Maitoko syynä kansantauteihimme? (HS 02.12.2007)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja baller
  • Aloitettu Aloitettu
Eikös kaikkia aikuisia käytännössä vaivaa laktoosi-intolerenssi, toiset vaan sietää sitä ja toiset ei? Jossain vaippaiässä maidontarve ja lakton sieto on vielä päällä, mutta loppuu sitten aikanaan?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Homogenointia ei tässä otsikossa käsitellä, vaan eri karjalajien erilaisia maitotyyppejä, tai paremminkin proteiineja niissä maidoissa.

Eli luetaanpa nyt nuo jutut ennen kuin hutkitaan. Ja kyllä, valitettavasti tämä liittyy nimenomaan Suomeen sekä myös Ruotsiin, ainakin erään lähteen mukaan.
Juu, mutta kun puhuitte noista homogenoimattomista luomumaidosta niin ajattelin tuollaisenkin vaihtoehdon tuoda rinnalle.
 
Omat ruokailu- ja muut tottumukseni ovat kyllä ihan todistetusti samat muissa maissa kuin Suomessa. Ainoastaan tuo suomalainen maito aiheuttaa oireita. En käsittääkseni ole tässä asiassa ainoa.


Mä olen toisella foorumilla myös aiemmin seurannut keskustelua kuinka ulkomaiset maidot eivät samalla tavalla aiheuta vatsaoireita kuin suomalaiset. Useampi on huomannut ihan saman. Omakohtaista kokemusta ei ole kun rautamaha sallii kaiken mutta en usko että olet yksin asian kanssa vaikkei täällä saakaan niin suurta luottoa. Lidlillä taisi olla joku maitotuote ainakin, joka toimii sellaisille jotka eivät suomalaisia maitoja pysty käyttämään. Eikä nyt ole kyse mistään hylasta.
 
Omat ruokailu- ja muut tottumukseni ovat kyllä ihan todistetusti samat muissa maissa kuin Suomessa. Ainoastaan tuo suomalainen maito aiheuttaa oireita. En käsittääkseni ole tässä asiassa ainoa.
Joo, jatketaan tästä sitten jos sairastut 5-kymppisenä diabetekseen tai sydänsairauteen. Vaikka suomalaiset paljon piereskeleekin niin ei sitä kai lasketa kansantaudiksi.
 
Maidon juomisen suhteen olen itse välillä miettinyt sitä, että minkä takia aikuiset ihmiset juovat maitoa, kun taas monille muille aikuisille eläimille maito on jopa vaarallista?

Ei sillä, juon kyllä itsekin, mutta joskus tulee mieleen, että voisiko olla niin, että ihmistenkään ei kuuluisi enää sen "tissinimemisvaiheen" jälkeen maitoa juoda?
 
Ei sillä, juon kyllä itsekin, mutta joskus tulee mieleen, että voisiko olla niin, että ihmistenkään ei kuuluisi enää sen "tissinimemisvaiheen" jälkeen maitoa juoda?
Mä olen ihan samassa käsityksessä, ettei aikuinen tarvitse maitoa ja sen nauttiminen on semivaarallista.
 
Ei se nyt ainakaan kovin vaarallista voi olla... Kun kuitenkin melkein kaikki vanhemmatkin ihmiset on vetänyt maitoa joka päivä, ennen vielä suoraan lehmästä.
 
Ei se nyt ainakaan kovin vaarallista voi olla... Kun kuitenkin melkein kaikki vanhemmatkin ihmiset on vetänyt maitoa joka päivä, ennen vielä suoraan lehmästä.

Ei ehkä niinkään vaarallista, mutta tarpeetonta ja haitallista (ainakin osalle ihmisistä, kun kerran iskee pakin sekaisin jne.).
 
Näyttäisi olevan jonkun meijerin mainoskikka koko A1/A2 höpinä:

www.mtt.fi/julkaisut/mttelo/MTTELO_1_2009.pdf

Sivu 20.
Ja tuonkin laitoksen omistaa/sen kirjoittamista jutuista määrää kauppakartelli, Suomen Valtio, Valio ja muut tahot joille tuon A2-maidon paremmuus aiheuttaisi kosolti ongelmia ja mm. koko Suomen maatalous lakkaisi olemasta.

Tuo on sen verran iso pala purtavaksi ja kuuma peruna ettei tuohon uskalla kukaan puuttua.
 
Kyllä tuossa viitataan ihan selvästi EFSAan, Euroopan Food Safety Agencyyn, jota ei kyllä suomalaisvoimin osteta. EFSA oli laittanut asiantuntijakomitean työhön, sitä vain johti suomalainen professori.

Vaikka EFSAn kanssa ei aina tarvitsekaan olla samaa mieltä, ei se ihan huono viranomainen ole.
 
Koko elintarviketeollisuus loppuu Suomessa, kun joku fiksu ulkomaalainen tutkija hoksaa meidän ravintotottumusten yhteyden kansantauteihin.
 
Meidän ravintotottumusten yhteys suomalaisten kansantauteihin lienee jo huomattu.. Ja mäkkäri sen kun porskuttaa..
 
no sehänä on hyvä syy sitten uskoa jonkun uus-seelantilaisen meijerin, joka markkinoin "A2" maitoa parempana. Heillä kun ei varmaan ole itresseissä yhtään taloudellinen etu?

Tutkimuksen on teettänyt EFSA:
http://europa.eu/agencies/community_agencies/efsa/index_fi.htm

Samasta aiheesta ollaan keskusteltu mm. eduskunnassa:
http://74.125.77.132/search?q=cache...0_2007.sgm+A1+maito&cd=20&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

Pirun vaikealukunen, mutta muutama kohta:

Aiheesta tehdyt tieteelliset tutkimukset ovat ristiriitaisia eikä hypoteesia A1-maidon negatiivisista terveysvaikutuksista ole pystytty vahvistamaan tieteellisesti pätevillä koejärjestelyillä. BCM-7-peptidin vapautumista aikuisen ihmisten ruoansulatuskanavassa ei ole pystytty osoittamaan maidon nauttimisen jälkeen. Viimeisimmissä pätevillä koejärjestelyillä Australiassa tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa ei voitu osoittaa, että A2-maito olisi terveysvaikutuksiltaan A1-maitoa parempaa. Suomalaiset on näissä keskusteluissa nimetty suurimmaksi A1-maidon kuluttajiksi. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan molempien suomalaisten päälehmärotujen (Ayrshire ja friisiläinen) maidosta A1- ja A2-maitoa on lähes yhtä paljon toisin kuin kysymyksessä todetaan. Osa lehmistä tuottaa molempia beta-kaseiinin muotoja. Erilaiset maidot sekoittuvat keskenään tilalla tai viimeistään meijerissä. Maidon negatiiviset terveysvaikutukset ja erityisesti yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät ensisijaisesti maidon sisältämään tyydyttyneeseen rasvaan. Suomessa sairastavuus sydän- ja verisuonisairauksiin on laskenut ja kuolleisuus alentunut noin 80 % verrattuna 1970-luvun alun tilanteeseen. Keskeisin syy tähän kehitykseen on tyydyttyneen rasvan saannin väheneminen eri lähteistä, maito mukaan lukien.

Eli en minä nyt ainakaan koe mitenkään siten, että pitäisi vältellä maidon ostamista. Voihan olla että joskus tulee joku tutkimustulos joka lopullisesti osoittaa, että joku maitoproteiini ja sen saantai altistaa jollekkin jonkun prosentin osan. Mutta onko se sitten enään edes oleellista?

Se että asia olisi jotenkin vaiettu tai jopa salailtu, on aika kaukaa haettu. Pitää muistaa että kyseessä on kuintenkin vasta hypoteesi.
 
Itse olen suhteellisen paljon (pidempiä aikoja putkeen) reissanneena huomannut että ainoastaan Suomessa saan vatsanväänteitä maidonjuonnista. Eli kärsin ns. laktoosi-intoleranssista, tai sellaiseksi sairaus paremminkin naamioidaan ja samalla totuus piilotetaan.

Nyt kun muutin takaisin Suomeen, vaivat alkoivat siis uudelleen. Keski-Eurooppalainen A2-maito ei aiheuta vatsaoireita lainkaan. Aloin kiinnostumaan asiasta ja googlettelin hieman. Löytyi mm. tällainen:

Juotko kenties ulkomailla maitoa, jossa rasvaprosentti korkeampi ja Suomessa rasvatonta maitoa?
 
Juotko kenties ulkomailla maitoa, jossa rasvaprosentti korkeampi ja Suomessa rasvatonta maitoa?
Kyllä. Esim. Saksassa "fettfrei" (="rasvaton") maito sisältää 1% rasvaa. Saksassa tuo ilmoitetaan lisäksi niin että "Maito sisältää vähintään 1% rasvaa"
 
Kyllä. Esim. Saksassa "fettfrei" (="rasvaton") maito sisältää 1% rasvaa. Saksassa tuo ilmoitetaan lisäksi niin että "Maito sisältää vähintään 1% rasvaa"


Tää on kyllä nyt spekulaatiota parhaimmillaa ja täysin arvailua mutta voisiko tuolla rasvaprosentillakin olla jotain tekemistä asian kanssa, että vatta kierii täällä ja ulkomailla ei? Tai ainakin sen rasvattoman pidempiaikainen hörppiminen. Jos esim. Saksassa ei saa koko elämänsä ainaka juotua täysin rasvatonta maitoa. Mut mut. Menee arvailuks :D

Tuntuu itsestä nimittäin, että täällä suomessakin voin juoda litran hyla kevyt maitoa mutta litrasta hyla rasvatonta menee vatsa hiukan sekaisin. Vaikka siis onkin vähälaktoosista.
Tai sitten tämä on vain pelkkää sattumankauppaa omalla kohdallani.
 
Eikös tuo ole ihan melko yleinen ilmiö, että joillekin ei suomalainen maito sovi, mutta esim. Lidlin maito sopii? Ainakin muistaisin tällaista kuulleeni useammastakin suunnasta. Ja nyt siis tarkoitetaan ihan vaan perus vatsanväänteitä ja hajuhaittoja. Yhteys kansantauteihin kuulostaa kyllä puolestaan jo aika kaukaa haetulta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom