Delmonte sanoi:
Miten määrittelet turvallisuuden ? Sotilaallisessa mielessä kukaan tuskin voi sanoa, että Iraq oli uhka yhdysvalloille. Samoin näistä terroristikytkennöistä ei ole mun tietääkseni vieläkään löydetty mitään todisteita.
Ei tietystikään sotilaallisesti perinteisessä mielessä. Mikä asia monelta tuntuu unohtuvan on se, että Irakilla on ollut joukkotuhoaseita ja se on myös niitä kehittänyt ja käyttänyt. Itseasiassa Irakin joukkotuhoaseohjelma oli 1980-luvulla hyvin laaja. Mikäl Israel ei olisi 1981 pommittanut Osiraqin reaktoria ajasta ikuisuuteen, Saddamilla olisi ollut ydinase jo Iranin sodan aikana.
Myös koko 1990-luku antoi osviittaa siitä, että jotain kovin hämärää siellä on tekeillä, jos joku nyt on vaivautunut YK:n ns. asetarkastajien raportteja kyseiseltä ajalta lukemaan. Asetarkastajiahan vedätettiin käytännössä jatkuvasti milloin mistäkin syystä, jolloin minkäänlaista todellista valvontaa siellä ei pystytty tekemään. Tästä syystähän asetarkastajat vedettiin sitten 90-luvun lopussa pois.
Kaikki tämä yhdistettynä siihen, että suurin osa Irakilaisista aina ylimpään johtoon asti todennäköisesti uskoivat, että Irakilla on joukkotuhoaseita, sai todennäköisesti useat pelkäämään, että sieltä niitä vielä leviää. Skenaario, jossa joukkotuhoaseita päätyy kasvottomien terroriorganisaatioiden käsiin, ei varmasti ole kovinkaan mukava. Sen jälkeen alkaa länsimaissa hieman nihkeämmät ajat.
Kannatta huomata myös se, että vaikka juuri nyt sieltä ei joukkotuhoaseita löytynytkään, ei se tietotaito varmaankaan mihinkään ollut kadonnut. Jos tilanne olisi hoidettu niin, että YK:n asetarkastajat olisivat taas käyneet ns. "tarkastamassa" että aseita ei ole ja Irak jätetty omaan rauhaansa, voi olla että vuoden-kahden päästä niitä siellä taas olisi.
Jos taas mietitään taloudellista turvaamista ja omia etuja, niin tää klassinen öljy kyllä tulee samantien mieleen.
Vaikea edelleenkään uskoa että noin kallista ja mittavaa operaatiota tehtäisiin pelkän öljyn varjolla. Lisäksi maan öljyvarat ovat edelleen Irakin Öljyministeriön hallinnassa, johon tietysti joku voi aina sanoa että kys. ministeriö on sitten USAn kontrollissa, mutta käsittääkseni näin ei ole. Lisäksi, on huvittavaa että suomalaiset, maassa joka on vielä Yhdysvaltoja rippuvaisempi öljystä, ovat niin kovasti tuomitsemassa sitä että öljy saataisiin pysymään vapailla markkinoilla.
Totta on, että USA saa aina kritiikkiä tekee se sitten mitä tahansa. Toisaalta mua ainakin häiritsee, kun aina ollaan olevinaan niin yleviä vaikka todelliset syyt kuitenkin on aika kaukana muualla. Tai ainakin mun on henkilökohtaisesti vaikea uskoa yleviä puheita, kun samaan aikaan luonnonvaroiltaan vähäpätöisemmässä maassa tehdään kansanmurhaa ja ketään ei kiinnosta...
Pystytkö nimeämään yhtään maata joka on tehnyt edes sitä vertaa yhteistä hyvää kuin Yhdysvallat? Se, että kaikkiin pahoihin asioihin ei Yhdysvallatkaan puutu, ei mielestäni tarkoita sitä että mihinkään ei kannattaisi puuttua. Moniko maista, joissa Yhdysvallat on lähiaikoina operoinut, on omannut paljon luonnonvaroja? Afganistan, Somalia, Bosnia/Kosovo, Haiti? Vietnam? Aika vähän tulee mieleen, ainoastaan Irak. Voisiko sittenkin olla niin, että heillä oikeasti saattaa kiinnostaa myös ihan vain auttaa?
Voisi verrata panostusta(investointia), amerikkalaiseen ajatteluun kuuluu kuitenkin se, että loppujen lopuksi viivan alle ois syytä jäädä plusmerkkinen luku. Somaliaan panostettiin aika vähän, kun odotettavissa oleva hyöty oli pieni ja sieltähän lähdettiinkin sitten aika haipakkaa tahtia kun tappioita tuli. Kosovossa keskityttiin pommittamaan. Molemmilla saatiin jos ei muuta niin hyvää pr:ää.
Somalia-operaatiohan oli perinteistä YK:n häsläämistä. USAhan panosti sinne yhteen väliin aika paljon - alueella oli 25000 Yhdysvaltain sotilasta - ja tähän aikaanhan homma toimi. Huonosti taas rupesi menemään kun ohjat annettiin YK:lle ja USA veti pääosan joukoistaan pois alueelta. Somaliassakinhan oltiin vain jakamassa ruokaa nälkäänäkeville, vai onko joku jo löytänyt Somaliasta öljyä tai muuta vastaavaa?
Ilmapommitukset täsmäaseillahan ne vasta kalliita ovatkin. PR:stä voi olla monta mieltä, koska kyllähän kukkahatut ovat tuota Kosovon väliintuloakin aina haukkuneet. Kylmä tosiasia kuitenkin on se, että YK ja EU osoittivat täyden impotenssinsa antamalla Jugoslavian tilanteen mennä 5 vuotta niinkuin se meni. Kun USA tuli paikalle, kyllä tilanne kummasti rauhoittui.
Sitten kun vertaa kuinka paljon iraqiin on panostettu, niin olettaisin, että siitä halutaan kyllä muutakin takaisin kuin hyvä mieli.
Varmasti. Oma turvallisuus lienee öljyäkin parempi hyvän mielen lähde.