Maitoko syynä kansantauteihimme? (HS 02.12.2007)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja baller
  • Aloitettu Aloitettu
No vähä piruillen kirjotin tuon edellisen, mutta kyllä se on tosiasia, että suurin osa maailman ihmisväestöstä on laktoosi-intolerantikkoja. Eli siis enemmistö minun mielestä määrää sen normaaliuden :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No vähä piruillen kirjotin tuon edellisen, mutta kyllä se on tosiasia, että suurin osa maailman ihmisväestöstä on laktoosi-intolerantikkoja. Eli siis enemmistö minun mielestä määrää sen normaaliuden :)


Tämä on totta. Alun perin ihmisellä ei ole ollut kykyä pilkkoa maidon laktoosia pienempään muotoon (eli laktaasientsyymi puuttuu tai sen tuotanto on vähäistä). Kuitenkin ajan kuluessa sellaiset ihmiset, joiden geeniperimään on kuulunut toimiva laktaatti entsyymi ovat menestyneet muita paremmin ja tämä ominaisuus on siten valikoitunut yhä useammille ihmisille.
 
Mä vaan veikkaan, että noi kolme litraa limsaa päivässä+mäkkärissä/pikashitti ravintoloissa kaikki ateriat syövät nassikat on kuitenkin aika vähissä Suomessa. Jenkeissä niitä tietenkin on. Sen sijaan litran päivässä maitoa vetäviä lapsia varmasti löytyy ainakin, kun pohjosempaan mennään.

Ja ottaen huomioon, lehmän maitoa todellakin juodaan useita vuosia joka ikinen päivä paljon kansanperinteenä, on aika korkea aika alkaa tutkimaan sen vaikutuksia kansantauteihin, kun se on meillä kuin riisi kiinalaisilla.

Eihän lapsuusiän diabetes ole suoraan sidottu mihinkään elopainoon. Tiedän montakin laiheliinia, joilla oli diabetes alakoulussa.

asustan ihan mäkkärin kulmalla, ja runsain määrin siellä ramppaa 0-14v kersaa..:eek: toista se silloin meikän nuoruudessa, ekat letut taisin vetää Savonlinnan McDonaldissa 16-17v ja nykyään suosin kunnon grilli hampparia kolme kertaa vuodessa... ja mitä limsaan tulee, hyppysissä on just uusin citymarketin tarjous-lehdykkä.. kokista kuus liitraa 4eskoo.?!?!? voi olla että teini ostaa mieluummin halpaa kolaa kun maitoo, että tällästä tänään
 
kokista kuus liitraa 4eskoo.?!?!? voi olla että teini ostaa mieluummin halpaa kolaa kun maitoo, että tällästä tänään

Kyl mäkin ostaisin, kokis on parasta :kuola:

Milk is for children. When you grove up you have to start drinking beer. Vai miten se arska sano :)
 
Tämä on totta. Alun perin ihmisellä ei ole ollut kykyä pilkkoa maidon laktoosia pienempään muotoon (eli laktaasientsyymi puuttuu tai sen tuotanto on vähäistä). Kuitenkin ajan kuluessa sellaiset ihmiset, joiden geeniperimään on kuulunut toimiva laktaatti entsyymi ovat menestyneet muita paremmin ja tämä ominaisuus on siten valikoitunut yhä useammille ihmisille.

Sinun täytyy puhua aikuisista ihmisistä, koska onhan käytännössä jokaisella ihmisellä alunperin kyky sietää ja käyttää laktoosia, kunnes se noin kolmen vuoden iässä heikkenee monilla laktoosi intoleranssiksi.
 
Sinun täytyy puhua aikuisista ihmisistä, koska onhan käytännössä jokaisella ihmisellä alunperin kyky sietää ja käyttää laktoosia, kunnes se noin kolmen vuoden iässä heikkenee monilla laktoosi intoleranssiksi.


Kyllä, useimmiten kyse on aikuisista. Tosin laktoosi-intoleranssi voidaan todeta jo kouluikäisenä.
 
"Laktoosi-intoleranssia ei voi pitää yleismaailmallisesti sairautena jo senkään vuoksi, että suurin osa maailman aikuisikäisistä ihmisistä ei siedä laktoosia. Laktoosi-toleranssi eli laktoosin sieto on suhteellisen harvinainen ominaisuus, joka on kuitenkin yleinen pohjoisilla alueilla, joissa talven yli selviäminen onnistuu paremmin maidon avulla. Siksi esimerkiksi Suomessa intoleranssia pidetään joskus sairautena."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi
 
Ruoka-aineiden vaaroista pakkikselle kirjoittaminen on vähän sama kuin näyttäisi kiihkorättipäille muhammedin pilakuvia.

Pitäisikö ruoka-aineiden tutkiminen lopettaa kokonaan jotta bodarit eivät suuttuisi ja kirjoittaisi nettiin "PASKATUTKIMUS!!!"?

Toinen ääripää kieltää nyt maidon juonnin kokonaan itseltään ja lapsiltaan, ja toinen ääripää kirjoittaa näppäimistö savuten nettiin ja vetää samalla ihan protestiksi 6 tölkkiä maitoa. Minä aion edelleen juoda sen 1-2 litraa maitoa päivässä ja jään mielenkiinnolla odottelemaan lisätuloksia tutkimuksista. Enkä suutu siitäkään jos selviääkin että 100 litraa maitoa päivässä on vaarallista.



Pointti: jos tutkimuksilla pystytään selvästi osoittamaan että jotkut ruoka-aineet erikseen tai yhdessä lisäävät mahdollisuuksia sairastua tai kuolla, niin minusta olisi silloin järkevää vähentää kyseisiä ruoka-aineita ja etsiä muita vaihtoehtoja.
 
Suomen paha maito (A1) ja sen yhteys sairauksiin

Itse olen suhteellisen paljon (pidempiä aikoja putkeen) reissanneena huomannut että ainoastaan Suomessa saan vatsanväänteitä maidonjuonnista. Eli kärsin ns. laktoosi-intoleranssista, tai sellaiseksi sairaus paremminkin naamioidaan ja samalla totuus piilotetaan.

Nyt kun muutin takaisin Suomeen, vaivat alkoivat siis uudelleen. Keski-Eurooppalainen A2-maito ei aiheuta vatsaoireita lainkaan. Aloin kiinnostumaan asiasta ja googlettelin hieman. Löytyi mm. tällainen:

Maitoa on kahta tyyppiä, A1 ja A2. Onko tässä syy Suomen sydäntauteihin ja diabetekseen?

Olemme useasti poikenneet täällä hilavitkuttimessa hieman sivupoluille aihevalinnoissamme, kuten te lukijat olette saaneetkin todistaa. Osa onnellisena siitä, osa ei, kommenttien perusteella. Tällä kertaa haluan nostaa esille erään tutkimuskohteen, josta itse en ole kuullut puhuttavan oikeastaan yhtään. Ainoastaan kohtasin tämän kirjoituksen eräässä yleisessä tilassa, johon satuin. Mielenkiintoiseksi jutun teki se, että tunnistin tutkimuksen oireet heti itsessäni. Lähteenämme on Artikkeli Helsingin Sanomien keskustelupalstalta päiväyksellä 2.12.2007, kirjoittajan Pirjo Pölönen.

Uudessa-Seelannissa julkaistiin silloin kirja Devil in the Milk, jossa maatalousalan tutkija Keith Woodford esitti varsin mielenkiintoisia tuloksia, jotka liittyvät maidon tiettyyn proteiinityyppiin, joka aiheuttaa diabetesta ja sydänsairauksia. Uusi-Seelantilaiseen kirjaan on koottu tutkimustuloksia kymmenen vuoden ajalta eri lähteistä. Suomalaiset sairaustilastot esiintyvät kirjassa usein.

Tutkimuksessa havaittiin, että maidossa voi olla A1- tai A2-tyyppistä proteiinia. Proteiinin tyyppi riippuu karjasta. A1-proteiini tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on muun muassa voimakas oksidantti. A2-tyypin maidossa tätä ainetta ei ole. Eri tyypin maitoja testattiin hiirillä. Osalle hiiristä annettiin A1-tyypin maitoa. Tästä ryhmästä lähes puolet sairastui diabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. Hiiret, joille annettiin A2-tyypin maitoa eivät sairastuneet.

Sydäntautitilastoja verrattiin siihen minkä tyyppistä maitoa missäkin maassa kulutettiin. Vertailussa vähiten sydäntauteja esiintyi Ranskassa, jossa karja on valtaosin A2-proteiinipitoista maitoa tuottavaa. Eniten sydäntauteja oli Suomessa ja samalla Suomen maidon kulutus koostui eniten A1-proteiinia sisältävästä maidosta.

Paitsi että tutkimuksen tulokset paljastivat, että diabetesta ja sydäntauteja oli eniten maissa, joissa juodaan A1-tyypin maitoa, havaittiin yhteys laktoosi-intoleranssin ja maitoallergioihin. Tutkijat esittivät myös oletuksen, että maissa joissa lapset juovat paljon maitoa on diabeteksen riski suurempi.

Itselläni on siitä mielenkiintoinen suhde maitoon, että voin juoda suomalaista luomumaitoa, mutta en tavallista. Olen kuullut, että tämä johtuisi siitä, että normaali maito homogenisoidaan ja se ei siksi sovi kaikille. Olen myös havainnut, että esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa voin juoda mitä vain maitoa.
http://www.hilavitkutin.com/2009/09...sa-syy-suomen-sydantauteihin-ja-diabetekseen/

Toki asiasta on tehty "vakavampiakin" tutkimuksia kuin Hilavitkuttimen juttu. Itse taidan tilata kirjan Devil in the milk jossa asiaa käsitellään laajemminkin, ainakin joltain kannalta.

Asiasta löytyy keskustelua mm. täältä:
http://www.tiede.fi/keskustelut/laa...in-diabetekseen-ja-sydantauteihin-t41482.html

Tässä käyrä mm. 1-tyypin diabeteksen suhteesta "maitoon":

Korrelaatio%2BA1-beeta-kaseiinin%2Bja%2Bykk%C3%B6styypin%2Bdiabeteksen%2Bv%C3%A4lill%C3%A4.jpg


Lähde:
http://ruohikolla.blogspot.com/search/label/A1-beeta-kaseiini

Vielä yksi juttu:
http://www.nzdoctor.co.nz/news?article=1d81b30f-8bf3-4db3-b838-e5210fead0d9
 
Luomumaidossa erona on ainakin se että sitä ei homogenoida. Mielestäni tämäkin on parempi vatsalle kuin tavallinen maito. Tosin muissa maissa maidot yleensä homogenoidaan myös, eivätkä ne aiheuta vatsavaivoja. Eli suoranaisesti tuo homogenointi ei voi olla yksin syypää.

http://www.maitojaterveys.fi/index.php?id=141
 
Hupen otsikoinnit huomioon ottaen, nykyinen ja suomi keskustelut, veikkaan että maidossa vikana on SUOMI.

Seuraavat keskustelut:

"Suomalaiset hävittivät dinosaurukset"
"Suomi syyllisenä otsonikatoon. Kadonnut otsoni löydetty valtion varmuusvarastosta"
"JFK:n salamurha, kolmas ampuja oli suomalainen"
"Mihin katosi dodo? No suomeen tietysti"

:piis::offtopic:
 
Olen nähnyt ainakin Prisman hyllyllä homogenoimatonta yömaitoa, jonka hintakaan ei tainnut olla paha kuten luomumaidoissa. Hyvänmakuista tuo on ainakin.

A1 ja A2 -maito? Lypsetäänkö nuo eri utareesta? ;)
Tuollahan kävi keskustelussa ilmi, että A2-maito on jonkun maitofirman rekisteröity tavaramerkki eikä tuon kirjan kirjoittajakaan mikään erityisen ansioitunut tutkija ole nollalla tutkimuksellaan. Noh, seurataan mielenkiinnolla. Onhan tuosta ilmeisesti joitain muitakin tutmuksia.
 
Eikös tämä ollut jo vanha juttu ja koko tutkimus haukuttu paskaksi? Maidon homogenointi ei muuta siinä olevia ainesosia toisiksi, se on ihan samaa tavaraa. Siinä pilkotaan rasvapallerot mekaanisesti pienemmiksi, jottei se rasva kelluisi siinä maidon pinnalla. Eli vähän sama kuin kinaisi siitä kumpi puoli näkkäristä kuuluu voidella..
 
Eli nyt voin jatkaa sohvan nurkassa suolan, voin, viinan ja röökin vetämistä kun se olikin maito joka aiheuttaa kansantaudit, huh helpostus! Sitten kun olet Huppe tuon kirjan lukenut niin referoitko tutkimuksista sen, että onko kirjailija ottanut suomiviittauksissaan ottanut huomioon perinteisiä suomalaisia terveystottumuksia (ruoka, alko, liikunta).

Noh, onhan se toki ihan hyvä, että pierupyllyille löytyy kaupan hyllystä tuotteita jotka sopii masulle.
 
Hupen otsikoinnit huomioon ottaen, nykyinen ja suomi keskustelut, veikkaan että maidossa vikana on SUOMI.

Seuraavat keskustelut:

"Suomalaiset hävittivät dinosaurukset"
"Suomi syyllisenä otsonikatoon. Kadonnut otsoni löydetty valtion varmuusvarastosta"
"JFK:n salamurha, kolmas ampuja oli suomalainen"
"Mihin katosi dodo? No suomeen tietysti"

:piis::offtopic:
ET siis edes lukenut tuota lainattua juttua.
Olen nähnyt ainakin Prisman hyllyllä homogenoimatonta yömaitoa, jonka hintakaan ei tainnut olla paha kuten luomumaidoissa. Hyvänmakuista tuo on ainakin.

A1 ja A2 -maito? Lypsetäänkö nuo eri utareesta? ;)
Tuollahan kävi keskustelussa ilmi, että A2-maito on jonkun maitofirman rekisteröity tavaramerkki eikä tuon kirjan kirjoittajakaan mikään erityisen ansioitunut tutkija ole nollalla tutkimuksellaan. Noh, seurataan mielenkiinnolla. Onhan tuosta ilmeisesti joitain muitakin tutmuksia.
Homogenointia ei tässä otsikossa käsitellä, vaan eri karjalajien erilaisia maitotyyppejä, tai paremminkin proteiineja niissä maidoissa.

Eli luetaanpa nyt nuo jutut ennen kuin hutkitaan. Ja kyllä, valitettavasti tämä liittyy nimenomaan Suomeen sekä myös Ruotsiin, ainakin erään lähteen mukaan.
 
Eli nyt voin jatkaa sohvan nurkassa suolan, voin, viinan ja röökin vetämistä kun se olikin maito joka aiheuttaa kansantaudit, huh helpostus! Sitten kun olet Huppe tuon kirjan lukenut niin referoitko tutkimuksista sen, että onko kirjailija ottanut suomiviittauksissaan ottanut huomioon perinteisiä suomalaisia terveystottumuksia (ruoka, alko, liikunta).

Noh, onhan se toki ihan hyvä, että pierupyllyille löytyy kaupan hyllystä tuotteita jotka sopii masulle.
Omat ruokailu- ja muut tottumukseni ovat kyllä ihan todistetusti samat muissa maissa kuin Suomessa. Ainoastaan tuo suomalainen maito aiheuttaa oireita. En käsittääkseni ole tässä asiassa ainoa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom