Juu. Hyvin argumentoit pääasiassa, niinku suurin osa tällasis ketjuissa, ni vähintään suurimman osan uskon varauksetta =). Mitä alaa opiskelet? T:Vätys, jota kiinnostaa aihe paljonkin, mutta saamattomuuttaan ei akateemisesti aio asiassa valistua. Oonko kuitenki oikein ton takareiden osuuden mavessa hahmottanut, että tekis lähinnä dynaamista työtä ja toimis vaan avustavana lihaksena. Tai siis tapahtuuko mavessa samanlaista supistelua mitä esim. reiden koukistuksissa? Alaslasku vaiheessa varmaan ainaki jonkun verran, jos sen tekee kontrolloidusti?
Opiskelen fysioterapeutiksi. Toki siellä tehdään joitain asioita eri tavalla, koska viallinen potilas on pikkusen eri ku hyvässä kunnossa oleva treenaaja, mutta ihmisen liikkumista (myös voimaharjoittelua) tuo ala kuitenkin käsittelee, joten biomekaniikka ja anatomia yms. jutut tulee varsin tutuiksi.
"Dynaaminen" lihastyö ei oo mikään virallinen termi, mutta tarkoittaa varmaan tässä kohtaa konsentrista työtä, eli sitä, kun lihas supistuu (esim. hauis hauiskäännössä). Maastavedossa takareidet tekevät konsentrista – siis sitä "dynaamista" – työtä kyllä ojentaessaan lonkkaa. Se, kuinka avustaviksi lihaksiksi ne laskee, on vähän suhteellista, sillä nekin tekevät ihan kunnolla töitä maastavedossa, vaikka lonkan ojennuksen prime moverina, eli pääasiallisena lihaksena, onkin pakara. Ja kyllä, silloin ne myös supistuvat, mutta eivät yhtä paljon kuin reiden koukistuksessa.
Yksinkertaistettuna vois sanoa, että aina, kun lonkka ojentuu tai polvi koukistuu, ovat takareidet liikuttamassa niveltä. Maastavedossa lonkka ojentuu eli takareidet tekevät liikettä. Kaikkista eniten takareidet ovat supistuneena, kun niiden molemmat tehtävät on täytetty: polvi on koukussa ja lonkka ojennuksessa. Eli päin vastoin kuin venytyksessä. Takareittähän venytetään tietysti polvi suorassa ja lonkasta taipumalla.
Periaatteessa alaslaskuvaiheessa pitäis työskennellä ihan samojen lihasten. (Silloin lihastyö on kuitenkin eksentristä – ns. "negatiivinen vaihe" – eikä konsentrista.)
En tiiä, oliko tuosta nyt mitään hyötyä. Aika varma voin olla, että maastavetotulokseen tuollaisen tietäminen ei tuo kiloja lisää. :D
Mul menee vaa tää teoria tietämys vähän ristiin silleen, että jos tiedän jonkun asian englanniksi, ni selitän sen typerästi suomeksi.
Parashan näissä ois oikeesti osata viralliset termit. Ne on englanniks ja suomeks ainakin välillä jokseenkin samanlaisia jopa. Nytkin kirjoitin tämän aika helpolla kielellä, mutta selkeintä ois, kun vois aina puhua fleksioista ja ekstensioista, sagittaalitasoista ja muista – latinan kielestä puhumattakaan (heh, mun lempparijuttujani) – mut niitä ei kaikki valitettavasti osaa niin täytyy puhua vähän tietyllä tapaa epäselvemmin.