Maitoko syynä kansantauteihimme? (HS 02.12.2007)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja baller
  • Aloitettu Aloitettu
Valion kommentti asiaan:
Kiitos yhteydenotostanne Valioon.

Nimitykset A1-maito ja A2-maito johtuvat maitojen proteiinikoostumuksesta. Noin 80 % lehmän maidon proteiinista on kaseiinia, ja β-kaseiini on yksi yleisimmistä kaseiinilaaduista. β-kaseiineja on erilaatuja, riippuen lehmän geneettisestä perimästä. Yleisimmät β-kaseiinit ovat β-kaseiini A1 ja β-kaseiini A2. Maitoa, jossa on runsaasti A1 β-kaseiinia, kutsutaan ”A1-maidoksi”, ja maitoa, jossa on runsaasti A2 β-kaseiinia "A2-maidoksi”. Kuten monissa muissa maissa, myös Suomessa tuotettu maito sisältää seoksen A1 ja A2 proteiineja. Erilaiset lehmärodut tuottavat erilaista maitoa, esimerkiksi friisiläis-lehmät tuottavat runsaasti A1 proteiinia. On esitetty, että A1-maidon käyttö olisi yhteydessä joihinkin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja joihinkin aivosairauksiin ja A2-maidon käyttö suojaisi näiltä. Vielä ei kuitenkaan ole pystytty näyttämään toteen, että yhteyttä A1-maidon ja näiden edellä mainittujen sairauksien välillä olisi tai ei olisi. Kliinisissä tutkimuksissa eli ihmisillä tehdyissä kontrolloiduissa kokeissa ei ole näkynyt yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien ja A1-/A-2-maidon käytön välillä, ja tämä tutkimustyyppi antaa aina parhaan todisteen asioiden yhteydestä. Eläimillä tehdyt kokeet voivat olla hyvä malli, mutta ihmisen fysiologia ei aina toimi samoin kuin eläimen. Valion maito on laadukasta kotimaista maitoa ja sitä voi turvallisesti nauttia.


Ystävällisin terveisin

Valio Oy
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos tämä on totuus, niin tässä olisi aika kova markkinarako, joka esittää kysymyksen eikö A2 maitoa sitten olisi jo vuosikymmenet markkinoitu supermaitona..
 
Itse olen suhteellisen paljon (pidempiä aikoja putkeen) reissanneena huomannut että ainoastaan Suomessa saan vatsanväänteitä maidonjuonnista. Eli kärsin ns. laktoosi-intoleranssista, tai sellaiseksi sairaus paremminkin naamioidaan ja samalla totuus piilotetaan.
Melko nopeasti sinä näitä johtopäätöksiä vedät. Kärsit siis mahavaivoista, joiden oletat johtuvan maidosta ja taustalla siis on salaliitto?

Onko sinulla laktoosi-intoleranssisi todettu kuinka selvästi? Katsos kun osa ns. "taudeista" ei ole sellaisia, joita voisi kuvata on/off-kytkin vertauksella. Eli henkilöllä joko ehdottomasti on tai ei ole laktoosi-intoleranssia. Voidaankin puhua paljonko elimistö tuottaa laktaasia vai tuottaako se ollenkaan ja millä määrällä maitosokeria vatsanväänteitä alkaa esiintyä.

Esimerkiksi mulla ei laktoosirasituskoe antanut viitteitä laktoosivammasta, kuitenkin kulutusmaito ja kevyt-maito aiheuttaa vatsanväänteitä, samaten kuin maustetut jugurtit. Mitkään muut maitotuotteet eivät aiheuta mulle mitään.

Keith Woodford väittää, että tietyt kaseiinin hajoamistuotteet kasomorfiinit suolistossa ovat jollain tavalla sairauksien syntyjen taustalla. Tälle väitteelle ei ymmärtääkseni ole mitään biokemiallisia tai lääketieteellisiä todisteita tutkijan puolelta. Hän on esittänyt pelkkää tilastollista dataa, eikä esimerkiksi pysty selittämään miten seitsemän aminohapon ketju aiheuttaisi diabeteksen.


Toki asiasta on tehty "vakavampiakin" tutkimuksia kuin Hilavitkuttimen juttu. Itse taidan tilata kirjan Devil in the milk jossa asiaa käsitellään laajemminkin, ainakin joltain kannalta.
Kirjako on vakavasti otettava ravintotieteellinen tutkimus? Varsinkaan, kun kirjoittaja on maatalouden asiantuntija, ei lääketieteen, biologian tai biokemian. http://www.lincoln.ac.nz/story1057.html


Mä varmistin tuolla tiede.fissä todetun asian, että herra Woodfordilla ei löydy yhtään julkaistua tutkimusta alalta, jolta hän on tuon kirjansa kirjoittanut. Hänen ravitsemustieteelliset "julkaisunsa" ovat konferenssipuheenvuoroja ja vieras-editorin puhevuoro yhdessä lehdessä. Hänen väitteitään ovat kliinisen ravitsemustieteen asiantuntijat käyneet läpi ja maidosta tietääkseni edelleen vallalla tiedekielinen konsensus: "haittaa ei ole osoitettu".

Toisaalta kansanterveyslaitoskin on tehnyt tutkimuksia, että indusoiko lehmänmaidossa oleva insuliini lapsilla immuunireaktion ja tätä kautta mahdollisesti 1-tyypin diabeteksen tähän geneettisesti taipuvaisilla henkilöillä. Tutkimus on ymmärtääkseni kesken.

Tahdon muistuttaa, että esimerkiksi valtaosa suomalaisista juo maitoa paljon lapsena ja valtaosalla suomalaisista ei silti ole 1-tyypin diabetesta. Tästä voidaan päätellä, että lehmänmaidossa oleva insuliini ei pääsääntöisesti aiheuta haittaa valtaosalla ihmisiä. On mahdollista, että on olemassa tietty riskiryhmä, jolla lehmänmaidon insuliini voi aiheuttaa välillisesti 1-tyypin diabetesta.
 
Suomessa syötetään lehmille AIV-rehua, mitenkähän muissa maissa? Erittyykö maitoon joitain kemikaaleja, muurahaishaposta ja ammoniumformiaatista jotka ovat AIV:n valmistusaineita?
 
Toisaalta kansanterveyslaitoskin on tehnyt tutkimuksia, että indusoiko lehmänmaidossa oleva insuliini lapsilla immuunireaktion ja tätä kautta mahdollisesti 1-tyypin diabeteksen tähän geneettisesti taipuvaisilla henkilöillä. Tutkimus on ymmärtääkseni kesken.

Tahdon muistuttaa, että esimerkiksi valtaosa suomalaisista juo maitoa paljon lapsena ja valtaosalla suomalaisista ei silti ole 1-tyypin diabetesta. Tästä voidaan päätellä, että lehmänmaidossa oleva insuliini ei pääsääntöisesti aiheuta haittaa valtaosalla ihmisiä. On mahdollista, että on olemassa tietty riskiryhmä, jolla lehmänmaidon insuliini voi aiheuttaa välillisesti 1-tyypin diabetesta.

Eikös siitä ole tutkitusti viitteitä, että rintaruokinnan korvaaminen osittain tai kokonaan äidinmaidonvastikkeella altistaisi diabetekselle.

En tosin osaa sanoa kuinka tämä ilmiö sopii tähän koko lehmänmaitokuvioon, mutta maitojuttu kuitenkin.
 
Suomessa syötetään lehmille AIV-rehua, mitenkähän muissa maissa? Erittyykö maitoon joitain kemikaaleja, muurahaishaposta ja ammoniumformiaatista jotka ovat AIV:n valmistusaineita?

No aivan varmasti jää. Totta hemmetissä se vaikuttaa muutenkin siihen minkälaista maitoa se lehmä tuottaa että mitä se syö. Nykylehmähän syö kaikkea muuta kuin mitä sen pitäisi ja kuulemma niitä jättimäisiä utareita, tai siis niihin tulevia tulehduksia joudutaan hoitamaan antibiooteilla. Millaiset jäämät näistä jää maitoon? Maito on kyllä sillä tavalla ihan hyvä ravinto-aine että se sisältää monia mikroravinteita kuitenkin ihan mukavasti. Maito ei kuitenkaan ole korvaamaton kalsiumin lähde saatikka ikuisen terveyden juoma :).
 
