Kyllä sinä ihan oikeassa olet. Tehdään taas oletus, eli esimerkkiämme naudan jauhelihaa ei ole manipuloita nesteellä tai muillakaan tavoilla mitenkään, se on on siis sitä itseään. Naudan liha sisältää 62-67% vettä (veri kuuluu tähän), 17-23% proteiinia ja rasvaa 9-23%. Näihin lukuihin ei kannata takertua pilkun tarkkaan, sillä ne ei vaikuta lopputulokseen.
Kun sinulla on 100g tällaista jauhelihaa, sen proteiinipitoisuus on ennen paistamista vaikkapa 20% eli suomeksi sanottuna 20g. Paistamisen jälkeen sitä proteiinia edelleen 20g, mutta prosenteissa enemmän, koska nestettä on poistunut. Käytännössä ainoastaan nestettä ja aavistuksen "pehmeitä" rasvoja häviää kypsennyksessä. Rasvatkin saa talteen kun kaapii ne paistinpannulta suuhun, tosin tyydyttymätömät ja kertatyydyttämätömät rasvat karsinoituu osittain kuumennuksessa (toisin kuin tyydyttynyt), eli en ehkä tekisi niin. Vesihöyryä en myöskään lähtisi keräämään erikseen.
Kypsentäminen denaturoi aavistuksen myös proteiineja, mutta se ei nyt liity tähän paino-ongelmaan, eikä sitä muutenkaan mielestäni kannata ottaa lihan kohdalla huomioon, ellei halua. Mutta tässä syy miksi syön lihani erittäin raakana. Ja kyllä, minä myös pidän sen mausta, eli en syö sitä väkisin. Väkisin syömistä en suosittele kenellekään
Sama tilanne on kuivalihan ja meetwurstin kohdalla. Siksi kuivalihoissa saattaa proteinipitoisuus olla 100 grammaa kohden jopa 40%. Meetwurstissakin yli 30%. Tosin, leikkeleisiin lisätään joskus soija- tai sidekudosproteiinia, eli ne on huonoja vertauskuvia. Mutta aito kuivaliha, se on pop.
Kyllä kaupan jauhelioissa, halvoissa yleensä enemmän, tulee kusetetuksi heti alkuun ainakin todellisen lihapitoisuuden suhteen. Huonoissa lihoissa saattaa helposti olla 20% ylimääräistä nestettä, joten esimerkiksi 20% kalliimpi laadukkaampi tuote saattaa tullakin ihan saman hintaiseksi. Samalla kun käytetään laadukkaampaa lihaa, tulee mahdollisesti syötyä vähemmän epäkelvollisa väkirehuja joissa monesti GMO-soijaa, rypsiä ja teollisia lisäaineita kuten vitamiineja ja säilöntäaineita.