Onko kyseessä mahdollisesti persoonallinen aivorakenne?
Rakenteellisesti (aivojen eri osa-alueet, niiden sijainti ja koko) kahden minkä tahansa terveen ihmisyksilön aivot eivät merkittävästi eroa toisistaan. Oletan ettet kuitenkaan tarkoittanut aivorakenteella puhtaasti tuota asiaa, ja itse asiassa kysymyksesi on näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta hyvin laaja: persoonallisuuden tutkimus on oma alansa ja sitä on tehty niin neurotieteiden kuin psykologiankin näkökulmista. Vastatakseni kysymykseesi persoonallisesta aivorakenteesta (mielikuvituksen mekanismin taustalla) on kuitenkin hyödyllistä tehdä nopea kurkistus aivojen rakenteeseen.
Ihmisen aivot koostuvat arviolta n. 85 miljardista (85 * 10⁹) neuronista. Tyypillisellä neuronilla on puolestaan arviolta 1000 synapsia. Yksittäisten "yhteyksien" määrä on siis huikea. Vertailun vuoksi, kissalla on n. miljardi neuronia. Voidaankin perustellusti väittää, että ihmisaivot ovat toiminnaltaan yksi monimutkaisimmista objekteista tunnetussa maailmankaikkeudessa. Täysin samanlaisia aivoja, tai samanlaista tietoisuutta, tuskin löytyy. Olennaisinta persoonallisuuden mahdollistavan rakenteen kannalta ei ole kuitenkaan neuronien tai synapsienkaan absoluuttinen määrä, vaan isoaivot, jotka erottavat nisäkkäät muista eläimistä. Isoaivot ovat mahdollistaneet käyttäytymisen kehittymisen, erityisesti sosiaalisen käyttäytymisen, työkalujen käytön, kielen ja lopulta inhimillisen persoonallisuuden ja tietoisuuden.
Minkälainen mekanismi yhdistelee tietoja eliön päässä persoonallisella tavalla?
Tätä kysymystä on syytä pilkkoa osiin, jotta kysymys/vastaus olisi mielekäs. Attribuutti persoonallinen on tässä kontekstissa epäselvä; oletan sen yksinkertaisuuden vuoksi tarkoittavan "muista poikkeavaa, yksilöllistä". (Se voisi myös tarkoittaa luovaa tai mielikuvituksellista, mutta ne ovat eri tutkimuskohteita.)
1) Ihmisaivoilla on lukuisia kaikille aivoille yhteisiä tiedon käsittelyn mekanismeja. Oletus on, että ne jokseenkin toimivat samalla tavalla. Lähtökohtaisesti se, että jokin mekanismi toimisi "persoonallisella" tavalla, vaatisi joko mekanismin häiriötä eli satunnaisuutta ulkopuolelta, tai mekanismiin sisäänrakennettua kykyä muokata itseään joko satunnaisuuden tai "oman valinnan" ansiosta. Arkikokemuksen mukaan meillä on hyvin vähän, jos ollenkaan, mahdollisuutta vaikuttaa tietoisesti näihin mekanismeihin.
Otan esimerkin visuaalisen tiedonkäsittelyn mekanismista, joka valaisee aiheen kompleksisuutta. On
tutkittu, että näköaivokuori vaimentaa turhaa inputtia ja että aivot tekevät tulevaisuudesta oletuksia, jotka syntyivät äskettäin visuaalisesti havaitun tiedon pohjalta. Tällainen tutkimus ei kuitenkaan anna vastausta siihen kysymykseen, voiko kyseinen mekanismi toimia jollakin muulla kuin tutkitulla tavalla, eikä liioin siihen, onko eri aivojen mekanismien välillä eroavaisuuksia.
2) Jotta pääsisin asiassa eteenpäin, muotoilen kysymyksesi uudelleen: minkälaisen tietoja käsittelevän mekanismin pitäisi olla, jotta se toimisi persoonallisella tavalla? Tähän kysymykseen voin todeta, ettei minun tietämykseni aivojen fysiologiasta jne. oikeastaan riitä antamaan perusteltua vastausta, sillä aivojen mekanismeja on lukuisia erilaisia, ja yleisellä tasolla vastaus olisi muodostettava filosofisten käsitteiden kautta. Esim. emergentin materialismin avulla, jolloin "persoonallisuus" joko kokonaisuutena tai vaikkapa joukkona mekanismeja voitaisiin nähdä nousevan materiasta. Mutta filosofia sikseen, voin tehdä valistuneen arvauksen, että yleensä jonkin aivomekanismin poikkeuksellinen toiminta vaatii joko ulkopuolista (esim. LSD) tai sisäsyntyistä satunnaisuutta (esim. psykoosi). En usko siihen, että ihminen pystyisi ajattelemalla/tahtomalla/toivomalla vaikuttamaan näihin mekanismeihin siten että niiden toiminta muuttuisi.
Annan valaisevan esimerkin ulkopuolisesta satunnaisuudesta ja toisaalta toiminnan rajoituksista. Eräässä kliinisen neuropsykologian tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää, toinen aivotoiminnaltaan normaaleja ihmisiä, toinen etuaivolohkon vaurioista eli neurologisista keskittymiskyvyn vaurioista kärsiviä. Kun ryhmille annettiin tehtäväksi ratkaista roomalaisten numeroiden yhtälö IV = III + III (yhtälön pitää tulla todeksi siirtämällä yhtä numeroa). Tämän yhtälön kohdalla normaaliryhmästä 92% ratkaisi tehtävän, vaurioryhmästä lähes 90%. Kun yhtälöksi vaihdettiin: III = III + III, vain 43% normaaleista ratkaisi tehtävän, kun taas vaurioryhmästä 82% ratkaisi sen. Aivovamma siis tässä tapauksessa paransi tehtävänratkaisukykyä. Tutkijat olettivat tämän johtuvan siitä, että normaalit aivot rajoittavat tarkkaavaisuuden mekanismia "estämällä" huomion kiinnittämisen matemaattiseen operaattoriin. Vaurioituneilla aivoilla ei ollut tätä estettä.
Ei ehkä kuitenkaan vielä kannata hakata päätä seinään. Aihe kyllä on aika haastava. ;) Palaan loppuihin kysymyksiin myöhemmin.