Maitoko syynä kansantauteihimme? (HS 02.12.2007)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja baller
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitä suomalaiset söivät tyydyttääkseen kalsiumin tarpeensa ennen lehmän kesyttämistä kotieläimeksi? Olette siinä kyllä aivan oikeassa että osteoporoosi johtuu myös D-vitamiinin puutteesta.
Ihmiset kuoli ennen kuin ehti tulla osteoporoosi. Nokkosia ja kalaa popsineet? Liikunnan vaikutus luuntiheyteen on myös merkittävä, etenkin juoksu, aerobic, hypyt, kuntosali.
 
Ja minähän vastustan kaikkea. Maitokin on paskaa mun mielestä. Maito aiheuttaa minulle astman oireita ja muutenkin kaikin puolin epämielyttävän olon. Maidon juonnin lopettamisen jälkeen kynteni ovat olleet vahvemmat kuin koskaan aiemmin, ja mitään kalsiumlisiä en käytä. Olen vetänyt tästä tieteellisen ja tarkan johtopäätöksen: maidon kalsium imeytyy huonosti tai estää muista lähteistä tulevaa kalsiumia imeytymästä. Olen laskeskellut, että syömistäni ruokamääristä tulee riittävästi kalsiumia. Maito on vasikoille ja vauvoille, mihin aikuinen sitä tarvitsee tai mikä tekee siitä niin erinomaista ravintoa? Viljan ohella turhinta sontaa mitä ihmiset suuhunsa lappavat.
 
Evoluutiohan on muokannut ihmisestä sellaisen mikä se nyt on. Ihminenhän tarvitsee C-vitamiinia, mutta koska ennen C-vitamiinin saanti on ollut niin runsasta että ihmiseltä kehittyi pois kyky kehittää elimistössään itse tätä elintärkeää (?) vitamiinia. Vastaavasti se mitä ruuasta ei ole ollut tarjolla on kehittynyt evoluution myötä tarpeettomaksi, emmehän me muuten eläisi täällä. Eli tottakai kalsiumia on saatu myös ennen maidon keksimistäkään, ja todennäköisesti erinomaisesti imeytyvässä ja hyödynnettävässä muodossa eli vihreästä. Toista se on maidon kanssa.

Miksei me nyt syödä kuten esi-isämme? Tosiaan en ole sitä mieltä että maito on täyttä paskaa, juon itsekin luomumaito silloin tällöin. Maitohan on järjellä ajateltuna kaikista lähimpänä sitä ainoata ravintoa joka ihmiselle on tarkoitettu eli äidinmaitoa. Kuitenkin se maito mitä kaupasta haemme on pilattu moneen kertaan sen prosessoinnissa jos ei jo niissä antibioottijäämäisissä utareissa :). Toista se ois jos voisi jostain villilehmästä lypsää ja juoda pastöroimattomana ja homogenoimattomana. Siinä niitä hyvää tekeviä bakteereita, mikroravinteita, entsyymeitä jne. olisi varmasti yllin kyllin, se olisi todellinen terveystuote ei kaupan rasvaton maito :).
 
Evoluutiohan on muokannut ihmisestä sellaisen mikä se nyt on. Ihminenhän tarvitsee C-vitamiinia, mutta koska ennen C-vitamiinin saanti on ollut niin runsasta että ihmiseltä kehittyi pois kyky kehittää elimistössään itse tätä elintärkeää (?) vitamiinia. Vastaavasti se mitä ruuasta ei ole ollut tarjolla on kehittynyt evoluution myötä tarpeettomaksi, emmehän me muuten eläisi täällä. Eli tottakai kalsiumia on saatu myös ennen maidon keksimistäkään, ja todennäköisesti erinomaisesti imeytyvässä ja hyödynnettävässä muodossa eli vihreästä. Toista se on maidon kanssa.

Miksei me nyt syödä kuten esi-isämme? Tosiaan en ole sitä mieltä että maito on täyttä paskaa, juon itsekin luomumaito silloin tällöin. Maitohan on järjellä ajateltuna kaikista lähimpänä sitä ainoata ravintoa joka ihmiselle on tarkoitettu eli äidinmaitoa. Kuitenkin se maito mitä kaupasta haemme on pilattu moneen kertaan sen prosessoinnissa jos ei jo niissä antibioottijäämäisissä utareissa :). Toista se ois jos voisi jostain villilehmästä lypsää ja juoda pastöroimattomana ja homogenoimattomana. Siinä niitä hyvää tekeviä bakteereita, mikroravinteita, entsyymeitä jne. olisi varmasti yllin kyllin, se olisi todellinen terveystuote ei kaupan rasvaton maito :).
nyt suorastaan haisee kilometrien päähän se, ettet tiedä yhtään mistä puhut.
 
:)... joo no, mä nyt oon seonnu kivikautiseen ruokavalioon niin jutut on sen mukaisia :D. Mutta mikä tossa nyt sitten oli aivan päin prinkkalaa?

Edittinä vielä, että ne kivikaudelta peräisin olevat ruumiit, joiden on todettu eläneen vanhuuteen saakka, niin heidän luustostaan ei muuten löydy merkkiäkään osteoporoosista. Ja täysin ilman maitoa... :). Kuten sanoin niin maidossa on paljon hyvääkin, ainakin paperilla. Se mitä siitä on sitten käsittelyn jälkeen jäljellä on eri asia.
 
Kuitenkin se maito mitä kaupasta haemme on pilattu moneen kertaan sen prosessoinnissa jos ei jo niissä antibioottijäämäisissä utareissa :). Toista se ois jos voisi jostain villilehmästä lypsää ja juoda pastöroimattomana ja homogenoimattomana. Siinä niitä hyvää tekeviä bakteereita, mikroravinteita, entsyymeitä jne. olisi varmasti yllin kyllin, se olisi todellinen terveystuote ei kaupan rasvaton maito :).
Eh.. Kerrotko vielä miten se antibioottijäämäinen maito päätyy purkkiin asti? Tiedätkö mitä pastörointi ja homogenointi ovat? Löytyy ihan wikipediasta, suosittelen lukemaan ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Pastörointi ). "Maitoa on homogenoitu maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se estää rasvakerroksen muodostumisen maidon pintaan ja parantaa maidon aistittavaa laatua. Homogenoinnissa maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jolloin isoimmat rasvahiukkaset pilkkoutuvat. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa." http://www.valio.fi/portal/page/por...82006100618/maidon_homogenointi10082006102200
Lehmän utareessa on tasan tarkkaan yhtä paljon bakteereita kuin teikäläisen virtsarakossa. Toisin sanoen, jos niitä on niin huonosti menee.
 
Teen ihmiskokeilta luomumaidolla (itselläni siis). Katsotaan tuleeko samanlaisia oireita kuin tavallisesta maidostakin. Eilen aloitin 0,5l juomisella ja tänään jatkoin samalla määrällä. Toistaiseksi kaasumäärät ja oireet ovat olleet kurissa, mutta niin ne on olleet aiemminkin aivan alussa.
 
Itse olen suhteellisen paljon (pidempiä aikoja putkeen) reissanneena huomannut että ainoastaan Suomessa saan vatsanväänteitä maidonjuonnista. Eli kärsin ns. laktoosi-intoleranssista, tai sellaiseksi sairaus paremminkin naamioidaan ja samalla totuus piilotetaan.

Nyt kun muutin takaisin Suomeen, vaivat alkoivat siis uudelleen. Keski-Eurooppalainen A2-maito ei aiheuta vatsaoireita lainkaan. Aloin kiinnostumaan asiasta ja googlettelin hieman. Löytyi mm. tällainen....]

Mä meinasin juur kirjottaa samasta huomiosta. Mä en voi juoda suomalaista tavallista maitoa, ku maha menee sekaisin, mut aikanaan kun olin Itävallassa vaihtarina, se paikallinen maito sopi loistavasti. Toi ero voi toki johtua pastöroinnistakin, eikä välttämättä eri tyyppisistä proteiineista, mut laittoi kyllä mietityttämään. Kun kyl kait nekin maidot jotenkin käsittelee.
 
Eh.. Kerrotko vielä miten se antibioottijäämäinen maito päätyy purkkiin asti? Tiedätkö mitä pastörointi ja homogenointi ovat? Löytyy ihan wikipediasta, suosittelen lukemaan ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Pastörointi ). "Maitoa on homogenoitu maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se estää rasvakerroksen muodostumisen maidon pintaan ja parantaa maidon aistittavaa laatua. Homogenoinnissa maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jolloin isoimmat rasvahiukkaset pilkkoutuvat. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa." http://www.valio.fi/portal/page/por...82006100618/maidon_homogenointi10082006102200
Lehmän utareessa on tasan tarkkaan yhtä paljon bakteereita kuin teikäläisen virtsarakossa. Toisin sanoen, jos niitä on niin huonosti menee.

Ei kai kukaan oo niin hyväuskoinen ole, että ajattelee, että joku joka pitää lehmiä vierivieressä jossain pienessä navetassa suljettuina huonoissa oloissa (=tehotuottaja), pitää hullun tarkkaa laadun valvontaa siitä mitä kullekin eläimeille annetaan. Tottakai sitä laadunvalvontaa tehdään, mutta ei kai nyt tosiaan antibioottikuurin jälkeen mikään eläin ole täysin käyttökelvoton esim. tässä tapauksessa tuottamaan maitoa? Miksi se on niin käsittämätön ajatus että nykymaito on todella kaukana siitä maidosta millaista sen "pitäisi" olla?

Mitä pastöroinnissa tapahtuu mikroravinteille? Mitä ylipäätään kuumennus tekee mm. c-vitamiinille ja entsyymeille tai muille mikroravinteille joita maidossa on siis ainakin paperilla ihan mukavasti?

Maidon homogenoinnin eli maidon rasvan tasapäistämisen on epäilty aiheuttavan esimerkiksi allergisia oireita ja tasapäistetyn rasvan on sanottu kertyvän verisuonten seinämiin.

Ei niiku pysty käsittämään tätä maidon ylistystä. Kuitenkin todella suuri osa ihmisistä saa maidosta jotain negatiivisia vaikutuksia ja jos maitoa ei voi juoda niin se on tyyliin "sairaus". Ihminen on kuitenkin 2 miljoonaa vuotta tullut toimeen täysin ilman maitotuotteita (okei, äidin maitoa on juotu :)), ja nyt sitten yht'äkkiä viimeisten ehkä muutaman tuhannen vuoden aikana maidosta on tullut täysin korvaamaton. Tai no korvaamaton ainakin länsimaisten ravitsemussuositusten mukaan, kunhan sitä maidon tasapäistettyä rasvaa et juo!! Huom sitten että juon itsekin maitoa, koska se maistuu hyvältä, mutten kyllä usko sen olevan mikään terveystuote. Mutta pitäähän sitä paheita olla :).
 
Ei kai kukaan oo niin hyväuskoinen ole, että ajattelee, että joku joka pitää lehmiä vierivieressä jossain pienessä navetassa suljettuina huonoissa oloissa (=tehotuottaja), pitää hullun tarkkaa laadun valvontaa siitä mitä kullekin eläimeille annetaan. Tottakai sitä laadunvalvontaa tehdään, mutta ei kai nyt tosiaan antibioottikuurin jälkeen mikään eläin ole täysin käyttökelvoton esim. tässä tapauksessa tuottamaan maitoa? Miksi se on niin käsittämätön ajatus että nykymaito on todella kaukana siitä maidosta millaista sen "pitäisi" olla?

Oletko ikinä käynyt navetassa???:eek: Niissä navetoissa joissa minä olen käynyt on ruokinnassa oltu hyvin tarkkoina, ja kyllä, se on yksilöllistä. Kukin eläin saa tarpeensa mukaan. Jos ei saisi, se näkyisi esim. huonompana maidontuottona. Kyllä niillä eläinten pitäjillä on ihan käytännön syynsä hoitaa karjansa hyvin. Ja ei tietenkään ole käyttökelvoton antibioottikuurin jälkeen. Oletko itse? Sitä antibioottia ei vaan haluta sinne kaupan hyllylle, ja samasta syystä esim. lääkittyä eläintä ei löydy myöskään kinkkuhyllystä. Miten nykylehmät mielestäsi poikkeavat esim. 200 vuoden takaisista? Nykyään maidon laatu on parempi talviaikaan kuin ennen, kiitos parempien rehujen. Ennen kuin esität väitteitä siitä millaista maidon pitäisi olla, olisi hyvä olla jotain faktaa takana. Eli kerropa millaista sen pitäisi olla. Ilman mutuilua, faktaa tiskiin.

Mitä pastöroinnissa tapahtuu mikroravinteille? Mitä ylipäätään kuumennus tekee mm. c-vitamiinille ja entsyymeille tai muille mikroravinteille joita maidossa on siis ainakin paperilla ihan mukavasti?

Sitä maitoa ei keitetä, lähellekään. Melkein tiskaan samassa lämmössä kuin maito pastöroidaan. Ja se on vain muutaman sekunnin siinä lämpötilassa. Se mitä maidossa sanotaan olevan paperilla, koskee varmaan sitä maitoa mitä sieltä purkista kaadat, ei sitä mitä lehmän tissistä vastalypsettynä tulee.

Maidon homogenoinnin eli maidon rasvan tasapäistämisen on epäilty aiheuttavan esimerkiksi allergisia oireita ja tasapäistetyn rasvan on sanottu kertyvän verisuonten seinämiin.

On epäilty ja epäilykset kumottu. Ei sen rasvan koostumus juuri siitä muutu että se siivilöidään pienemmiksi palleroiksi. Mitenköhän se rasva taas imeytyikään ihmisen suolen seinämän läpi? Tapahtuiko sille jotain sitä ennen? Hmm.. tätä sietääkin miettiä.. Jotenkin se taisi liittyä ruoansulatukseen.. olikohan siellä sellainen kuin lipaasientsyymi.. Suosittelen lukemaan aiheesta niin ei tule tuollaisia sammakoita, jotka maalaisjärjelläkin tajuaa huuhaaksi jos yhtään tietää faktoja. Siis yhtään.

Ei niiku pysty käsittämään tätä maidon ylistystä. Kuitenkin todella suuri osa ihmisistä saa maidosta jotain negatiivisia vaikutuksia ja jos maitoa ei voi juoda niin se on tyyliin "sairaus". Ihminen on kuitenkin 2 miljoonaa vuotta tullut toimeen täysin ilman maitotuotteita (okei, äidin maitoa on juotu :)), ja nyt sitten yht'äkkiä viimeisten ehkä muutaman tuhannen vuoden aikana maidosta on tullut täysin korvaamaton. Tai no korvaamaton ainakin länsimaisten ravitsemussuositusten mukaan, kunhan sitä maidon tasapäistettyä rasvaa et juo!! Huom sitten että juon itsekin maitoa, koska se maistuu hyvältä, mutten kyllä usko sen olevan mikään terveystuote. Mutta pitäähän sitä paheita olla :).

Unohda koko käsite tasapäistetty rasva, jookos? Laktoosi-intoleranssia ei pidetä sairautena, se on imeytymishäiriö. Mikä sinänsä on ihan luonnollinen ja normaali tila aikuiselle, joskin harvinaisempi kansoilla jotka ovat sopeutuneet käyttämään maitoa ravintona myös aikuisiällä. Maidonkäytön luonnollisuudesta puhuu jo se, että meillä on evoluution myötä kehittynyt kyky erittää laktaasientsyymiä aikuisiälläkin. Ihan vaan jotta voitaisiin juoda sitä maitoa. Ilmankin tulee toki toimeen, sitä tuskin kukaan kiistää. Kasvavan lapsen, raskaana olevan ja imettävän äidin ja vanhusten kalsiumintarve on kuitenkin tyydytettävä, siinä ei aina pelkkä oikeanlainen liikunta auta pitämään luita tiheinä, ja jos maito sopii, niin miksei.. Voihan niitä nokkosiakin syödä, ainakin kesällä. Mutta ketä oikeasti kiinnostaa? Ei varmaan kovin montaa..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom