Maito lihottaa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jukkas
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Liittynyt
25.7.2004
Viestejä
51
Vaikka maidon glykeeminen indeksi on matala, sen on todettu nostavan insuliinitasoja merkittävästi. Luin internetistä, että tutkijat eivät ole selvittäneet syytä tähän, mutta laktoosisokeri ei tainnut olla syynä tähän. Ehkä syy on jossain vasikan kasvuun liittyvissä hormonijutuissa.

Jos nyt vaikka haluaa kiinteyttää, näyttää siltä ettei maitoa kannattaisi juoda sitten paljon yhtään. Entä onko homma maitorahkan suhteen samanlainen, eli nostaako sekin insuliinitasoja yhtä paljon?

Mitäpä jos proteiinijuomaan laittaisi ehrmannin maitorahkaa, vähän rasvatonta maitoa, rypsiöljyä ja vaikka kaurahiutaleita, niin korkea kuitupitoisuus, rasva ja proteiini olisivat tasaamassa insuliinin nousua. Tasaantuisikohan se tässä tapauksessa sitten turvalliselle tasolle, että näitä proteiinidrinkkejä uskaltaisi juoda kiinteyttämisvaiheessa?
 
kynae-niska sanoi:
Jos katsoo purkin kyljestä ne kalorit ja laskee että jää päivän aikana miinukselle, niin luulisi rasvan palavan?

Siispä dieetillä voi ahmia kaikkea lihottavaa kunhan ollaan miinuksilla??? :hyper:

Mieluummin silleen, että ei syödä mitään lihottavaa vaan 5-7 pientä ateriaa pitkin päivää, jotka ovat proteiinirikkaita ja kohottavat metabolismia, jolloin rasvaa palaa ja lihakset säilyy.
 
jukkas sanoi:
Siispä dieetillä voi ahmia kaikkea lihottavaa kunhan ollaan miinuksilla??? :hyper:

Ehkä yleistit hieman liikaa. :) Mutta jos kalorit ovat miinuksilla ja saat silti tarpeeksi proteiinia, niin glykeemisten indeksien yms. miettiminen voi olla turhaa hienostelua. Onhan maidossa suhteellisen paljon hiilihydraattia, mutta ei sitä ole syytä pelätä tai olla juomatta kohtuullisesti kunhan kokonaiskalorit ja -proteiinit ovat kohdillaan.
 
kynae-niska sanoi:
Ehkä yleistit hieman liikaa. :) Mutta jos kalorit ovat miinuksilla ja saat silti tarpeeksi proteiinia, niin glykeemisten indeksien yms. miettiminen voi olla turhaa hienostelua. Onhan maidossa suhteellisen paljon hiilihydraattia, mutta ei sitä ole syytä pelätä tai olla juomatta kohtuullisesti kunhan kokonaiskalorit ja -proteiinit ovat kohdillaan.

Ok.. mutta en halua nauttia maitoa jos se heikentää rasvan palamista (nostaa insuliinitasoja). Ja laktoosilla ei tainnut olla tekemistä maidon insuliini-indeksin kanssa tai näin luin jostain netistä.

Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni: onko maitorahkan (tai muiden maitopohjaisten tuotteiden esim jugurttien, juuston) insuliini-indeksi yhtä kurjalla tolalla kuin rasvattoman maidon?
 
Itse juon maitoa 8-10 desilitraa päivässä eikä näy missään linjoissa, eihän tässä sitäpaitsi mitään naisia olla. :rock: Hifistelyt sikseen ruokaa suuhun ja treenaamaan... :david:
 
Mömmö sanoi:
Itse juon maitoa 8-10 desilitraa päivässä eikä näy missään linjoissa, eihän tässä sitäpaitsi mitään naisia olla. :rock: Hifistelyt sikseen ruokaa suuhun ja treenaamaan... :david:

Hifistelyt? Onko se hifistelyä jos ei halua vetää kakkuja ja suklaalevyjä kiinteytysvaiheessa?
 
Itseasiassa on aika paljon näyttöä, että maitotaloustuotteet laihduttavat:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...d&dopt=Abstract&list_uids=15090625&query_hl=1

"DISCUSSION: Increasing dietary calcium significantly augmented weight and fat loss secondary to caloric restriction and increased the percentage of fat lost from the trunk region, whereas dairy products exerted a substantially greater effect."

Tuo insuliinipelko, jota jotkut atkins-ihmiset ovat lietsoneet alkaa nousta liian suuriin sfääreihin...Heran ja kaseiinin yhdistelmäkin nostaa insuliinitasoja ilman hiilareita, eikä sitä ainakaan negatiiviseksi yleensä tunnusteta, päinvastoin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...d&dopt=Abstract&list_uids=16286871&query_hl=4
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Proteiinien vaikutukset insuliinin ovat kuitenkin varsin pieniä verrattuna hiilihydraattien vaikutuksiin, joten laihduttajan ei niistä kannata olla huolissaan. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun (prosessoimattomia ja runsaskuituisia).
 
jukkas sanoi:
en halua nauttia maitoa jos se heikentää rasvan palamista (nostaa insuliinitasoja).

Tuota tapahtuu jo pienilläkin insuliinimäärillä.
 
Anssi Manninen sanoi:
Proteiinien vaikutukset insuliinin ovat kuitenkin varsin pieniä verrattuna hiilihydraattien vaikutuksiin, joten laihduttajan ei niistä kannata olla huolissaan. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun (prosessoimattomia ja runsaskuituisia).

No joka tapauksessa kai se insuliinipiikki siitä vaimenee kun nauttii maidon yhteydessä vaikka raakoja kaurahiutaleita, rypsiöljyä, maitorahkaa missä on paljon proteiinia.. nämä kaikkihan alentavat insuliinipiikkejä käsittääkseni.
 
jukkas sanoi:
Ok.. mutta en halua nauttia maitoa jos se heikentää rasvan palamista (nostaa insuliinitasoja). Ja laktoosilla ei tainnut olla tekemistä maidon insuliini-indeksin kanssa tai näin luin jostain netistä.


Kopsasin Kutri.netistä tämän (http://kutri.net/maito.html) :

Maito, proteiinin ja hiilihydraatin lähde, on tärkeimpiä kalsiumin lähteitä. Kalsium, elimistöstä kaikkein runsaimmin löytyvä mineraali, on monessa suhteessa elimistölle tärkeä mineraali. Hermot tarvitsevat kalsiumia lähettääkseen viestejä ympäri elimistöä ja lihakset tarvitsevat kalsiumia supistuessaan -- ts. kun jännität lihasta kalsiumia tarvitaan lihaksen lyhenemiseen ja paksuuntumiseen. Kalsium estää luiden haurastumiseen johtavan osteoporoosin syntymistä.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että liian vähä kalsiumin saanti lisää lihomista. Ironista ilmiössä on se, että esim. monet teinitytöt lopettavat maidonjuonnin, koska pelkäävät sen lihottavan.

"Kun ihmiset välttelevät maitotuotteita, he todellakin ampuvat itseään jalkaan", toteaa Michael Zemel, PhD, ravinto- ja lääketieteiden professori Tenneseen yliopistosta. Hänen tutkimuksensa on osoittanut, että maitotuotteiden syöminen auttaa sinua pysymään hoikkana tai jopa hoikistumaan -- rasvaprosentistasi riippuen. Kaksitoista vuotta sitten Zemel oli mukana tekemässä tutkimusta, jossa tutkittiin afroamerikkalaisten miesten matalan kalsiumin saannin yhteyttä korkeaan verenpaineeseen. Vuoden kestävä tutkimus tuotti odottamattomia tuloksia: miehet, jotka söivät tutkimuksen aikana runsaasti maitotuotteita laihtuivat keskimäärin 4,5 kiloa. Myöhemmässä, ylipainoa ja geenejä tarkastelevassa tutkimuksessa, Zemel löysi jotain jännittävää: kalsitrioliksi (calcitriol) kutsutulla (aktiivisella D-vitamiinilla?) näyttää olevan merkittävä vaikutus kehon rasvavarastoihin. "Kun alat noudattaa dieettiä, josta saat vain vähän kalsiumia, kehossasi syntyy hormonaalinen reaktio joka auttaa säilyttämään kehossasi kiertävää kalsiumia", Zemel selittää. "Yksi näistä hormoneista vaikuttaa rasvasoluihin ja lähettää viestin, joka 'käynnistää' rasvan valmistukseen osallistuvat geenit ja samaan aikaan lähettää viestin, että rasvojen pilkkomista pitää hidastaa".

Yksi laihtumiseen vaikuttava tekijä näyttää olevan maitotuotteissa oleva kalsiumi, mutta Zemelin mukaan se ei ole vielä koko totuus: "Ymmärretään, että hedelmissä ja kasviksissa on phytokemikaaleiksi kutsuttuja aineita, joilla on kaikenlaisia terveysvaikutuksia elimistöön. Me tutkimme vastaavasti maitotuotteita, joissa on runsaasti biologisesti aktiivisia ainesosia, jotka selvästi tukevat eilmistön kykyyn tulla aineenvaihdunnallisesti tehottomaksi (metabolically inefficient)."

"Aineenvaihdunnallisesti tehoton" saattaa kuulostaa pahalta, mutta rasvaa pelkääville laihduttajille se on itse asiassa toivottava tila. Tämä termi tarkoittaa sitä, että elimistön kyky varastoida ylimääräistä energiaa rasvaksi heikkenee ja kyky stimuloida mekanismeja, jotka antavat elimistön hajottaa kehon rasvoja, tehostuu.

Kalsium-lisillä ei näytä olevan yhtä tehokasta vaikutusta kehon rasvoihin kuin maitotuotteilla, mutta mikäli henkilö ei kykene käyttämään maitotuotteita ns. maitoallergian takia, lisäkalsium on parempi vaihtoehto kuin vähäkalsiuminen ruokavalio. Sen sijaan laktoosi-intoleranssista kärsivien kannattaa suosiolla kokeilla hyla-tuotteita (esim. tuorepakattu eli jääkaapissa säilytettävä hyla-maito maistuu nykyään jopa hyvältä). Eräässä puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa maitotuotteita käyttävät henkilöt onnistuivat vähentämään lähes kaksi kertaa niin paljon painoa ja rasvaa kuin vähäkalsiumista dieettiä noudattavat. Vastaavasti pelkästään lisäkalsiumia (eikä siis maitotuotteita) käyttävien koehenkilöiden tulokset jäivät näiden kahden ryhmän tulosten välimaastoon.

Ennen kuin perustat takapihallesi maitotilan, huomaa, että joudut silti pitämään huolta siitä, ettei syömäsi ruoan energiamäärä ylitä kuluttamaasi energiamäärää ja että käyttämäsi maitotuotteet ovat vähärasvaisia. "Kalorit pätevät edelleen. Voit vähentää tai rajoittaa kehosi rasvapitoisuutta maitotuotteilla, mutta jos syöt jatkuvasti enemmän kuin kulutat etkä harrasta liikuntaa, lihot varmasti", Zemel muistuttaa.

VIISI ANNOSTA MAITOTUOTTEITA PÄIVÄSSÄ RIITTÄÄ
Lasillisessa (2 dl) rasvatonta maitoa on 242 mg kalsiumia mutta vain 68 kcal,
Lasillisessa rasvatonta piimää on 286 mg kalsiumia mutta vain 60 kcalia.
2 siivussa vähärasvaista (10-13 % rasvaa) juustoa on 262 mg kalsiumia mutta vain 64 kcal.
Purkissa maitorahkaa on 234 mg kalsiumia, 120 kcalia ja vielä 20 g arvokasta proteiinia
Purkissa (125 g) vähärasvaista ja vähäkalorista jugurttia on 196 mg kalsiumia ja noin 58 kcalia.

Alkuperäisteksti
Chris Aceto,
Muscle & Fitness October 2002
 
jukkas sanoi:
Hifistelyt? Onko se hifistelyä jos ei halua vetää kakkuja ja suklaalevyjä kiinteytysvaiheessa?

No niin, mutta nyt oli kyse maidon juomisesta!

Meikän mielestä menee jo vähän pitkälle jos jättää maidon juomatta sen takia kun tulee rasvaa. Tietenkään en mene kilpakehonrakentajia moittimaan, mutta tavalliselle punttaajalle aika turhaa kikkailua.
 
jukkas sanoi:
No joka tapauksessa kai se insuliinipiikki siitä vaimenee kun nauttii maidon yhteydessä vaikka raakoja kaurahiutaleita, rypsiöljyä, maitorahkaa missä on paljon proteiinia.. nämä kaikkihan alentavat insuliinipiikkejä käsittääkseni.


Maidolla on muita rasva-aineenvaihdunnalle edullisia vaikutuksia, kuten sen kalsium ja toisaalta eri sen proteiinit. En yritä puffata siis mitään :)
 
Angelene sanoi:
Kopsasin Kutri.netistä tämän (http://kutri.net/maito.html) :

Maito, proteiinin ja hiilihydraatin lähde, on tärkeimpiä kalsiumin lähteitä. Kalsium, elimistöstä kaikkein runsaimmin löytyvä mineraali, on monessa suhteessa elimistölle tärkeä mineraali. Hermot tarvitsevat kalsiumia lähettääkseen viestejä ympäri elimistöä ja lihakset tarvitsevat kalsiumia supistuessaan -- ts. kun jännität lihasta kalsiumia tarvitaan lihaksen lyhenemiseen ja paksuuntumiseen. Kalsium estää luiden haurastumiseen johtavan osteoporoosin syntymistä.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että liian vähä kalsiumin saanti lisää lihomista. Ironista ilmiössä on se, että esim. monet teinitytöt lopettavat maidonjuonnin, koska pelkäävät sen lihottavan.

"Kun ihmiset välttelevät maitotuotteita, he todellakin ampuvat itseään jalkaan", toteaa Michael Zemel, PhD, ravinto- ja lääketieteiden professori Tenneseen yliopistosta. Hänen tutkimuksensa on osoittanut, että maitotuotteiden syöminen auttaa sinua pysymään hoikkana tai jopa hoikistumaan -- rasvaprosentistasi riippuen. Kaksitoista vuotta sitten Zemel oli mukana tekemässä tutkimusta, jossa tutkittiin afroamerikkalaisten miesten matalan kalsiumin saannin yhteyttä korkeaan verenpaineeseen. Vuoden kestävä tutkimus tuotti odottamattomia tuloksia: miehet, jotka söivät tutkimuksen aikana runsaasti maitotuotteita laihtuivat keskimäärin 4,5 kiloa. Myöhemmässä, ylipainoa ja geenejä tarkastelevassa tutkimuksessa, Zemel löysi jotain jännittävää: kalsitrioliksi (calcitriol) kutsutulla (aktiivisella D-vitamiinilla?) näyttää olevan merkittävä vaikutus kehon rasvavarastoihin. "Kun alat noudattaa dieettiä, josta saat vain vähän kalsiumia, kehossasi syntyy hormonaalinen reaktio joka auttaa säilyttämään kehossasi kiertävää kalsiumia", Zemel selittää. "Yksi näistä hormoneista vaikuttaa rasvasoluihin ja lähettää viestin, joka 'käynnistää' rasvan valmistukseen osallistuvat geenit ja samaan aikaan lähettää viestin, että rasvojen pilkkomista pitää hidastaa".

Yksi laihtumiseen vaikuttava tekijä näyttää olevan maitotuotteissa oleva kalsiumi, mutta Zemelin mukaan se ei ole vielä koko totuus: "Ymmärretään, että hedelmissä ja kasviksissa on phytokemikaaleiksi kutsuttuja aineita, joilla on kaikenlaisia terveysvaikutuksia elimistöön. Me tutkimme vastaavasti maitotuotteita, joissa on runsaasti biologisesti aktiivisia ainesosia, jotka selvästi tukevat eilmistön kykyyn tulla aineenvaihdunnallisesti tehottomaksi (metabolically inefficient)."

"Aineenvaihdunnallisesti tehoton" saattaa kuulostaa pahalta, mutta rasvaa pelkääville laihduttajille se on itse asiassa toivottava tila. Tämä termi tarkoittaa sitä, että elimistön kyky varastoida ylimääräistä energiaa rasvaksi heikkenee ja kyky stimuloida mekanismeja, jotka antavat elimistön hajottaa kehon rasvoja, tehostuu.

Kalsium-lisillä ei näytä olevan yhtä tehokasta vaikutusta kehon rasvoihin kuin maitotuotteilla, mutta mikäli henkilö ei kykene käyttämään maitotuotteita ns. maitoallergian takia, lisäkalsium on parempi vaihtoehto kuin vähäkalsiuminen ruokavalio. Sen sijaan laktoosi-intoleranssista kärsivien kannattaa suosiolla kokeilla hyla-tuotteita (esim. tuorepakattu eli jääkaapissa säilytettävä hyla-maito maistuu nykyään jopa hyvältä). Eräässä puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa maitotuotteita käyttävät henkilöt onnistuivat vähentämään lähes kaksi kertaa niin paljon painoa ja rasvaa kuin vähäkalsiumista dieettiä noudattavat. Vastaavasti pelkästään lisäkalsiumia (eikä siis maitotuotteita) käyttävien koehenkilöiden tulokset jäivät näiden kahden ryhmän tulosten välimaastoon.

Ennen kuin perustat takapihallesi maitotilan, huomaa, että joudut silti pitämään huolta siitä, ettei syömäsi ruoan energiamäärä ylitä kuluttamaasi energiamäärää ja että käyttämäsi maitotuotteet ovat vähärasvaisia. "Kalorit pätevät edelleen. Voit vähentää tai rajoittaa kehosi rasvapitoisuutta maitotuotteilla, mutta jos syöt jatkuvasti enemmän kuin kulutat etkä harrasta liikuntaa, lihot varmasti", Zemel muistuttaa.

VIISI ANNOSTA MAITOTUOTTEITA PÄIVÄSSÄ RIITTÄÄ
Lasillisessa (2 dl) rasvatonta maitoa on 242 mg kalsiumia mutta vain 68 kcal,
Lasillisessa rasvatonta piimää on 286 mg kalsiumia mutta vain 60 kcalia.
2 siivussa vähärasvaista (10-13 % rasvaa) juustoa on 262 mg kalsiumia mutta vain 64 kcal.
Purkissa maitorahkaa on 234 mg kalsiumia, 120 kcalia ja vielä 20 g arvokasta proteiinia
Purkissa (125 g) vähärasvaista ja vähäkalorista jugurttia on 196 mg kalsiumia ja noin 58 kcalia.

Alkuperäisteksti
Chris Aceto,
Muscle & Fitness October 2002

Tuossa oli kyllä paljon mielenkintoista juttua, kiitti. :worship: Eli kannattaa juoda sitä maitoa mutta jos epäilee sen lihottavan niin jättää väliin ja syö jotain kalsium jauhoo jne.
 
Maitoa menee se litra päivässä(rasvatonta) ja olinpa dietillä tai en. Mutta tuo maito menee aamulla-päivällä pirtelöiden muodossa joissa on prodea,kaurahiutaleita, marjoa jne.
Ja nuo edelliset kannanotot/lainaukset ei tule muuttamaan omaa käyttöäni.
 
J_mp sanoi:
No niin, mutta nyt oli kyse maidon juomisesta!

Meikän mielestä menee jo vähän pitkälle jos jättää maidon juomatta sen takia kun tulee rasvaa. Tietenkään en mene kilpakehonrakentajia moittimaan, mutta tavalliselle punttaajalle aika turhaa kikkailua.




samaa mieltä:worship: :thumbs:
 
Mä olen tykästynyt rasvattomaan maitoon ja ei kyllä varmasti lihota. Parhaimmillaan menee 2-3 litraa päivässä.

Veikkaisin että maitotuotteista ainoastaan kerma ja rasvaiset juustot voi lihottaa jos niitä nauttii kilotolkulla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom