- Liittynyt
- 26.9.2003
- Viestejä
- 1 041
Valion kommentti asiaan:
Kiitos yhteydenotostanne Valioon.
Nimitykset A1-maito ja A2-maito johtuvat maitojen proteiinikoostumuksesta. Noin 80 % lehmän maidon proteiinista on kaseiinia, ja β-kaseiini on yksi yleisimmistä kaseiinilaaduista. β-kaseiineja on erilaatuja, riippuen lehmän geneettisestä perimästä. Yleisimmät β-kaseiinit ovat β-kaseiini A1 ja β-kaseiini A2. Maitoa, jossa on runsaasti A1 β-kaseiinia, kutsutaan ”A1-maidoksi”, ja maitoa, jossa on runsaasti A2 β-kaseiinia "A2-maidoksi”. Kuten monissa muissa maissa, myös Suomessa tuotettu maito sisältää seoksen A1 ja A2 proteiineja. Erilaiset lehmärodut tuottavat erilaista maitoa, esimerkiksi friisiläis-lehmät tuottavat runsaasti A1 proteiinia. On esitetty, että A1-maidon käyttö olisi yhteydessä joihinkin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja joihinkin aivosairauksiin ja A2-maidon käyttö suojaisi näiltä. Vielä ei kuitenkaan ole pystytty näyttämään toteen, että yhteyttä A1-maidon ja näiden edellä mainittujen sairauksien välillä olisi tai ei olisi. Kliinisissä tutkimuksissa eli ihmisillä tehdyissä kontrolloiduissa kokeissa ei ole näkynyt yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien ja A1-/A-2-maidon käytön välillä, ja tämä tutkimustyyppi antaa aina parhaan todisteen asioiden yhteydestä. Eläimillä tehdyt kokeet voivat olla hyvä malli, mutta ihmisen fysiologia ei aina toimi samoin kuin eläimen. Valion maito on laadukasta kotimaista maitoa ja sitä voi turvallisesti nauttia.
Ystävällisin terveisin
Valio Oy
Kiitos yhteydenotostanne Valioon.
Nimitykset A1-maito ja A2-maito johtuvat maitojen proteiinikoostumuksesta. Noin 80 % lehmän maidon proteiinista on kaseiinia, ja β-kaseiini on yksi yleisimmistä kaseiinilaaduista. β-kaseiineja on erilaatuja, riippuen lehmän geneettisestä perimästä. Yleisimmät β-kaseiinit ovat β-kaseiini A1 ja β-kaseiini A2. Maitoa, jossa on runsaasti A1 β-kaseiinia, kutsutaan ”A1-maidoksi”, ja maitoa, jossa on runsaasti A2 β-kaseiinia "A2-maidoksi”. Kuten monissa muissa maissa, myös Suomessa tuotettu maito sisältää seoksen A1 ja A2 proteiineja. Erilaiset lehmärodut tuottavat erilaista maitoa, esimerkiksi friisiläis-lehmät tuottavat runsaasti A1 proteiinia. On esitetty, että A1-maidon käyttö olisi yhteydessä joihinkin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja joihinkin aivosairauksiin ja A2-maidon käyttö suojaisi näiltä. Vielä ei kuitenkaan ole pystytty näyttämään toteen, että yhteyttä A1-maidon ja näiden edellä mainittujen sairauksien välillä olisi tai ei olisi. Kliinisissä tutkimuksissa eli ihmisillä tehdyissä kontrolloiduissa kokeissa ei ole näkynyt yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien ja A1-/A-2-maidon käytön välillä, ja tämä tutkimustyyppi antaa aina parhaan todisteen asioiden yhteydestä. Eläimillä tehdyt kokeet voivat olla hyvä malli, mutta ihmisen fysiologia ei aina toimi samoin kuin eläimen. Valion maito on laadukasta kotimaista maitoa ja sitä voi turvallisesti nauttia.
Ystävällisin terveisin
Valio Oy