Lajin valinta

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Yksi seurakaveri on puntannut pitkän aikaa esteettiset arvot mielessä. Nyt se on menossa vaparikisoihin. Että ei se mahdoton yhdistelmä ole. Onhan kaverit yllä oikeassa siinä suhteessa, että yhdistelmä ei ole optimaalinen. Tästä osoituksena että seurakaverini oli puoli vuotta harjoittelukiellossa vakavan ylikunnon vuoksi. Pidä järki mukana levon ja palauttavien harjoitteiden kanssa.
 
Aloitin vapaaottelun peruskurssin. Taustalla nyrkkeiliyä, kreikkalaisroomalaista ja BJJ peruskurssi. Vapariperuskurssin treenit vain 2x viikossa joten ylimääräistä virtaa olis. Samalla kurssimaksulla pystyisin käymään toisessa paikassa samalla peruskurssilla vai otanko toisen lajin rinnalle ja minkä? Vaparitreeneistä ei ole kovin täydellistä kuvaa, mutta tuntuu että mattoa hierotaan aika huolella ja itsellä on matto hommat se vahvempi osa-alue. Eli otanko thai/kickboxing rinnalle vai 4-5x vapari treenejä viikkoon ja luotan, että sielä keskitytään olennaiseen? Kouluttajien taso kyllä tuntuu olevan hyvä.
 
Aloitin vapaaottelun peruskurssin. Taustalla nyrkkeiliyä, kreikkalaisroomalaista ja BJJ peruskurssi. Vapariperuskurssin treenit vain 2x viikossa joten ylimääräistä virtaa olis. Samalla kurssimaksulla pystyisin käymään toisessa paikassa samalla peruskurssilla vai otanko toisen lajin rinnalle ja minkä? Vaparitreeneistä ei ole kovin täydellistä kuvaa, mutta tuntuu että mattoa hierotaan aika huolella ja itsellä on matto hommat se vahvempi osa-alue. Eli otanko thai/kickboxing rinnalle vai 4-5x vapari treenejä viikkoon ja luotan, että sielä keskitytään olennaiseen? Kouluttajien taso kyllä tuntuu olevan hyvä.
Tähän sanoisin että riippuu varmaan jonkin verran seurasta missä treenaa. Kannattaa kysellä niiltä treenien vetäjiltä vähän että mitä siellä on ohjelmassa. Jos ei vaparitreeneissä ole ollenkaan esim. potkintaa niin voishan tuosta thaikusta olla jotain hyötyä jos haluaa jalankin nousemaan rivakasti.. Sulla on sen verran pohjaa noista mattohommista että jos vaparin peruskurssilla tosiaan hiotaan paljon mattoa niin ehkä kannattaiskin käydä ohessa thaipotkinnassa ja katsella tilannetta sitten uudestaan kun on peruskurssit käyty että missä treeneissä sitten käy.
 
Sanotaan että noin vuoden päästä olen saavuttanut tavoite lihasmassani, haluaisin tämän jälkeen pitää sitä yllä.

Ajattelin siis 2krt/vk Punttia 1-jakoisella ja loppu ylimääräinen aika kamppailulajia.
Haluan otella, mutta en missään höyhen sarjassa vaan mielellään +85kilosissa.

Voimaa salilta, taito ja aerobista kuntoa harkoista + aerobista palautumisen mukaan.

Onko mahdoton ajatus?

Kamppailulajit vaatii tosiaan sen aerobisen kunnon lisäks taitoa ja tekniikkaa - paljon. Jotta esim. lyöntitekniikasta tulee hyvä, tarvitaan siihen paljon muutakin kuin käden suoristaminen, ja lyömistä 15 vuotta treenanneetkin voivat aina parantaa tekniikkaansa, joten huipuksi ei kovin äkkiä tulla. Vapaaottelu on oletettavasti kaikista hankalinta taitojen puolesta, koska pitää hallita sekä pysty- että mattokamppailua, periaatteessa siis osata "montaa lajia" mahdollisimman hyvin. Kamppailulajit tuntuu vaativan myös vähän erilaista kuntoa kuin puntti, eikä sitä lajinomaista kuntoa ja lihaskestävyyttä ym välttämättä kehitetä myöskään kovin nopeasti, vaikka jättäisi puntin treenaamisen kokonaan poiskin. Jos ei ole mitään entisiä pohjia mistään kamppailulajeista, se ei mene niin, että kun on Overeemin näköiset niskalihat hankittu niin käydään muutama kuukausi 2-4 krt/vko vähän lyömässä, potkimassa ja painimassa ja sitten on "valmis" kehään. Kovat pohjat raskaasta massajumipuntista ei tosiaan hyödytä välttämättä paljoakaan, paitsi siinä että esim. lyöntivalmentaja kuittailee kun lavat ei liiku, lyönnit jää vajaaksi, rentous puuttuu täysin ja kyynärpäät aukee sivulle koko ajan. Samoin lukkopaineissa kunto on koetuksella ja kyykkymaveprässiperse ja -takareidet ei välttämättä taivu kun pitäisi vaikka mountista alkaa hakea kaverille käsilukkoa, joten joudut vääntämään hiukan huonossa asennossa ja siksi swiipatuksi mountista pois. Punttisalipohkeet ei välttämättä kestä hypellä kehässä vaikkapa 3x5min eriä koko ajan päkijöillä jne...

Suosittelen että jos kamppailulajit kiinnostaa niin menet mahdollisimman pian aloittamaan jonkun lajin, kun olet vielä kohtalaisen hyvässä iässä, ja jotta ehdit aloittaa sen tekniikan opettelun ja taitojen kerryttämisen. Pääset sitten myös kokeilemaan että miten se punttimiehen kunto riittää kamppailulajeihin ja voit siitä sitten itse tutkailla että tarvitsisiko aerobista tai vaikka niitä kuntopiirejä tehdä enemmän.. Ohessa voit yrittää tehdä sitä punttia ja katsoa mitä siitä tulee, mutta varmaan se 2 krt/vko on ainakin melko maksimi mitä kannattaa vääntää. Voi olla myös että se puntti pitäisi olla jotenkin eri tyylistä kuin tähän asti tekemäsi, jotta se tukisi paremmin kamppailulajeja; monet kamppailijat käyttävät esim. kahvakuulia voimaharjoitteluun. Jos haluaa vapaaottelussa otella, niin uskoisin että vähintään 2-3krt/vko pitäisi treenata sekä pystyä että mattoa, eli yht. 4-6krt/vko, että edes jossain vaiheessa saavuttaa jonkinlaiset taidot. Kannattaa myös miettiä josko alkaisi sen puntin ohella treenatakin pelkkää pystyä (esim. thaiboxing) tai mattoa (esim. BJJ) ainakin toistaiseksi, niin voisi kehittyä sillä osa-alueella vähän nopeammin kuin yrittämällä opetella pystyä ja mattoa samalla kertaa. Mutta joka tapauksessa lajia kun menee aloittamaan, niin voi valmentajilta kysellä mitä se vaatii, että pystyy ottelemaan.

Tässä viestissä oli tarkoitus olla tasan 0% v**tuilua vaikka teksti olikin värikästä, itsellä on pohjaa n.8v jumipunttia ja sen jälkeen vajaa vuosi vaparia/BJJ:tä/thaikkua ja tekstin kokemukset osittain omia (tosin en ole edes ajatellut otella, mutta mahdollisimman hyväksi sitä haluaa silti treenatessaan tulla treenaa mitä tahansa).
 
Sopiiko Krav Maga kuinka hyvin myös kuntoiluun?

Kävin Krav Magassa joskus n.10 vuotta sitten pari vuotta, ja nyt on tullut vajaa vuosi käytyä thainyrkkeilyssä ja BJJ:ssä sekä vapaaottelussa. Krav Magassakin tulee kuntoilua, välillä on kuntopiiriä ym, mutta jos pelkästään kuntoilu kiinnostaa, niin vielä enemmän sitä puolta tulee esim. thainyrkkeilyssä, joka on suoraviivaisempaa. Krav Magassa on välillä kuntoilun puolesta "kevyempää" jos hiotaan jotain monimutkaisempia tekniikoita, esim. jos viedään kaveria maahan jollain rannelukolla niin niitä ei voi ihan niin kovalla intensiteetillä harjoituksissa vetää että syke olisi 180+ (tai kaverin lukoteltava ranne voi vaatia piakkoin polilla käyntiä jos siitä reuhtoo pillastuneen paviaanin lailla). Thainyrkkeilyssä taas tekniikat on sen verran suoraviivaisia että niitä tehdään peruskurssien jälkeen lähes poikkeuksetta joka treeneissä sellaista tahtia että hiki lentää kunnolla.

Krav Magassa pyritään opettelemaan reaktionomaisia puolustuksia joskus yllättäviniäkin tuleviin tilanteisiin, ja tavoitteena on ratkaista tilanne mahdollisimman nopeasti (irrottautua otteesta tai torjua muu hyökkäys > potkia munille/lyödä pari kertaa) ja sitten poistua hyökkääjän vaikutuspiiristä ettei tilanne jatku. Opeteltavia tekniikoita on enemmän ja tilanteet pyritään siis ratkaisemaan hetkessä ja poistumaan paikalta. Thainyrkkeilyssä taas ottelussa erät kestää 2 minuuttia / kpl ja niitä voi olla ottelussa esim. 3 tai 5. Thainyrkkeilytreeni tietty tähtää siihen, että kuntokin kestäisi vetää mahdollisesti useamman erän, vaikka ei välttämättä ikinä olisikaan ottelemaan menossa.

Krav Maga on kuitenkin itsepuolustuslaji, joten jos itsepuolustus kiinnostaa, se voi sen puolesta olla parempi laji. Thainyrkkeilyssä/vast. ei harjoitella puukko- ja mailahyökkäysten ja kuristusten ym väistelyä/vapautumisia/jne (tai munille potkintaa), vaan sitä lajia sen lajin sääntöjen puitteissa. Mikään ei taas estä kuntoilemasta Krav Magan lisäks vaikka lenkkipolulla tai miten nyt ketäkin huvittaa!

Sanoppa selventikö vai sekoittiko...
 
Hei, olen 14v poika jota kiinnostaisi aloittaa IP/kamppailu laji. Lajissa kiinnostaisi lyönnit, iskut, heitot ja lukot, mutta ei niinkään potkut. Ihan perus lihaskunto on olemassa mutta hapenotto, kestävyys tms. ovat hieman heikompia. Kamppailulaji kokemusta ei ole, mutta nyt olisi kiva hankkia jotain urheilua salilla käymisen lisäksi. Olen harkinnut vapaaottelua mutta siihen ei taida ikä riittää. (?). Kunnon kohotus ja itsepuollustus taito olisi siis tähtäimessä. Olisiko siis ihan fiksu idea treenata nyrkkeilyä pari vuotta ja siirtyä sitten vapariin? Vapaaottelussahan on ymmärtääkseni 16-18 vuoden ikäraja.
 
Paikallisessa seurassa on vaparin ikäraja 15v. Ja joissakin seuroissa ikärajasta voidaan joustaa vanhempien suostumuksella.
Soita sinne seuraan ja ota selvää riittääkö ikä.
 
Kiinnostelisi mennä bjj:n alkeiskurssille ja jos tuntuu nastalta niin jatkaa siitä eteenpäinkin. Ajatuksena lähinnä mielenkiintoinen kunnon kohotus vrt.lenkkeily. Onkos se mitenkä turvallista hommaa? Eli voiko treenailla kuntoilumielessä ilman suurempia pelkoja siitä että joku hiski vääntää käden poikki tai puristaa silmät ulos päästä?
 
Kiinnostelisi mennä bjj:n alkeiskurssille ja jos tuntuu nastalta niin jatkaa siitä eteenpäinkin. Ajatuksena lähinnä mielenkiintoinen kunnon kohotus vrt.lenkkeily. Onkos se mitenkä turvallista hommaa? Eli voiko treenailla kuntoilumielessä ilman suurempia pelkoja siitä että joku hiski vääntää käden poikki tai puristaa silmät ulos päästä?

Itse kävin BJJ:n alkeiskurssin ja kyllä suosittelen, kenties palaan vielä lajin pariin, kun jäi vähän hampaankoloon se että tuli lopetettua, itsestä riiippumattomista syistä.
Treeneissä EI kukaan katkaise sun kättä esim. suoraa käsilukkoa tehdessä. Aina kun on saanut treenikaverin lukkoon ja huomaa että tästä lähtisi äijä poliklinikalle, niin ote höllätään saman tien.
Meille sanottiin treeneissä että jos joku katkaiseen treenikaverin käden, niin tämä katkaisija on yhtä kauan poissa treeneistä kuin mitä "uhrin" kuntoutus kestää.
Kunnonkohotuksena se on varsin hyvä, meidän noin 20-minuutin alkujumppakin oli rankkuudessaan aikamoista ja hyväkuntoisetkin olivat jumpan jälkeen ihan finaalissa, siitä sitten vain vetäjien luvalla juomaan vähän nestettä, jonka jälkeen alkoivatkin tekniikka harjoitukset.

Sitten kun joitain tekniikoita jo hallitsee otetaan lopussa muutamia sparreja, aina paria vaihtaen ja siinä on taas kuntokoetuksella.
Joka treenien jälkeen oli porukka aika finaalissa, mutta sitähän sieltä tullaan just hakemaan!
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Corto, suosittelen sinulle tavallista painia lukkopainin sijasta, itse treenaillut vuoden ja molemmat olkapäät lähetynyt kerranb sijoiltaan rintalasta murtunut sekä varvas ja lukuisia niskaspasmeja. Vaihdoin tavalliseen painiin vapaa/kreko jossa on satoja vuosia vanhat valmenusperinteet ja ei vamman vammaa ja paljon käytännöllisempää. Ei sitä ihminen rupea oikeassa elämässä mitään triangelia vääntämään yökerhon lattialla.
 
Corto, suosittelen sinulle tavallista painia lukkopainin sijasta, itse treenaillut vuoden ja molemmat olkapäät lähetynyt kerranb sijoiltaan rintalasta murtunut sekä varvas ja lukuisia niskaspasmeja. Vaihdoin tavalliseen painiin vapaa/kreko jossa on satoja vuosia vanhat valmenusperinteet ja ei vamman vammaa ja paljon käytännöllisempää. Ei sitä ihminen rupea oikeassa elämässä mitään triangelia vääntämään yökerhon lattialla.

Sulle ei taidettu opettaa taputtamista.
 
Ei mutta toki on ihmisestä kiinni kuin helposti rikkoutuu mutta lukopaini lajina vielä niin tuore ettei turvallisuus ole vielä kehittynyt. Esim. pelkästä päästä tehtävät heitot, suorat kurkunpää puristukset sekä koko massan siirtäminen toisen pään alueelle eivät ole terveellistä.
Tavallisessa painissa on huomioitu kaikki turvallisuus seikat ja kehohuolto joka usein jää mma/bjj/lukkopaini harjoituksissa pois jo osittain liian suurien harrastajamäärien takia.
 
Ei mutta toki on ihmisestä kiinni kuin helposti rikkoutuu mutta lukopaini lajina vielä niin tuore ettei turvallisuus ole vielä kehittynyt. Esim. pelkästä päästä tehtävät heitot, suorat kurkunpää puristukset sekä koko massan siirtäminen toisen pään alueelle eivät ole terveellistä.
Tavallisessa painissa on huomioitu kaikki turvallisuus seikat ja kehohuolto joka usein jää mma/bjj/lukkopaini harjoituksissa pois jo osittain liian suurien harrastajamäärien takia.

pelkästä päästä sallitut heitot eivät ole sallittuja, eikä myöskään suorat kurkunpään puristukset ainakaan amatööreille. ja kyllä niitä loukkaantumisia tapahtuu yhtälailla tavallisessa painissa.
 
Ei mutta toki on ihmisestä kiinni kuin helposti rikkoutuu mutta lukopaini lajina vielä niin tuore ettei turvallisuus ole vielä kehittynyt. Esim. pelkästä päästä tehtävät heitot, suorat kurkunpää puristukset sekä koko massan siirtäminen toisen pään alueelle eivät ole terveellistä.
Tavallisessa painissa on huomioitu kaikki turvallisuus seikat ja kehohuolto joka usein jää mma/bjj/lukkopaini harjoituksissa pois jo osittain liian suurien harrastajamäärien takia.
Mitkä ihmeen pelkästä päästä tehtävät heitot? Lukkopainissa kun pyöritään matossa selällään hyvin paljon, tulee polviin ja nilkkoihin paljon vähemmän painetta kun perinteisessä pystypainissa. Jos lukkopainissa jotain menee paskaksi, niin silloin on yleensä kyseessä vaan kokematon treenikumppani.
 
:offtopic: Ihmettelen kyllä tuota kommenttia "ei ala vääntämään triangelia yökerhon lattialla" No ei todellakaan ala!! Eiköhän se nyt ole itsestään selvää ettei triangelilla lähdetä kuristelemaan missään yökerhossa. Kiinnostaisi vaan tietää että kuristeletko/väänteletkö sitten niillä satojavuosia vanhoilla tekniikoilla ihmisiä yökerhossa??

Tää on ihan mun miälipide mut jos käyt painimas sen takia että pärjäät jossai yökerhosaikkinois niin oot vääräs paikas... (Olettaen nyt että puhuit asiakkaana yökerhossa olemisesta, et ammattimielessä)

Toisaalta ammattipuolelta, bjj/lukkopaini sisältää monia hyviä ja turvallisia tekniikoita jotka oikein sovellettuna luultavasti toimii ihan hyvin suomen lainsäädännön puitteissa kun puhutaan esim. jljv:stä, vartijoista, poliiseista jne.

Ja sitten ihan asiaan. Bjj peruskurssia voin kyllä suositella sekä miehille, että naisille, ja kaiken kuntoisille (on siellä jopa vanhempiakin ihmisiä painimassa, että ikäkään tuskin on este). Itsellä pelkästään peruskurssin aikana paino tippui reilusti ja kunto parani ja painiminen muuttui mielekkääksi (kun oppi painimaan rauhallisesti ja kunto parani)
Kuten Auervaara mainitsi kyllä varmasti jollain lukoilla paikat saa rikki, mutta kun opettelee taputtamaan heti alussa eikä koita olla mikään supermies niin näiltä vältytään erittäin tehokkaasti.

+ Kunto paranee roimasti
+ BJJ:lle tyypillinen rento elämänasenne tarttuu ja vie mukanaan! :dance:

- Siihen jää koukkuun
- Voi tulla joskus hiki, ja jumppailun johdosta lihakset saattaa mennä jumiin.. Iiik! Isolla I:llä...
 
Meni vähän väärään ketjuun aluks kysymys, kokeillaampas nyt uudestaan elikkäs : Kellään kokemusta Oulun kamppailuklubin vaparin peruskursseista? Kuinka totista homma on jos tuonne kiinnostaa mennä ihan harrastus ja kuntoilumielessä (+itsepuolustus) ?Kannattaako ? Aikaisempaa kokemusta kamppailulajeista ei löydy. Onko merkitystä haastavuuden kannalta , että meneekö minkä kurssin aloittamaan (bjj , vapari , defendo,thaiboxing ) <-- nuo siis ovat tuolla kamppailuklubin peruskurssien listalla. Kiitokset :)
 
Mulla on yhteensä about 3v BJJ/SW-treeniä takana ja en kyllä muista, että olis mikään paikka sen pahemmin menny rikki. Musta silmä on ollu pari-kolme kertaa ja niskat muutaman kerran jumissa, mutta isommilta loukkaantumisilta olen säästynyt. Paljon kiinni itestäkin tuo loukkaantuminen, mitään mitaleita ei sparraillessa jaeta vaikka jättää taputtamatta ja sen takia rikkoo nivelensä. Treenikaverille kannattaa myös sanoa asiasta, jos tuntuu että tällä on sparratessa mukana enemmän voimaa ja intoa kuin taitoa ja älyä.
 
Itellä on 4-5 vuotta Han moo dota takana violetti vyö, aloitin joskus 7 vuotiaana muistaakseni, sitten paikkakunnan seura lopetettiin (jäi vituttamaan.) Oli meinaan kiva harrastus vaikka tossa iässä olin vähän holtiton eikä ihan niin tosissaan tullut vielä otettua. Muutama mitalikin tuli kisoista saatua, ei yhtään kultaa mutta pronssia ja hopeeta kylläkin.

Joskus ois tarkotus tarkotus aloittaa uudelleen joku laji, tuntuu et nää kamppailulajit on enemmän mun juttu kun salilla käyminen (vaik onhan tääkin kiva harrastus.)
 
Back
Ylös Bottom