Kyllä läskiä voi kertyä reilusti treenipainojen kasvusta huolimatta. Bulkkaus onkin "taitolaji", jossa pitäisi osata suhteuttaa lihaskasvun ja rasvankertymän määrä, ja kisaaville se työmäärä joka on seuraavaan kisakuntoo tehtävä. Sen lisäksi naiskisaajilla etenkin on riskinä mataboliset ongelmat, kun osa vetää isoihin jollain 1000kcal ja yli 20-tuntia treeniä viikossa. Kiliprauhashormonit ja anaboliset hormonit ovat nollissa, ja kuinkas sitten käykään kun alkaa bulkata! Näin saattaa olla myös osalla miehistä. Omasta kisaamisesta ja kisavalmennettavista/todella tiukkaan kuntoon vetäneiden valmennettavien kokemuksista + tuttuja kisaajia sivusta seuranneista on jäänyt todella vaihteleva data kisojen jälkeen ylisyömisestä. Toisilla aineenvaihdunta palautuu nopeasti, ja on jopa vaikeaa syödä liikaa kun mahalaukku on pienentynyt. Toiset taas turpoavat reilusti, ja turvotus ei lähde pitkään aikaa kisojen jälkeen. Paino nousee (myös läskistä) vaikka kaloreita ei paljoa kerralla nosteta. Tämä kertoo metabolisesta ongelmasta, aineenvaihdunta käy hitaalla ja keroppa kerää nestettä. Tällöin kannattaa miettiä yleensä kisaamisen järkevyyttä kyseisellä henkilöllä, ja pitää ainakin 1-2 vuotta taukoa kisaamisesta, ja lähetä mahdolliselle uudelle dieetille vain jos aineenvaihdunta toimii kohtuu hyvin, sekä pudotettava paino on pieni (EI BULKKIA, myös valmentajan vastuu asiassa!). Kaikilla bulkkaus, eli reilusti ylikalorien syäminen ei toimi vaikka ei olisi raskasta kisadieettiä alla, vaan rasvaa kertyy paljon, eikä lihasta yhtään nopeammin mitä vähemillä kaloreilla. Bulkkaus täytyisikin suhteuttaa yksilön kykyyn kasvattaa lihasta ja kerätä rasvaa, sekä tavoittisiin ja aikatauluihin.
Bulkkaus on suotavaa etenkin nuorilla miehillä, joilla aineenvaihdunta toimii ja on ennemin liian vaikeaa saada painoa, kuin helppo sitä kerryttää. Muilla sitten maltilla ja juuri siihen haarukkaan, että rasvan kertymä ei haittaa tavoitteita. On kuitenkin vaikeaa aina määritellä tarkkaan miten paljon kroppaan kertyy rasvaa, nestettä ja sitten paljon siitä painonnoususta on lihasta. Millään mittarilla ei aivan tarkkaan sitä pysty mittaamaan. Supermassa oli nuori määrätietoinen huippulahjakas ja kovaa trenaava poikkeusyksilö, sillä lihasmassan kasvu oli jotakin sellaista, mitä ei juuri koskaa ole kehonrakennuksen historiassa nähty. +10kg vuodessa alkuvuosina. Silti uskallan sanoa, että olisiko sittenkin ollut parempi, jos olisit syönyt vaikka 500-100kcal vähemmän, ja kisakunton olisi ollut vähempi matkaa dieetata (olisiko kertynyt silsti paljon vähemmän sitä lihasta?). Alemmalla kehonpainolla ja maltillisemmalla syömisellä olisi verenpaine myös todennäköisemmin pysynyt matalampana (terveysetu).
e: käsitelen asiaa kisaajien näkökulmasta ja niiden, jotka haluavat todella tiukan lihaksikkaan fysiikan. Huvi/elämäntapapunttaajat on sitten erikseen. Bulkatkoon ken tykkää, kunhan pidätte terveyttänne etusijalla.