Lopullinen totuus: oliiviöljy vs rypsiöljy

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja protsku
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Semmosta oon kuullu että ne etelänpojat yrittää kaupata tota oliiviöljyä meille pohjosessa ku sitä ylituotetaan. Markkinoidaan meille hyväuskosille sitten mielikuvaa terveistä ja terhakoista äijistä etelässä.. Oliiviöljyähän käytetään monissa kokkiohjelmissa vaan sen takia ku ne sponssaa. Kaiken ymmästämäni perusteella rypsiöljy on paras - oliiviöljyn paremmuus vain markkinointikikka..
:rock:
:anssi: Oliiviöljyä käytetään ravintoloissa ja muussa ruoanlaitossa ihan pelkästään maun ja ominaisuuksien takia, ei siinä millään sponsseilla ole mitään tekemistä. Oliiviöljyllä ja voilla vaan tulee parempaa ruokaa. Rypsiöljyn suunnilleen ainoa käyttö kulinaariseen nautintoon tähtäävässä ruoanvalmistuksessa on majoneesin valmistuksessa, siihen se sopii oliiviöljyä paremmin.

Jos ajattelee rasvoista niin, että mitä enemmän monityydyttymättömiä rasvoja, niin sen parempi, niin silloin rypsiöljy tosiaan on oliiviöljyä parempi vaihtoehto. Tuo ei välttämättä ole kovin perusteltu näkemys, mutta tietysti riippuu paljon myös siitä kuinka paljon mitäkin rasvahappoja saadaan muusta ruoasta. Oikeastaan kaikessa muussa oliiviöljy sitten viekin voiton. Tai niin, onhan rypsiöljy halpaa ja kotimaista. :rolleyes:
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Caitlyn sanoi:
Jotain ylenmääräisen PUFA:n vaaroista:
http://www.fasebj.org/cgi/content/full/13/15/2138

"The level of lymphocyte DNA strand breakage did not change significantly after consumption of the 5% PUFA diet either with or without additional vitamin E. Similarly, there was no change after consuming the 15% PUFA diet with added vitamin E." =80mg/vrk

Rypsärissä on suht paljon e-vitskua (18,9mg/100g). Vähän pähkinöitä ja pillereitä päälle niin saa tuollaisen määrän kasaan.

"This, however, does not necessarily imply that such damage increases the risk of carcinogenesis, since DNA repair mechanisms may be able to compensate"

Sitä paitsi tuossa on omega kolmoset ja kutoset samassa syssyssä. Tuskin vetivät mitään kp rypsäriä. "Diets consisted of normal foods available from local stores"

http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/carcin;20/12/2209

" implicates a high intake of {omega}-6 PUFAs in cancer of the breast, colon and, possibly, prostate and which indicates that {omega}-3 PUFAs and monounsaturated fatty acids such as oleic acid ({omega}-9) are protective."

Olisiko siis n-6/n-3 suhde oleellinen? Tutkimuksia asiasta?


Volekin testoartikkeli:
http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/82/1/49

Eipä tuosta datasta voi mun mielestä tehdä mitään hyviä johtopäätöksiä PUFAn suhteen, kuten paprussa todetaankin "The results from several investigations strongly suggest that dietary fat has a significant impact on T concentrations; however, the influence of different types of lipids on T is not as clear/.../Thus dietary lipids appear to have a significant influence on resting T concentrations; however, the effect of different types of lipids on T regulation and metabolism is complicated and most likely influenced by a complex interaction of several nutritional and metabolic factors"

http://jap.physiology.org/content/vol82/issue1/images/large/japp0510902.jpeg

Kuvaa katsomalla näkee mm. että ne jotka söivät paljon rasvaa söivät tietenkin myös paljon SAFA/MUFA eli ei voi sanoa mistä mikäkin johtui. Mun mielestä 12 koehenkilön food reportingista ei kovin vahvaa näyttöä saa. Korrelaatio kertoo vain, että asiat saattavat olla toisistaan riippuvat, ei sitä johtuuko yksi toisesta. Muuttujia on aivan liikaa.
 
Ei muuten ole. Ei siitä hirveän kauan ole, kun YLE näytti dokumenttiohjelman (muistaakseni Tanskan tai Ruotsin yleisradioyhtiön tekemä), jossa oli selvitelty oliiviöljyn osalta EU-koukeroita. Oletko tullut ajatelleeksi, että EU:ssa ainakin Kreikka, Italia, Ranska, Portugali ja Espanja kaikki tuottavat lujasti oliiveja ja oliiviöljyä? Oletko lisäksi tietoinen, että ainakin osa EU:n maataloustukiaisista määräytyy todella "fiksusti" viljelypinta-alan mukaan? Tämähän johtaa siihen, että viljelijät lisätukiaisia saadakseen mielellään lisäävät viljeltyä pinta-alaa, jolloin toki myös tuotanto lisääntyy ylituotantoon asti.

Sitten kun huomataan, että oho, aika iso osa EU:n kansalaisista (mainitsemiani maiden yhteenlaskettu väkimäärä on karkeen arvion mukaan 1/4 tai jopa 1/3 EU:n väkimäärästä) on oliivintuottajamaissa, niin voidaan huomata, että näillä mailla on aika kovasti sananvaltaa EU:ssa. Siitä sitten taas juontuu se, että EU:n rahoja todellakin ON käytetty oliiviöljyn markkinointikampanjoihin ja paljon. Nämä asiat tulivat esille mainitsemassani dokkarissa.

Totta ovat myös mainitsemasi asiat, että esim. salaatissa oliiviöljy toimii paljon rypsäriä paremmin ihan vaan maun takia, mutta totta on sekin, että EU:ssa ovat oliivintuottajamaat härskisti lobbanneet oliivin puolesta ja EU:n meiltä veroina keräämiä ziljoonia €uroja on käytetty oliivin mainontakampanjoihin. En tiedä, käytetäänkö enää, mutta aiemmin ainakin.

Tuossa EU:n virallinen tiedote asiasta: http://ec.europa.eu/comm/agriculture/publi/fact/oliveoil/2003_fi.pdf
Ja tuossa Suomen Maa- ja Metsätalousministeriön virallinen artikkeli: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/...iivioljyjasyotavaksitarkoitetut/luelisaa.html
Jaha, näköjään oliiviöljy on myös tärkeä vientituote, mm. jenkkilään ja Brasialiaan sitä viedään paljon.

Sitä paitsi, kaikki rypsiöljy ei ole kotimaista, eikä myöskään halpaa.
 
Joo, tokihan oliiviöljyä lobataan ja mainostetaan, selvähän se on. Mutta ei se vaikuta mitään kokkiohjelmissa ja ravintoloissa ruokaa valmistavien kokkien raaka-ainevalintoihin. Asiansa osaavat kokit käyttävät niitä raaka-aineita, mistä syntyy parasta ruokaa. Kokkiohjelman kokki ei ala suosittelemaan rypsiöljyä salaatteihin ja kastikkeisiin, vaikka kuinka lobattaisiin, koska se ei vaan maistu yhtä hyvälle. Eli lobbausta toki on vähän jokaisen öljyn puolesta, mutta kulinaristisiin tosiasioihin sillä ei ole vaikutusta. :kuola: ;)
 
Hei,

Linkit joita tarkoitin tulivat tuossa aika pitkälti esiin. Kannattaa huomata että tutkimuksessa jossa tutkittiin hapettumista olennainen ero sen tekstin mukaan oli se, että 30E% oli runsaspufaisempi.

MCT:stä kestävyysurheilussa suorituksen aikaiseen tankkaukseen keskustellaan edelleen ja sitä lähinnä moititaan siitä, että se aiheuttaa vatsaongelmia. Jonkinlaisen systeesin asiasta tekee Noakes (Lore of Running), mutta tämänkin jälkeen asiasta on julkaisuja tullut.

Lisäksi viime aikoina on ruvettu keskustelemaan lihasten sisäisten rasvojen merkityksestä: eli palautumisessa pitäisi ottaa myös nämä huomioon. (miten tehokkaimmin? En tosiaankaan tiedä, ehkä MCT:tä sisältävät rasvat?)

Voihapon käytös (ei sitoutunut veressä) tunnetaan nyt ihan perusbiokemiasta. En ole löytänyt julkaisuja sen käytöstä tarkoituksella tilanteissa, missä energiaa tarvitaan paljon koneeseen (eikä välttämättä haluta kiihydyttää sokeriaineenvaihduntaa)

Pufa-jutussa ja testoissa olisi vielä tää Sallinen & German, joista lyhyet kommentit löytyy jjhulmin linkkisivulta Mannisen Macronutritient Update artikkelista. Itse artikkeleita en ole lukenut, vain Mannisen referoinnin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
siis ainoana rasvalähteenä rypsiöljy olisi varmaan parempi, mutta kun tuota omega6-rasvaa saa jopa liikaakin jo pelkästään ravinnosta(johon ei siis ole lisätty rasvaa) niin jos mietitään, mikä on paras _rasvalisä_, niin oliiviöljy, kalaöljyt ja pellavansiemenöljy on kyllä siinä mielessä kuitenkin parempia, kun rypsiöljyssä on paljon suurempi absoluuttinen määrä tuota omega6-rasvaa. eli yksittäistyydyttymättömät rasvat oliiviöljystä ja siihen päälle omega3:t kalaöljystä ja pellavansiemenöljystä. rypsiöljy on aika hyödytöntä siinä mielessä, että tulee turhaan tuota omega6:sta.
 
Lopullinen totuus lienee että kukin käyttää mitä käyttää kummassakin omat hyvät puolet, ravintoterapeutin suusta :"en sano oliviöljyä huonoksi hyvien rasvahappojen lähteeksi, mutta reilusti huonommaksi kuin rypsiöljy." Ihminen saa riittävästi hyviä rasvahappoja 5tl rypsäriä kun oliviöljyä tarvitaan lähes 100 tl.
 
Kylmäpuristettu rypsiöljy on ehdottomasti parasta ! Kun laittaa pellavarouhetta 2 tl ja siihen päälle 5min imeytymään kylmäpuristettuarypsiöljyä ja tämän sekoittaa esim rahkaan, jogurttiin tai piepoon(protskua, hyvää talkkunaa, hilloa ja viiliä tai maustamatonta jogurttia) niin hyvää ja terveellistä tulee.
 
Lopullinen totuus lienee että kukin käyttää mitä käyttää kummassakin omat hyvät puolet, ravintoterapeutin suusta :"en sano oliviöljyä huonoksi hyvien rasvahappojen lähteeksi, mutta reilusti huonommaksi kuin rypsiöljy." Ihminen saa riittävästi hyviä rasvahappoja 5tl rypsäriä kun oliviöljyä tarvitaan lähes 100 tl.
niin mutta kalaöljy ja pellavansiemenöljy on parempia monityydyttymättömien lähteitä kuin rypsiöljy, jossa saa aivan turhaan ison annoksen omega6:sta. oliiviöljy taas on rypsiöljyä parempi rasvan lähde, jos haluaa lisätä rasvan osuutta kokonaiskaloreista ja nauttii samalla kalaöljyä ja pellavansiemenöljyä.
 
Zone-sarja -42%
En viitsinyt aloittaa uutta threadia kysymykseni takia, joten pukkaan sen tänne siinä toivossa, että neuvoa heruisi.

Pohdin tässä, että miten on seesaminsiemen- tai esim. maapähkinäöljyjen ravintoarvot? Kannattaisikohan niitä ottaa ruokavalioon mukaan? Esim. nyt kun olen käyttänyt rypsäriä aamupuuroni joukossa (mm. maun ja E-vitamiinin vuoksi), niin olisi kiva vaihtelun vuoksi maistaa vaika maapähkinäöljyn kera. Seesamia voisi stikata kanaa paistaessa. Mutta entä ne ravintoarvot?

Finelistä en löytänyt noista.
 
Maapähkinäöljyssä on erityisen huono omegasuhde (kolmosta ei taida olla juuri lainkaan), toki sitä pienessä määrin voi käyttää.

Itse käytän seesamiöljyä aasialaistyyppisiin wokkeihin, mutta valintaperusteena on puhtaasti maku! Pähkinäöljyt (hassel, saksanpähkinä) ja esim. viininrypälesiemenöljy sopivat hienosti salaatteihin ja runsaasti monityydyttymättömiä sisältävinä ne sopivatkin parhaiten kylmänä käytettäväksi.

Eksoottisempienkin elintarvikkeiden ravintoarvoja voi etsiä täältä:
http://www.nutritiondata.com

Seesamiöljy näyttää oikein hyvältä, tosin ei ehkä paistoöljyksi paras mahdollinen... ...pitääpä testata sitäkin salaateissa.
 
:offtopic: Tää tuntuu olevan ainoo pinnalla oleva rasva keskustelu joten pitää kysyä mikä on parasta eläinrasvaa: IMO kanan rasva, osittain tyydyttynyttä (?) ja sian huonointa. VAi onko kaikista eläinkunnan tuotteista saatava rasva enemmän tai vähemmän tyydyttynyttä, huonoa rasvaa?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom