verottaa? Liian ripeät pääomaliikkeet ovat kuitenkin juuri se, joka viime kädessä aiheuttaa taloudellista turvattomuutta ja mahdollisia taantumia sekä lamoja.
 
Eli mielestäsi tilanne on hyvä siten, että niin kauan kuin työntekijäpuolella on mahdollisuus kiristää omistajapuolta lakkoaseellaan, mitään solidaarisuutta ei tunneta, vaan lakkoillaan niin paljon kuin parhaaksi nähdään, ja vielä vittuillakseen silloin kun työnteko ei muuten kiinnosta. Vasta kun työnantajapuoli toteaa että paperin tuotanto Suomessa ei enää olekaan se paras tapa, omistajan pitäisi alkaa tuntea myötätuntoa poloisia työläisiä kohtaan, ja pitää tehtaat Suomessa, vaikka se olisi vastoin yrityksen etua?

Pääomalla ei ole kotimaata, eikä se yksinkertaisesti ole yrityksen tehtävä toimia tietyn valtion tai jonkun paikkakunnan hyväksi. "Säästetyillä rahoilla", niinpä niin. Oletko Dino koskaan ajatellut, että jossain paperifirmasi kassakaapissa saattaa olla salainen pöytäkirja, jossa lukee: "Suomen palkkataso liian korkea. Työntekijät erittäin alttiita lakkoilemaan. Työrauha ei ole taattu, toimituskatkoksia jatkuvasti. Siirretään tuotanto minne tahansa muualle, koska se tulee pitkällä tähtäimellä olemaan kannattavaa. Ei enää investointeja ainakaan Suomeen."

Palkkatasosta mikään ei ole suomessa kiinni. Myöskään työnantajapuoli ei valita palkkatasosta. Ne on kuule ihan eri syyt miksi tuotantoa on siirretty tai lähinnä uutta tuotantoa pystytetty esim. vaikka sinne kiinaan. Ja investointeja suomeen on koko ajan vireillä!! (Meidänkin yksikössä jo toinen suuri investointi vuoden sisällä.)
Ei kaikki mene ihan niin kuin toivot :D

Paperiliittoon kuuluu vieläkin lähes 50 000 henkilöä. 70-luvulla liittolaisia oli kymmeniä tuhansia enemmän. Eli ei tämä aika ole mitenkään erilainen, kun porukkaa (vakansseja vähennetään) potkitaan pihalle. Näiden SUURTEN irtisanomisien jälkeenkin paperiliittolaisia jää ehkä 45 000 henkilöä. Eli ei tämä ala nyt ihan vielä ole kuolemassa suomesta pois. :)
 
Palkkatasosta mikään ei ole suomessa kiinni. Myöskään työnantajapuoli ei valita palkkatasosta. Ne on kuule ihan eri syyt miksi tuotantoa on siirretty tai lähinnä uutta tuotantoa pystytetty esim. vaikka sinne kiinaan. Ja investointeja suomeen on koko ajan vireillä!! (Meidänkin yksikössä jo toinen suuri investointi vuoden sisällä.)
Ei kaikki mene ihan niin kuin toivot :D

Palkka on merkittävä tekijä, vaikka siitä ei ole puhe ollutkaan. Miksi kuvittelet että minä toivoisin investointeja pois suomesta? Toivon vain, ettette kuse omaan pesäänne tyhmyyttänne, niinkuin nyt on käymässä. Sillä on kuitenkin melko suuria kansantaloudellisia vaikutuksia, jos niin käy.

Lisäksi olet ilmoittanut aikeistasi siirtyä tavanomaisen rikollisuuden piiriin jos tuo suojatyöpaikka lähtee, joten ihan senkin takia olisi hienoa jos omistajat vastoin omaa etuaankin pitäisivät bisneksensä täällä.

Paperiliittoon kuuluu vieläkin lähes 50 000 henkilöä. 70-luvulla liittolaisia oli kymmeniä tuhansia enemmän. Eli ei tämä aika ole mitenkään erilainen, kun porukkaa (vakansseja vähennetään) potkitaan pihalle. Näiden SUURTEN irtisanomisien jälkeenkin paperiliittolaisia jää ehkä 45 000 henkilöä. Eli ei tämä ala nyt ihan vielä ole kuolemassa suomesta pois. :)

Kiitos siitä kuuluu kaltaisillesi pyytettömille raatajille.
 
Pääomalla ei ole kotimaata, eikä se yksinkertaisesti ole yrityksen tehtävä toimia tietyn valtion tai jonkun paikkakunnan hyväksi. "Säästetyillä rahoilla", niinpä niin.

Jännä homma, että kuitenkin ollaan kansakunnan varoin annettu 'avaimet menestykseen' noille firmoille, mutta takaisinmaksun aika kun yhteiskuntavastuun nojalla tulee, niin kaikki on unohdettu. Hoetaan vaan samaa mantraa, mitä tässäkin toinen osapuoli on osannut tehdä. Työvoima on kallista, ihmiset on ikäviä jne jne jne...


Oletko Dino koskaan ajatellut, että jossain paperifirmasi kassakaapissa saattaa olla salainen pöytäkirja, jossa lukee: "Suomen palkkataso liian korkea. Työntekijät erittäin alttiita lakkoilemaan. Työrauha ei ole taattu, toimituskatkoksia jatkuvasti. Siirretään tuotanto minne tahansa muualle, koska se tulee pitkällä tähtäimellä olemaan kannattavaa. Ei enää investointeja ainakaan Suomeen."

Heh... eiku vaan sinne Etelä-Amerikkaan, siellähän kaikki sujuu kuin tanssi ja porukka on nöyrää kuin entisajan autokatsastaja katsastusasemalla.

Mikään ylläolevasta lainatusta ei taida kovin kutiansa pitää. Suomessa lakot on aika marginaalisia ilmiöitä, muistutan edelleen, että se 7 viikkoa kotona oli työsulku !!, eli työnantaja ei laskenut meitä työmaalle.

Esimerkiksi UPM:n sijoittajatkin positiivisesti yllättänyt osingonjako näkyi tänä vuonna tulevan, vaikka kaikki 'säästötoimien' vaatimat summat olikin nimenomaisen vuoden taseesta pois = siinä ei näkynyt centtiäkään niistä toimista ja ilman ko. irtisanomisia se olisi ollut vielä isompi raha.
Lisäksi kaikki kulut ko. toimista ei vielä ole selvillä/maksettu... sen aika näyttää.
 
Niinpä. Tähän voisi laittaa erään työntekijän ja tehtaanjohtajan sanan vaihdon eräässä tiedotustilaisuudessa.

Työntekijä valitti tehtaanjohtajalle, että konsernin tehdasostoihin menneet rahat olisi voinut sijoittaa omaankin tehtaaseen. Tehtaanjohtaja vastasi: "Ei kaikki mene niinkuin elokuvissa. Tähän työntekijä totesi: "Täällä kaikki meneekin kuin pornofilmissä, päin vittua". :D

Siinäpäs olikin opettavainen tarina:rolleyes:
 
"Vaikka eriarvoisuus maailmassa onkin kapitalismin myötä lisääntynyt, niin olen kyllä sitä mieltä että tällä hetkellä jo ollaan tilanteessa jossa suurin osa pallosta voi sekä absoluuttisesti että suhteellisesti paremmin kuin ennen. Ja paremmaksi se muuttuu koko ajan."

Oli kovin mielenkiintoinen tuo lause, että eriarvoisuus olisi lisääntynyt. Tietysti jos eriarvoisuudella hakee sitä, että aikaisemmin oli ns. maatalousväestö vs. ylhäistö jako (suomessa jo moneen kertaan mainitut torpparit). Mutta köyhiä kuitenkin on silloinkin ollut suhteessa paljon enemmän.. Puhumattakaan sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Nykytilanne on kuitenkin se, että suhteellinen tulotaso on noussut niin ettei ole enää ns. köyhälistöä vaan keskituloisia. Sosiaaliset erot taas ovat ehkä jossain määrin olemassa, mutteivat esteenä tai muurina ihmisten kanssakäymiselle.

Ja jos puhutaan demokratian ja talouden suhteesta niin totta, kyllähän ne aiemmin olivat yhtä. Marxinkin teoria kuvaa yhteiskuntaa missä on yleissosiologinen tavoite, joka pohjaa Smithin klassiseen porvarilliseen taloustieteeseen. Joku kommentoi myös Kiina-ilmiötä pohjalta, että se olisi juuri demokratiaan siirtymisen kanssa yhtä. Mutta voidaanko nykypäivänkään Kiinasta sanoa rehellisesti, että se olisi demokraattinen? Demokratia ja talous eivät voi siinä suhteessa kyllä kulkea käsikädessä. Ja toisaalta kommunismin luoma pohja teollisuudelle on kiistämätön.

Kommunismi laajemmassa mittakaavassa olisi kyllä mielenkiintoinen ilmiö, jos koko globaalimaailma yhdistyisi? toisaalta voiko ajatella että juuri kapitalismi on menossa siihen suuntaan, että lopulta taloudesta tulee niin suuri yhdistävä/erottava tekijä ettei politiikkaa ja demokratiaa enää tarvita vaan kuljetaan pelkästään talouden ehdoilla? Kommunismin ongelma on vaan juuri siinä, että ihminen on sosiaalinen olento joka tuntuu tarvitsevan kilpailua ja Marxin käsitys siitä että ihmisen tulisi keskittyä luovempiin ratkaisuihin tuskin mahtuu nykykäsityksen sisälle.

Joukkotiedotusvälineiden rooli on toki suuri, ihminen on ehkä tosiaan niinkuin Marcuse on todennut kyllästynyt etsimään totuutta massatiedotusvälineiden takaa.. Me katsotaan se mitä halutaan nähdä. Vallankumoukseen jne ei paljon ay-liikkeet jne auta, on kyse kuitenkin vielä niin pienistä asioista. Ja hei, kuinka moni on oikeasti valmis antamaan rahansa afrikan orvoille, jos pitäisi puolittaa kaikki omaisuus, egoistisuus kukkii kyllä.

Mieluummin sitä laskee perseensä sohvalle ja keskittyy katsomaan tosi-tvtä. Se on sentään kymmenen kertaa mielenkiintoisempaa kuin se, mihin suuntaan demokratia on menossa. Marx oli ehkä oikeassa puhuessaan tavarafetissistä, tosin nykyään se on ulottunut jo tavaroista yhteiskuntaan. Demokratia on vieras voima mihin muka ei voida vaikuttaa..

Se voittaa, jonka talous toimii tehokkaimmin. Näinhän se on, antaa tuhansien kukkien kukkia :D
 
Jännä homma, että kuitenkin ollaan kansakunnan varoin annettu 'avaimet menestykseen' noille firmoille, mutta takaisinmaksun aika kun yhteiskuntavastuun nojalla tulee, niin kaikki on unohdettu. Hoetaan vaan samaa mantraa, mitä tässäkin toinen osapuoli on osannut tehdä. Työvoima on kallista, ihmiset on ikäviä jne jne jne...

Valtion rahoitus on ainakin osittain riskisijoittamista, sille ei voi globalisaation aikana mitään. Paperitehtaiden tapauksessa tällä ei ole kuitenkaan erityisen suurta roolia, koska teikäläiset käsittääkseni koulutetaankin paperitehtaiden toimesta. Lisäksi, kun firma siirtää toimintonsa johonkin toiseen maahan, se ei varsinaisesti vie Suomen valtiolta mitään, vaikka valtio verotuloja menettääkin. Ei yrityksiä voi edellyttää toimimaan jollain tietyllä alueella, kuten ei sinuakaan voida vaatia menemään tiettyyn paikkaan töihin.

Heh... eiku vaan sinne Etelä-Amerikkaan, siellähän kaikki sujuu kuin tanssi ja porukka on nöyrää kuin entisajan autokatsastaja katsastusasemalla.

Mikään ylläolevasta lainatusta ei taida kovin kutiansa pitää. Suomessa lakot on aika marginaalisia ilmiöitä, muistutan edelleen, että se 7 viikkoa kotona oli työsulku !!, eli työnantaja ei laskenut meitä työmaalle.

