Kyykky- ja mavekyssäreitä

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En tiedä voisiko olla vähän samaa kuin meikälläkin, että meinaa lantionhallinnassa olla vähän probleemaa ja jos ei keskity puristamaan pakaroilla pyörähtää lantio herkästi kiertoon ja toisto tulee sieltä ala-asennon raskaasta vaiheesta toispuoleisesti. Tämä näkyy esimerkiksi kyykyssä, että selvästi tuntuu kun toinen jalka tekee pohjasta lähtiessä enemmän töitä. Kiinnittämällä pakaroiden supistamiseen huomiota tämä korjaantuu kun lantio pysyy suorassa ja toistokin lähtee tasaisesti.
 
Tästä on oltava samaa mieltä. Luulisi korjaantuvan sillä kun vain keskittyy painamaan polvia ulos. Ei mulla siellä ainakaan aikoinaan mitään heikkoutta ollut, eikä varsinaisesti aktivointiongelmaakaan, vaan ihan vain tekniikkavirhe.
Mulla oli ego-ongelma, korjaantu ottamalla yhdet lätyt pois päistä. :unsure:
 
Osaako joku fiksu sanoa, että onko Maven tekniikka sinne päinkään?
Omaan silmään vaikuttaa, että mitä raskaammalta painot tuntuvat niin sitä enemmän liike jaksottuu. Ensin jalat ja sitten vasta selkä.

https://www.dropbox.com/s/ed5rfk968fl3idx/2018-04-27 11.16.02.mp4?dl=0

Tässä vielä video arviointia varten helpommin katsottavana youtube-videona:

Kuvakulma ei sinällään ole ihan paras mahdollinen - suoraan sivulta näkyisi tangon liikerata vielä paremmin, mutta tästä kulmasta näkyy nosto muuten hyvin.

Näyttää hyvältä siinä mielessä, että selkä pysyy tosi hyvin suorana. Samaa mieltä siinä, kuten totesitkin, että liike jaksottuu. Katselin Youtube -videon hidastettuna (0.25 x -nopeudella) ja sen perusteella näyttäisi, että lantio olisi turhan alhaalla vedon alussa, sillä lantio nousee aika paljon ennen kuin kiekot irtoavat maasta. Itse asiassa tämä asento (jossa kiekot juuri irtoavat maasta) voisi olla paras aloitusasento - siinä selkä pysyy myös hyvin suorana.

Jalat tosiaan tuntuisivat ojentuvan liian aikaisin, jossa ei sinällään ole ongelmaa, mutta se saattaa isommilla painoilla vaikeuttaa liikettä todella paljon ja samalla liikkeeseen saattaa tulla tärinää. Optimaalisinta olisi, jos jalat ja lantio toimisivat yhtä aikaa, eli jaloilla painaa ikään kuin "lattiasta läpi" ja samalla ajaa lantiota eteen ja samalla nosto kiihtyy ylöspäin. Tällöin loppuojennuskin helpottuu.
Lisäksi, yksi haittapuoli jalkojen liian aikaisella ojentumisella on se, että tanko saattaa helposti karata eteen, eli ei tule sääriä/reisiä pitkin, josta johtuen tanko kulkee epä-optimaalisella liikeradalla.

Yleisesti tekisin toistot kuolettamalla, joka auttaa mm. asennon hiomiseen ja on myös turvallisempaa (ei sillä, että touch-and-go -toistoissa olisi mitään väärää, mutta helposti tanko ei tule tasan alas - videossa näyttäisi, että kiekot koskevat hieman eri aikaan lattiaa. Ero on pieni, mutta isommilla painoilla riski hieman epätasaiseen vetoon kasvaa). Kuolettamalla tehdessä ei ole pakko päästää kaikkia paineita pois vaan ne voi tehdä Ed Coan -tyyliin myös. Asennon hiomiseen voi toistot ottaa myös ykkösinä, eli nousee ylös joka toiston välillä ja ottaa asennon uudelleen.

Pään asento voisi ehkä olla hieman neutraalimpi, mutta se on toisaalta tottumiskysymys.

Tässä vielä Ed Coan :in neuvoja kapeaan vetoon:

View: https://www.youtube.com/watch?v=xxFpHWEi6UE


Toivottavasti näistä on hieman apuja.
 
Kiitos molemmille vastauksista. Pitää kokeilla aloittaa vetoa siten, että lantio lähtee ylempää.

Itselläni on ollu ajatus että jos lantio lähtee alempaa niin selkä voisi olla suoremmassa jolloin alaselän paine olisi pienempää. Mutta ilmeisesti maven ei tule olla kuitenkaan kyykky kädet alhaalla.

Ja sitä paitsi se ei toimi kun peppu haluaa työntyä ensin ylös. Onkohan siinä joku lihasepätasapaino takana. Eli vaatiiko jotain apuliikkeitä vai korjaantuuko ihan vain keskittymällä tekniikkaan.
 
Tässä vielä video arviointia varten helpommin katsottavana youtube-videona:


Minusta tuo nyt ei kyl oikein mene sinne päinkään.

Sen perseen ei pitäisi ampua eka pystyyn. Kuvittele, että otat tangosta kiinni ja sit irrotat sen painon maasta, irrotuksessa tarvitsee etureisiä. Sit ku tanko on noin polven kohdalla, niin ajattele vaan työntäväsi lantio eteen.

Nyt toi on vähän niinku väärin päin toi liike ja suorin jalon mave. Heitä kengät pois ja pidä paino tasaisesti jalalla, nyt se käy varpailla se paino. Kokeile, että haet sen aloitusasennon tuomalla perse alas.

On vaikea selittää, osaisikohan joku muu paremmin? @jto
 
Mutta ilmeisesti maven ei tule olla kuitenkaan kyykky kädet alhaalla.
Ei pidä! Kun puhutaan, että mavessa selän pitää pysyä suorassa niin se ei tarkoita että selän pitää olla pystysuorassa. Tähän väärinkäsitykseen olen useammin kun kerran törmännyt.

edit. Ei siis liity tuohon videoon mitenkään tuo selän pystysuoruus. Katselin videon vasta nyt ja ei siinä varmaan sellaiseen pyritä.
 
hieman ne polvet turhan aikasin suoristuu, mutta en mä noihin pelkän videon perusteella tiukkasananen juuri ole. monesti eri juttu paikanpäällä. kannattaa kuvata se suoraan sivulta ens kerralla. jos paine on kantapäällä tai sielläpäin eikä varsinkaan päkiällä, menee aika jees jo. kannattaa jatkossa ainakin hieman rauhottaa sitä polvien suoristamista. saat paremmin tuotettuu voimaa myös. missään nimessä lukkoon ne ei tietenkää saa mennä missään vaiheessa. harvemmin näissä mitään epätasapainoa on. enempi kiinni fokuksesta. tosin jos ihan älyttömiä heikkouksia etureisissä on, se kyl vaikuttaa tekemiseen noin.
 
hieman ne polvet turhan aikasin suoristuu, mutta en mä noihin pelkän videon perusteella tiukkasananen juuri ole. monesti eri juttu paikanpäällä. kannattaa kuvata se suoraan sivulta ens kerralla. jos paine on kantapäällä tai sielläpäin eikä varsinkaan päkiällä, menee aika jees jo. kannattaa jatkossa ainakin hieman rauhottaa sitä polvien suoristamista. saat paremmin tuotettuu voimaa myös. missään nimessä lukkoon ne ei tietenkää saa mennä missään vaiheessa. harvemmin näissä mitään epätasapainoa on. enempi kiinni fokuksesta. tosin jos ihan älyttömiä heikkouksia etureisissä on, se kyl vaikuttaa tekemiseen noin.

Kiitos!

Tässä video vielä samalta treenikerralta sivusuunnasta. Kyseessä siis eri toistot kun toisesta kuvakulmasta kuvatussa videossa mutta tekniikka saman kaltainen.

 
Olenko väärässä vai eikö kannattas yrittää yhtäaikaa suoristaa polvet ja lantio...? Ei tossa silti mitään vaarallista taida tapahtua, ei vaan taida olla ihan optimaalinen tyyli.




EDIT: ja niinhän siellä jo oli sanottukin..
 
kaikilla mittasuhteista riippuen se polven ja lonkan yhtäaikainen ojennus ei oo sääntö. varsinkin pitkäreisinen joutuu joskus funtsiin asiat toisin.

maasta sinun pitää nostaman, ei maan läheltä. parhaiten saat tohon nostoon apuja kun teet joka noston kuoletuksella. keskity siihen kantapääpaineeseen. sillon hartiatkin on melkolailla oikeessa paikassa nostolinjaan nähden ja polvetkaan ei yleensä suoristu niin helpolla.
 
Kannattaa kanssa muistaa se, ettei maastaveto ole kyykyn tapainen liike, vaan veto. Usein jos väkisin yrittää tehdä maastavedosta liian kyykkäävän, silloin polvien on pakko suoristua ajoissa pois vedon tieltä.

Edit: @seikka-li Ensimmäisessä videossa huomaa ainakin selkeästi, että haet vedon liian kyykystä. Kannattaa siitä opetella jo pois heti alkuun. :)
 
painopisteen tulee kyllä olla samassa paikassa, jalkaterän keskivaiheilla tai taempana. ei se minnekkään eteen saa liikkua. takakyykyssä ei selän kuulukaan olla pystysuorassa, ellei sitä käytetä painonnoston apuliikkeenä. sillonkin tarkotus on vaan saada etaria isompia kuormia liikkeelle. muuta funktiota sillä ei ole. jalkaterien asento ja leveys ja miten sinne pohjaan mennään on ratkaisevaa liikkuvuutta ajatellen. turhan kapeat asennot asettaa takareisien ja lonkan alueen liikkuvuudelle enemmän haasteita ku etari. ei se valakyykky oo etaria kummosempi lliikkuvuutta ajatellen ku korkeintaan hartioista. hartioiden liikkuvuus jos on huono, se voi aiheuttaa yläkropan etunojaa, mutta ku hartiat ei oo lonkassa kiinni, ei sen pitäs haitata pahemmin kyykyn ittensä liikkuvuutta. mitä syvemmälle mennään sitä enemmän haasteita. mikään pakko sinne pohjaan ei ole mennä. voimanostokyykyn kriteeri on varsin mainio peruskyykyn liikkuvuudelle.
 
ehkä ymmärsin. eli toisessa selkä pystymmässä ku toisessa. ei se nilkkojen liikkuvuus silti useinkaa oo ongelma kyykyssä. enempi lantion seutu rajoittaa ja väärä jalkaleveys suhtees välityksiin.
 
jos ei kisaa, ei oo olemassa mitään väärää tapaa. kisoissa on säännöt ja niiden mukaan mennään. jos ei myöskään aiheuta itelleen eikä muille terveyshaittoja, ei oo väärää tapaa.

salilla voi tehdä kukin mitä haluaa ja ihan omilla kriteereillä riippuen päälajista tai päähänpinttymistä. sekään ei oo väärin, vaikkei sitä muualle pidä niin julistaakkaa. tietenkään. ketä kiinnostaa.

väärä tapa kyllä VOI olla semmonen, että kuvittelee tekevänsä liikettä esim avuksi jollekin toiselle liikkeelle tai johonki muuhun lajiin/ toimintaan ja se vaan ei sillä tavalla luonnistu mitä just tekee.
 
anatomiaaki on monenlaista. esim voimanoston kisakyykyissäkin on hyvin monenlaista oikeaa yksilöllistä tapaa, vaikka se mekaaninen tehokkuus ei oliskaan ideaali.
 
no mekaanisesti ideaali ei aina ole sama kuin yksilöllisesti ideaali. jotku ominaisuudet ja heikkoudet määrittää sen, mikä loppujen lopuksi kullekin on se paras ja eniten rautaa ylös tuova tyyli, mikä tietenki on ainoa asia millä on merkitystä. se nostotyylin valinta ei aina oo pelkkää laskennallista fysiikkaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom