Lääketieteellisestä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Saapas
  • Aloitettu Aloitettu
Nyt tulevat lääkärit ei osaa enää sitä vähääkään ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta, minkä ne ois galenoksesta oppinu. Sen sijaan ne on lukenu paljon Suomen metsistä ja soista...

Noh tää nyt suosii uusia abeja vähän lisää. Huono ratkasu niiden kannalta, ketkä on galenosta pari vuotta lukenu ja nyt pitäs alkaa lukeen taas lukion oppimääriä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ohhoh meni sitten uudistus läpi... Ilmeisesti paine oli niin kova, että helsinkikin taipui... Pitkäänhän tuosta jo on ollut puhetta, mutta ei vaan olla oltu varmoja millainen muutos olisi paras.

Mielestäni tää oli fiksu veto, asettaa jengiä vähän lähemmäs samoja lähtökuoppia. Vielä enemmän jos pisteitä ropisee reippaasti aineiston pohjalta.


Aydrian, joo lääkärithän oppivat anatomian ja fysiologian Galenoksesta ja menevät sillä koko lääkiksen läpi :rolleyes:
 
Otan muuten osaa niille, jotka ovat gallea useamman vuoden päntänneet ilman sisäänpääsyä. Onneksi ite haen nyt vasta tokaa kertaa ja ekalla kerralla kun ei tullut gallen kanssa mitenkään mahdottoman paljon hajoiltua. Phew :)
 
Mun mielestä toi uudistus on paska. Toi jos joku asettaa hakijat eriarvoseen asemaan, aika moni huomaa myöhemmällä iällä että haluaa lääkäriksi ja silloin on aikalailla enemmän töitä tehätävänä kuin sen kevään abilla joka on tarkoituksenmukaisesti valinnut kurssit lääkistä ajatellen. Tottahan tuosta nyt hieman paistaa läpi sekin että jengi tosiaan hakis sinne toiveammattiinsa heti lukion jälkeen ja pääsis helpommin, jottei vietäis turhaan kapasiteettia esim. kemian laitokselta yms. jossa ne välivuodet käydään lusimassa kun sisään ei päästä. Eikä mulla mitään sitä vastaan olekaan että abit pääsee suoraan, pääsinhän itsekin, mutta sai sen eteen tehdä aika reilulla kädellä duunia. Nyt sä pystyt käytännössä lukemaan ~9kk pelkästään pääsykokeisiin jo lukion viimeisellä luokalla, kirjoituksiin lukeminen kun ajaa täsmälleen saman asian (okei okei, vaatii se sisäänpääsy nytkin hommaa mutta selvä etu abeilla on siihen nähden mitä ennen).

Hyvä toi uudistus on siltä kannalta että joka helvetin galenos pitäis poltta ja tekijöiltä kieltää kirjan tekeminen iäksi. Onnettomampaa tekelettä saa ihan oikeasti hakea. IFA takas.
 
Siis täähän on ihan loistava uudistus. Mitä sitten, vaikka keksii myöhemmin hakea, kyllä ne lukion peruspaskat pitää olla lapasessa joka tapauksessa.

Tällä uudistuksella ollaan yritetty saada valmennuskursseilta tullutta hyötyä pois, abeille paremmat mahikset ja päästä eroon galenoksesta. Tässä ollaan onnistuttu nyt kaikessa. Jos joku haluaa lähteä leikkiin mukaan niin siinä 9 kk minkä se abi nyt sinun mukaasi saa etua, voi aikuishakija viettää saman ajan vaikka iltalukiossa. Tai opiskella itsekseen, mikä onnistuu muuten ihan hyvin. Oman tasonsakin pystyy vanhana ylioppilaana mittaamaan kansallisella tasolla, vaikka käymällä kirjoittamassa jonkin aineen esim. kemian. Ilman valmennuskursseja.

Sillä, että IFA lähti on ollut syynsä. Kuitenkin yhtenä muutosehdotuksena oli sellainen skenaario, että pääsykokeeseen olisi tullut lukion oppimäärät, Ihminen. Fysiologia ja Anatomia sekä aineisto. Tässä tuo kirja, on kyllä hyvä opus. Mutta jos tuohon oltaisi päädytty olisi tilanne kuitenkin mennyt käytännössä vain askelen taaksepäin vanhaan mistä ollaan jo ehditty uudistua.
https://www.booky.fi/kirja/bjalie_ym/ihminen_fysiologia_ja_anatomia/9789510230879

Niin, ja itse olen kuvailemasi myöhemmällä iällä lääkäriksi -tyyppinen tapaus. Koska olin sluibaillut lukiossa niin käytännössä jouduin veivailemaan fyke akselin uusiksi + galenoksen. Ja jouduin sen tekemään itsekseni, kun ei ollut varaa valmennuskurssiin. No entä jos tuolloin ei olisi ollut galenosta? Vähemmän duuniahan se silloin olisi vaatinut (no ei käytännössä, mutta hoksaat pointin).

Jos pääsit suoraan abina ilman valmennuskurssia niin onneksi olkoon. Jos taas kävit valmennuskurssin (joo olisit varmaan päässyt muutenkin, who cares) niin ymmärrän sitten paremmin vastalauseesi. Jos sinä olet joutunut maksamaan kalliin kurssin niin muidenkin pitää kärsiä. Nostetaan lääkärit takaisin elitistiselle jalustalleen missä ne vanhoina hyvinä aikoina olivatkin! Köyhät kyykkyyn!

Sitä en kyllä tiedä, että antavatko valmennuskurssit oikeasti todellista hyötyä. Käsitykseni mukaan ainakin suurin osa sisäänpäässeistä olisivat päässeet joka tapauksessa, kurssilla tai ilman. Toisaalta ehkä tämänkaltainen muutos nostaa kynnystä mennä valmennuskurssille. Joka tapauksessa kaikilla ei ole mahdollisuuksia kalliisiin kursseihin, joten siinä mielessä tässä ollaan menty lähemmäs tasapuolisia sisäänpääsymahdollisuuksia kaikille.
 
Jaha, kiva juttu taas tämäkin uudistus. Itsellä on haku edessä vasta 2013 eli lukio vielä puoliksi kesken, mutta silti Galenos oli jo kolmatta kertaa menossa. Voi tätä kiroilun määrää.. :d
 
Viime vuosina pääsykoe on ollut hyvin fysiikka/kemia/aineistopainotteinen. Galenoksessa toki on fys/kem tarinat, mutta paremmin ne saa sisäistettyä esim juurikin lukion oppimäärän kirjoista.

Itse pääsin kokeella, jossa Gallesta piti tietää jotain makrofagihöpinää, sekä niinkin keskeiset asiat kuin keuhkorakkulan halkaisija ja keuhkojen kokonaispinta-ala. Galenoksen hinkkaaminen oli siis varsin hyödytöntä. Onneksi olin panostanut laskuosastoon. Lisäksi noin puoleen tehtävistä piti/sai käyttää annettua aineistoa.

Eli muuttuuko tilanne nyt niin radikaalisti? Aika sitten tietysti näyttää miten pääsykoe muuttuu..
 
Itseäni rupesi lähinnä kiinnostamaan, että mitä nyt käy matematiikan ja biologian opiskelulle. Ainakin Turun yliopiston sivuilla ei mainita mitään pitkän matematiikan hyödyllisyydestä (Galenoksen integraalit, vrt.). Sen lisäksi kehotetaan lukemaan biologian kurssit 1-5, eli voidaanko nyt olettaa pääsykokeessa olevan kysymyksiä esimerkiksi ympäristöbiologiasta? Itämeret sun muut p*skat? 1, 2 ja 4 ymmärtää vielä hyvin ja 5 myös jotenkin.
 
Aydrian, joo lääkärithän oppivat anatomian ja fysiologian Galenoksesta ja menevät sillä koko lääkiksen läpi :rolleyes:

No kyllä toi galenoksesta saatu perustieto ihmisen fysiologiasta ainakin auttoi mua lääkiksessä, tokaa vuotta siis opiskelen nyt Helsingis. On se mun mielestä hyvä tietää ihmisen fysiologiasta perusteet ennen lääkikseen pääsyä. Toki galenos ei oo tohon paras oppikirja mutta kyl siitä enemmän lääkikses on ollu apua kuin lukion asioista.

Noh, tää nyt tarkottaa vaan sitä, että se opiskelu on siel lääkikses sit vähän rankempaa, jos ei tiedä niin paljon etukäteen.
 
Jossain vaiheessa ne asiat täytyy mieleen painaa joka tapauksessa. Koska lääkiksessä joka tapauksessa järjestetään iso kurssi ja siihen liittyvä biofysiikan kurssi ja niihin on vielä erityisesti varattu useita kuukausia aikaa oppia asiat niin eiköhän se ole parempi näinpäin. Ei tässä ole kyse siitä, mistä on apua lääkiksessä (ja galenoksesta siis ihan minimaalisesti muutenkin) vaan siitä miten valitaan uutta jengiä sisään. Eikä niitä fysiologian perusteita tarvitse mitään osata ennen lääkistä. Nyt jos oikein kärjistäisin niin voisin sanoa, että on hyvä omata valmiin lääkärin taidot ennen lääkistä...

Tietysti galenoksen olisi voinut ajatella siten kuin tämä uusin painos itsekin itsestään ilmoittaa "johdatuksena opintoihin" ja epävarmat hakijat voisivat jo hakuprosessin aikana huomata onko ala oikeasti kiinnostava... Motivaatiota mittaavana tekijänä en sitä niinkään ajattelisi, tämä uusi ratkaisu mittaa motivaatiota ihan yhtä hyvin.

Noh, kuten aiemmin sanoin niin toivottavasti kuitenkin aineistot ja tehtävät valitaan laadukkaasti ja aineistotehtäville annettaisiin painoarvoa. Melkein jännittää nähdä lopputulema ensi keväänä.
 
Mitä tämä uudistus oikeastaan muuttaa? Mulla on ollut sellainen käsitys että lääkikseen on Galenoksen aikanakin pystynyt pääsemään pelkästään vankalla fys/kem osaamisella ilman, että olisi edes avannut Galenosta. Ja muutonkin laskurutiinin ja galenoksen suhde on ollut jotain 80/20 tms eli Galenoksen aikanakin sen Galenkosen pänttääminen on ollut varsin turhaa puuhaa (kuten tästäkin ketjusta huomaa aina pääsykokeiden jälkeisissä manauksissa). Tiedän ainakin yhden tapauksen (DI) joka meni pääykokeisiin ihan "teekkaripilana" ilman että oli edes avannut galenosta ja pääsi Helsinkiin tosin ei sitten ottanut vastaan paikkaa. :D
 
Ensi kevään ylioppilaille varsinkin hieno uudistus, ainakin jos eivät ehdi enää lukea biologian kolmosta ja vitosta. Minulle kakkosenakin tämä on jo aika kiireellinen uudistus.
 
Tarviiko lääkäri oikeasti fys/kem/matikkaa siinä määrin, että niiden osaaminen kertoisi yksilön sopivuuden ja potentiaalin lääkäriksi? (Toki kyseisten aineiden hallinta vaatii kykyä opiskella ja sisäistää tietoa, mutta tarviiko työssä/opinnoissa noita skillsejä?)
 
Tarviiko lääkäri oikeasti fys/kemtikkaa siinä määrin, että niiden osaaminen kertoisi yksilön sopivuuden ja potentiaalin lääkäriksi? (Toki kyseisten aineiden hallinta vaatii kykyä opiskella ja sisäistää tietoa, mutta tarviiko työssä/opinnoissa noita skillsejä?)

Ei. Tosin niiden hallinta pitää olla jollain tasolla ymmärtääkseen fysikaalisia ilmiöitä ja lainalaisuuksia.
 
Ei. Tosin niiden hallinta pitää olla jollain tasolla ymmärtääkseen fysikaalisia ilmiöitä ja lainalaisuuksia.
Joo, mutta lähinnä mietin sitä, että insinöörit opiskelee ihan (tai ainakin 10+ vuotta sitten) turhaan älyttömästi fysiikkaa, kemiaa ja matikkaa eikä niillä tiedoilla ainakaan mun tuttavapiirissä ole kukaan tehnyt "mitään".

Mietin siis vaan, että onko lääkäreiden opinto/hakusysteemi yhtä perseellään ja siksi sinne valikoituu sellaisia uuvatteja kun tuntuvat olevan. :D
 
Meillä kyseli tänää yks proffa tästä muutoksesta, että mitä mieltä me ollaan tästä. No suurin osa oli sitä mieltä, että paska muutos ja oon ite kyllä samaa mieltä. Tämä proffaki oli sitä mieltä, että ei tuossa oo järkeä, mutta toisaalta tuo valmennuskurssibisnes on kasvanu nii naurettavan suuriin mittakaavoihin, että sille piti jotain tehä.

Ite kysyin siltä sit sellasesta, et miksei voi olla yliopistojen julkasemia joka vuosi vaihtuvia "monistenivaskoja" , joissa ois vaikka ihan joidenkin kurssien asioita, ja niitä sit pitäis päntätä, kaikki sais ne aina vaikka kuukautta, paria ennen koetta. Oli sitä mieltä, että toi ois hänen mielestään paras ratkasu, ja tuollasessa tilanteessa ois tosiaan kaikki samalla viivalla siinä kokeessa.
 
Tarviiko lääkäri oikeasti fys/kem/matikkaa siinä määrin, että niiden osaaminen kertoisi yksilön sopivuuden ja potentiaalin lääkäriksi? (Toki kyseisten aineiden hallinta vaatii kykyä opiskella ja sisäistää tietoa, mutta tarviiko työssä/opinnoissa noita skillsejä?)
Ei mutta tuo nyt on lähinnä tuollainen palikkatesti, vähemmällä päättelykyvyllä olevien ei pitäisi päästäkään lääkikseen.
 
http://www.hs.fi/kotimaa/Lääkärikou...äsykoe+muuttuu+jo+ensi+keväänä/a1305546243546

''Tavoitteena on, että noin puolet uusista opiskelijoista olisi ensimmäistä koulutuspaikkaansa hakevia ja pääasiassa saman vuoden ylioppilaita.''
"Tavoitteena on hakijoiden tasa-arvo".

Onko tasa-arvoista, että pääsykokeet perustuu lukion biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin ja syventäviin kursseihin? Ainakaan ammattikoulun (sosiaali- ja terveysala) jälkeen ei ole kovin hyvät mahdollisuudet päästä tonne opiskelemaan.. vaikka ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on myös yleinen jatko-opintokelpoisuus. :jahas:

Ite oon kyl lukiossa, joten ei mul sen puoleen ongelmaa jos sinne aion.. :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom