Liikuntatieteellisen kävijöitä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Spidey
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
26.10.2003
Viestejä
2 610
Niin onkos täällä yhtään kaveria joka olisi opiskellut liikuntatieteellisessä liikuntapedagokiikkaa.. Siis opiskelee tai on valmistunut liikunnanopettejaksi..
Olis kiva tietää miten sinne pääsee ja millaista opiskelu on jne.
Onko testit millaiset ja mitä vaaditaan niiden läpäisemiseksi..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Spidey sanoi:
meinasin kyllä ihan käytännön kokemusta... onhan nuo yliopiston sivut käyty läpi jo muutamaan otteeseen..

Johonkin urheiluseuraan kuuluminen tuo todennäköisesti plussaa...
 
Spidey sanoi:
meinasin kyllä ihan käytännön kokemusta... onhan nuo yliopiston sivut käyty läpi jo muutamaan otteeseen..
Se ei tuosta aloitusviestistä ilmennyt. Palstalta JHulmi on ainakin suorittanut ko. tutkinnon.
 
Liikuntatieteellinen

No menee vähän vierestä mut mä valmistuin 2003 sieltä hallinnon puolelta. Opiskelu ko. tiedekunnassa oli ainakin mun mielestä todella mukavaa. Liikuntapedagogiikan opiskelu on jonkin verran "orjallisempaa" kuin muiden aineiden sillä siellä läsnäoloa velvoitetaan enemmän. Ja luonnollisesti myös itse "fyysisellä" liikunnalla on suurempi painotus. Pärjääminen siellä ei kuulemma kuitenkaan vaadi kovinkaan paljon kuntoa...pikemminkin taitoa. Siellä ei siis itse "urheilla" ihan älyttömästi vaan keskitytään siihen miten sitä liikuntaa muille voidaan opettaa.

Pyrkiessä sinne sulla tulee olla kohtuulliset yo-paperit sillä esivalinta tapahtuu niiden perusteella. Sen jälkeen, kun olet kokeisiin päässyt niin kaikki lähtee samalta viivalta (pedagogiikasta puhuttaessa). Kokeet ovat yksipäiväiset. Ne muodostuvat kirjallisesta kokeesta, liikuntakokeista ja opetustuokiosta. Liikuntakokeissa on oleellista TAITO, ei kunto. Siellä ei todellakaan juosta mitään coopperia tai vedetä leukoja kilpaa.

Tiedekunta on suhteellisen pieni ja "henki" siellä on hyvä. Porukkaa tulee ympäri Suomea ja ihmisiin on helppo tutustua jne. jne. En nyt jaksa kyseistä paikkaa enempää kehua mut jos tulee jotain kysyttävää niin jatketaan thredia siitä.

...Tomille vinkiksi, että taitaa toi Hulmi olla noita liikuntabilsan puolen hemmoja...
 
Thunder Dan sanoi:
Pyrkiessä sinne sulla tulee olla kohtuulliset yo-paperit sillä esivalinta tapahtuu niiden perusteella.
Mitä olen muutamalta sinne pyrkineeltä tai pyrkimistä harkinneelta kuullut, niin "kohtuulliset yo-paperit" on väärin sanottu. "Pitkä rivi pelkkää eetä ja ällää" olisi lähempänä totuutta lisättynä "mieluiten laaja matematiikka sekä ehkä ekstrakieli lisäpisteitä tuomassa" huomautuksella. Liikuntatieteelliseen ei ole helppoa päästä.

Jos YO-papruissa alkaa olemaan arvosanoja A-M kovin monta, niin tod.näk. ei ainakaan sinä keväänä pääse edes pääsykokeeseen. Silloin vaihtoehtona on korottaa niitä arvosanoja ja kokeilla myöhemmin uudelleen. Voin olla em. suhteen väärässäkin, tuommoista olen muutamilta kumminkin kuullut.

Toi Thunder Danin kommentti liikunnallisen taidon ja kokemuksen merkityksestä taas on kuulemma justiin eikä melkein totta. Yleisurheilutaustasta olisi hyötyä sekä muutenkin mahdollisimman monipuolisesta liikuntataustasta, että osaisi suoritusteknisesti mahdollisimman montaa lajia.
 
...joo pientä epätarkkuutta mun postissa. Pitää sinne aika hyvät paperit olla. En nyt muista täysin noita pisteytyksiä ja rajoja mut kyllä kai sinne about noi ämmän paperit vaaditaan. Ja voihan sit noita pisteitä saada esim. suorittelemalla erinäisiä approja avoimessa yliopistossa. Hallinnolle pyrittäessä alkupisteet jopa säilyvät ja ne kerrotaan tietyllä kertoimella, joten sille puolelle on tärkeää, että paperit ovat hyvät. Kokeenkin pisteet painotetaan sitten sitä silmällä pitäen mille puolelle haet (pedalle vaikuttaa liikuntakokeet enemmän ja hallinnolle vastaavasti kirjallinen koe ja yo-pisteet jne.). Liikuntakokeissa on yleensä laaja skaala lajeja, joissa taito ratkaisee. Yleensä testit ovat seuraavista lajeista: palloilu, uinti, rytmiikka, telinevoimistelu, hiihto, luistelu, yleisurheilu, suunnistus.

Palloilussa on yleensä joku rata (esim. lento-, jalka- ja koripallo) ja jotain muita yksittäisiä suorituksia (esim. pesäpallon porttilyönti jne.)

Uinnissa on yleensä sukellustehtävä, jossa haetaan eripainoisia renkaita altaan pohjasta. Kokeessa saatetaan testata myöas rintauinnin potkuja tai vaparin käsivetoja.

Rytmiikassa on kyse erilaisista "tansseista"...niiden askelten osaamista ja yleisen rytmitajun testaamisesta.

Telinevoimistelussa on rata, jossa pitää tehdä erilaisia "temppuja"...on kippiä, kieppiä, puolivolttia, kärrynpyörää ja muita kehonhallintaa mitaavia liikkeitä.

Hiihto tapahtuu rullasuksilla. Yleensä testataan vuorohiihto.

Luistelussa on erilaisia liukumistehtäviä ja eri suuntiin tapahtuvaa kaarreluistelua.

Yleisurheilussa saattaa olla aitajuoksua, moniloikkaa jne.

Suunnistus tapahtuu luokkatilassa. Tehtävä on mahdollisesti sellainen, että kartalta näytetään miltä suunnalta rastille tullaan ja sen jälkeen pitää valokuvista erottaa mikä on oikealta suunnalta otettu kuva. Maastonmuotojen ymmärrystä mitataan siten, että näytetään korkeuskäyräkuvat, jotka pitää osata yhdistää oikeisiin sivuprofiilikuviin jne.
 
Käsittääkseni muita liikuntatieteellisiä ei ole, joten hakijoita riittää. Serkkuni opiskelee siellä, ja hänellä oli seitsemän E:n paperit. Muutenkin hän on todella poikatyttö ja on harrastanut varmaan kaikkia lajeja. Jollain ballerinalla ei varmasti olisi pahemmin mahdollisuuksia päästä sisään, vaikka nää skrodemmanpuoleiset mimmit olivat kuulemma koulussa joutuneet balettitunneillekin. :D
 
Kyllä minä pääsykokeisiin asti pääsin Ceen papereilla. Vuosi oli tosin 1992, onhan ajat voineet muuttua. Pääsykoekin meni kirjallista osuutta lukuunottamatta ihan hyvin. Hyvin pitkälti ne katsoi ainakin silloin juuri tuota monipuolista taitoa jota itselläkin oli monipuolisen urheilun ansiosta. No en kuitenkaan päässyt, joten ei minusta tullut liikuntatieteilijää.
 
Itellä yo-papereissa 3xM, 2xC ja 1xA + LiikLt:n appro avoimessa yo:ssa suoritettuna. Noilla pääsin pääsykokeisiin ja sit myöhemmin "muutaman" yrityksen jälkeen sisään. Valmennus- ja testausoppiin tolla harrastuneisuudella on merkitystä (ts. ainut paikka jonne siitä saa pisteitä, toki urheilunharrastamisesta on pääsykokeissa apua ;) ).

Et ei nyt ihan hirveenkauheenpaljon eetä ja ällää tarvii noissa papereissa olla...se oli pointtini.
 
on siis mahdollista päästä lyhyellä matematiikallakin opiskelemaan tuota pedogogiikkaa (menikö nyt oikeen?) kun ei oiken pitkä matematiikka maita?
 
Spidey sanoi:
on siis mahdollista päästä lyhyellä matematiikallakin opiskelemaan tuota pedogogiikkaa (menikö nyt oikeen?) kun ei oiken pitkä matematiikka maita?

On joo, ainoastaan että siitä saat jonkun vähemmän verran pisteitä hakuvaiheessa (pääsykokeisiin pääsemiseksi) mutta pääsykokeissahan nuo alkupisteet nollataan (ainakin pedan osalta). Tuolta Tomin laittamasta linkistä varmaan löytyy pisteytys ja viimevuosien rajat joten tutkaileppa sieltä.
 
Eiköhän sitä sinne testeihin päästä jos kirjotukset menee nappiin. Mitä kannattaisi harjoitella että nuo testit sitten menisivät hyvin? Onko uinti tärkeää esimerkiksi.. kyllähän tuolla aiemmin jo mainittiin testeistä.. mutta konkreettisesti mitä siis kannattaisi harjoitella.
 
Miten tärkeä toi rytmiikka on? Tuota alaa voisi harkita, mutta arveluttaa kun uinti ja hiihto saattaisivat mennä välttävästi ja rytmiikka kusee pahasti.
 
thymorg sanoi:
Miten tärkeä toi rytmiikka on? Tuota alaa voisi harkita, mutta arveluttaa kun uinti ja hiihto saattaisivat mennä välttävästi ja rytmiikka kusee pahasti.
Eikun lavatanssikursseille sitten vaan! Siellä se kehittyy. Tai no, varmaan mikä tahansa tanssikurssi melkein passaa.

Ja tytötkin tykkää, kun osaa tanssia ja on notkea lantio. ;)
 
thymorg sanoi:
Miten tärkeä toi rytmiikka on? Tuota alaa voisi harkita, mutta arveluttaa kun uinti ja hiihto saattaisivat mennä välttävästi ja rytmiikka kusee pahasti.

Kaikki käytännönosuudethan on samalla painotuksella eli kaikki yhtä tärkeitä. Kun osaa laajasti erilaisia lajitekniikoita niin todennäköisesti pärjää hyvin. Rullahiihto on kuulemma monella ollut se kompastuskivi ettei pääse sisälle. Aivan erilaista kuin tavallinen hiihto, joten sitä kannattaa harjotella!

Itsellä on tarkoitus hakea Liikunnalle vuonna 2006 kun saa ensin aikaisemmat opinnot alta pois. Pääsykoekirjat löytyy jo ja lajiharjoittelu on alkanut! :hyper:

Käykää kattomassa jyu:n sivuilta noita hakuperusteita, siellä ne on selkeesti täysin oikein esillä... Ja muistakaa että myös ammattikoulutuksellakin sinne voi hakea!!!
 
Kyllä täällä varmaankin pedan tyyppejä lukee mutta ei ole vielä vastanneet. Mm. ThunderDanilta tulikin jo hyvä posti. Sinänsä pääsykokeet on kaikille yleisesti ottaen samat, mutta esim. bilsan puolelle (valmennus + testaus, liikuntafysiologia ja biomekaniikka) on lisäksi fysiikka ja kemia pääsykokeissa ja pedalle laulu + soitto-osio, josta tosin aika vähän pojoja. Pedalle eniten ratkaisee just liikunta- ja opetuspisteet toisin kuin bilsalle ja hallinnolle.

Kannattaa panostaa oikeanlaisiin tekniikoihin lajissa kuin lajissa kyselemällä eri lajien tyypeiltä. Ja lukiossa kannattaa panostaa ihmisen fysiologiaan bilsassa. Liikunnan numerot ja kurssimäärät vaikuttavat alkupisteisiin, samoin ainakin joskus terveystieteiden kurssien määrät. Eli niitä paljon.
 
iivili sanoi:
Eikun lavatanssikursseille sitten vaan! Siellä se kehittyy. Tai no, varmaan mikä tahansa tanssikurssi melkein passaa.

Toi olis hyvä jos olisi puhetta mahdottomasta tehtävästä :hyper: Rytmitaju on maannut tässä nyt niin kauan taju kankaalla, että se tuskin enää virkoaa ;)

Jos ton kohan pystyisi jotenkin selvittää mahdollisimman helposti tai se ei olisi nyt niin kauhean tärkeä, niin hyvä. Jos toi on yhtään haastavampi tai tärkeämpi, niin jätän sitten jokusen vuoden päästä hakemuksen jättämättä.
 
Mulla on vuoden 2002 pääsykoe monistenippu tässä jo kopsaan ton pelätyn rytmiikka osuuden tähän:

Kokeessa arvioidaan liike-, rytmi- ja oppimiskykyä joidenkin seuraavien osa-alueiden osalta:

- kykyä yhdistellä erilaisia perusvoimistelutaitoa vaativia hyppyjä (polvennosto, jalka taakse, harppaus, tasa, laukka, vaihtoaskel jne.) toisiinsa annetussa rytmissä.

- Kykyä yhdistää kehon ja raajojen liike erilaisissa vauhtiheittoja sisältävissä sarjoissa.

- Tavallisimpien kansantanssi ja / tai lavatanssiaskelten hallintaa / oppimista (esim. jenkka, polkka, valssi, masurkka, humppa, samba, jive)

- Kykyä tuottaa liikettä (improvisoida) annettujen kriteerien perusteella.

- Kyky käyttää omaa ääntä liikkeen rytmittäjänä

Eli sitten vaan viikonloppusin baariin reenaan liikkeen tuottamista musiikin tahdissa! :kippis1:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom