Maito ruokkii lihaksia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Axefil
  • Aloitettu Aloitettu
No tämä nyt ainakin on paskapuhetta!:D
... Joillakin kansoilla on yleisempää laktaasientsyymin tuotanto aikuisiälläkin (kuten meillä suomalaisilla). ...
Ei paskapuhetta, vaan vilpitöntä tietämättömyyttä:). Ja jotta asia ei jäisi minulle epäselväksi kysyn vielä kolme asiaa liittyen tuohon ismiin;D:

1. Miksi sitten kuulee usein, että laktoosiintolerantikko voi syödä ulkomaisia maitotuotteita koska niitä ei ole käsitelty samalla tavalla eli pastoroitu? Onko se nyt sitten sitä paskapuhetta?

2. Jos ymmärsin oikein, pitäisi suomessa olla paremmin aikuisiällä maitoa sietävä geenikanta? Jos niin, niin miksi sitten vallalla on uskomus, että kyseinen "tila" on oikeastaan vain suomalainen ongelma? Vai olemmeko halunneet omia jopa tuon tilan "suomalaiseksi"?

3. Josko vaikka italiaani tempaisee lasin maitoa, on hänellä suurempi riski saada pakki sekaisin?

Kiitos jo etukäteen jos vaikka Uwish jaksaisi selittää:D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En tiedä urbaanilegendoista, mutta itse tunnen hyvin useita ihmisiä (mm. exä), jotka voivat juoda homogenoimatonta maitoa ja sellaisesta valmistettuja muita maitotuotteita täysin ongelmitta, mutta homogenoidut maitotuotteet pieninäkin annoksina aiheuttavat järkyttävät vatsavaivat. Vaikka teoriassa homogenointi vaikuttaa vain rasvapartikkelien kokoon, niin vatsavaivat tulevat näille ihmisille myös rasvattomista homogenoiduista tuotteista.

Ulkomailla katoavista vatsavaivoista oli muuten Finfoodin sivuilla hiljattain sellainenkin teoria esitetty, että ilmiö johtuisi liukenemattomien kuitujen (eli esim. useimpien viljakuitujen) määrän pienenemisestä, kun perisuomalaiset kuituruoat jäävät pois. Karppaajien keskusteluryhmistä olen lukenut myös, että monilla (vilja)hiilareita rajoittavilla joilla on laktoosi-intoleranssi, tämä vaiva helpottuu tai häviää kokonaan kun viljaa syödään vähemmän. Ei kuitenkaan kaikilla.
 
1. Miksi sitten kuulee usein, että laktoosiintolerantikko voi syödä ulkomaisia maitotuotteita koska niitä ei ole käsitelty samalla tavalla eli pastoroitu? Onko se nyt sitten sitä paskapuhetta?

Minä en ole tällaista teoriaa ennen kuullut, mutta onhan eri maitotuotteissa vaihtelevia määriä laktoosia.
Monissa laktoosi-intolerantikkomaissa suositaan sellaisia maitotuotteita (esimerkiksi maitohapate-tuotteet, kuten jogurtit, rahkat, viilit...), joissa laktoosia on vähemmän tai ei juuri ollenkaan.

Mutta raa'assa maidossa ei laktoosista pääse eroon kuin vetämällä hyla-maitoa, jossa laktoosi on kemiallisesti hajotettu. Maidossa on luonnostaan laktoosia eli maitosokeria ja se on erikseen käsiteltävä pois siitä.

2. Jos ymmärsin oikein, pitäisi suomessa olla paremmin aikuisiällä maitoa sietävä geenikanta? Jos niin, niin miksi sitten vallalla on uskomus, että kyseinen "tila" on oikeastaan vain suomalainen ongelma? Vai olemmeko halunneet omia jopa tuon tilan "suomalaiseksi"?

Suomalaiset sietävät maitoa keskimääräistä paremmin maailman väestöistä, mutta emme suinkaan parhaiten Euroopassa. Muilla pohjoismaalaisilla on ilmeisesti aavistuksen paremmat toleranssit.

Esimerkiksi Aasiassa laktoosi-intoleranssi on erittäin yleistä siinämäärin, että yli 90% kiinalaisista ja muista aasialaiskansoista on intolerantikkoja. Afrikassa myös useimmilla populaatioilla on huomattavan paljon intoleranssia ja Amerikan alkuperäisväestöllä lähes 100%:lla.

3. Josko vaikka italiaani tempaisee lasin maitoa, on hänellä suurempi riski saada pakki sekaisin?

Kyllä. Selvästi suurempi riski. Italialaiset ovatkin suosineetkin kautta aikojen maitotuotteissa erilaisia lähes laktoosivapaita juustoja raa'an maidon sijaan, koska heillä tosiaan esiintyy sitä intoleranssia niin paljon.
 
En tiedä urbaanilegendoista, mutta itse tunnen hyvin useita ihmisiä (mm. exä), jotka voivat juoda homogenoimatonta maitoa ja sellaisesta valmistettuja muita maitotuotteita täysin ongelmitta, mutta homogenoidut maitotuotteet pieninäkin annoksina aiheuttavat järkyttävät vatsavaivat. Vaikka teoriassa homogenointi vaikuttaa vain rasvapartikkelien kokoon, niin vatsavaivat tulevat näille ihmisille myös rasvattomista homogenoiduista tuotteista.

Ulkomailla katoavista vatsavaivoista oli muuten Finfoodin sivuilla hiljattain sellainenkin teoria esitetty, että ilmiö johtuisi liukenemattomien kuitujen (eli esim. useimpien viljakuitujen) määrän pienenemisestä, kun perisuomalaiset kuituruoat jäävät pois. Karppaajien keskusteluryhmistä olen lukenut myös, että monilla (vilja)hiilareita rajoittavilla joilla on laktoosi-intoleranssi, tämä vaiva helpottuu tai häviää kokonaan kun viljaa syödään vähemmän. Ei kuitenkaan kaikilla.


Mitä tarkoitat rasvattomalla homogenoidulla tuotteella? Käsittääkseni, terveen järjen ja myös finfoodin mukaan esimerkiksi maidoista rasvatonta maitoa ei homogenoida. Rasvahan erotetaan jo separoinnissa, jossa rasvaton maito, eli kurri/pluttana syntyy. Tällöin ihmisten, jotka väittävät saavansa homogenoidusta maidosta oireita pitäisi pystyä juomaan rasvatonta maitoa. Tätini oli juuri tällainen "homogenointiongelmainen", pystyi muka juomaan vain luomumaitoa homogenoinnin vuoksi... rasvattomastakin tuli hänen mukaansa oireita homogenoinnin takia :D

http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/89C83E5D47F4F3A1C22565060034BBC2?opendocument&ryhma=2
 
Nyt kun tuon sanoit, niin muistinkin että itse asiassa me ei exän kanssa kumpikaan koskaan juotu rasvatonta, eikä hänen perheensäkään, joten ajattelin että kai ne sitä joisi jos voisivat. Silloin ei vielä ollut rasvatonta luomumaitoa tarjolla.

Mutta homogenoimattomat, maitorasvaa sisältävät tuotteet kuten yö- ja luomumaito sekä raakamaito suoraan tilalta sopivat, kuten myös homogenoimattomasta maidosta valmistetut juustot, kermat ja voi. Yleensä nämä onneksi tehdäänkin aina homogenoimattomasta. Mystinen vaiva tuo on, mutta niille ketkä siitä minun tuttavapiirissä kärsivät, yhteinen nimittäjä on homogenointi, eikä vaiva todellakaan ole esim. korvien välissä kuten heille usein ikävästi kuittaillaan.
 
Nyt kun tuon sanoit, niin muistinkin että itse asiassa me ei exän kanssa kumpikaan koskaan juotu rasvatonta, eikä hänen perheensäkään, joten ajattelin että kai ne sitä joisi jos voisivat. Silloin ei vielä ollut rasvatonta luomumaitoa tarjolla.

Mutta homogenoimattomat, maitorasvaa sisältävät tuotteet kuten yö- ja luomumaito sekä raakamaito suoraan tilalta sopivat, kuten myös homogenoimattomasta maidosta valmistetut juustot, kermat ja voi. Yleensä nämä onneksi tehdäänkin aina homogenoimattomasta. Mystinen vaiva tuo on, mutta niille ketkä siitä minun tuttavapiirissä kärsivät, yhteinen nimittäjä on homogenointi, eikä vaiva todellakaan ole esim. korvien välissä kuten heille usein ikävästi kuittaillaan.


Onhan tuo totta kai mahdollista, että jollain mystisellä mekanismilla maidon rasvan pilkkominen pienemmiksi palloiksi aiheuttaa oireita. Tutkimustulokset eivät ole asiaa vahvistaneet, mutta pääasia on, että voi valita myös homogenoimattoman tuotteen, jos kerta tietää että se ei aiheuta oireita. Itselläni on pientä sähköallergiaa ja hulluna minuakin on pidetty aina. Siksi en tyrmää kenenkään herkkyttä maidon homogenoinnille :)
 
se siinä on haittana että osteoporoosin riski kasvaa eli liika proteiini voi heikentää luustoa , munuaiset ja maksa ei myöskään tykkää liiasta proteiinista .

onko se totta että osteoporoosin riski kasvaa kun vetelee liikaa proteiinia?
Mikä on sitten se liikaa, 500g vai 1000g vuorokaudessa?
Kuten joku tuossa jo totesikin, niin terveen ihmisen munuaiset ja maksa eivät kärsi runsaasta proteiininsaannista. Osteoporoosia se periaatteessa voi aiheuttaa, kun runsaan proteiininsaannin aiheuttama happamuus neutraloidaan elimistössä kalsiumilla. Eli periaatteessa voi tulla kalsiumista puutosta, mikä taas aiheuttaa osteoporoosia. Mutta käytännössä tuollaisia ongelmia ei taida tulla, jos ruokavalio on yhtään järkevä. Ja maitoa juomallakaan ei taida olla vaaraa, kun siitä saa samalla kalsiumia varsin runsaasti. Ja Anssi Manninenhan joskus muistaakseni postasi tutkimusyhteenvetoja, jossa todettiin runsaan proteiininsaannin päinvastoin lisäävän luiden tiheyttä.

Mitä tuohon laktoosi-intoleranssiin tulee, niin Aasiassahan se on varsin yleistä, kun taas Euroopassa ja Suomessa varsin suuri osa ihmisistä pystyy käsittelemään laktoosia ja Ruotsissa taisi olla maailmanennätysmaa tässä asiassa. Laktoosi-intolerantikolle ei kai periaatteessa ole eroa, että onko maito rasvaista vai rasvatonta, homogenoitua vai ei. Mutta läheskään kaikki maidon aiheuttamat vatsavaivat eivät ole laktoosi-intoleranssia. Se on vaan se tunnettu maidon aiheuttama vatsaongelma ja siksi kaikki maidon aiheuttamista vatsavaivoista kärsivät luulevat kärsivänsä siitä. Joillekin tulee oireita rasvattomasta maidosta, mutta ei rasvaisesta. Joillekin tulee oireita homogenoidusta, mutta ei homogenoimattomasta. Ja kaikkein vähiten tulee oireita tilamaidosta, joka on rasvaista ja homogenoimatonta ja pastöroimatonta. Mutta jos laktaasientsyymi puuttuu kokonaan suolistosta, niin sitäkään ei pysty juomaan vaivoitta. Jos maito aiheuttaa jollekulle vatsaongelmia, niin kannattaa koittaa noita erilaisia maitoja ja testata sopiiko joku niistä itselle vai ei.

Ja laktoosi-intoleranssissa voi siis olla kyse laktaasientsyymin puuttumisesta tai vähyydestä. Jos entsyymiä on vain hiukan vähemmän, niin silloinkin "luonnollisempi" maito voi aiheuttaa vähemmän oireita.
 
Onhan tuo totta kai mahdollista, että jollain mystisellä mekanismilla maidon rasvan pilkkominen pienemmiksi palloiksi aiheuttaa oireita. Tutkimustulokset eivät ole asiaa vahvistaneet, mutta pääasia on, että voi valita myös homogenoimattoman tuotteen, jos kerta tietää että se ei aiheuta oireita. Itselläni on pientä sähköallergiaa ja hulluna minuakin on pidetty aina. Siksi en tyrmää kenenkään herkkyttä maidon homogenoinnille :)
Ei kai siihen mitään mystistä mekanismia tarvita. Kyllähän se millaisessa muodossa rasva on vaikuttaa rasvan imeytymiseen suolistossa.
 
Ei kai siihen mitään mystistä mekanismia tarvita. Kyllähän se millaisessa muodossa rasva on vaikuttaa rasvan imeytymiseen suolistossa.


Tarkoitin lähinnä sitä, että kun sappineste edelleen pienentää rasvapalloja elimistössä luulisi että maidolle tehtävä homogenoinnin kaltainen käsittely ei tuottaisi ongelmia. Tuli vaan mieleen, että kyseessähän saattaa olla monilla myös rasvan imeytymishäiriö. Tietysti tämä hypoteesi menee nurin jos voi muuten syödä mitä tahansa rasvaista.
 
Ainakin raudan imeytymistä se haittaa.


Kalsium haittaa muidenkin hivenaineiden imeytymistä. Siksi sitä on järjen mukaan hyvä nauttia eri aikaan kuin esim. nappailee sinkkinappuloita. Toisaalta yleensäkin eri hivenaineet vähentävät toistensa imeytymistä.
 
Jees, tulee juotua reilusti maitoa päivittäin. Ne lihat vaan loistaa maidosta huolimatta poissaolollaan... :itku:
 
Jos yhtään lukee esim. Hesaria niin tietää että tuo on jotakuinkin loppuunkäsitelty ja kumottu.

Jep, roskaa oli. Maidosta on yritetty tehdä syypäätä vaikka mihin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom