Kyykky- ja mavekyssäreitä

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Selän ojennuksen teen monesti pyöreenä, ja sit oon tohonki lisänny staattisia pitoja yläasentoon. Tai mun tyyli on, et vähän niinku nikama kerrallaan monesti ojennan selän. Jos tossa kuvauksessa nyt on mitään järkeä. Joskus mietin muuten, et tekeeköhän joku selän ojennusta, kohdistaen sen muualleki, ku alaselkään? Ku voihan tossa ihan vaikka rintarankaaki ojentaa. En oo kyl ikinä moista nähny, mut ajatuksena kuulostaa täysin perustellulta.

Enemmän näkee, että selänojennusta tehdään pelkkänä lantionojennuksena suoralla selällä.

Lankut otin treeniin tänää just ekaa kertaa. Aion tehä tätä lankkua, joka oli kyl mun käsitys vakio
lankusta alunperinki. Lisäpainoja pyrin reilusti lisään, ja vapaasti teen myös pitkääki pitoa, vaikka meneeki vähän kestävyyden puolelle. 15-30s pitoja pääasiassa silti.

Niitä selkälankkuja voi tosiaan myös kokeilla mistä tossa puhuin, niissä tosin on aika paljon pakarat ja takareidet mukana. Lajinomainen treeni kyllä aina kunniaan, siihen kuuluu sit se että huonolla tekniikalla vaan ei enää vetoja ja kyykkyjä tehdä.

Koitin myös tätä, ja tuntu överi tehokkaalta. Lisäpainot ei välttämättömiä ollenkaan, ku vie vaan käsiä tälleen kauemmas. 20-30s pitoja tässä myös. Alaselkä myös tosi kovilla verrattuna tohon toiseen lankkuun.

Selkä on kovilla jos maha ei pidä. Mulle esim. teräsmiespunnerrus on tosi vaikea, koska on nikamasiirtymää alanikamissa ja lattialta rentona lähtiessä alaselkä jo lähtökohtasesti väärässä asennossa. Mutta eipä siihen tosin voimaakaan olis.
 
Kannattaako tuetussa ssb-kyykyssä pitää paino kantapäillä vaikka yrittää osua etureisiin? Paino kantapäillä tuntuu polvista parhaalta.


View: https://youtu.be/yD1wI9s4X8A

Kannattaa pitää kantapäillä mielestäni aina. Sen ei mielestäni pitäisi juurikaan vaikuttaa, mihin kohtaan jalkoja treeni osuu. Enemmän merkitystä on lantion ja polvien kulmilla, eli kun kyykkäät vaan mahdollisimman pystyssä paino kuitenkin kantapäillä.
 
Tulipa tällä viikolla tehtyä ensimmäiset kyykkysarjat ikinä. Tähän mennessä jalat reenannu prässillä, mavella ja eristävillä liikkeillä. Nyt meinannu vähän yksinkertaistaa jalkatreenejä ja ottaa kyykyn tuohon. Ehkä myös hiukan sen takia, että mulla on etureidet voimassa ja koossa aika paljon edellä takareisiä ja persettä.

Tekniikan hiomista alkuun meinasin jonkun aikaa ja mietin vähän, että miten tässä kannattaisi edetä? Tekniikka tuntui aika hyvältä ja näyttikin kuulemma siltä niin, ettei mitään isompia virheitä oo ja liikkuvuuskin riittää, että pääsee ihan alas. Kuinka kauan tuota tekniikkaa kannattaa hioa ennen kun alkaa painoja lisäämään?

En nyt uskaltanut 85 kiloa enempää laittaa painoa ekalla kerralla ja tuolla vedin semmosia pitkiä n. 15 toiston sarjoja lähinnä kokeilumielessä. Tuolla ei oikein jalkoihin saanut mitään väsytystä, mut perseessä oli sentään domssit seuraavana päivänä mikä on aina plussaa :LOL:
 
Tekniikka tuntui aika hyvältä ja näyttikin kuulemma siltä niin, ettei mitään isompia virheitä oo ja liikkuvuuskin riittää, että pääsee ihan alas. Kuinka kauan tuota tekniikkaa kannattaa hioa ennen kun alkaa painoja lisäämään?

En nyt uskaltanut 85 kiloa enempää laittaa painoa ekalla kerralla ja tuolla vedin semmosia pitkiä n. 15 toiston sarjoja lähinnä kokeilumielessä.

Kyllä mielestäni voi hyvin alkaa lisäilemään painoja. Melkein etenisin siten, että nousisin vaikkapa sellaiseen sopivaan 2 toiston huippusarjaan (johon jää hyvin varaa, esim. 2 toistoa ja jossa tekniikka pysyy kasassa) ja tämän jälkeen sopivasti painoa pois ja sitten varsinaiset sarjat vaikkapa 5-8 toiston alueella. Nousu 2 toiston huippusarjaan toimii ylirautaherättelynä ja tekniikkaharjoitteluna myös. Tämän jälkeen tehtävät sarjatkin tuntuvat huomattavasti helpommilta. Ja hermotuskin pysyy paremmin vireillä ja tottuu isompiin rautoihin.

Esimerkkinä voisi mennä vaikkapa näin: 10xtanko, 2x5x40, 5x60, 2x80, 2x95, 2x105, 2x110 ja tämän jälkeen 3x5-8x90. Ja tuosta pikkuhiljaa ylöspäin.
 
Miten muilla tuo kyykyn leveys? Paljon näkee heppuja joilla jalat on todella leveällä kyykätessä. Itsellekin eräs valmentaja käski aina leventää jalkojen väliä, mutta kun joku ahdistaa lonkissa. Kun menee syväkyykkyyn tuntuu parhaimmalle kun jalat on hartioiden leveydellä ja siitä työntää polvia kauemmas toisistaan. Johtuuko tämä lyhyestä selästä suhteessa jalkoihin vai voikohan lonkissa olla jotain vikaa? Lääkäri yritti kerran kääntää polviani sisäänpäin, mutta ei onnistu kun tekee kipeää. Eli makasin selälläni, polvi nostettuna ylös ja sääri vaakatasossa. Saan säären käännettyä vaivatta sisäsuuntaan mutta ulospäin ei yhtään. Lääkäri tutki jotain muuta ongelmaa kun tehtiin tuo testi.

Esim tämmösellä leveydellä kipu lonkissa liian kova. Ei onnistu.

kyykky.jpg


Tässä on ehkä enemmän omaa kyykkyleveyttä ja asentoa.
Toe-out-Snatch.jpg


Onko kohtalotovereita ja onko tuo rakenteellista vai pitäisikö toteuttaa jotain venytyksiä pystyäkseen leveämpään kyykkyasentoon?
 
Elikkä huomattavasti ulkokiertoon taipuvaisemmat lonkat. Onhan niissä rakenteellisia eroja tottakai. Voi olla, että tiettyyn pisteeseen asti pystyy liikkuvuustreenillä tilannetta parantamaan, mutta luuston rakenteelle et kyllä voi mitään. Itselläkin se tilanne, että loitonnus ja sisäkierto huomattavasti vaikeemmat suunnat. Itselle vahvin on hyvinkin kapea kyykky jalkaterät melko eteen, enemmän ulospäin alkaa tasapaino huonontua.
 
Löysin vielä paremman kuvan omasta asennostani. En siis ole kuvassa mutta tuolta se yleensä näyttää
Deep-Squat.jpg

Tämmöiseen taas en pysty sitten millään
Olympics+Day+4+Weightlifting+_uIb3Sp5tcGl.jpg


En halua kyykätä leveellä mutta olen saanut kommenttia että jalkaterien leveys saisi olla suurempi. Lantioo avaan eli polvia työnnän niin sivulle kuin menee, koska kyykkään syvälle ja treenaan samalla tietysti painonnostoliikkeitä, joissa pitää päästä painojen alle. Jalkaterät tykkään pitää silti lähes suoraan eteenpäin.

Kyykkäsin varmaan pari vuosikymmentä jääkiekkoilijan kyykkyjä ja polvet suoraan eteenpäin. Se kävi eniten reisiin. Sittemmin kävin pari painonnostokurssia ja aloin kyykätä syvään ja nostaa enemmän pakaroilla ja lantion alueen lihaksilla ennemmin kuin nelipäisellä reisilihaksella. Huomasin että vaikutus muihin lajeihin oli mahtava ja koska olin ennen vahvistanut eniten etureisiä, käytin niitä myös kestävyysurheilussa ja tietenkin reidet ihan hapoilla. Nyt aloin tehdä työtä enemmän lantion alueen lihaksilla. En osaa sanoa mitkä lihakset tuohon nostoon osallistuu mutta kun esim. ennen fillarilla keskityin polven ojennukseen/koukistukseen, nyt keskityin reiden ja lantion alueen voimantuottoon ja tuntuu että lähtee paremmin voimaa ja lihakset kestää enemmän kuin ennen.
 
Tuli mieleen harjoitus jota jossain suositeltiin avaamaan lonkkia, mutta mitä en pysty oikein tekemään kivun vuoksi. Eli maahan kontalleen ja avaa lonkan noin 90 asteen kulmaan. Eli polvet leveälle. Sääret suoraan taakse päin ja jalkaterät oikaistaan siten että sisäsyrjä on mattoa vasten. Selkä notkolle ja ruvetaan työntämään persettä taaksepäin. Ei tarvi kuin vähän yrittään niin lonkan seuduilla semmonen kipu että ei vaan pysty.

http://bodybybrando.com/blog/increase-your-squat-depth-with-this-mobility-drill
 
Kannattaa pitää kantapäillä mielestäni aina. Sen ei mielestäni pitäisi juurikaan vaikuttaa, mihin kohtaan jalkoja treeni osuu. Enemmän merkitystä on lantion ja polvien kulmilla, eli kun kyykkäät vaan mahdollisimman pystyssä paino kuitenkin kantapäillä.
Kyllä sillä vaikutusta on miten paino jakautuu jalkapohjien osalta.
 
@LA99 Sähän voit vaikka illalla telkkaria katsellessa viettää muttaman minuutin kyykyssä. Pikkuhiljaa avaat kantapäitä/varpaita niin ettei kerralla tule liian isoja siirtoja, totuttelet aina vähän kerrallaan uuteen asentoon ja kun alkaa tuntua helpolta, avaat lisää. Vähän ajan päästä aukee varmaan jonkin verran paremmin ja alkaa se lopullinen raja löytyä.
 
@LA99 Sähän voit vaikka illalla telkkaria katsellessa viettää muttaman minuutin kyykyssä. Pikkuhiljaa avaat kantapäitä/varpaita niin ettei kerralla tule liian isoja siirtoja, totuttelet aina vähän kerrallaan uuteen asentoon ja kun alkaa tuntua helpolta, avaat lisää. Vähän ajan päästä aukee varmaan jonkin verran paremmin ja alkaa se lopullinen raja löytyä.

Tuollaista on tullut tehtyä ja paljon ja teen edelleen. Rajat on löydetty ja jos pitkään on liian leveässä kyykyssä niin ylös noustessa tuntuu kuin lonkat menisivät sijoiltaan tms. Tosiaan tämä on vaivannut vuosia ja yritin tässä vihdoin kysäistä että onkohan kohtalotovereita vai olenko joku poikkeava yksilö? :D

Itse pohtinut rakenteellisen syntymässä saadun ongelman lisäksi myös omaa urheilu-uraa jossa olin nuorena niin jäykkä kuin voi rautakanki olla. Kädet sain säären puoleen väliin ja spagaattikulma 90. Oikeasti. Vielä nykyäänkin spagaattia yrittäessä kulkusten (ei roiku paljon) ja lattian väliin jää 50-60cm. Kyykkyyn sillä omalla puolileveällä asennolla sen sijaan pääsen sujuvasti mutta sitäpä on treenattukin paljon.
 
En halua kyykätä leveellä mutta olen saanut kommenttia että jalkaterien leveys saisi olla suurempi.
Jos sun kyykky on tuollainen ekan kuvan mukainen, niin se on kyllä ihan hyvä yleiskyykky. Jokainen kyykkää siten kun se parhaalta tuntuu, enkä mä näe mitään oikeaa syytä leventää tuosta. Siinä on neuvoja ehkä katsonut liikaa vanhan liiton varustekyykkyjä missä jalkojen leveys on taas raw-kyykkyyn pääsääntöisesti aivan liian leveä, eikä ymmärrä lajista tarpeeksi osakseen selittää itselleen tai muille miksi niitä jalkoja pitäisi leventää. Kunhan nyt vain neuvoo, koska sellainen kyykky on tutuin.
 
Kyykkyä joskus vain kokeillut päin persettä olevilla tekniikoilla 25vuotta sitten.
Nyt 2 viikkoa kotisalissa hionut tekniikka ja liikeratoja kohdilleen kevyillä 40-50kg painoilla (Starting Strenght). Paripäivää sit päätin laittaa 90kg painoiksi. ai miksi näin isohyppäys, no kun ei ole tarpeeksi painoja tohon välimaastoon.
Low bar kyykky. Painot telineestä, ok en lyhisty alle :D Syvähengitys kroppa tiukaksi, kyykkyyn, ok jaksan ylöskin.
Juuri siinä kyykyn syvimmässä vaiheessa ja ponnistaessa ylös, tuntu molemmissa etureisissä, että joku olisi vetässy lihakset suoriksi ja olisi tullut lisää pituutta lihaksiin 1-2cm. Eka säihkädin että vittu nyt repes/venähti molemmat etureidet. Mutta kipua ei ollut ja hyvin pääsin ylös.
Ylhäällä vähän ihmettelin, että mitä tapahtu, mutta kun ei koskenut, niin tein 5 toistoa ja hyvin meni. Ja tätä venymisen tunnetta/lihaksen suoraksi vetämisen tunnetta ei tullut. Paitsi parin päivän päästä armottomat Domsit. :D
Mitä tossa tapahtu, oliko lihakset vaan alottelijalla jumissa/lyhentynyt yms jotain noista kevyistä kyykyistä ja kun sit teki kunnolla, niin ne veny/asettupaikoilleen tjsp???
 
ei 90° polvikulma kellekään ole liikkuvuusjuttu, ellei nivelet oo hitsattu kiinni. edelleen: noita astelukuja käytetään polvikulman osoittajina, ei syvyyden. esim voimanostokyykky EI ole 90 asteen syvyyteen tehty.

kyykyn syvyydet ja kivut seuraa usein niitä luonnollisia rakenteita ja jos niitä muutellaan hetkellisesti, voi tulla vaivoja. varsinkin jos liika innokkaasti lähtee esim leventään kyykkyä tms. samanlaisia rasitusvammoja niinku vaikka jos alkais juoksemaan yhtäkkiä joka päivä. erilaisia vaan voimapuolella. nivelten naksumiset ei oo vaarallisia, ellei ne satu. nivelnesteessä olevat kaasukuplat siel vaan pamahtelee.

syy miksi osatoistoja kannattaa tehdä on ihan puhdas voimantuotto. syvältä ei saa niin paljon rautaa ylös. ja jos nostossa on heikkoja kohtia, ne saa helpoiten pois erilaisilla osatoistoilla ja stoppaillen.
 
Juuri noinhan se polvikulma määritellään, mutta tuolla kuvan tyypillä se 90 astetta tarkoittaisi tosi korkeaa kyykkyä koska polvet menevät niin paljon eteen. Voimanostokyykyn määritelmä ei voi olla eikä ole mikään polvikulma koska silloin polvia eteen viemällä kyykyn voisi jättää erittäin vajaaksi.
li5wn2-1.png
 
Ei polvien meneminen varpaiden yli ole huono juttu, mutta kyykyn liikeradan pieneneminen ainakin omasta mielestäni on. Mutta eikö tuossa esimerkkikuvan 90 asteen kyykyssäkin ole aika selvästi pienempi liikerata ja polven ojennus kuin voimanostosyvyyteen tehdyssä? Polven ojennushan on aina saman verran jos polvikulma on alhaalla 90 astetta, riippumatta siitä miten paljon polvia vie eteen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom