Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
vähän hölmö kysymys mutta millä palkkatasolla amk pyörii yliopistoon verrattuna ? tarkoitan kun valmistut jostakin ammatista,tosin ammattistahan se palkkakin riippuu mutta jotain esimerkkiä vaikka valaisemaan tyhmää
Voi jeesus sentään. Sanoin sen tosiasian että yliopiston käyminen näkyy ihmisen suurempana sivistystasona. Miksi joku tekee tästä päätelmän että alempi koulutus ei mahdollista sivistystä?
Mulla olis yhteishaku nyt helmikuussa ja muutama koulutus on mielessä josta en ihan ole päättänyt. Ne olisivat datanomi, merkonomi sekä elektroniikka-asentaja. Mitä mieltä olette noista koulutuksista ja mitä te suosittelisitte?
Mimmoiset mahdollisuudet päästä noista koulutuksista suoraan töihin ja miten ko. alojen porukka on palkattu alussa ja miten hyvin sieltä voi nousta?
Sitten olen ajatellut hakea lahteen koulutuskeskus salpaukseen opiskelemaan (www.salpaus.fi), mimmoinen paikka toi lahti on, mimmonen meininki sielä on, onko kellään kokemusta?
Merkonomista en ossaa sanoa. Kai niille töitä löytyy? Tosin tradenomeja tuotetaan liukuhihnalta nykyään ja taitavat nekin osittain kilpailla samoista työpaikoista.
vähän hölmö kysymys mutta millä palkkatasolla amk pyörii yliopistoon verrattuna ? tarkoitan kun valmistut jostakin ammatista,tosin ammattistahan se palkkakin riippuu mutta jotain esimerkkiä vaikka valaisemaan tyhmää
Ja se on kyllä pepusta, ettei perusteltua argumentointia tai vaikkapa maailmanpoliittisia asioita koskevia kursseja järjestetä korkeakouluissa. Ja jos järjestetäänkin, niin minen oo niistä kuullunna!
Unehtu argumentaatio kokonansa:
Voi jeesus sentään. Sanoin sen tosiasian että yliopiston käyminen näkyy ihmisen suurempana sivistystasona. Miksi joku tekee tästä päätelmän että alempi koulutus ei mahdollista sivistystä? Ja miksei niin saisi olla että yliopiston käyminen kartuttaa sivistystä, koska sitä vartenhan koko paska on luotu! Vähän sama siis kuin sanoisi että punttisalilla käyminen näkyy ihmisen parempana lihaskuntona. Ottaako joku maanviljelijä tästä nokkiinsa että "saatanan elitisti, väitätkö ettei me maajussit voida olla hyvässä kunnossa"?
Ei voi olla näin herkkä aihe tämä koulutus. Jos ottaa itsetunnon päälle lukea kun muut kehuvat omaa koulutustaan niin voi voi, tässä maassa kuitenkin kaikilla on mahdollisuus hankkia haluamansa koulutus.
AMK ei varmasti estä oppimista, mutta se ei myöskään tunnu takaavan juuri minkäänlaista osaamista, ei edes ammatissa tarvittavia käytännön taitoja..
Tuo piin likiarvon muistaminen on oikeastaan aika hyvä esimerkki sivistävän ja ammattikoulutuksen erosta. AMK:ssa kerrotaan että tämä on pii ja tässä sen likiarvo viiden desimaalin tarkkuudella, yliopistossa opetetaan mikä on pii ja mihin sen likiarvoa tarvitaan.
Lähinnä itse oman empirian pohjalta olen huomannut, että AMK:ssa on kyllä sellaista dallaajaa ettei tosikaan; useat ovat sinne "joutuneet" menemään eri syistä johtuen, eivätkä todellakaan ole kiinnostuneita alasta.
Asian voi opetella ulkoa ja näennäisesti saavuttaa sama sivistystaso kuin jollakulla muulla joka on oppinut asian todellisen ymmärryksen kautta, mutta sellainen oppiminen ei kehitä älykkyyttä ja ymmärtämiskykyä.
Ehkä itse olen jotenkin rajoittunut, mutta en ymmärrä miten joku voi elää sellaista elämää johon ei sisälly ajattelua ja jokapäiväisiä ahaa-elämyksiä ympäröivän maailman toiminnasta.
Onhan se helvetin hienoa jos on kanniskellut jotain laatikoita viisitoistavuotiaasta asti ja "todistanut" että on kova tekemään töitä, mutta sillä on vaihtoehtoiskustannuksena aivojen käytön vähäisyys ja tulevaisuuden varalle rakennettavan tietotaidon heikentyminen.
Ja provona heitän, että itse en ole ikävä kyllä tavannut montaa sellaista perusduunaria tai edes amk:ta käynyttä, jonka kanssa oikeasti voi puhua/väitellä/keskustella kovinkaan syvällisesti esimerkiksi taloudellisista tai poliittisista asioista. Vaikka se teoria harvemmin vastaa totuutta, niin IMO on autuaampaa jutella Kiina-ilmiöstä kansainvälisen kaupan teoriaa lukeneen kanssa kuin perudallaajan, joka on lukenut työpaikkojen paosta ulkomaille seiskasta tai Iltalehdestä yms. shaissesta.
Usein duunarit ovat juuri niitä jotka ajattelevat vaan palkan maksimointia. Se että ihminen on hakeutunut yliopistoon kertoo useimpien kohdalla (ei kuitenkaan läheskään kaikkien) siitä että arvostaa tietoa ja sivistystä itseisarvona, ja uskoo että omilla tiedoillaan ja taidoillaan voi luoda itselleen hyvinvointia tulevaisuudessa. Amikseen tai ammattikorkeakouluun yleensä mennään vaan oppimaan jokin tehtävä mahdollisimman nopeasti.
Ei tämä kenellekkään varmasti mikään herkkä aihe ole. Koulutuksensa kehumisen luulisi perustuvan enempi faktoihin. Keskusteluahan syntyi enemmän noista yleistyksistä jotka liittyivät alemmin koulutettuihin. Ohessa muutamia aika kovia väitteitä:
Laiffa sanoi:AMK ei varmasti estä oppimista, mutta se ei myöskään tunnu takaavan juuri minkäänlaista osaamista, ei edes ammatissa tarvittavia käytännön taitoja..
Mikä tuossa erityisesti vaatii perustelua? Noh, katsotaanpa tarkemmin:
AMK ei tunnu takaavan juuri minkäänlaista osaamista. Ok, ilmaisu on hieman epäselvä. Asian voisi ilmaista vaikka näin: AMK:ssa opetettavien kurssien suoritus ei tunnu aina takaavan sitä että kursseilla opetetut asiat todellakin osataan. Perustelu: Tehtäviä, esseevastauksia, esitelmiä tehdään copy&pastella netistä. Kokeissa tuntuu riittävän että edes yrittää. Jos silti onnistuu saamaan kurssista hylätyn, voi suoritusmerkinnän saada tekemällä kotona hieman lisätehtäviä (uusimatta tenttiä). Differentiaalilaskennasta voi selvitä osaamatta ratkaista todellisuudessa yhtäkään differentiaaliyhtälöä yms...
Esimerkiksi tradenomin keskipalkka: http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=585183
Ekonomin keskipalkka: http://www.sefe.fi/tiedotteet/1/tulospalkkioiden_osuus_palkkatuloissa_kasvanut
Mutta noista nyt ei voi oikein mitään päätelmiä tehdä ja ekonominkin palkat vaihtelee niin huomattavasti riippuen mm. iästä, sukupuolesta ja pääaineesta...
Ei vaan ero tulee siitä, että toiset ovat keskimäärin - et sinä lumihiutaleeni - kyvykkäämpiä kuin toiset.Ja suurin ero tulee siitä että ekonomeja on ollut iät ja ajat, eli keskiarvo muodostuu keskimääräisesti pidempään työelämässä olleista. Tradenomi on niin tuore tutkinto että keskimääräinen tradenomi on huomattavasti nuorempi henkilö.