Ylempi lainaus on yleistason lätinää, eikä auta asian ymmärtämisessä kyllä yhtään. Jälkimmäisessä onkin sitten hyvää juttua, mutta ei sekään sitten vastaa lupaavan alun jälkeen tähän ongelmaan. Ja syy lienee tämä: "Urheilijan ylikuormitustilan patofysiologiasta on esitetty useita teorioita, mutta pitävää näyttöä yhdenkään puolesta ei ole" (lainaus tuosta postauksesta).
Muutamia poimintoja tuolta "hermosto, mitä se käsittää/palautuminen"-ketjun postauksesta:
Kyse saattaa olla stressireaktiosta, jossa keho on jatkuvasti valmiustilassa, mikä kuluttaa hermoston välittäjäaineita ja energiaa ja näin ollen ne ovat valmiiksi ehtyneenä. Jos hermostollinen ylirasitus on välittäjäaineiden ja energiavarastojen puutetta, niin ennemmin pitkät sarjat noita kuluttaa ja voisi äkkiseltään ajatella niiden myös aiheuttavan ko. tilaa. Perimmäiseksi syyksi arvellaan kuitenkin hormonaalisia tekijöitä. Mikä niihin sitten vaikuttaa? En tiedä, eikä tuollakaan vastausta paljon annettu. Yksi löydös oli " viitteitä lihaksiin menevän sentraalisen käskytyksen heikkenemisestä ylikuormittuneilla urheilijoilla". Tämä viittaisi post-synaptiseen inhibitioon, joka voi aiheutua mm. lihasvaurioista. Lihasvaurioitakin voidaan saada aikaan sekä pitkillä sarjoilla että suurilla kuormilla. Kyllähän tuo ilmeisimmältä vaihtoehdolta näyttäisi, että harjoittelulla keho on ajettu sellaiseen tilaan, että hormonitoiminta poikkeaa normaalista ja se aiheuttaa hermostolle välittäjäaineiden ja energian ehtymistä. Pitäisi vielä selvittää, millainen harjoittelu tuollaista hormoonitoiminnan epätasapainoa aiheuttaa.
Siitä vaan joku väikkäriä vääntämään.
E: Nyt kun luin tarkemmin tuota ketjua, niin Jampe9:llä oli aikalailla samanlainen lähestymistapa tähän asiaan kuin minulla. Nyt kun tässä on liikuntabiologiaa jonkin verran opiskellut, niin vähän on sellainen tatsi jäänyt, että noilla professoreillakaan ei tunnu oikein olevan tietoa hermostosta, vaan monelle se on "möykky" joka kehittyy, palautuu, rasittuu ja jota kuormitetaan. Lihastason fysiologiasta ollaankin sitten enemmän kuin hyvin perillä. Eiköhän tuosta joku tiedä enemmänkin, ei ole vain tullut esiin.