No aivan varmasti jää. Totta hemmetissä se vaikuttaa muutenkin siihen minkälaista maitoa se lehmä tuottaa että mitä se syö. Nykylehmähän syö kaikkea muuta kuin mitä sen pitäisi ja kuulemma niitä jättimäisiä utareita, tai siis niihin tulevia tulehduksia joudutaan hoitamaan antibiooteilla. Millaiset jäämät näistä jää maitoon? Maito on kyllä sillä tavalla ihan hyvä ravinto-aine että se sisältää monia mikroravinteita kuitenkin ihan mukavasti. Maito ei kuitenkaan ole korvaamaton kalsiumin lähde saatikka ikuisen terveyden juoma :).

Ihan nyt mutulla menee, mutta käsittääkseni AIV:n etu on se, että lehmä saa siitä hyvin ravinteita.. (Hymm, minkä muun takia sitä käytettäisiinkään).

Mikäli lehmälle tulee utaretulehdus, se tosiaan hoidetaan antipiooteilla. Mutta silloin maito taidetaan lypsää viimeisenä ja kaadetaan pois (tämä muistaakseni). Tosiaan en ole mikään asiantuntija, mutta muisaakseni näin.
 
:offtopic:
Ku lukee näitä threadeja missä millon mikäkin on helvetin vaarallista ja tappaa sut 50-vuotiaana ni tulee yksinkertasesti vaan sellanen fiilis että ehkä ennemmin kuolisin sit 30 vuoden päästä siihen sydänkohtaukseen ku stressaisin 30 vuotta joka helvetin asiasta mitä suuhuni pistän. Nämä threadit on ihan järkyttävää osapuolten hakkaamista. Jos joku tutkimus on väärän tahon tekemä niin se on väärä. En itse ainakaan usko mihinkään "puolueettomaan" tutkimukseen.
 
Antibiootteja tosiaan käytetään lehmän utaretulehduksien hoitoon mutta hoidon/varoajan aikana maitoa ei saa laittaa meijeriin. maidot testataan ja pienikin antibioottimäärä tankissa(pahimmassa tapauksessa meijerin isossa tankissa :D, näitä sattuu) tuhoo koko maitoerän ja se kaadetaan viemäriin. Hoidon jälkeen lehmän maito pitää testata ennenkuin sen saa lypsää tankkiin.

AIV-happoa taas käytetään rehun säilymisen takia. Ei se rehu kauaa siellä makoile kun rupiaa jo homehtuun jos ei ole kunnolla hapotettu tai saatu paketoitua tosi ilmatiiviisti. Empä tiedä sitte mahtaisko tuosta mitään maitoon erittyä, tuskin. Näitä maitohommia testataan ja valvotaan oikeesti paljo tarkemmin ku monet ajatteleekaa.

Jotain tässä suomalaisessa maidossa on kyllä vikana sillä monet pystyvät juomaan luomu-maitoa ilman oireita vaikka tavallinen maito vetää löysät housuun? :confused:
 
Antibiootteja tosiaan käytetään lehmän utaretulehduksien hoitoon mutta hoidon/varoajan aikana maitoa ei saa laittaa meijeriin. maidot testataan ja pienikin antibioottimäärä tankissa(pahimmassa tapauksessa meijerin isossa tankissa :D, näitä sattuu) tuhoo koko maitoerän ja se kaadetaan viemäriin. Hoidon jälkeen lehmän maito pitää testata ennenkuin sen saa lypsää tankkiin.

AIV-happoa taas käytetään rehun säilymisen takia. Ei se rehu kauaa siellä makoile kun rupiaa jo homehtuun jos ei ole kunnolla hapotettu tai saatu paketoitua tosi ilmatiiviisti. Empä tiedä sitte mahtaisko tuosta mitään maitoon erittyä, tuskin. Näitä maitohommia testataan ja valvotaan oikeesti paljo tarkemmin ku monet ajatteleekaa.

Jotain tässä suomalaisessa maidossa on kyllä vikana sillä monet pystyvät juomaan luomu-maitoa ilman oireita vaikka tavallinen maito vetää löysät housuun? :confused:

Tämä viimeinen lause on kyllä todella mielenkiintoinen. Kuten tuossa joku totesikin niin "isovanhempani ovat juoneet aina maitoa ja suoraan utareesta vielä ja elävät pitkään"... jossei se vika tosiaan olekaan siinä maidossa varsinaisesti, vaan siinä miten se tuotetaan ja ennen kaikkea miten se prosessoidaan ennenkuin se on kaupan hyllyllä. Kyllä se nykyajan tehotuotettu ja -prosessoitu pitkälle "brändätty" maito on kaukana siitä maidosta, millaista maito oli kun ihminen villalehmän kesytti kotieläimeksi.

