Maito ruokkii lihaksia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Axefil
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Laktoosi-intoleranssista on kyllä niin paljon uskomuksia :rolleyes:

Laktoosi-intoleranssiin ei välttämättä tarvita laktaasi-entsyymin puutetta tai vajaavaista tuotantoa geneettisesti. Ympäristötekijät ja esimerkiksi keliakia (vehnää syövänä kansana ollaan tässäkin vähän altavastaajan asemassa) suolinukkaa vaurioittaen saattavat tyrehdyttää laktaasin tuotannon. Uskoisin että yhtäkkinen laktoosi-intoleranssi saattaisi olla jonkinnäköinen hälytyskello mahdolliseen keliakiaan?
Eli laktaasi katalysoi tai jopa syntesitoituu vain terveellä suolen pinnalla. Näin ollen joka ikinen iikka saattaa joskus olla laktoosi-intolerantikko, mutta mahdollisuus siitä parantumiseen on vain jos sen on aiheuttanut ympäristö. Huolletaan siis suolta ;)
 
Ongelma ei ole maidossa eikä ihmisessä. Laktoosiongelmat johtuvat siitä, miten maitoa käsitellään. Joiltain ihmisiltä puuttuu entsyymi, joka hajottaa maitosokerin suolistossa. Entsyymin puuttuminen ei ole ongelma jos käytät luomumaitoa. Kokeile valion luomumaitoa (ei rasvatonta) ja jos ei auta niin yritä jostain löytyy pienkarjatila, jolla tuotetaan maitoa.

Se on vähän tossa maidossakin sellainen juttu, että se mitä tuolta alepan tiskiltä saa ei ole nähnytkään sellaista maitoa mikä on hyvää. Nykyajan ihmiset eivät edes tiedä mitä maito on... se juuri lehmästä lypsetty lämmin kermainen tuore ternimaito. Se on terveellistä... tavallinen tölkkimaito ei sisällä juuri mitään hyödyllistä homogenoinnin ja pastoröinnin takia rasvattomista litkuista puhumattakaan.

http://www.realmilk.com/
 
Ongelma ei ole maidossa eikä ihmisessä. Laktoosiongelmat johtuvat siitä, miten maitoa käsitellään. Joiltain ihmisiltä puuttuu entsyymi, joka hajottaa maitosokerin suolistossa. Entsyymin puuttuminen ei ole ongelma jos käytät luomumaitoa. Kokeile valion luomumaitoa (ei rasvatonta) ja jos ei auta niin yritä jostain löytyy pienkarjatila, jolla tuotetaan maitoa.

Se on vähän tossa maidossakin sellainen juttu, että se mitä tuolta alepan tiskiltä saa ei ole nähnytkään sellaista maitoa mikä on hyvää. Nykyajan ihmiset eivät edes tiedä mitä maito on... se juuri lehmästä lypsetty lämmin kermainen tuore ternimaito. Se on terveellistä... tavallinen tölkkimaito ei sisällä juuri mitään hyödyllistä homogenoinnin ja pastoröinnin takia rasvattomista litkuista puhumattakaan.

http://www.realmilk.com/

Oletkos lukenut tätä ketjua taakse päin ollenkaan? Laktoosia on luomumaidossakin, ja ne jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista saavat oireita siitä ihan yhtä lailla. Jos on jotain muuta ongelmaa maidon kanssa niin sitten on. Ja lue nyt helvetti soikoon mitä homogenointi ja pastörointi tarkoittaa!!!:curs::curs::curs: Siitä maidosta mtään muuta poisteta kuin rasvaa erinäisiä määriä, paitsi täysmaidosta ei sitäkään. Ternimaito on sitä mitä lehmästä tulee välittömästi poikimisen jälkeen, ja sen koostumus on erilainen, koska vastasyntynyt vasikka tarvitsee tuhdimpaa ravintoa ensi alkuun.
Kyllähän liika proteiinikin pierettää, mutta maito sitä aiheuttaa jatkuvasti :)
Jos on lievä laktoosi-intoleranssi, se ilmenee juuri näin.
 
Maitokaakao näyttäisi olevan kova ehdokas palautusjuomaksi.

Tämän mukaan parhaassa palautusjuomassa on yhdistelmä sekä heraa että kaseiinia (kuten maidossa on luonnostaan):

"Thirty-six resistance-trained males followed a 4 days-per-week split body part resistance training program for 10 weeks. Three groups of supplements were randomly assigned, prior to the beginning of the exercise program, to all subjects: 1. 48g Carbohydrate placebo ; 2. 40g Whey protein + 8g Casein; 3. 40g of whey protein + 3g branched-chain amino acids + 5g of the amino acid L-glutamine. The Whey/Casein group experienced the greatest increases in lean mass. Significant increases in one rep-max (1RM) bench press and leg press were observed in all groups after 10 weeks. In this study, the combination of whey and casein protein promoted the greatest increases in fat-free mass after 10 weeks of heavy resistance training."

http://www.merchantcircle.com/blogs...02-244-9298/2008/1/Milk-and-Muscle-Mass/55774

Ja tässä tutkimuksessa taas hehkutetaan maitokaakaon proteiini/hiilari suhdetta optimaalisena palautumiseen:

"Chocolate milk contains an optimal carbohydrate to protein ratio, which is critical for helping refuel tired muscles after strenuous exercise and can enable athletes to exercise at a high intensity during subsequent workouts."

http://www.medscape.com/viewarticle/524370

Summa summarum: heralla, maltolla ja aminoilla kikkailu alkaa vaikuttamaan vähän joutavalta toiminnalta, kun saman tai jopa parempia tuloksia saa yksinkertaisella kaakaojauhe & maito yhdistelmällä. Paitsi jos noilla urheiluravinteilla laskee säästävänsä rahaa.
 
Lidlistä litra maitoa 63 senttiä (prot 33 ja hiilari 49), saa siinä jo etsimällä etsiä jauhoja, jotka edullisemmaksi tulevat. Ja jos sen hitauksen lisää hillareita haluaa kaakaojauheesta, niin ne pari ruokalusikallista ei tuota hintaa juuri nosta.

"Paitsi jos noilla urheiluravinteilla laskee säästävänsä rahaa."
 
Niin ja maidosta saa suhtkoht paljon (verrattuna ruokaan) kaloreita. Sellasen litran maitoahan voi juoda vaikka ruuan lisäksi, ja se sisältää 460 kcal.
 
Nus nus, leppäkertun vihollisena vaan mainitakseni, että maidon kalorithan määräytyvät ihan sen mukaan, onko kyseessä rasvaton-, kevyt- vai täysmaito.

Toki myös hiilareiden ja protskun määrä vaihtuu sen mukaan, mutta ero on niin pieni (0.1g) desiä kohti, ettei sillä juurikaan ole käytännön merkitystä.
 
Ulkomailla katoavista vatsavaivoista oli muuten Finfoodin sivuilla hiljattain sellainenkin teoria esitetty, että ilmiö johtuisi liukenemattomien kuitujen (eli esim. useimpien viljakuitujen) määrän pienenemisestä, kun perisuomalaiset kuituruoat jäävät pois. Karppaajien keskusteluryhmistä olen lukenut myös, että monilla (vilja)hiilareita rajoittavilla joilla on laktoosi-intoleranssi, tämä vaiva helpottuu tai häviää kokonaan kun viljaa syödään vähemmän. Ei kuitenkaan kaikilla.

En osaa tähän sanoa muuta kuin, että omien kokemusteni perusteella suomalaisessa ruuassa on todellakin jotain outoa. Asun työni puolesta aina silloin tällöin puolen vuoden jaksoja ulkomailla ja vaikka Suomessa vatsani voi varsin huonosti, ei mitään ongelmia esiinny ulkomailla. Ero on todella merkittävä mutta en ole onnistunut selvittämään, mitkä ne syyt todella ovat. Suomessa vatsaani on tutkinut menestyksettä useampikin lekuri. Voisiko se sitten olla tuo kuituasia, mene ja tiedä.
 
En jaksanut lukea loppuun tätä topiccia joten en tiedä tuliko vastaus vatsaongelmiin jo tässä homogenointi jutussa, mutta syy on siis seuraava. Pilkkomaton rasva hidastaa paremmin hiilihydraattien imeytymistä (lue: laktoosi), jolloin vatsalla on enemmän aikaa hajottaa laktoosia ja näin ollen esiintyy vähemmän vatsavaivoja!

Ostakaa luomua!

Niin joo ja tohon kuitujuttuun sen verran, että hidastaahan sekin hiilihydraatien imeytymistä, mutta en usko tän vaikuttavan maidon kohdalla, koska kyse on nesteestä eikä sitä paljon kuidut pidättele ei.
 
Mites laktoositon maitojuoma? Siitähän on poistettu laktoosi täysin, eikä maistu samalla lailla makealle kuin HYLA-maito.

Minua mietityttää aika paljon tuon tutkimuksen otannan laajuus, tai pikemminkin sen puute. Meinaan jos 59 miestä jaetaan kolmeen ryhmään, niin näistä ryhmistä tulee niin pieniä että jos ryhmän jäsenistä yksi tai kaksi onkin jotain huippulahjakkuuksia/lahjattomia, ne sotkevat tulokset täysin.
 
Lapsena tuli juotua paljon maitoa, mutta joskus ylä-asteiässä huomasin että maito aiheutti välillä vatsakipuja. Lopetin maidon juonnin lähes kokonaan. Siitä jokunen vuosi eteenpäin aloitin rasvattoman maidon juonnin (ennen kevytmaitoa tai ykkösmaitoa), eikä mitään vatsakipuja. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin päätin vaihtaa taas kevytmaitoon, ja vatsakivut palasivat. Outoa.
 
Lapsena tuli juotua paljon maitoa, mutta joskus ylä-asteiässä huomasin että maito aiheutti välillä vatsakipuja. Lopetin maidon juonnin lähes kokonaan. Siitä jokunen vuosi eteenpäin aloitin rasvattoman maidon juonnin (ennen kevytmaitoa tai ykkösmaitoa), eikä mitään vatsakipuja. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin päätin vaihtaa taas kevytmaitoon, ja vatsakivut palasivat. Outoa.

Miks ihmees sä sitten vaihoit rasvattoman maidon kevytmaitoon, jos siitä kerran tulee vatsa kipeäksi?
 
Tämän topikin luettuani join heti 0,5 litraa maitoa, kun oli salikäyntikin takana. :)
Rasvaton maito varmaankin toimii samalla tavalla?
 
Rasvaton maito varmaankin toimii samalla tavalla?
toimii samalla tavalla
 
Miks ihmees sä sitten vaihoit rasvattoman maidon kevytmaitoon, jos siitä kerran tulee vatsa kipeäksi?

No en muistanut koko vatsakipujuttua vaihtaessani, ajattelin muuten vain että kun maidon rasvoja on nykyään kehuttu, että olisi parempi juoda sitä. Ja onhan se paremman makuistakin. Nyt sitten kun sain vatsani kipeäksi muistin miksi aikanaan kevytmaidon juonnin lopetin. No eipä siinä sitten muuta kuin takaisin rasvattomaan maitoon.
 
Minua mietityttää aika paljon tuon tutkimuksen otannan laajuus, tai pikemminkin sen puute. Meinaan jos 59 miestä jaetaan kolmeen ryhmään, niin näistä ryhmistä tulee niin pieniä että jos ryhmän jäsenistä yksi tai kaksi onkin jotain huippulahjakkuuksia/lahjattomia, ne sotkevat tulokset täysin.

Se voip olla. Mutta olisiko se toisaalta mikään yllätys, että luonnon oma miljoonien vuosien evoluution seurauksena hioutunut kasvu- ja palautusjuoma, eli maito, olisi koostumukseltaan lähes optimaalisin mahdollinen ravinto nisäkkäiden kasvua ajatellen proteiininsa ja muun eineksensä koostumukseltaan.
Jos imettäväiset pystyvät kasvamaan yksinomaan maidolla, niin täytyyhän siinä aika kohillaan olla nuo arvot.
 
Oletkos lukenut tätä ketjua taakse päin ollenkaan? Laktoosia on luomumaidossakin, ja ne jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista saavat oireita siitä ihan yhtä lailla. Jos on jotain muuta ongelmaa maidon kanssa niin sitten on. Ja lue nyt helvetti soikoon mitä homogenointi ja pastörointi tarkoittaa!!!:curs::curs::curs: Siitä maidosta mtään muuta poisteta kuin rasvaa erinäisiä määriä, paitsi täysmaidosta ei sitäkään. Ternimaito on sitä mitä lehmästä tulee välittömästi poikimisen jälkeen, ja sen koostumus on erilainen, koska vastasyntynyt vasikka tarvitsee tuhdimpaa ravintoa ensi alkuun.

Jos on lievä laktoosi-intoleranssi, se ilmenee juuri näin.


Vaikka tieteellistä tutkimusta ei asiasta (kai) ole, monet, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista voivat juoda luomumaitoa. Omassa lähipiirissäni on pari sellaista henkilöä ja lisäksi tiedän muista yhteyksistä muutamia muita.

Hassultahan se kuulostaa ja jotnekin järkeenkäypättömältä, että jos ja kun intoleranssi johtuu laktoosinsietokyvyn heikkenemisestä, siihen auttaakin ihan jokin muu juttu, kuten homogenoimattomuus. Ristiriitaista - totta, ihmeellistä - kyllä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom