- Liittynyt
- 10.8.2004
- Viestejä
- 19 336
- Ikä
- 39
Oman painon ja nostetun kilomäärän suhde kertoo juuri siitä mistä sen on tarkoituskin: suhteellisesta voimasta. Se on tietysti vain yksi tapa mitata voimaa, mutta ihan validi sellainen. Absoluuttinen voima vs. suhteellinen voima taas on ihan loputon keskustelu, riippuu tasan omista tavoitteista ja henkilökohtaisesta mielipiteestä. Tarviiko niiden keskinäistä paremmuutta edes ratkaista? Vähän sama kuin kysyisi, onko maratonin maailmanmestari kovempi kuin satasen maailmanmestari. Itse ainakin arvostan kaikkia voiman ja urheilullisuuden muotoja.
Ongelman ehkä tässä itselle muodostaa se, että keskiverron henkilön on melko helppo saada parempi suhteellisen voiman tulos kuin esim maastanoston superraskaan sarjan maailmanennätys miehellä.
Jos taas verrataan juuri kenenkään henkilön mahdollisuutta nostaa samoja painoja absoluuttisesti kuin esim Lamar Gant, huomataan tehtävä aika paljon vaikeammaksi.
Sen takia parempi vertailu olisi juuri oman kokoisten maailmanennätykseen, jos erikokoisia nostajia halutaan vertailla järkevästi. Pelkkä prosenttiluku sinällään ei vielä kerro hirveän paljon ellei se ole todella korkea.