Esimerkiksi UPM:n sijoittajatkin positiivisesti yllättänyt osingonjako näkyi tänä vuonna tulevan, vaikka kaikki 'säästötoimien' vaatimat summat olikin nimenomaisen vuoden taseesta pois = siinä ei näkynyt centtiäkään niistä toimista ja ilman ko. irtisanomisia se olisi ollut vielä isompi raha.
Lisäksi kaikki kulut ko. toimista ei vielä ole selvillä/maksettu... sen aika näyttää.

Luulitko että niitä tehtaita siirretään ilkeyttään muualle? Kun strategiaa luodaan, siihen yritetään ottaa huomioon kaikki merkitsevät tekijät. Ilmeisesti paperiliiton mielestä keskiverto paperimies tietää pelkästään taukokahvien keskustelujen perusteella asiat paremmin kuin yritysten strateginen johto. Kyllä paperiväki saa tässä katsoa peiliin, sikäli kun käytännössä koko maan parhaiten palkattu työväki kiukuttelee jatkuvasti (ja kyllä, oli siellä työsulkua eli ei, syynä tilanteeseen oli lakkoilu).
 
Demokratia ja talous eivät voi siinä suhteessa kyllä kulkea käsikädessä. Ja toisaalta kommunismin luoma pohja teollisuudelle on kiistämätön.

Kommunismi on Kiina-ilmiön pohjana sikäli, että ilman kommunismin luomaa kurjuutta maan työväestön tulotaso tuskin olisi niin alhainen, että siellä kannattaisi suuressa mittakaavassa mitään tehdä.

Tässä suhteessa vasemmiston äänestäminen on suomessakin perusteltua; jos suomesta häviää lähes kaikki työpaikat, ihmiset ovat niin huonossa jamassa että joutuvat ottamaan käytännössä minkä työn tahansa, mihin hintaan tahansa. Tällöin ulkomaisten yritysten investoinnit Suomeen todennäköisesti kasvaisivat räjähdysmäisesti, ja onnellinen kansa vääntäisi kännyköitä päiväpalkalla euro kolkytsenttiä plus riisinjyvä.
 
Palkkatasosta mikään ei ole suomessa kiinni. Myöskään työnantajapuoli ei valita palkkatasosta. Ne on kuule ihan eri syyt miksi tuotantoa on siirretty tai lähinnä uutta tuotantoa pystytetty esim. vaikka sinne kiinaan. Ja investointeja suomeen on koko ajan vireillä!! (Meidänkin yksikössä jo toinen suuri investointi vuoden sisällä.)
Ei kaikki mene ihan niin kuin toivot :D

Tuotantoa lähtee sinne Kiinaan sen vuoksi, että Kiina on luonut otolliset olosuhteet teollisuuden siirtämiseksi sinne. Alueita joille teollisuutta rakennetaan, kutsutaan niin sanotuiksi EPZ:eiksi eli Export Processing Zones:eiksi, jotka on suomennettu joko vapaatuotantoalueiksi tai vientivalmistusvyöhykkeiksi, riippuen hieman siitä keneltä kysyy.

Vapaatuotantoalueella tarkoitetaan aluetta, jossa yritys saa kohdemaassa
eriasteisia etuuksia siitä hyvästä, että se investoi maahan. Näitä etuuksia
ovat muun muassa: vapautus tuonti- ja vientimaksuista, omaisuus- ja
arvonlisäverosta sekä tulleista. Usein yrityksille pedataan myös
infrastruktuuri valmiiksi. Parhaimmillaan rakennetaan tilat, sähkö-, vesi- ja
tietoliikenneyhteydet, tiet ynnä muut yrityksen tarvitsemat puitteet. Kun otetaan vielä huomioon puoli-ilmainen työvoima, on tuotannon siirrolle hedelmälliset puitteet.

Hieman vastaava tilanne on laivojen ulosliputtamisessa: Panama on erityisen kunnostautunut tässä, mutta joukossa mielenkiintoisiakin yksittäistapauksia. Muun muassa maalukittu Luxemburg yksi näistä valtioista, jotka tarjoavat kyseisiä etuja. Ulosliputtamisella omistaja pääsee eroon verotuksesta, turvallisuusmääräyksistä ja ammattiliitoista. Noin 2/3-osaa maailman kauppalaivastoista purjehtii osana mukavuuslippulaivastoa.

Toki yritykset käyttävät näitä mahdollisuuksia kun niitä suinkin tulee eteen. Mutta samalla on naurettavaa lukea yritysten "yhteiskuntavastuusta" tai muusta vastaavasta, kun toisaalta yritys yrittää luikerrella eroon muun muassa kyseisen valtion verotuksesta. Upeaahan on, että yrityksiä ei voida verottaa sen perusteella mistä ne tuottonsa saavat, vaan sen perusteella missä yhtiöt sijaitsevat ja tuotto on kirjattu. Esimerkiksi vakuutus- ja pankkitoiminnassa tämä kikkailu on erinoimaisen helppoa. Tästä pääsisimmekin jälleen veroparatiiseihin...
 
Jännä homma, että kuitenkin ollaan kansakunnan varoin annettu 'avaimet menestykseen' noille firmoille, mutta takaisinmaksun aika kun yhteiskuntavastuun nojalla tulee, niin kaikki on unohdettu. Hoetaan vaan samaa mantraa, mitä tässäkin toinen osapuoli on osannut tehdä.
Älä huolehdi, valtio muistaa tukemiaan yrityksiä veroilla joka vuosi ja esim. parjattu UPM maksoi pelkästään tuloksestaan 146 miljoonaa veroja, välillisiä veroja tietystikään unohtamatta. Valtion näkökulmasta tukien myöntäminen vaikuttaa erittäin kannattavalta toiminnalta.

On vaikea nähdä, että suuryritykset toimisivat Suomessa vastuuttomasti. Joillekin tuntuu vain olevan vaikeaa erottaa vastuuton ja välttämätön toiminta toisistaan. Kannattaa muuten käydä osakeyhtiölaista katsomassa, mitä siellä sanotaan ns. yhteiskuntavastuusta. Tuntuu myös oudolta, että useat työntekijät ovat erittäin huonosti perillä yritysten asioista, vaikka heille yritysten taloudellisella tilanteella on ehkä eniten suoraa merkitystä.

Esimerkiksi UPM:n sijoittajatkin positiivisesti yllättänyt osingonjako näkyi tänä vuonna tulevan, vaikka kaikki 'säästötoimien' vaatimat summat olikin nimenomaisen vuoden taseesta pois = siinä ei näkynyt centtiäkään niistä toimista ja ilman ko. irtisanomisia se olisi ollut vielä isompi raha.
Lisäksi kaikki kulut ko. toimista ei vielä ole selvillä/maksettu... sen aika näyttää.
Entä sitten? UPM:llä on tase vielä hyvässä hapessa, eikä voitonjakokelpoisten varojen siirtämisessä osinkojen muodossa sijoittajille ole mitään väärin, kun sijoittajien jo omistamista rahoista on siis kyse. Ja kannattaa myös herätä siihen tosiasiaan, että omistajat eivät ole mitään silinterihattu päässä kulkeavia kapitalistisikoja, vaan suurimmat omistajat ovat eläkeyhtiöitä, joiden tavoitteena on saada tavallisille ihmisille eläkkeet turvattua.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei muuta kuin kaikki tehtaat sitten vaan alas ja hommat kiinaan. Jo on Crusaderkin onnellinen. Saadaan kansantalous hienoon malliin ja työttömyysluvut tappiin.
Miksi näitä tuotantoja ei ole jo sinne siirretty, mikä maksaa?? Hopi hopi!! Ei siihen onneksi...kai...kuole, vaikka työpaikka alta lähtisikin.
Jään siis odottelemaan.... ainiin, en muuten ollu irtisanottujen listalla. Täytyy siis mennä vielä nostaan sitä vitun isoo ylipalkkaa jalat pöydällä istuen ja lukien päivän lehtee. Mitään ei myöskään tarvi tehdä. :D
Ja jos seuraaviin yt-neuvotteluihin menee se perinteinen pari vuotta, niin ei tässä sitten vielä 4-5 vuoteen ole hätää. Kuvitteellisen kahden vuoden päästä irtisanominen, sen jälkeen kädet taskussa 6 kk irtisanomisajan palkkaa ja päälle vielä 500päivää n. 1200e/kk käteen ansiosidonnaista. Nou hätä. Sitten voisikin jo siirtyä vaikka varhaiseläkkeelle. :)
Elämä on.
 
Ei muuta kuin kaikki tehtaat sitten vaan alas ja hommat kiinaan. Jo on Crusaderkin onnellinen.

Johan sanoin että se ei ole minulle mitenkään mieluinen asia. Kansantalous ei mene kuntoon tehtaat siirtämällä, vaan toimintaa rationalisoimalla ja toimimalla niin että tehtaita ei _tarvitse_ siirtää.

Toisekseen olen ollut paperitehtaalla töissä (seisokkihuoltoa tosin), ja ns. omalle alalleni paperiteollisuus on merkittävä asiakas.
 
On vaikea nähdä, että suuryritykset toimisivat Suomessa vastuuttomasti. Joillekin tuntuu vain olevan vaikeaa erottaa vastuuton ja välttämätön toiminta toisistaan. Kannattaa muuten käydä osakeyhtiölaista katsomassa, mitä siellä sanotaan ns. yhteiskuntavastuusta. Tuntuu myös oudolta, että useat työntekijät ovat erittäin huonosti perillä yritysten asioista, vaikka heille yritysten taloudellisella tilanteella on ehkä eniten suoraa merkitystä.

Niinhän me ollaan, varsinkin liiton henkilöstö.. ihan pihalla :david:

Ei siellä osakeyhtiölaissa (vanha versio tosin tuossa hyllyssä luettuna) löydy yhteiskuntavastuuta, sopimuspöydässä vaateet yhteiskunnalle kuitenkin aina löytyvät ja varsinkin koko lamanajan jälkeisissä neuvottelutoiminnoissa sitä ollaan työtekijöiltä vaadittu ja painostettu. Ja esimerkiksi erään yrityksen arvoista se löytyy, vaikkei se OY-laissa olekkaan. Nyt on vaan saatu 'uusi kiinailmiö' mukaan kuvaan ja puhutaan ulkoistamisesta, työn siirtämisestä jne. uusi painostuskonsti, meillä ne vastakonstit on vähissä, mutta sitäkin tuntuvampia.

Ammattitaidolla ja ammattitaidolla on eroa, sen voisi kertoa viimeisen vajaan vuoden ajalta VR:n miehet, kuinka paljon he ovat seisottaneet paperikoneita... halpaa, taatusti on.


Kyllä paperiväki saa tässä katsoa peiliin, sikäli kun käytännössä koko maan parhaiten palkattu työväki kiukuttelee jatkuvasti (ja kyllä, oli siellä työsulkua eli ei, syynä tilanteeseen oli lakkoilu).

Ylitöiden tekemättömyyttäkö pidät lakkoiluna ?

Lakkoiluahan sen täytyy olla, ettei kiinnosta ylityöt...
Itseasiassa se on aivan normaali painostuskonsti sopimuksen aikaansaamiseksi ja tulee uusiutumaan taatusti, niin paikallisten sopimusten kuin TES-neuvottelujen kantilta. Jos henkilöstöpulan takia joudutaan kone ajamaan alas, niin se joudutaan ajamaan alas.

Kun sairaslomien yms. poissaolojen takia henkilöstä ei riitä konetta pyörittämään, niin se pysäytetään, jotta ei saateta isompaa tuhoa aikaiseksi tai tule vakavia henkilövahinkoja. Siellä on syystä sovittu, mikä on minkäkin kohteen henkilöstömäärä, jotta se voi pyöriä.


Säästökonstina henkilöstön vähentäminen on helppo ratkaisu, se ei vaadi töitä. Se on trendikäs ja kalskahtaa sijoittajien korviin siltä, että asioille tehdään jotain... ainakin tehtiin tässä kvartaalissa, vaikka pysyvämpiäkin säästökohteita olisi.
 
Ylitöiden tekemättömyyttäkö pidät lakkoiluna ?

Lakkoiluahan sen täytyy olla, ettei kiinnosta ylityöt...
Itseasiassa se on aivan normaali painostuskonsti sopimuksen aikaansaamiseksi ja tulee uusiutumaan taatusti, niin paikallisten sopimusten kuin TES-neuvottelujen kantilta. Jos henkilöstöpulan takia joudutaan kone ajamaan alas, niin se joudutaan ajamaan alas.

En pidä ylitöiden tekemättömyyttä lakkoiluna, pidän lakkoiluna mm. paperiliiton säännöllisen epäsäännöllisesti järjestämiä lakkoja.

Säästökonstina henkilöstön vähentäminen on helppo ratkaisu, se ei vaadi töitä. Se on trendikäs ja kalskahtaa sijoittajien korviin siltä, että asioille tehdään jotain... ainakin tehtiin tässä kvartaalissa, vaikka pysyvämpiäkin säästökohteita olisi.

Mitä nämä "pysyvämmät säästökohteet" olisivat? Oletko edes yrittänyt laittaa palauteboksiin aloitteena näitä varmasti kiinnostavia ajatuksiasi siitä mitä johto tekee väärin?
 
Mitä nämä "pysyvämmät säästökohteet" olisivat? Oletko edes yrittänyt laittaa palauteboksiin aloitteena näitä varmasti kiinnostavia ajatuksiasi siitä mitä johto tekee väärin?

Miksi laittaa ? Aloitetoiminta on ainakin meidän yksikössä enemmänkin vitsi, kuin toimiva järjestelmä. Ja kyllä, aikoinaan olen noita rukstannut, kun niistä vielä maksettiin jotakuinkin jotain. Toteutettuja aloitteita on kymmeniä, 1:n käden sormissa tuhansissakin pyöriviä aloitteita olen tehnyt, siis palkkiopuolen mukaisesti = kymmenien tuhansien säästöt talolle. Kyseessä on nimenomaisesti ne pienet työntekijän tekemät säästö- ja kehitystoimenpiteet...vaikka kaikkien mielestä me ollaankin ihan :david: ja vielä turha kulu siihen päälle.

Nykyinen järjestelmän idea on, että miten tämän pystyy blokkaamaan, jotta ei tarvi maksaa mitään. Koko systeemi pitäisi 'ulkoistaa', niin ettei siihen tule sitä surullisen kuuluisaa kateutta talon sisältä.

Sisäisiä asioita tosin, joten turhahan näitä täällä on jurnutella.
 
En pidä ylitöiden tekemättömyyttä lakkoiluna, pidän lakkoiluna mm. paperiliiton säännöllisen epäsäännöllisesti järjestämiä lakkoja.

Mitähän lakkoja paperiliitolla on viimeaikoina ollut? Edellisessä työtaistelussa oli käsittääkseni ylityökielto liiton puolesta joka aiheutti koneiden pysähtelyä ja tästä (ja monesta muusta) syystä työnantajapuoli pisti työsulun päälle.

Onhan noita irtisanomisten jälkeisia ulosmarsseja ollut, mutta samoja marsseja on suorittaneet Perloksen yms. lafkojen porukka joissa on kerrottu tuotannon siirtämistä Kiinaan yms. halpamaihin.

Jos olen väärässä niin näytä toki ne lakot niin vedän sanani takaisin.

Eikä oteta tähän mitään vuosikymmenten takaisia juttuja, pysytään nyt vaikka 2000 luvulla. Ulkomuistista en musita kuin yhden lakon, jonka me ainakin vältettiin tekemällä erillissopimus. No minä olenkin PPY:n porukkaa, eli palkat ja TESit ihan eri planeetalta kuin raskaan porukalla.

Mutta olen 8 vuotta tehnyt näitä hommia ja koko sen ajan ollut Peperiliiton jäsen. KERTAAKAAN tänä aikana ole lakossa ollut. Ja muistan vain tuon yhden edellä mainitun lakon (oisko ollu 4-5 vuotta sitten) joka me vältettiin siis paikallisesti sopimalla.
 
Miksi laittaa ? Aloitetoiminta on ainakin meidän yksikössä enemmänkin vitsi, kuin toimiva järjestelmä. Ja kyllä, aikoinaan olen noita rukstannut, kun niistä vielä maksettiin jotakuinkin jotain. Toteutettuja aloitteita on kymmeniä, 1:n käden sormissa tuhansissakin pyöriviä aloitteita olen tehnyt, siis palkkiopuolen mukaisesti = kymmenien tuhansien säästöt talolle. Kyseessä on nimenomaisesti ne pienet työntekijän tekemät säästö- ja kehitystoimenpiteet...vaikka kaikkien mielestä me ollaankin ihan :david: ja vielä turha kulu siihen päälle.

Yhtään väheksymättä aloitteitasi, strategiset päätökset kuten tuotannon siirrot eivät paini mitenkään samassa sarjassa tekemiesi, ilmeisesti teknisten, korjaustoimenpiteisiin johtaneiden esitystesi kanssa. Tämän varmaan myönnät itsekin.
 
TLP sanoi:
muistutan edelleen, että se 7 viikkoa kotona oli työsulku !!, eli työnantaja ei laskenut meitä työmaalle.
Kannattaako sitä työsulkua hirveästi jankata, kun aikasemmin olit kuitenkin tätäkin mieltä:
TLP sanoi:
Kyseessä sitten oli työsulku... ja edelleenkin IMHO sitä ois pitänyt jatkaa lakolla.
Mikä on 7 viikon pallien puristelun jälkeen erittäin loogista ja fiksusti sanotu tän mielipiteen valossa:
TLP sanoi:
Lakkoilulla ei liene kovinkaan suurta merkitystä siihen lopputulemaan, mitä yritysjohto päättää.
:rolleyes:
 
Yhtään väheksymättä aloitteitasi, strategiset päätökset kuten tuotannon siirrot eivät paini mitenkään samassa sarjassa tekemiesi, ilmeisesti teknisten, korjaustoimenpiteisiin johtaneiden esitystesi kanssa. Tämän varmaan myönnät itsekin.

Kyse ei liene kokonaistulemasta, mutta kerro missä kohtaa säästöt ei yritystä kiinnosta ? Kyseessä on tuottavuuden lisäykseen, tai jonkinsortin säästöön nojanneita aloitteita, joista on maksettu vuotuisesta tuotosta tietty prosentti. Luonnollisesti investoinnit on tuosta tuotosta vähennetty, mitä aloitteen toteuttamiseen tarvittiin.

Laajempana esimerkkinä voisi ottaa erään paperiteollisuuden yhtiön hallituksen vaade, että eräs tehdas pysäytetään. Asia saatiin neuvoteltua niin, että tehdas jatkaa, jos sieltä löytyy säästäkuurin jälkeen tietty summa potista.No sitten tuo tietty summa täytettiin, mutta silti tehdas pysäytettiin. Eli kun oli päätetty, että ko. laitos lakkautetaan, niin siihen ei mikään enää tehonnut... fiksua toimintaa vai mikä siinä on ettei sanaan enää voi pätkääkään luottaa ?

Jos mulle joku lupaa tarjota pullakahvit tuossa pumpussa, niin ennen en usko kuin ne pullakahvit on edessä, tai asia on mustaa valkoisella.

Mutta aloitekysymykseen takaisin, kyseessä ei ollut siis yhden henkilön tekemä aloite, millä tuo säästö saatiin aikaan, vaan isomman porukan. Pienistä puroista näet kasvaa iso virta... jollet tuota vanhaa sananlaskua ole kuullut.

Kannattaako sitä työsulkua hirveästi jankata, kun aikasemmin olit kuitenkin tätäkin mieltä:

Mikä on 7 viikon pallien puristelun jälkeen erittäin loogista ja fiksusti sanotu tän mielipiteen valossa:

:rolleyes:

Juu, hyvin irroitettu itse asiayhteydestä, mutta voit jatkaa tästä alta yksilauseisilla lainauksilla.

Edelleen olen sitä mieltä, että työsulkua ois voinut jatkaa lakolla... vuoroin vieraissa näet, itse olin valmistautunut syksyyn asti kestävään poissaoloon samantein. Se 'sulkurintama' rupesi muutenkin repeilemään, niin miksi annettiin periksi siinä vaiheessa, kun painostuksen painopiste olisi siirtynyt toiseen suuntaan ?

Toi oli hivenen kuin olisi saanut vapaalyönnin nyrkkeilyottelussa ja tarjonnutkin sen parin luvunlaskun jälkeen toiselle, jotta se voi viimeistellä ottelun.

Joku syy tuohon sopuun on taatusti ollut ja se siinä eniten vituttaa, ettei sitä kukaan asianomaisille kerro miksi näin tehtiin.
 
Back
Ylös Bottom