BB PRO Marko Savolainen

Liha yleensä sillain, et paistaa vaikka 400g ja sit paiston jälkeen jakaa kahtia. Kylhän tommosesta 400g setistä häviää äkkiä 100g tavaraa

Joo mutta lasketko proteiinit kypsennetyn painon mukaan jos 1/4 haihtuu ku kusi lumeen. Tästä on meinaa saanu lukea, että ”ei ihme ku lihas ei kasva ku ei ole tarpeeks prodea ku laskettu raakapainosta”
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Laitetaas tälle puolelle ku tästäkin on aika paljon ollu vääntöä, että mites porukka punnitsee ruokansa esim lihan osalta. Lasketteko raakapainosta proteiinit vai vasta kypsennyksen jälkeen esimerkkinä ku paistaa vaikka kilon kerralla. Ja jos punnitsee vasta kypsennyksen jälkeen niin paljon määrästä haihtuu painoa?
Itse punnitsen, jos yleensä punnitsen, niin raakana. Tämä vain ja ainoastaan sen takia että olen niin vain tottunut toimimaan. Jauheliha varsinkin on erittäin hankala vertailukohde eri valmistajien kesken, koska natriumin ja veden lisääminen on välillä ihan posketonta, minkä tosiaan huomaa paistettaessa. Paikallisen Kauppahallin perinteinen ja suosittu lihakauppa pumppaa jauhelihoihinsa enemmän vettä mitä fysiikanlait antaa myöden. Nobel-fysiikan palkinto pitäisi antaa heille.

Pahimmillaan olen paistanut Kotimaista 17% naudan jauhelihaa josta häipyy 400g paketista 120g höyrynä ilmaan. Samalla kotipaikkakuntani luomutilalta ostettua jauhelihaa voi paistaa ilman että siitä häviää edes 40g pois. Atrian 10% lihasta häviää noin 15% paistaessa, mutta sekin vaikuttaa lopputulokseen että jätän lihan poikkeuksetta todella raa´aksi.
 
Joo mutta lasketko proteiinit kypsennetyn painon mukaan jos 1/4 haihtuu ku kusi lumeen. Tästä on meinaa saanu lukea, että ”ei ihme ku lihas ei kasva ku ei ole tarpeeks prodea ku laskettu raakapainosta”
Melkoisen pihalla pitää olla jos luulee veden sisältävän proteiinia. Jos paketissa lukee lihan sisältävän 20g/100g proteiinia ja tuon 100g sitten kuivurissa kuivaa niin jäljellä on n. 33g kuivattua j-lihaa joka sisältää edelleen saman 20g proteiinia. Pakko olla trollaus tms. jos väittää kuivumisen vievän proteiinia.
 
Itse punnitsen, jos yleensä punnitsen, niin raakana. Tämä vain ja ainoastaan sen takia että olen niin vain tottunut toimimaan. Jauheliha varsinkin on erittäin hankala vertailukohde eri valmistajien kesken, koska natriumin ja veden lisääminen on välillä ihan posketonta, minkä tosiaan huomaa paistettaessa. Paikallisen Kauppahallin perinteinen ja suosittu lihakauppa pumppaa jauhelihoihinsa enemmän vettä mitä fysiikanlait antaa myöden. Nobel-fysiikan palkinto pitäisi antaa heille.

Pahimmillaan olen paistanut Kotimaista 17% naudan jauhelihaa josta häipyy 400g paketista 120g höyrynä ilmaan. Samalla kotipaikkakuntani luomutilalta ostettua jauhelihaa voi paistaa ilman että siitä häviää edes 40g pois. Atrian 10% lihasta häviää noin 15% paistaessa, mutta sekin vaikuttaa lopputulokseen että jätän lihan poikkeuksetta todella raa´aksi.

No eikös tuollasesta sitte pitäs päätellä, että se pitäs ottaa paistettuna ilman et vetää aivan korpuks. Ite siis kyllä otan kanssa raakapainosta et en nää tässä asiassa olevan ns ”väärää” tapaa. Kumminkin tulee sama paino ku otat sitä luomua kilon vs otat kaupasta kymppiä mikä painaa nesteiden kera saman verran. ”Kuinka painava kala on?” Laittaa kiviä mahaan mielikuva ni saa paremman kilohinnan
 
Viimeksi muokattu:
Melkoisen pihalla pitää olla jos luulee veden sisältävän proteiinia. Jos paketissa lukee lihan sisältävän 20g/100g proteiinia ja tuon 100g sitten kuivurissa kuivaa niin jäljellä on n. 33g kuivattua j-lihaa joka sisältää edelleen saman 20g proteiinia. Pakko olla trollaus tms. jos väittää kuivumisen vievän proteiinia.

Sinänsä en ihmettelis vaikka kuluttajaa kusetettas pistämällä vettä sekaan niinku Vesa tossa ylhäällä mainitsi ja myydään painon mukaan
 
No eikös tuollasesta sitte pitäs päätellä, että se pitäs ottaa paistettuna ilman et vetää aivan korpuks. Ite siis kyllä otan kanssa raakapainosta et en nää tässä asiassa olevan ns ”väärää” tapaa. Kumminkin tulee sama paino ku otat sitä luomua kilon vs otat kaupasta kymppiä mikä painaa nesteiden kera saman verran. ”Kuinka painava kala on?” Laittaa kiviä mahaan mielikuva ni saa paremman kilohinnan
Kyllä sinä ihan oikeassa olet. Tehdään taas oletus, eli esimerkkiämme naudan jauhelihaa ei ole manipuloita nesteellä tai muillakaan tavoilla mitenkään, se on on siis sitä itseään. Naudan liha sisältää 62-67% vettä (veri kuuluu tähän), 17-23% proteiinia ja rasvaa 9-23%. Näihin lukuihin ei kannata takertua pilkun tarkkaan, sillä ne ei vaikuta lopputulokseen.

Kun sinulla on 100g tällaista jauhelihaa, sen proteiinipitoisuus on ennen paistamista vaikkapa 20% eli suomeksi sanottuna 20g. Paistamisen jälkeen sitä proteiinia edelleen 20g, mutta prosenteissa enemmän, koska nestettä on poistunut. Käytännössä ainoastaan nestettä ja aavistuksen "pehmeitä" rasvoja häviää kypsennyksessä. Rasvatkin saa talteen kun kaapii ne paistinpannulta suuhun, tosin tyydyttymätömät ja kertatyydyttämätömät rasvat karsinoituu osittain kuumennuksessa (toisin kuin tyydyttynyt), eli en ehkä tekisi niin. Vesihöyryä en myöskään lähtisi keräämään erikseen.

Kypsentäminen denaturoi aavistuksen myös proteiineja, mutta se ei nyt liity tähän paino-ongelmaan, eikä sitä muutenkaan mielestäni kannata ottaa lihan kohdalla huomioon, ellei halua. Mutta tässä syy miksi syön lihani erittäin raakana. Ja kyllä, minä myös pidän sen mausta, eli en syö sitä väkisin. Väkisin syömistä en suosittele kenellekään (y)

Sama tilanne on kuivalihan ja meetwurstin kohdalla. Siksi kuivalihoissa saattaa proteinipitoisuus olla 100 grammaa kohden jopa 40%. Meetwurstissakin yli 30%. Tosin, leikkeleisiin lisätään joskus soija- tai sidekudosproteiinia, eli ne on huonoja vertauskuvia. Mutta aito kuivaliha, se on pop.

Kyllä kaupan jauhelioissa, halvoissa yleensä enemmän, tulee kusetetuksi heti alkuun ainakin todellisen lihapitoisuuden suhteen. Huonoissa lihoissa saattaa helposti olla 20% ylimääräistä nestettä, joten esimerkiksi 20% kalliimpi laadukkaampi tuote saattaa tullakin ihan saman hintaiseksi. Samalla kun käytetään laadukkaampaa lihaa, tulee mahdollisesti syötyä vähemmän epäkelvollisa väkirehuja joissa monesti GMO-soijaa, rypsiä ja teollisia lisäaineita kuten vitamiineja ja säilöntäaineita.
 
Tottakai pyörii. Proteiinia mielellään yli ku just ja just laskennallinen ja sit loput haetaan kohdalleen mikä itelle sopii
Protsku menee yli yrittämättäkin. Ihan turhaa panikointia sen kanssa. Hiilarit ja rasva jää paljon helpommin alle jos niihin ei kiinnitä mitään huomiota. Protsku ei ole mikään steroidi jonka varjolla ruokavalion muut osa alueet voi jättää huomioimatta.
Tästä on meinaa saanu lukea, että ”ei ihme ku lihas ei kasva ku ei ole tarpeeks prodea ku laskettu raakapainosta”
Ei ole olemassa bodaria jonka protskun saanti jää liian pieneksi. Täälläkin porukka vetää 2.5 - 3g painokilo eikä edes laske hiilareiden protskua mukaan. Eli helposti ollaan luvuissa 3-4g painokilo todellisuudessa. 1.5g-2g riittäisi.
 
Tottakai ruoka punnitaan aina raakana. Tästä on ihan viralliset ohjeetkin. Vain bodarit voivat tehdä yksinkertaisista asioista vaikeita 🤷‍♂️ Aivan jäätävää hifistely ja puljuamista.
 
Kyllä sinä ihan oikeassa olet. Tehdään taas oletus, eli esimerkkiämme naudan jauhelihaa ei ole manipuloita nesteellä tai muillakaan tavoilla mitenkään, se on on siis sitä itseään. Naudan liha sisältää 62-67% vettä (veri kuuluu tähän), 17-23% proteiinia ja rasvaa 9-23%. Näihin lukuihin ei kannata takertua pilkun tarkkaan, sillä ne ei vaikuta lopputulokseen.

Kun sinulla on 100g tällaista jauhelihaa, sen proteiinipitoisuus on ennen paistamista vaikkapa 20% eli suomeksi sanottuna 20g. Paistamisen jälkeen sitä proteiinia edelleen 20g, mutta prosenteissa enemmän, koska nestettä on poistunut. Käytännössä ainoastaan nestettä ja aavistuksen "pehmeitä" rasvoja häviää kypsennyksessä. Rasvatkin saa talteen kun kaapii ne paistinpannulta suuhun, tosin tyydyttymätömät ja kertatyydyttämätömät rasvat karsinoituu osittain kuumennuksessa (toisin kuin tyydyttynyt), eli en ehkä tekisi niin. Vesihöyryä en myöskään lähtisi keräämään erikseen.

Kypsentäminen denaturoi aavistuksen myös proteiineja, mutta se ei nyt liity tähän paino-ongelmaan, eikä sitä muutenkaan mielestäni kannata ottaa lihan kohdalla huomioon, ellei halua. Mutta tässä syy miksi syön lihani erittäin raakana. Ja kyllä, minä myös pidän sen mausta, eli en syö sitä väkisin. Väkisin syömistä en suosittele kenellekään (y)

Sama tilanne on kuivalihan ja meetwurstin kohdalla. Siksi kuivalihoissa saattaa proteinipitoisuus olla 100 grammaa kohden jopa 40%. Meetwurstissakin yli 30%. Tosin, leikkeleisiin lisätään joskus soija- tai sidekudosproteiinia, eli ne on huonoja vertauskuvia. Mutta aito kuivaliha, se on pop.

Kyllä kaupan jauhelioissa, halvoissa yleensä enemmän, tulee kusetetuksi heti alkuun ainakin todellisen lihapitoisuuden suhteen. Huonoissa lihoissa saattaa helposti olla 20% ylimääräistä nestettä, joten esimerkiksi 20% kalliimpi laadukkaampi tuote saattaa tullakin ihan saman hintaiseksi. Samalla kun käytetään laadukkaampaa lihaa, tulee mahdollisesti syötyä vähemmän epäkelvollisa väkirehuja joissa monesti GMO-soijaa, rypsiä ja teollisia lisäaineita kuten vitamiineja ja säilöntäaineita.

Loppu tulema siis on, että ku prodea otetaan vähän yli tavotteen niin eipä tarvi tälläsilläkään asioilla päätä vaivata
 
Protsku menee yli yrittämättäkin. Ihan turhaa panikointia sen kanssa. Hiilarit ja rasva jää paljon helpommin alle jos niihin ei kiinnitä mitään huomiota. Protsku ei ole mikään steroidi jonka varjolla ruokavalion muut osa alueet voi jättää huomioimatta.
Ei ole olemassa bodaria jonka protskun saanti jää liian pieneksi. Täälläkin porukka vetää 2.5 - 3g painokilo eikä edes laske hiilareiden protskua mukaan. Eli helposti ollaan luvuissa 3-4g painokilo todellisuudessa. 1.5g-2g riittäisi.

Taitaa olla sun päässäs nyt tää homma et vedetää 2,5-3g painokilo ilman muita laskemia. Yhtäkää tekstiä en ole nähny mitä sä jauhat koko ajan
 
Protsku menee yli yrittämättäkin. Ihan turhaa panikointia sen kanssa. Hiilarit ja rasva jää paljon helpommin alle jos niihin ei kiinnitä mitään huomiota. Protsku ei ole mikään steroidi jonka varjolla ruokavalion muut osa alueet voi jättää huomioimatta.
Ei ole olemassa bodaria jonka protskun saanti jää liian pieneksi. Täälläkin porukka vetää 2.5 - 3g painokilo eikä edes laske hiilareiden protskua mukaan. Eli helposti ollaan luvuissa 3-4g painokilo todellisuudessa. 1.5g-2g riittäisi.
En oo kylläkään bodari ja siitä varmaan johtuukin että mun on vaikee saada päivän protskuja täyteen. Tavotteena olis saada edes 200g prodee alas. Jos 2g/painokilo pitäs saada menemään niin se olis n. 52g protskua per annos viidesti päivässä. Jauholla tota yrittäny korvata vuosia mutta tainnu olla turhaa hommaa kun tulee melki sellasenaan pihalle. Omissa syömisissä olis kyllä paljon korjaamista. Tapoja on niin vaikee muuttaa. Helpoin tapa meikäläiselle saada hyvin prodee alas on syödä paljon kanaa. Jotenkin ruvennu vaan ylenpalttinen eläinten syönti etomaan henkisellä tasolla. Yhteen aikaan söin 20kpl munia päivässä aika pitkäänkin. Heittelin kyllä melki kaikki keltuaiset silloin menemään. Ei tee mieli puputtaa myöskään niin montaa kertaa päivässä enää nykyään. Ehkä se olis paras ahtaa sen 100-130g prodee naamaan kahdesti päivässä? Terveellinen syöminen on kyllä ankeinta mitä tiedän. Masentaa aatellakin mutta jotain muutosta tars tehrä terveyden puolesta.
 
Viimeksi muokattu:
Sinänsä en ihmettelis vaikka kuluttajaa kusetettas pistämällä vettä sekaan niinku Vesa tossa ylhäällä mainitsi ja myydään painon mukaan
Näin tehdäänkin, mutta se pitää ilmoittaa siinä ravintosisällössä. Eli jos vettä on lisätty niin 100g kohden on ilmoitettu myös pienempi proteiinimäärä.
 
Melkoisen pihalla pitää olla jos luulee veden sisältävän proteiinia. Jos paketissa lukee lihan sisältävän 20g/100g proteiinia ja tuon 100g sitten kuivurissa kuivaa niin jäljellä on n. 33g kuivattua j-lihaa joka sisältää edelleen saman 20g proteiinia. Pakko olla trollaus tms. jos väittää kuivumisen vievän proteiinia.
Mä kyllä käsitin polarin meinaavan sitä mitä kirjoittikin, eli "lasketteko proteiinin määrän kypsennetystä vai raa'asta lihasta"? Tuossa sinun esimerkissä kun j-liha on paistettu korpuksi 100g sisältää 60g proteiinia, kun taas raaka sisältää sen 20g/100g.

Mutta tuosta raakapainostahan se toki lasketaan.
 
Mä kyllä käsitin polarin meinaavan sitä mitä kirjoittikin, eli "lasketteko proteiinin määrän kypsennetystä vai raa'asta lihasta"? Tuossa sinun esimerkissä kun j-liha on paistettu korpuksi 100g sisältää 60g proteiinia, kun taas raaka sisältää sen 20g/100g.

Mutta tuosta raakapainostahan se toki lasketaan.

Mut tuolla Vesan esimerkissä et jauhetaa liha ja vettä sekaan niin sehän on kusetusta. Ja näitä on tosiaa luettu et osa punnitsee sen proden paistamisen jälkee ja sen mukaan lasketaan päivän saanti ja jos se on ”väärin” ni tuleepaha aineki tarpeeks prodea eihän siinä muuta
 
Ei voi kuin hämmästellä tätä älyn määrää täällä: jauhetaan vettä jauhelihan sekaan ja ihmetellään kovin, että lihakauppias kusettaa kuten se on aina tehnyt? Voi tätä ihmettä suurta?? Entäs realismi? Minä ostan jauhelihaa 2-2,5 kiloa kerrallaan, paistan, maustan sen, ja jaan sen noin 120g annospusseihin pakkaseen. Sama kanalle, joka kypsyy uunissa, jne. Vaikeeta kuin istuen kuseminen, mutta silti liian monimutkaista bodarin keskimäärin ymmärtää, eikö totta? Sitten kun haluan safkaa, niin 100g kukkakaaliriisiä, 120g jauhelihaa, 100g vihanneksia = riittävä ja tuhti ateria, sopivasti prodea jne.. Miksi sitä pitäisi monimutkaistaa tästä? Onko jokin syy, mitä hä? Helpottuuko se lipputankoon kiipeäminen, jos ensin huolella rasvaa sen lipputangon? Miksi niin sitten pitäisi tehdä? Ei ole lainkaan tyhmää optimoida sitä treenisuoritustaan, mutta vielä vähemmän tyhmää on optimoida sitä ravinnonsaantiaan yksinkertaistamalla prosessia, eikä yrittämällä noudattaa jokaisen idiootteja rahastavan ravintogurun neuvoja. :LOL:
 
Ei voi kuin hämmästellä tätä älyn määrää täällä: jauhetaan vettä jauhelihan sekaan ja ihmetellään kovin, että lihakauppias kusettaa kuten se on aina tehnyt? Voi tätä ihmettä suurta?? Entäs realismi? Minä ostan jauhelihaa 2-2,5 kiloa kerrallaan, paistan, maustan sen, ja jaan sen noin 120g annospusseihin pakkaseen. Sama kanalle, joka kypsyy uunissa, jne. Vaikeeta kuin istuen kuseminen, mutta silti liian monimutkaista bodarin keskimäärin ymmärtää, eikö totta? Sitten kun haluan safkaa, niin 100g kukkakaaliriisiä, 120g jauhelihaa, 100g vihanneksia = riittävä ja tuhti ateria, sopivasti prodea jne.. Miksi sitä pitäisi monimutkaistaa tästä? Onko jokin syy, mitä hä? Helpottuuko se lipputankoon kiipeäminen, jos ensin huolella rasvaa sen lipputangon? Miksi niin sitten pitäisi tehdä? Ei ole lainkaan tyhmää optimoida sitä treenisuoritustaan, mutta vielä vähemmän tyhmää on optimoida sitä ravinnonsaantiaan yksinkertaistamalla prosessia, eikä yrittämällä noudattaa jokaisen idiootteja rahastavan ravintogurun neuvoja. :LOL:

Mun mielestä kysymys oli aika simppeli mut yllättäen tulit leikkimään apinaa niinku sulla on tapana. Paskaa heittävä lokki ja nyt voit lehahtaa lentoo itseäs olalle taputtaen
 
Back
Ylös Bottom