Maailmankaikkeus (Ei voi käsittää)

skeema sanoi:
Ei mitään, kun ei ole kaaren ylä- tai alapuolta. Ei pidä olla arkikokemustensa vanki.

Eräs teoria siitä, miten alkuräjähdys sai alkunsa on ns. säieteoria.

Tylsää scififysiikkajargonia. Mää voisin yhtä hyvin luoda teorian, jonka mukaan maailmankaikkeus on lehmänpaska. Aina kun lehmä paskantaa,se luo uuden rinnakkaistodellisuuden. Jokaisessa lehmänpaskassa on elämä, joka on riippumaton toisista lehmänpaskoista. Aina silloin tällöin joku sitsontiainen vaihtaa lehmänpaskasta toiseen ja miettii, että vittu ku on siistiä, vaikka kysymys on kuitenkin samasta paskasta. Lehmä on siis luoja, joka luo uusia universumersuja.

Ajatus teleportaatiosta on myös mielenkiintoinen. Otetaan siis copy ihmisestä ja pastetaan se vaikka Tampereelle. Näin ihmisen voi myös deletoida. Lähetetäänkö ihmisen atomit paikasta toiseen vai pelkkä tieto niiden järjestyksestä? Tietoliikenteessä viallinen paketti hylätään. Hylätäänkö viallinen ihminen? 68% kädestäsi tuli perille, haluatko jatkaa? Voimme extrapoloida puutuvat osat.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
skeema sanoi:
Jos massa on nollasta poikkeava, tarvitaan ääretön määrä energiaa valonnopeudella kulkemiseksi. Toisaalta massa on suoraan verrannollinen energiaan. Massasi on ääretön, jos viipotat valonnopeudella.

Viilaillaan nyt sen verran että jos lepomassa on nollasta poikkeava, kasvaa massa äärettömästi lähestyttäessä valonnopeutta. Esimerkiksi fotonilla on liikemassaa mutta jos se pysäytetään sillä ei ole lainkaan massaa. Jos fotonilla ei olisi ollenkaan massaa, olisi sen liike-energia nolla, jolloin valokaan ei siirtäisi energiaa.


Matsku sanoi:
Eikös elektronit kierrä atomin ydintä valonnopeudella.

Juu ei ihan kierrä. Elektroneilla on lepomassa, joten ne eivät voi kulkea valonnopeutta.
 
Matsku sanoi:
WTF- jos valoa nopeammin kuljettaisiin ei atomit pysyisi kasassa. Eikös elektronit kierrä atomin ydintä valonnopeudella.
Miten mikään voisi liikkua edes sillä nopeudella.

Ajattelitko, että jos atomi liikkuu lähes valon nopeudella ja sitten elektroni vielä kulkee lujaa radallaan niin valon nopeus ylittyisi? Noin ei käy, koska suhteellisuusteoreettisilla nopeuksilla nopeudet eivät käyttäydy arkikokemuksen mukaisesti. Normaalijärjen mukaan esim. liikkuvasta autosta suoraan ajosuuntaan heitetty esine etenee nopeudella, joka on summa auton nopeudesta ja heitetyn kappaleen heitossa saamasta nopeudesta. Valon nopeutta lähestyttäessä homma ei kuitenkaan toimi näin. Jos em. esimerkissä autolla voitaisiin ajaa lähellä valon nopeutta ja sieltä singottaisiin esine liikkeelle niin ikään lähes valon nopeudella (auton sisällä istuvien näkökulmasta), niin auton ulkopuolella oleva tarkkailija mittaisi esineen nopeudeksi silti vähemmän kuin valon nopeus. Nopeudet eivät siis summautuisi.

Valon nopeus tyhjiössä on nykytietämyksen mukaan suurin mahdollinen nopeus kappaleelle jolla on levossa massa. Fotonit, eli valopartikkelit, voivat kulkea valon nopeudella koska niillä ei ole lepomassaa. Elektroneilla sitävastoin on massa, jonka vuoksi ne eivät koskaan liiku valon nopeudella. Tosin raskaiden alkuaineiden kuten kullan sisäkuorielektronit liikkuvat sen verran nopeasti, että niiden massa on suhteellisuusteorian mukaisesti suurempi kuin levossa olevalla elektronilla, mutta nekään eivät siis ylitä valon nopeutta.

Varsinaisen aika-avaruuden laajentumis/kutistumisnopeus ei sitävastoin ole ilmeisesti rajoittunut valonnopeuteen, eli jos kahden pisteen välillä olevaa aika-avaruutta voitaisiin kutistaa hetkellisesti, niin ulkoisen tarkkailijan näkökulmasta siirtyminen voisi tapahtua valoa nopeammin. Samoin maailmankaikkeuden alkuaikoina tapahtunut laajentuminen on muistaakseni tapahtunut valoa nopeammin.
 
skeema sanoi:
Jos massa on nollasta poikkeava, tarvitaan ääretön määrä energiaa valonnopeudella kulkemiseksi. Toisaalta massa on suoraan verrannollinen energiaan. Massasi on ääretön, jos viipotat valonnopeudella.

Millä perusteella? (enkä kaipaa nyt mitään yksittäistä kaavaa)

Matsku sanoi:
WTF- jos valoa nopeammin kuljettaisiin ei atomit pysyisi kasassa.
Eikös elektronit kierrä atomin ydintä valonnopeudella.
Miten mikään voisi liikkua edes sillä nopeudella. .

Näissä kahdessa väittämässä havaittavissa ehkä pieni ristiriita? Jos näin olisi, niin silloinhan elektronin massa olisi ääretön... ei mitään järkeä.
 
Dippi sanoi:
Samoin maailmankaikkeuden alkuaikoina tapahtunut laajentuminen on muistaakseni tapahtunut valoa nopeammin.

Muistaakseni näin oli joidenkin teorioiden mukaan, joissa oletettiin että alkupisteessä oli singulariteetti, eli nykyiset luonnonlait eivät silloin päteneet. Taitaapi tuokin olla jo tällä hetkellä aika raskaasti kyseenalaistettu.
 
Dippi sanoi:
Varsinaisen aika-avaruuden laajentumis/kutistumisnopeus ei sitävastoin ole ilmeisesti rajoittunut valonnopeuteen, eli jos kahden pisteen välillä olevaa aika-avaruutta voitaisiin kutistaa hetkellisesti, niin ulkoisen tarkkailijan näkökulmasta siirtyminen voisi tapahtua valoa nopeammin.

Tämäkin taisi vaatia singulariteetin ja sen mukaan voisi tapahtua esimerkiksi mustan aukon lähellä, jos nyt ei aivan metsään mennä.
 
suortti sanoi:
Toi saadaan tietää, kun keksitään teleportti. Entä jos testi henkilön muisti häviäisikin? Pahempi huolen aihe saattaa kuitenkin olla, haihtuuko vaan ilmaan.

[mutua]
"teleportti" on kai periaattessa keksitty.
Siis informaatiota on saatu siirtymään paikasta toiseen ilman että mitään fyysista on liikutettu/siirretty.
Jossain päin keskieurooppaa tehtiin testejä joissa atomin tilaa vaihdettiin tonavan toiselta puolelta toiselle puolelle.
Tämä oli muistaakseni kvanttifysiikkaa(?) jonka mukaan atomin/elektronin(tjms.) tilaa voidaan muuttaa matkojen päästä muuttamalla toisen samassa tilassa olevan hiukkasen tilaa.
mm. Einstein ei suostunut uskomaan tätä teoriaa ja väitti että siinä on virhe. Taisi myöhemmin perua puheensa.
[/mutua]
 
Taitaa tuo teleportaatio viedä ihan mukavasti energiaakin. Joku äijä selitti tellussa, että yhden ihmisen siirtäminen paikasta toiseen teleportilla vie energiaa niin paljon, kuin saataisiin siitä kun maapallo muutettaisiin puhtaaksi energiaksi.
 
Sukulaku sanoi:
Taitaa tuo teleportaatio viedä ihan mukavasti energiaakin. Joku äijä selitti tellussa, että yhden ihmisen siirtäminen paikasta toiseen teleportilla vie energiaa niin paljon, kuin saataisiin siitä kun maapallo muutettaisiin puhtaaksi energiaksi.

Energia ei varmasti ole ongelma siinä vaiheessa kun tuo on käytännössä mahdollista.
Jos osataan tehdä teleportti, niin varmasti koko auringon energian talteen ottaminenkaan ei pitäisi olla ongelma?
 
juu sanoi:
Tämäkin taisi vaatia singulariteetin ja sen mukaan voisi tapahtua esimerkiksi mustan aukon lähellä, jos nyt ei aivan metsään mennä.
No musta aukko on äärimmilleen mennyt aika-avaruuden vääristymä. Joskus tuli lueskeltua alan lehdestä ( :evil: ), Physical Review Letteristä, artikkelia siitä, mitä vaadittaisiin tuollaiseen avaruuden keinotekoiseen kutistamiseen/laajentamiseen. Moderni gravitaatioteoria ei ole niin lähellä omaa alaani fysiikan saralla että olisin saanut siitä hirveästi irti, mutta muistaakseni mitään varsinaista singulariteettia siinä ei edellytetty. Vain melkoiset määrät ns. negatiivista energiaa (tyhjiöllä on omaa energiaa joka voidaan todeta ihan laboratoriossa; kun se eliminoidaan saadaan "negatiivista energiaa").

Tässä pidempi ja selkeämpi selitys: Scientific American-artikkeli.
 
Nämä teleportaatio vehkeet muistaakseni jossain artikkelissa tarvitsivat vastaanottimen ja lähettimen joten teleporttailusta ei mitenkään avaruusmittakaavassa pahemmin ole hyötyä kun pitäisi se vastaanotin lähettää jonnekkin kauas jossa taas kestää ja kestää.
 
Mukavaa palata viikolopunvietosta, ja huomata keskustelun kehitys.

En ole sitten ainoa, joka näitä miettii :lol2:

Hienoja tekstejä monilta. Ei ole helppoa tämäkään...
 
Kokoaisin täsmälleen samanlaisista rakenneosista itseni kaltaisen olennon
joka on atomilta sama kuin minä, onko hänellä samat muistot

Pakko puuttua tähän. Kvanttifysiikassa on käsite nimeltä Heisenbergin epämääräisyysperiaate. Sen mukaan et voisi mitata omaa tilaasi mielivaltaisen tarkasti, koska hiukkasen paikan ja liikemäärän samanaikaisesti mitattu tarkkuus on korkeintaan Planckin vakion suuruinen, tai jotenkin sinnepäin.

Et siis voisi luultavasti rakentaa täysin itsesi kaltaista olentoa atomi atomilta, koska sinulla ei olisi riittävän tarkkoja rakennusohjeita.
 
Siis teoriassa teoriassa.
Mikä muisti on ? missä se on ?
Aivoni eivät muutu vaikka muistiini tulisi lisää tietoa? minkälaisessa muodossa se on aivoissa?
 
Aivot kyllä muuttuvat pienimmästäkin informaatioannoksesta. Synapsit ja niiden väliset hermoradat vahvistuvat ja heikentyvät sitä mukaa kun uutta informaatiota käsitellään ja tallennetaan. Jos ajatellaan aivan kvanttifysiikan tasolla niin täysin identtistä tilaa on luultavasti mahdoton saavuttaa uudestaan.
Eri asia on tietenkin se, että riittäisikö vähempikin tarkkuus esim. muistin kopiomiseen. Oma arvaus on ettei riittäisi.
 
Rupesin tässä pienessä päässäni miettimään. että koska "menneisyys tallentuu valoon", niin jos kauas avaruuteen lähetettäisiin jättimäinen peili, niin eikö siitä voisi joskus tulevaisuudessa katsoa menneisyyteen? Siis eräänlainen aikakone! Valo kulkee sinne vaikka 10 valovuotta ja heijastuu takaisin saman verran. Eikö tällöin voitaisi katsoa 10 vuotta menneisyyteen koska valolta on mennyt matkaan 20 vuotta? :eek:


e: perkele tuonhan voi hoitaa videokameralla :D

e2: pidemmällä aikavälillä olis ihan jees

e3: vuosi ei olekkaan sama asia, kun valovuosi :E väsyneenä pitäs olla kirjottamatta
 
Gaarderin Sofian maailman sain Bostonissa reilu vuos sitten yheltä englantilaiselta sälliltä ja luin sitä sitten junissa matkustellessani ympäri amerikkaa. Oli ihan mielenkiintoinen pätkä ajatteluun. Ja kun en oo mikään kirjanarkkari, ni joskus tekee hyvää lukea tuommoistakin viihdettä. Tämä kirja ja matka seikkailusta toiseen saivat ajatukset jylläämään ja lopputulos oli ihan kiva.

Aikaisempina vuosina olin pohtinut näitä asioita paljon ja itse asiassa tein tilinpäätöksen maailmankaikkeuden ja muutaman muunkin asian kanssa 36 tunnin yhtäjaksoisen junamatkan jälkeen New Orleansista New Yorkkiin. Newarkin kentällä väsyneenä odotellessani lentoa Suomeen sain rauhan ja fiilis oli kyllä kaikin puolin mahtava, vaikka tosin väsynyt. Täällä en sen enempää ala paljastelemaan millaisiin johtopäätöksiin pääsin, koska nämä asiat kannattaa pitää itsellään, jossei jaksa kinastella innokkaitten väittelijöitten kanssa. :D Aiemmin olen katsellut tähtitaivaalla välillä pelonsekaisen jännityksen ja pienen epätoivon vallassa. Nyt voi katsella hiton hienolla fiiliksellä tähtitaivaalle. Maailmankaikkeus on jännä asia. Ja kun tietää, että jokainen päivä on elämän parasta aikaa, niin ei voi kuin onnitella itseään, ettei tähän tarvittu mitään lekureita, masennuslääkkeitä, tai muitakaan apukeinoja. Mikä tahansa asia pelottaa tai vituttaa tms. on hoidettavissa ihan itse. Ei tarvitse kysyä lupaa, tai suostumusta keneltäkään muulta.

p.s. Niin ja en tullut uskoon tms.

edit: Niin ja voihan asioita ajatella metakognitiivisista lähtökohdista. Jokainen ihminen kuitenkin tiedostaa jollain tavalla itsensä ja omat toimintansa jne.. Ymmärrys siitä milainen tietoisuus sulla on omista ajatuksista, tietämisestä ja mistä tahansa on varteenotettavaa. Jos kysyt yläasteen oppilaalta: Mitä maailmankaikkeus on? Niin vastaus voi olla aika paljon kirjan sivuilta revittyä faktaa. Kun taas itse kierrät maailmaa ja mietit omaa suhdettasi näihin mittasuhteisiin mitä meillä nyt on (tai mitä olet aiemmin oppinut): mikä on lopputulos ja onko sillä lopputuloksella joku merkitys?
 
Rupesin tässä pienessä päässäni miettimään. että koska "menneisyys tallentuu valoon", niin jos kauas avaruuteen lähetettäisiin jättimäinen peili, niin eikö siitä voisi joskus tulevaisuudessa katsoa menneisyyteen? Siis eräänlainen aikakone! Valo kulkee sinne vaikka 10 valovuotta ja heijastuu takaisin saman verran. Eikö tällöin voitaisi katsoa 10 vuotta menneisyyteen koska valolta on mennyt matkaan 20 vuotta? :eek:

Mielenkiintoinen ajatus, toi peilijuttu taitaa kompastua johonkin...mutta jos pystyisit jaunttaamaan itsesi vaikkapa 100 valovuoden päähään, eli olisit yhdessä hetkessä täällä ja "TSUP!" seuraavassa siellä , niin kaukoputkella maata kohti siellä tiiratessa näkisit kyllä mitä vuonna 1906 häärättiin.
Yhtä lailla ne, jotka kuuntelee jossain 50-60 valovuoden päässä radio- ja TV-lähetyksiä (oliks 50-luvulla jo telkkari?) ajattelee, että ompa tyhmää ja yksinkertasta porukkaa, vaikka musiikki onkin ihan rock! :lol2:
 
Aikaisempina vuosina olin pohtinut näitä asioita paljon ja itse asiassa tein tilinpäätöksen maailmankaikkeuden ja muutaman muunkin asian kanssa 36 tunnin yhtäjaksoisen junamatkan jälkeen New Orleansista New Yorkkiin. Newarkin kentällä väsyneenä odotellessani lentoa Suomeen sain rauhan ja fiilis oli kyllä kaikin puolin mahtava, vaikka tosin väsynyt. Täällä en sen enempää ala paljastelemaan millaisiin johtopäätöksiin pääsin, koska nämä asiat kannattaa pitää itsellään, jossei jaksa kinastella innokkaitten väittelijöitten kanssa. :D Aiemmin olen katsellut tähtitaivaalla välillä pelonsekaisen jännityksen ja pienen epätoivon vallassa. Nyt voi katsella hiton hienolla fiiliksellä tähtitaivaalle. Maailmankaikkeus on jännä asia.

Kerro nyt vähän että mitä sä niinku tajusit?


:kuvia:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom