Kopsasin Kutri.netistä tämän (
http://kutri.net/maito.html) :
Maito, proteiinin ja hiilihydraatin lähde, on tärkeimpiä kalsiumin lähteitä. Kalsium, elimistöstä kaikkein runsaimmin löytyvä mineraali, on monessa suhteessa elimistölle tärkeä mineraali. Hermot tarvitsevat kalsiumia lähettääkseen viestejä ympäri elimistöä ja lihakset tarvitsevat kalsiumia supistuessaan -- ts. kun jännität lihasta kalsiumia tarvitaan lihaksen lyhenemiseen ja paksuuntumiseen. Kalsium estää luiden haurastumiseen johtavan osteoporoosin syntymistä.
Uusimmat tutkimukset osoittavat, että liian vähä kalsiumin saanti lisää lihomista. Ironista ilmiössä on se, että esim. monet teinitytöt lopettavat maidonjuonnin, koska pelkäävät sen lihottavan.
"Kun ihmiset välttelevät maitotuotteita, he todellakin ampuvat itseään jalkaan", toteaa Michael Zemel, PhD, ravinto- ja lääketieteiden professori Tenneseen yliopistosta. Hänen tutkimuksensa on osoittanut, että maitotuotteiden syöminen auttaa sinua pysymään hoikkana tai jopa hoikistumaan -- rasvaprosentistasi riippuen. Kaksitoista vuotta sitten Zemel oli mukana tekemässä tutkimusta, jossa tutkittiin afroamerikkalaisten miesten matalan kalsiumin saannin yhteyttä korkeaan verenpaineeseen. Vuoden kestävä tutkimus tuotti odottamattomia tuloksia: miehet, jotka söivät tutkimuksen aikana runsaasti maitotuotteita laihtuivat keskimäärin 4,5 kiloa. Myöhemmässä, ylipainoa ja geenejä tarkastelevassa tutkimuksessa, Zemel löysi jotain jännittävää: kalsitrioliksi (calcitriol) kutsutulla (aktiivisella D-vitamiinilla?) näyttää olevan merkittävä vaikutus kehon rasvavarastoihin. "Kun alat noudattaa dieettiä, josta saat vain vähän kalsiumia, kehossasi syntyy hormonaalinen reaktio joka auttaa säilyttämään kehossasi kiertävää kalsiumia", Zemel selittää. "Yksi näistä hormoneista vaikuttaa rasvasoluihin ja lähettää viestin, joka 'käynnistää' rasvan valmistukseen osallistuvat geenit ja samaan aikaan lähettää viestin, että rasvojen pilkkomista pitää hidastaa".
Yksi laihtumiseen vaikuttava tekijä näyttää olevan maitotuotteissa oleva kalsiumi, mutta Zemelin mukaan se ei ole vielä koko totuus: "Ymmärretään, että hedelmissä ja kasviksissa on phytokemikaaleiksi kutsuttuja aineita, joilla on kaikenlaisia terveysvaikutuksia elimistöön. Me tutkimme vastaavasti maitotuotteita, joissa on runsaasti biologisesti aktiivisia ainesosia, jotka selvästi tukevat eilmistön kykyyn tulla aineenvaihdunnallisesti tehottomaksi (metabolically inefficient)."
"Aineenvaihdunnallisesti tehoton" saattaa kuulostaa pahalta, mutta rasvaa pelkääville laihduttajille se on itse asiassa toivottava tila. Tämä termi tarkoittaa sitä, että elimistön kyky varastoida ylimääräistä energiaa rasvaksi heikkenee ja kyky stimuloida mekanismeja, jotka antavat elimistön hajottaa kehon rasvoja, tehostuu.
Kalsium-lisillä ei näytä olevan yhtä tehokasta vaikutusta kehon rasvoihin kuin maitotuotteilla, mutta mikäli henkilö ei kykene käyttämään maitotuotteita ns. maitoallergian takia, lisäkalsium on parempi vaihtoehto kuin vähäkalsiuminen ruokavalio. Sen sijaan laktoosi-intoleranssista kärsivien kannattaa suosiolla kokeilla hyla-tuotteita (esim. tuorepakattu eli jääkaapissa säilytettävä hyla-maito maistuu nykyään jopa hyvältä). Eräässä puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa maitotuotteita käyttävät henkilöt onnistuivat vähentämään lähes kaksi kertaa niin paljon painoa ja rasvaa kuin vähäkalsiumista dieettiä noudattavat. Vastaavasti pelkästään lisäkalsiumia (eikä siis maitotuotteita) käyttävien koehenkilöiden tulokset jäivät näiden kahden ryhmän tulosten välimaastoon.
Ennen kuin perustat takapihallesi maitotilan, huomaa, että joudut silti pitämään huolta siitä, ettei syömäsi ruoan energiamäärä ylitä kuluttamaasi energiamäärää ja että käyttämäsi maitotuotteet ovat vähärasvaisia. "Kalorit pätevät edelleen. Voit vähentää tai rajoittaa kehosi rasvapitoisuutta maitotuotteilla, mutta jos syöt jatkuvasti enemmän kuin kulutat etkä harrasta liikuntaa, lihot varmasti", Zemel muistuttaa.
VIISI ANNOSTA MAITOTUOTTEITA PÄIVÄSSÄ RIITTÄÄ
Lasillisessa (2 dl) rasvatonta maitoa on 242 mg kalsiumia mutta vain 68 kcal,
Lasillisessa rasvatonta piimää on 286 mg kalsiumia mutta vain 60 kcalia.
2 siivussa vähärasvaista (10-13 % rasvaa) juustoa on 262 mg kalsiumia mutta vain 64 kcal.
Purkissa maitorahkaa on 234 mg kalsiumia, 120 kcalia ja vielä 20 g arvokasta proteiinia
Purkissa (125 g) vähärasvaista ja vähäkalorista jugurttia on 196 mg kalsiumia ja noin 58 kcalia.
Alkuperäisteksti
Chris Aceto,
Muscle & Fitness October 2002