BB PRO Marko Savolainen

Tässä tullaan siihen ongelmaan, että lounaalla ei ole akuuttia vaikutusta koska kehossa riittää aamupalalta ruokaa tarpeen tullen. Aamupala ei tuo akuuttia etua koska iltapalla oli ruokaa. Yhtäkö on mahdoton.

Eaa lasketaan makroihin ja se on yksi nopeasti imeytyvä ateria tehokkaassa paikassa.
Toisaalta, eihän tuo ole ongelma, sehän on loistava tilanne. Antaa vapautta toimia rennommin ruokailujen suhteen ja silti tehdä asiat hyvin.

Ilmeisesti jotain pientä etua saadaan pelkkien aminohappojen nauttimisesta treenin yhteydessä kun tiedetään että ne nostavat verensokeria. Vähemmän kuin glukoosi, mutta enemmän kuin vaikkapa kananmuna. Paastossakin voi treenata tehokkaasti, mutta tietyntyyppisessä treenissä tästä voi olla hyötyä. Jo pelkästään omien mieltymysten vuoksi, toiset haluaa kovemman pumpin ja hien, ja siihen verensokeripiikki toimii hyvin. Etenkin kovalla dieetillä tällä voi isokin merkitys.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Juu kyllä moni tuntuu laskevan vain "proteiininlähteistä" tulevan proteiinin ja "hiilarinlähteestä" tulevat hiilarit. Jopa jotkut valmentajat. Eihän siinä ole tosiaan mitään järkeä ja makroista saa täysin väärän kuvan tekemällä näin.
Ymmärrän mitä ajat takaa, ja siinä on pointti joka helpottaa monella ruokavalion koostamista ja mahdollista muokkausta. Toisaalta, ei ole väliä miten nämä lasketaan, kunhan aina lasketaan samojen periaatteiden mukaan. Jos tehdään muutos ruokailuun, ei ole oleellista muuttuuko ne numerot kuinka paljon, vaan se muutos joka jonka pystyy todentamaan ja hallitsemaan. Yhtä hyvin ruoat voisi mitata tilavuuden perusteella tietämättä painoja lainkaan, jos vain aina toimitaan samoin. TIetysti pitää olla joku taju makroista ja siitä mitä syö, se on selvä.

Itse lasken kokonaisenergian tuoteselosteen mukaan, mutta makrot otan yleensä talteen vain niiden pääasiallisesta lähteestä. Näin ollen kokonaisenergiansaanti ja makroista saatava energiamäärä eivät kohtaa, mutta se ei vaikuta mihinkään käytännössä. En tee sillä tiedolla mitään saanko 200 vai 215 grammaa proteiinia, kun todellinen ero löytyy vain laskutavassa. Tämä kylläkin vain laiskuuttani, enkä jaksa esimerkiksi riisistä alkaa rasvagrammoja lisäilemään Exceliin. Tietysti on ruokia joissa on kolmea makroa niin paljon että ne kannattaa jo laskea mukaan, tällainen voisi olla vaikkapa manteli.

Tällä voi olla isokin merkitys ainakin niissä tapauksissa kun vertaillaan eri dieettejä keskenään, tai jos ollaan väärässä ymmärryksessä mittaustavan suhteen valmennettavan ja valmentajan välillä.
 
Kuka syö pelkkiä hiilareita 🤔? Tai yrittää täyttää protsku tarpeen hiilari lähteistä ? Kokonaisuus ratkaisee ja siihen kuuluu myös hiilarit ja rasva. Ei mitään merkitystä paljonko hiilareiden protskuista imeytyy tai onko niissä optimaaliset aminot. About 70-80% päivän protskuista otetaan joka tapauksessa protsku ruuista. Ei taatusti ole aminoiden puute yhdelläkään täällä kirjoittavista.
En tiedä.
 
En tee sillä tiedolla mitään saanko 200 vai 215 grammaa proteiinia,
Ei tollasella erolla olekaan mitään merkitystä käytännössä. Mutta nyt puhuttiin siitä jos jätetän kaikkien hiilareiden protskut laskematta. Silloin puhutaan ihan eri luvuista. Jopa itse saan 50-75g protskua hiilarilähteistä. Voisin olettaa että kovempi syömäiset saa vielä enemmän. Ei tuollainen määrä ilmaan haihdu. Aivan sama vaikka vain 70% imeytyisi. Silti jää emimistön käyttöön merkittävä määrä.
En tiedä.
Vastaus oli rehellisen hyvä. Väitteesi oli "hiilarilähteistä ei saada merkittävää määrää protskua". Eikö 50-100g ole määränä merkittävä ? Massakaudella hiilareista saatava protskun määrä ei todellakaan ole mitätön.
 
Joo, ja nyt kun mietin tarkemmin, olisin voinut jättää senkin sanomatta. Ei minulla olisi mikään tarve mollata Predatoria, kyllä hän on paikkansa ansainnut Pakkotoistolla.
Sulle pisteet siitä että olet varsin hyvä keskustelija. Osaat perustella asioita etkä mene henkilökohtaisuuksiin. Asiallinen keskustelu on kivaa vaikka ei oltaisi aina samaa mieltä.
 
Ei tollasella erolla olekaan mitään merkitystä käytännössä. Mutta nyt puhuttiin siitä jos jätetän kaikkien hiilareiden protskut laskematta. Silloin puhutaan ihan eri luvuista. Jopa itse saan 50-75g protskua hiilarilähteistä. Voisin olettaa että kovempi syömäiset saa vielä enemmän. Ei tuollainen määrä ilmaan haihdu. Aivan sama vaikka vain 70% imeytyisi. Silti jää emimistön käyttöön merkittävä määrä.

Vastaus oli rehellisen hyvä. Väitteesi oli "hiilarilähteistä ei saada merkittävää määrää protskua". Eikö 50-100g ole määränä merkittävä ? Massakaudella hiilareista saatava protskun määrä ei todellakaan ole mitätön.

Mutta, jos luit, niin osa pointtia oli se, kuinka hyvin keho käyttää noita kasveista tulevia proteiineja hyödykseen, kuinka pal imeytyy käyttöön.
 
Mutta, jos luit, niin osa pointtia oli se, kuinka hyvin keho käyttää noita kasveista tulevia proteiineja hyödykseen, kuinka pal imeytyy käyttöön.
Mitenhän ne kasvissyöjät sitten hengissä pysyy saati jopa urheilee? Eihän nyt tarvitse saada yksittäisestä ravintoaineesta täydellistä aminohappoprofiilia käyttöön, kun se ei ole sitä pelkästään. Kyllä keho siitä proteiinia saa kasaan, kunhan systeemissä on vaan kaikkia välttämättömiä aminoita kierrossa. Ja näin käytännössä on aina, jos ruokavalio on järkevästi koottu. Ihan samalla tavalla se proteiini sieltä imeytyy oli se sitten sidoksissa proteiinivoittoiseen ruoka-aineeseen tahi hiilarivoittoiseen.
 
Mutta, jos luit, niin osa pointtia oli se, kuinka hyvin keho käyttää noita kasveista tulevia proteiineja hyödykseen, kuinka pal imeytyy käyttöön.
Mutta onko tuolla erolla mitään merkitystä käytännössä kun proteiini saadaan useasta eri lähteestä ? Tuskin on. En löytänyt tietoa paljonko kasviproteiinista imeytyy, mutta puhutaan lienee hyvin pienestä määrästä. Asialla on merkitystä vain jos protsku otettaisi yhdestä lähteestä. Kasviskunnan tuotteissa on sitäpaitsi kaikkia aminohappoja. Löysin useamman tutkimuksen jossa vertailtiin eläin ja kasvi protskujen imeytymistä. Eroa oli, mutta niin marginaalisesti ettei vaikuttanut kokonaiskuvaan mitenkään. Sekasyöjän on tarpeetonta miettiä protskujen imeytymistä ja aminohappoja. Balanssi on aina kohdallaan kun protsku syödään riittävästi. Keho huolehtii siitä itse. Edes vegaanius ei ole este isoille lihaksille.
 
Ei tollasella erolla olekaan mitään merkitystä käytännössä. Mutta nyt puhuttiin siitä jos jätetän kaikkien hiilareiden protskut laskematta. Silloin puhutaan ihan eri luvuista. Jopa itse saan 50-75g protskua hiilarilähteistä. Voisin olettaa että kovempi syömäiset saa vielä enemmän. Ei tuollainen määrä ilmaan haihdu. Aivan sama vaikka vain 70% imeytyisi. Silti jää emimistön käyttöön merkittävä määrä.

Vastaus oli rehellisen hyvä. Väitteesi oli "hiilarilähteistä ei saada merkittävää määrää protskua". Eikö 50-100g ole määränä merkittävä ? Massakaudella hiilareista saatava protskun määrä ei todellakaan ole mitätön.
Totta kai tuo energiamäärä mitä kaikista lähteistä yhteensä saadaan on merkityksellinen. Se kannattaako ylipäätään syödä 100g kasvikunnan proteiinia ja mitä siitä saattaa seurata, on eri asia ja sitä voisi pohtia pidempäänkin.
 
Mutta onko tuolla erolla mitään merkitystä käytännössä kun proteiini saadaan useasta eri lähteestä ? Tuskin on. En löytänyt tietoa paljonko kasviproteiinista imeytyy, mutta puhutaan lienee hyvin pienestä määrästä. Asialla on merkitystä vain jos protsku otettaisi yhdestä lähteestä. Kasviskunnan tuotteissa on sitäpaitsi kaikkia aminohappoja. Löysin useamman tutkimuksen jossa vertailtiin eläin ja kasvi protskujen imeytymistä. Eroa oli, mutta niin marginaalisesti ettei vaikuttanut kokonaiskuvaan mitenkään. Sekasyöjän on tarpeetonta miettiä protskujen imeytymistä ja aminohappoja. Balanssi on aina kohdallaan kun protsku syödään riittävästi. Keho huolehtii siitä itse. Edes vegaanius ei ole este isoille lihaksille.
Eri lähteiden merkitys ei vaikuta siihen että tietyt proteiinilähteet ovat oleellisesti surkeammat kuin toiset. Tässä ei ole nyt kyseessä aminohappoprofiili, vaan ylipäätään ravinnon imeytyminen, hyväksikäyttö ja se vaikuttaako jonkun ruoan liiallinen syöminen negatiivisesti myös muihin kehon toimintoihin.

Ei rlimistöä saa "balanssiin" syömällä surkeaa ja loistavaa ravintoa yhtä paljon. Se surkea ravintoa aiheuttaa ongelmansa siitäkin huolimatta vaikka söisi kuinka paljon tahansa loistavaa siihen päälle.

Syöt vaikkapa soijaa, kauraa ja parsaa niin paljon että saat siitä 150g proteiinia, ja kaupan päälle verta vuotavan suolen joka on käymistilassa väärän bakteeriflooran takia (kärjistetty). Ei tätä asiaa saada eliminoitua syömällä siihen kylkeen laadukasta lihaa niin paljon että saadaan toiset 150g proteiinia.
 
Sulle pisteet siitä että olet varsin hyvä keskustelija. Osaat perustella asioita etkä mene henkilökohtaisuuksiin. Asiallinen keskustelu on kivaa vaikka ei oltaisi aina samaa mieltä.
Kiitos. Ei täällä voida samaa mieltä kaikesta olla, ja se on keskustelupalstan suola 🙂 Ja luotan hyvin paljon omaan tietotaitooni monessa asiassa, mutta olen valmis myöntämään tietämättömyyteni jos joku asian perustelee ja todistelee hyvin. Ja hei, joskus jotain asiaa ei vain saada päätökseen, sitten sen kanssa on vain elettävä. Eli aina kannattaa haastaa asiallisesti ja laadukkaasti!
 
Ei rlimistöä saa "balanssiin" syömällä surkeaa ja loistavaa ravintoa yhtä paljon. Se surkea ravintoa aiheuttaa ongelmansa siitäkin huolimatta vaikka söisi kuinka paljon tahansa loistavaa siihen päälle
Ovatko hiilarit ja kasvikset surkeaa ravintoa ? Ihan yhtä tärkeitä kuin protskut. Eikä tässä ollut kyse että niitä syödään yhtä paljon. Jokainenhan meistä bodareista syö eniten protsku ruokia. Nyt puhutaan 1/3 tai 1/4 määrästä mitä protskusta tulee muusta kuin "protsku ruuista". Ei aiheuta mitään ongelmia kenellekään. Korostan vielä että pelkällä kasvisruuallakin on noustu body lavoille. Liha ei ole niin dominantti että ratkaisee yksin kuinka isoksi kasvaa.
 
Mitenhän ne kasvissyöjät sitten hengissä pysyy saati jopa urheilee? Eihän nyt tarvitse saada yksittäisestä ravintoaineesta täydellistä aminohappoprofiilia käyttöön, kun se ei ole sitä pelkästään. Kyllä keho siitä proteiinia saa kasaan, kunhan systeemissä on vaan kaikkia välttämättömiä aminoita kierrossa. Ja näin käytännössä on aina, jos ruokavalio on järkevästi koottu. Ihan samalla tavalla se proteiini sieltä imeytyy oli se sitten sidoksissa proteiinivoittoiseen ruoka-aineeseen tahi hiilarivoittoiseen.
Miten pultsarit selviytyvät vaikka eivät syö edes kasviksia? Ihmisen keho on ihan tolkuttoman loistava kokonaisuus joka selviää lähes mistä tahansa. Se ei tarkoita silti että sen sietokykyä kannattaisi koetella joka päivä ihan pakosti. Vielä muistutuksena että kasvikunnan tuotteiden suurin ongelma ei ole aminohappoprofiili. Sen kyllä pystyy muodostamaan monipuoliseksi ihan helpolla. Keskeisempi asia on tämä monesti mainittu suoliston ja sitä kautta kehon kokonaistoiminan taso.

Evoluutio on muokannut ihmisen suolistosta niin lyhyen kuin se nykyisellään on. Lisäksi meillä on vain yksi maha. Emme tuota murto-osaakaan niistä entsyymeistä ja hormooneista mitä suurin osa kasveja syövistä eläimistä, joten meidän tulee saada riittävästi meille ominaista ruokaa (mm. eläimet, marjat ja hedelmät) jotta suoliston toiminta pysyy kunnossa, näin voimme pilkkoa myös ne kasvikset ja jopa saada niistä jotain imeytymään.

En ole missään nimessä kasvisten syöntiä vastaan, osalle niistä on paikkansa terveellisessä ruokavaliossa. Yleensä ne toimii parhaiten kypsennettyinä, koska niiden luontaiset puolustuskemikaalit (lintuja ja muita eläimiä vastaan) kuolevat sekä kuidut muuttuvat vatsaystävällisemmäksi. Iso osa vitamiineista toki kuolee kuumennuksessa, mutta väittäisin että se on silti fiksumpaa suuremmalle osalle ihmisistä. Tomaatin lykopeeni esimerkiksi muuttu ihmiselle hyödylliseksi kuumennettaessa tomaattia.

Nyt moni varmasti miettii että jos kerran kasviksissa on luontaisia puoluistuskemikaaleja sen varalta ettei ne tule syödyksi vaan voisivat kasvaa rauhassa, niin miksi sitten hedelmiä ja marjoja voidaan syödä? Siksi että hedelmä tai marja suorastaan kirkuu että lintu tai peura tulisi hakemaan sen, ja näin syödyn hedelmän/marjan siemenet kulkeutuvat etäälle ja laji leviää kivasti. Kasvit elävät niiden juurien avulla (kuin hedelmäpuu, mitä ei syödä, vain sen hedelmät) joten se ei halua että se syödään ja ulostetaan hyödyttömänä jonnekin muualle. Tämän takia suurimman osan hedelmien ja marjojen siemenistä ei juurikaan muutu suolistossa, vaan tulevat ehjinä ulos.

Kasvikunnasta löytyy ristiriitaisia lajeja jotka käyttäytyy erikoisesti. Esimerkiksi tomaatista puhutaan kasviksena, vaikka sen syötävä osa on hedelmä, joka on silti kasvitieteellisesti marja. On myös epähedelmiä kuten mansikka, tai että Ananas on epähedelmä latvakukinto. Munakoiso, kasviksesta puhutaan mutta myös marjaksi luokiteltava hedelmä. Erittäin monipuolinen viidakko kaikkea mikä vaikuttaa kaikkeen jos lähdetään aisoita pohtimaan ilman että musta tuntuu.
 
Ovatko hiilarit ja kasvikset surkeaa ravintoa ? Ihan yhtä tärkeitä kuin protskut. Eikä tässä ollut kyse että niitä syödään yhtä paljon. Jokainenhan meistä bodareista syö eniten protsku ruokia. Nyt puhutaan 1/3 tai 1/4 määrästä mitä protskusta tulee muusta kuin "protsku ruuista". Ei aiheuta mitään ongelmia kenellekään. Korostan vielä että pelkällä kasvisruuallakin on noustu body lavoille. Liha ei ole niin dominantti että ratkaisee yksin kuinka isoksi kasvaa.
Me puhutaan ihan eri asioista sinun kanssa. Jokaiselle varmasti riittää perus kotiruoka ja lavalle pääsee kun antaa parhaansa ja sen kun nousee.

Se mitä minä ajoin takaa, oli hieman monimutkaisempaa näkökulmaa ihmisen paikasta maapallolla.
 
Viimeksi muokattu:
Mitenhän ne kasvissyöjät sitten hengissä pysyy saati jopa urheilee? Eihän nyt tarvitse saada yksittäisestä ravintoaineesta täydellistä aminohappoprofiilia käyttöön, kun se ei ole sitä pelkästään. Kyllä keho siitä proteiinia saa kasaan, kunhan systeemissä on vaan kaikkia välttämättömiä aminoita kierrossa. Ja näin käytännössä on aina, jos ruokavalio on järkevästi koottu. Ihan samalla tavalla se proteiini sieltä imeytyy oli se sitten sidoksissa proteiinivoittoiseen ruoka-aineeseen tahi hiilarivoittoiseen.
Kasveissakin on eroja ja tottakai niistäkin tulee monipuolisesti eri. Nyt puhuttiin sekasyöjästä joka saa tavallaan vahingossa proteiinia riisistä/kaurasta/vehnästä
 
Back
Ylös Bottom