Suomihan on muuten yksi kovimmista maidonjuojamaista, mutta olemme myös osteoporoositilaston kärjessä. Eikö maito estäkään osteoporoosia? Vai lisääkö se sitä? Vai olisiko sitä täällä vieläkin enemmän ilman maitoa?
 
Suomihan on muuten yksi kovimmista maidonjuojamaista, mutta olemme myös osteoporoositilaston kärjessä. Eikö maito estäkään osteoporoosia? Vai lisääkö se sitä? Vai olisiko sitä täällä vieläkin enemmän ilman maitoa?

Pelkkä kalsium ei riitä, sen imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia. D-vitamiinia muodostuu iholla auringon UV-säteilyn vaikutuksesta ja lisäksi D-vitamiinia saa ravinnosta. Meillä Suomessa auringonvalo on aika rajoitettua varsinkin talviaikaan.

Luumassa kasvaa 20-30 ikävuoteen asti ja noin nelikymppisillä ja sitä vanhemmilla luumassa alkaa pienentyä. Naisilla luun heikentyminen kiihtyy vaihdevuosien jälkeen (estrogeeni suojaa luumassaa). Mulla ei ole mitään oikeita tilastoja tähän heittää, mutta luulen, että silloin kun nyt "osteoporoosi-iässä" olevat ihmiset olivat luustonvahvistumisiässä, D-vitamiinin saanti on ollut varsin heikkoa. D-vitamiiniahan on alettu lisäämään elintarvikkeisiin vasta viime vuosina ja syy oli juuri se, että väestössä D-vitamiinin saanti oli liian vähäistä. Kun luuston kasvuvaihe on ohi, hyvä ravitsemustila kyllä ehkäisee luun nopeaa heikkenemistä, mutta samanlaisiin luuntiheyksiin ei enää päästä kuin olisi päästy siinä tapauksessa että luu olisi saanut nuorena vahvistua optimaalisissa olosuhteissa.

D-vitamiinin ja kalsiumin lisäksi luuston vahvuuteen vaikuttavat mm. perintötekijät (onko Suomessa ehkä geneettinen alttius osteoporoosille vai johtuuko taudin yleisyys heikosta ravinnosta ja/tai auringonvalon vähäisyydestä?), liikkumattomuus ja tupakointi.
 
Se taitaa olla aika päivänselvää jo, että Suomen karut osteoporoositilastot johtuvat pääosin D-vitamiinin puutteesta. Liian alhainen D-vitamiinitaso aiheuttaa lapsilla riisitautia ja vanhuksilla osteoporoosia. Käytännössähän kysymys on samasta ongelmasta kalsiumin aineenvaihdunnassa.

Ilman runsasta maidonjuontia Suomessa luultavasti olisi vielä paljon enemmän osteoporoosia, kun suomalaiseen ruokavalioon ei muuten perinteisesti ole kuulunut kovinkaan hyviä kalsiumin lähteitä. Käytännössähän kalsiumia saa suuria määriä maidon lisäksi ruotoineen syötävistä kaloista (silakka, muikku), vihreistä vihanneksista ja siemenistä/pähkinöistä. Eli maidon lisäksi Suomessa nuo kalat on ollut melkein ainoa kunnollinen kalsiuminlähde, jota on syöty suurempia määriä.


D-vitamiinin puute muuten on mahdollisesti yksi merkittävä tekijä myös ykköstyypin diabeteksen taustalla.
 
Mitä suomalaiset söivät tyydyttääkseen kalsiumin tarpeensa ennen lehmän kesyttämistä kotieläimeksi? Olette siinä kyllä aivan oikeassa että osteoporoosi johtuu myös D-vitamiinin puutteesta.
 
Mitä suomalaiset söivät tyydyttääkseen kalsiumin tarpeensa ennen lehmän kesyttämistä kotieläimeksi?

Eiköhän se lehmä ole ollut mukana kuvioissa niin kauan kuin Suomessa on ollut asutusta (Lehmä kun kesytettiin noin 15K vuotta sitten), eikä lehmä ole ainoa eläin jota on pidetty maidon takia, vuohet ja lampaat tuottavat myöskin maitoa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom