Voisitko
@Vesa Valkeejärvi mainita vielä sellaisia kasviksia ja hiilarin lähteitä, jotka ovat suolistolle vaikeasti prosessoitavia ja jopa haitaksi? Olen huomannut välillä, että jos syön paljon lehtisalaattia, saattaa se tulla ulosteen mukana lähes muuttumattomana. Ilmeisesti ei ole oikein imeytyvää sorttia?
Voin toki, yksi tuhannesta lempiaiheestani. Keskityn aiheeseen nyt ainoastaan ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta, en niinkään suorituskyvyn optimoinnin kannalta. Tätähän voisi jatkaa loputtomiin mihin kaikkeen mikäkin vaikuttaa, mutta ei pilata hyvää kysymystä sellaisella.
Helpotetaan kaikkien lukutaakkaa ja oletetaan muutamia asioita. Oletetaan että kasvikset, marjat, hedelmät, viljat ja riisi (heinäkasvi) ovat sitä mitä niiden kuuluu olla, eli niitä ei ole jalostettu yksivuotisiksi ja lisääntymiskyvyttömiksi joista puuttu mm. kukinto, kuten suurin osa niistä nykyään on. Oletetaan myös ettei niitä ole pilattu torjunta-aineilla tai muilla kasvua näennäisesti tehostavilla kemikaaleilla. Oletetaan ettei maaperän köyhtymisestä, keinolannotteista tai geenimuunneltujen lannotteiden aiheuttamasta ravintosisällön muutoksesta ole mitään haittaa. Oletetaan ettei ilmansaasteilla tai maaperän raskasmetalleilla ole mitään osuutta ravinnon laatuun. Oletetaan myös että ihmisen suolisto on hyvässä kunnossa ja toimii kuten sen on suunniteltu.
Tuon kaikki oletuksen jos voisi toteuttaa niin eihän meillä olisi enää paljonkaan pohdittavaa. Harkintaan jäisi ainakin haluaako syödä ristikukkaiskasveja, joihin meidän kaikkien tuntemat kaalitkin kuuluu. Niiden rungot ja juuret ovat suojattu melkoisella määrällä itseään suojaavilla entsyymeillä, ja käytännössä vain kukinto on syötäväksi kelpaavaa sellaisenaan. Tämä tarkoittaa että esimerkiksi lehti- ja keräkaalit/salaatit ovat suoliston kannalta huonosti siedettyjä, mutta parsan- tai kukkakaalin kukinnot ovat paremmin siedettäviä. Moni varmasti huomannut että halvemmissa pakasteparsapusseissa on lähes yksinomaan runkomateriaalia, ja itse kukintoa hyvin vähän. Se että syö vaikkapa keräkaalin "lehteä" on kuin söisi heiveröistä puun runkoa.
Suosikit tomaatti ja kurkku ovat paremmin siedettyjä. Tomaatista olisi suotavaa poistaa kuori, ja käytännössä paras tapa on kaltata (kuumentaa) se. Samalla kuumennus tuhoaa siitä mm. happoja jotka saa monella esimerkiksi suupielet kirvelemään, sekä kuumennus saa tietyt fytokemikaalit (karotenoidit, lykopeeni) muuntumaan ihmiselle toimivaan muotoon. Kurkku kuorittuna on hyvin siedettyä syötävää ja vaikka kuoressa onkin monenlaista "vihreää voimaa", se on suurina määrinä monesti liian rajua vatsalle että hyödyt peittoaisi haitat. Sipulit menee myös kategoriaan vain kypsennettynä, vaikka tuoreena ne maistuvatkin hyviltä esimerkiksi salaateissa.
Juurekset, käytännössä yleensä peruna, punajuuri, porkkana ja bataatti. Perunassa on glykoalkaloideja, eli hermomyrkkyä, joka ei oikeasti ole ihan mitätön juttu. Kohtalokas raja tulee vastaan kotimaisella perunalla noin 4-5kilon kohdalla. Harvoin aiheuttaa ongelmaa ihan kertaheitolla, mutta päivittäinen runsas käyttö takaa sen että myrkky kumuloituu kehossamme ja on rikkana rokassa muiden haittapartikkeleiden sekä yhdisteiden kanssa. Porkkana ja bataatti ovat paljon paremmin siedettyjä ja juurikin kypsennettynä. Punajuuressa (sekä kaaleissa ja yrteissä) on nitraattia joka muuntautuu kehossamme nitriitiksi, joka on niinikään myrkky. Estää mm. hapen kulkua verenkierrossa.
Tämä oli kyllä äärimmäisen suppea pintaraapaisu kasvisten ja juuresten osalta.
Viljassa taas ongelmaksi muodostuu ensimmäisenä kuoriosa eli lese. Paljon puhutaan että täysjyvävilja on niin terveellistä. Se on oikeasti ihan karmean huonoa suolistolle. Se sulamattomana kirjaimellisesti koneistaa suolinukkaa nanomillin tuhannesosa kerrallaan, jos saanti on jatkuvaa. Aktiivisessa matala-asteisessa tulehdustilassa vuosia oleva suoli on alttiina monenlaiselle väärälle bakteerille ja kaikki tietää miten käy haavalle jos sitä mekaanisesti pidetään avonaisena vuodesta toiseen. Keho yrittää korjata sitä tauotta, kasvattaa siihen arpikudosta joka taas rikotaan ja korjataan jne. Solumuutokset (syövät) suolistossa ei ole kovinkaan harvinaisia, ja yleistyvät vuosi vuodelta. Rikkinäinen suoli on erittäin altis kaikelle sinne ei kuulumattomalle mitä me suun kautta nautimme. Lisäksi se kuormittaa koko kehoa ja laskee vastustukykyä. Suolisto on kehon vastustuskyvyn peruskivi.
Kenenkään suolisto ei myöskään siedä täydellisesti gluteenia, mutta kaikilla se ei oireile tuntuvasti, mikä johtuu kokonaisuudesta. Kauran betaglukaani on myöskin surkeaa keholle, mutta ei niinkään suolistolle. Se estää mm. kolesterolin imeytymisen, ja kolesteroli on ihmiselle välttämätöntä, haluttiin tai ei. Kolesterolia saadaan muutenkin nykysuosituksissa niin vähän, etten lähtisi sitä erikseen blokkaamaan. Tällä ei ole mitään tekemistä veren lipidien kanssa, se jos joku on Pohjois-Karjala-projektin suurimpia huijauksia ja väärinkäsityksiä. kolesterolista voidaan keskutella myöskin eri kerralla, ja se onkin laaja aihe.
Riisi ja maissi kuuluu myös viljakasveihin, käytännössä kuin kotimaiset viljat ilman gluteenia. Maissin kuoriosa on erittäin sulamatonta materiaalia ja ydinosa yllättävänkin allergisoivaa. Riisi kuoriosassa sama homma, mutta kuorittuna (valkaistuna) eli pelkkä ydinosa toimii hyvinkin neutraalisti ja suurin osa ihmisistä sietää sitä suuriakin määriä.
Palkokasvit ei ehkä ole varsinainen hiilihydraatin lähde, mutta sen verran mainitsen että ne kyllä saa monella vatsa kiertämään ylikierroksilla, mikä ei ole hyvän toiminnan merkki. Myös maapähkinä kuuluu tähän palkokasvien ryhmään. Palkokasvit ovat parhaimmillaan maanparannusaineena (lannoitteena) koska ovat erittäin typpipitoisia.
Suoliston hyväksi voisi kokeilla myös riittävän harvoja ateriavälejä, eli syödä noin 4-6 tunnin välein. Suolisto (koko keho) saisi myös kaivattua lepoa ja ihmiselle ei ole olemassa mitään maksimi ateriakokoa, vaan kaikki on kiinni kaikesta. Kypsää bataattia ja riisiä suhteessa 1 osa baattia ja 4 osaa riisiä, siitä voisi ottaa noin 50-70% päivän hiilihydraateista ja loput hedelmistä. Jos syöt todella paljon hiilihydraattia (yli 300g), voisi tärkkelyksen osuus olla isompi, mutta kohtuullisesti syöden taas nauti vaikka suhteessa enemmän hedelmiä. Hedelmistä voisin suosia kohtuullisesti banaania, omenaa (ehkä kuorittuna), sitrushedelmiä sekä reilummin erilaisia meloneita, viinirypäleitä, ananasta sekä eksoottisia yksilöitä kuten mangoa, nektariinia ja papaijaa. Fruktoosista ei kannata olla huolissaan kun syö hedelmät sellaisenaan, eikä juo mehutiivisteitä tai hilloja. Marjojakin voisi syödä kohtullisesti, mutta niitä nyt en laskisi hiilihydraatin lähteiksi.
Tämä vastaus ei luonnollisestikaan ole autuaaksi tekevä. Kaikkea voi syödä kohtuullisesti ja se on ihan normaalia. Mutta, ehkä näitä asioita voi pohtia jos omalle kohdalle sattuu jotain problemaa kehon toiminnan suhteen, tai muuten haluaa ennalta vältellä tiettyjä riskitekijöitä.