Maksimaalinen lihaksen väsytys eri vastuksilla

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Jos et mene nelosissa tukkoon kuudessa viikossa olet todellisuudessä käyttänyt painoa jolla todellisuudessa menisi vähintään 6-8 toistoa, eli alle 80% 1RM.

Tuo oli jo ehkä vähän liian kärjistetty vastaus jos joku tekee vaikka vaan 2x4 sarjat kerran kahteen viikkoon niin ei varmasti mene tukkoon joku toinen voi tehdä vaikka 10 kertaa päivässä samanlaisen setin ja olla muutamassa päivässä ihan tukossa. Ei ole tuo asia niin yksinkertainen että jokaisessa tapauksessa mennään tukkoon jos vain tehdään nelosia isoilla painoilla.
 
1-4 toiston voimasarjat vetävät hermoston tukkoon jo kuudessa viikossa vaikka olisikin jätetty toisto varastoon.
12 toiston tai yli failure-treenejä ilman erikoistehosteita voi vetää lopun ikäänsä ilman hermoston ylirasitusta.

Mä oon aina käsittäny että liika volyymi tukottaa paljon helpommin kuin intensiteetti, ellei sitten ole juuri siirtynyt korkean intensiteetin treeneistä volyymipainotteisempaan. Ihan vaan mietin siis.
 
Kyllä se intensiteetti tukottaa. Siis nimenomaan yli 90% raudoilla ei kovin montaa viikkoa pysty sahaamaan. Nelosia kyllä pystyy tekemään pitkään, jos niitä sarjoja samalla raudalla on useampi.
 
Mulla ainakin on toiminu viikottain penkissä pari sarjaa 4-6 toistoalueella, niin että tulokset nousee. Avain on siinä että kun tekee ilman varmistajaa, ei sarjoja viedä failureen ja toistoja jää aina pakosti se yksi kun pelaa varman päälle. Jos joka reenissä ois varmistaja ni varmasti ois itelleki tullu stoppi aikoja sit, ku vois mennä aina päivän maksimiin. Penkki ja polvistaveto on mulle ainoat liikkeet missä noi lyhyet sarjat toimii hyvin, ilman että tulee stoppia helposti. Sit taas pidemmillä sarjoilla treeni on sellasta sahaamista... mut eipä muita liikkeitä sit tartte tehdä lyhkäsillä sarjoilla, paitsi noi parikolme pääliikettä, muut sit bodaillen. Ite en tajua sitä et jos ohjelmassa on vaikka joku maven varitaatio lyhkäsellä toistoalueella ni sit siihen päälle revitään viel jotain kulmasoutua 6-8 toistoilla. Ite olen havainnu toimivaks sen et tosiaan sen voimaliikkeen päälle tehdään sit vähintään 10 toistosia, lihas saa selkeästi 2 eri tyyppistä ärsykettä. Hyvä kaava: Penkissä 2x5, vinopena 2x10 ja pecdeck 2x15 :)
 
Jos kerran tukottaa noin kovasti nuo raskaat raudat niin väitättekö että esim. tuo Pomminvarma penkkiohjelma vetää tukkoon puolessa välissä ohjelmaa? Siihen kun ei (muistaakseni) kevyitä viikkoja sisälly ja tehdään negatiivisia ja ykkösiäkin paljon. Toki siinä on myös vitosen sarjoja mutta toistot ovat siis välillä 1-5.
 
^tuo nyt nimenomaan kertoo siitä että intensiteetti yksin ei tukota niin herkästi kuin volyymi. Jos pomminvarmalla kaavalla tekisi samaan aikaan penkin maven ja kyykyn kaikki 2x viikossa, ja muitakin kehon osia vielä bodailee päälle perusbodaustyyliin, niin siinä se volyymi alkaa olla jo se tukottava tekijä.

Toki jos jossain 95%1rm liikutaan joka treenissä niin asia erikseen, ei tarvitse kuitenkaan ääripäähän mennä intensiteetinkään kanssa.
 
Haluaisiko joku kertoa, että mitä fysiologisesti tarkoittaa hermoston tukottuminen? Välittäjäainevarastojen tyhjenemistä? Hermostollista inhibitiota ympäri kehoa? Estynyttä signaalin kulkua jostain muusta syystä? Jokaisella voimanostajalla tuntuu olevan hermostollista ylikuntoa yhden huonomman treenin jälkeen ja muutenkin sitä varotaan kun ruttoa. Silti kukaan ei ole koskaan selittänyt, että mitä se on. Olisiko täällä jollakin pätevää vastausta? Melkoista mutuilua tuntuu koko hermostollinen tukkoilu olevan.
 
Ei ole kyllä mitään mutuilua. Itse en ole perehtynyt tieteellisesti asiaan, mutta yksinkertaistettuna aika selvää, että sitä kovemmalla on keskushermosto, mitä kokonaisvaltaisempi liike on ja mitä kovemmalla raudalla suhteellisesti tehdään (signaaleja jossain maastavedossa tai penkissä kulkee aikalailla kaikille lihaksille, ja maksimaalisessa suorituksessa jos tiukka nosto on niin niitä käskytetään monta sekuntia putkeen).

Kyllähän nyt ylikunto on aika tuttu käsite urheilussa, ja sen oireet johtuu pitkälti siitä että hermosto on ns. häiriötilassa. Lievempi muoto on sitten tämä ns. ylirasitustila, jossa hermostoa on kuormitettu liikaa lyhyellä aikajaksolla. Itse saan 6-8viikossa hermoston ylirasitukseen, sellaisella treenillä jossa vedetään lähes kaikki liikkeet ja sarjat failureen+ sen yli, eli pakkotoistot ja restpauset ovat mukana. Tällä tyylillä kuitenkin kehitys on huomattavan tehokasta, siihen nähden jos vältelttäisi failurea. Kuitenkin lepoviikkoja on pidettävä em. väliajoin, jotta hermosto pääsee palautumaan eikä mennä ylirasitukseen pahasti.

Ja kerran kun on kerran kunnolla ylirasitukseen sen hermoston vetänyt, niin tietää kyllä mitä se sitten tarkoittaa, eikä ole mistään placebo-efektistä kyse. Oireet on aika moninaiset ja erittäin vittumaiset, ja voi kestää päivistä viikkoihin.
 
En minä sitä ilmiönä kyseenalaistakkaan. Hermostollinen ylirasitustila on ihan todellinen ilmiö, en minä sillä. Saan kyllä omankin kehon sellaiseen tilaan, jos niikseen haluan.

Tarkoitin tuolla mutuilulla ylläolevaa keskustelua siitä, mikä sitä aiheuttaa. Niin pitkään kun ei ole siitä, mitä tuon ilmiön taustalla on, niin aika mutuilua on ne syyt, että mikä sitä aiheuttaa. Omakohtaisille kokemuksille kannattaa toki antaa arvoa. Ylipäätään hermostoon liittyvissä asioissa monella tietämys fysiologisista muutoksista loppuu seinään. Moni tietää, että toistoalue 1-4 on hermostollista maksimivoimaharjoittelua ja toistoalue 6-12 hypertrofista harjoittelua. Moni myös tietää, että tuo jälkimmäinen kasvattaa lihasmassaa ja tätä kautta lisää voimaa. Mitä tuo hermostollinen maksimivoimaharjoittelu sitten tekee? Kasvatta hermostoa? No, kyllä sitäkin tapahtuu, mutta pääasiassa hermostollinen kehitys tulee lihasten ja motoristen yksiköiden parantuneesta yhteistyöstä (antagonistien koaktivaatio, motoristen yksiköiden samanaikainen syttyminen, lihasten oikea-aikainen aktivointi, jne.). Jonkin verran siihen liittyy signaalin parantunutta kulkua, parantunutta proprioseptiikkaa (lihasspindelit ja golgin jänne-elimet) syttymistaajuuden kasvua ja motoristen yksiköiden rekrytointia. Mihin noista tuo hermostollinen ylirasitustila sitten vaikuttaa? Minä en tiedä, siksi kysyinkin, onko jollain parempaa tietoa.

Painonnostajat saattaa treenata pitkiäkin jaksoja yli 90% intensiteetillä päivittäin, joten ei se intensiteetti mikään automaattinen tukottaja ole. Painonnostajat treenaavat vieläpä samoja lihaksia käytännössä päivittäin. Liikkeet, joissa on korkea intensiteetti, sitten vaihtelevat tavallisesti päivien välillä. Viittaisi ehkä siihen, että nuo tukottamiset voisivat olla liikekohtaisia (ja tapahtua keskushermostotasolla), ennemmin kuin lihastason asioita (kyllä, lihastasollakin hermosto vaikuttaa). Ja täytyy toki muistaa, että keholle on aika eri juttu tehdä 1RM tempauksessa kuin takakyykyssä.
 
Haluaisiko joku kertoa, että mitä fysiologisesti tarkoittaa hermoston tukottuminen? Välittäjäainevarastojen tyhjenemistä? Hermostollista inhibitiota ympäri kehoa? Estynyttä signaalin kulkua jostain muusta syystä? Jokaisella voimanostajalla tuntuu olevan hermostollista ylikuntoa yhden huonomman treenin jälkeen ja muutenkin sitä varotaan kun ruttoa. Silti kukaan ei ole koskaan selittänyt, että mitä se on. Olisiko täällä jollakin pätevää vastausta? Melkoista mutuilua tuntuu koko hermostollinen tukkoilu olevan.

"Ylikunnossa ihmisen autonomisen hermoston tasapaino horjuu. Yleisesti puhutaan sympaattisesta ja parasympaattisesta ylikunnosta. Sympaattisessa ylikunnossa ihmisen sympaattinen hermosto eli kansanomaisemmin stressihermosto käy ylikierroksilla. Tällöin sykkeet ovat korkealla, ihminen on väsynyt ja rauhaton. Parasympaattinen ylikunto oireilee taas päinvastoin: sykkeet eivät nouse rasituksessa, henkilö on flegmaattinen, masentunut ja välinpitämätön. Sympaattinen ja parasympaattinen ylikunto voi esiintyä myös yhtäaikaa".

Tällaista löytyi wikipediasta.

Kannattaa lukea tämä koko threadi erityisesti tämä postaus:

http://www.pakkotoisto.com/aloittelijoiden-osio/20156-hermosto-mitae-se-kaesittaeae-palautuminen/#post1610570

Siinä jotain asiaan liittyvää.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ylempi lainaus on yleistason lätinää, eikä auta asian ymmärtämisessä kyllä yhtään. Jälkimmäisessä onkin sitten hyvää juttua, mutta ei sekään sitten vastaa lupaavan alun jälkeen tähän ongelmaan. Ja syy lienee tämä: "Urheilijan ylikuormitustilan patofysiologiasta on esitetty useita teorioita, mutta pitävää näyttöä yhdenkään puolesta ei ole" (lainaus tuosta postauksesta).

Muutamia poimintoja tuolta "hermosto, mitä se käsittää/palautuminen"-ketjun postauksesta:
Kyse saattaa olla stressireaktiosta, jossa keho on jatkuvasti valmiustilassa, mikä kuluttaa hermoston välittäjäaineita ja energiaa ja näin ollen ne ovat valmiiksi ehtyneenä. Jos hermostollinen ylirasitus on välittäjäaineiden ja energiavarastojen puutetta, niin ennemmin pitkät sarjat noita kuluttaa ja voisi äkkiseltään ajatella niiden myös aiheuttavan ko. tilaa. Perimmäiseksi syyksi arvellaan kuitenkin hormonaalisia tekijöitä. Mikä niihin sitten vaikuttaa? En tiedä, eikä tuollakaan vastausta paljon annettu. Yksi löydös oli " viitteitä lihaksiin menevän sentraalisen käskytyksen heikkenemisestä ylikuormittuneilla urheilijoilla". Tämä viittaisi post-synaptiseen inhibitioon, joka voi aiheutua mm. lihasvaurioista. Lihasvaurioitakin voidaan saada aikaan sekä pitkillä sarjoilla että suurilla kuormilla. Kyllähän tuo ilmeisimmältä vaihtoehdolta näyttäisi, että harjoittelulla keho on ajettu sellaiseen tilaan, että hormonitoiminta poikkeaa normaalista ja se aiheuttaa hermostolle välittäjäaineiden ja energian ehtymistä. Pitäisi vielä selvittää, millainen harjoittelu tuollaista hormoonitoiminnan epätasapainoa aiheuttaa.

Siitä vaan joku väikkäriä vääntämään. :)

E: Nyt kun luin tarkemmin tuota ketjua, niin Jampe9:llä oli aikalailla samanlainen lähestymistapa tähän asiaan kuin minulla. Nyt kun tässä on liikuntabiologiaa jonkin verran opiskellut, niin vähän on sellainen tatsi jäänyt, että noilla professoreillakaan ei tunnu oikein olevan tietoa hermostosta, vaan monelle se on "möykky" joka kehittyy, palautuu, rasittuu ja jota kuormitetaan. Lihastason fysiologiasta ollaankin sitten enemmän kuin hyvin perillä. Eiköhän tuosta joku tiedä enemmänkin, ei ole vain tullut esiin.
 
Mä oon aina käsittäny että liika volyymi tukottaa paljon helpommin kuin intensiteetti, ellei sitten ole juuri siirtynyt korkean intensiteetin treeneistä volyymipainotteisempaan. Ihan vaan mietin siis.

Itsekkin samoilla linjoilla esimerkkinä vaikka maastaveto jos tekisi vain tiukat 2x4 sarjat niin samanlaisen setin voisi vetää jo muutaman päivän päästä vertaa että tekisi tiukat 2x15-20 toistoa niin olisin kyllä ihan tukossa seuraavat 2 viikkoa.
 
Itsekkin samoilla linjoilla esimerkkinä vaikka maastaveto jos tekisi vain tiukat 2x4 sarjat niin samanlaisen setin voisi vetää jo muutaman päivän päästä vertaa että tekisi tiukat 2x15-20 toistoa niin olisin kyllä ihan tukossa seuraavat 2 viikkoa.

Hermoston "tukossa" olemisella ei tarkoiteta ihan samaa kuin että lihakset ovat tukossa ja kipeät.
 
Hermoston "tukossa" olemisella ei tarkoiteta ihan samaa kuin että lihakset ovat tukossa ja kipeät.

Tiedän kyllä. Tuo nyt on vain oma henkilökohtainen mielipide. Noilla lyhyillä sarjoilla (varsinkin isoissa liikkeissä esim kyykky ja mave) pystyisin treenaamaan pidemmän ajan jakson kuin noilla pitkillä ilman että tulokset kääntyisivät laskusuuntaan ja joka paikka olisi jumissa olettaen kummallakin tavalla tehtäisiin suhteessa yhtä tiukkoja sarjoja.
Eli melko varmasti saavuttaisin myös hermostollisen ylikunnon nopeammin noilla pitkillä sarjoilla jos puoli palautuneena lähtisi repimään kovia treenejä kun taas noilla lyhyemmillä ehtisin jotenkuten palautuakin seuraavaan treeniin.
 
Hermoston "tukossa" olemisella ei tarkoiteta ihan samaa kuin että lihakset ovat tukossa ja kipeät.

Eikös tämän voi omakohtaisesti huomata kipeillä lihaksilla treenatessa normaaleista voimatasoista? Jos hermosto on tukossa ei ole voimaa, tai käytännön läheisemmin jos lihas ei ole palautunut niin ei niitä sarjaenkkoja tehdä. Mutta kun lihakset juuri tekemällä pidempää sarjaa, tai jotain vaihtelua treenissä, tulevatkin pitkäksi aikaa kipeiksi niin silti se normi 2-3 päivän päästä mahdollisesti samoja lihaksia rasittava treeni kulkee ihan normitavalla vaikka lihakset ovat ainakin lämmittelyssä kipeät.

Nimimerkillä sunnuntaina pitkästä aikaa SJMV:tä ja tänään vielä kävely kipeillä takareisillä kyykyssä sarjaenkat :)
 
Eipä ole minulla ainakaan kunnon domsit jos on päällä, niin ei todellakaan normaalisti voimaa. Tosin jos lievää kipuilua vielä on lihaksissa, niin toisinaan voi kulkeakin.
 
Pöh. Jatkuvasti menee PR:ia rikki itsellä vaikka on paikat todella hellinä eikä missään nimessä pitäisi olla palautunut. Taitaa olla aika pitkälti tottumiskysymys.
 
No eikai tuosta paljoa voi väitellä :D Taitaa se kuitenkin fysiologisesti mennä niin että jos hermosto ei ole palautunut niin rauta ei nouse kuten ennen, tai jos lihakset ei ole tarpeeksi palautuneet niin rauta ei nouse kuten ennen. Paljonko tohon menee kelläkin aikaa on varmasti yksilöllistä, mutta niin se kuitenkin on.

Ja mitä vielä tuli voluumini ja intensiteettiin hermoston kuormittamisessa, niin painonnostajat on ihan hyvä esimerkki. Intensiteetti on varmasti viikkotasolla vähintään yhtä kovaa, volyymi paljon pienempi, treenifrekvenssi silti suurempi. Ei jätä paljoa arvailun varaan.
 
Hermoston väsymisen tunnistaa yleisenä väsymistilana ja jaksamattomuutena, kyllä minulla ainakin on treenin jälkeisenä aamuna ihan eri olotila jos olen kyykännyt 5x5 tai 4x10. Pitkissä sarjoissa lihakset väsyvät hermostoa ennemmin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom