Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Juu tärinä relaksoi tehokkaasti. Tee se ensin ja venyttelyt perään.
Unohtaisin ne toistomäärät ja menisin väreillä/ RPE/ RIR. Eka treeni vois olla herättelevä, toinen voimaisampi/ apuversio ja vipa sitten määrä. Noin yleisesti. Esim:
1. PP 3*2*100, 3*2*120, 3*2*100
2. LankkuPP-2, +10cm 3*3
3 Optio toiselle nopeustreenille
4. PP-1 2*6, 2*10
Kannattaa tutustua aiheeseen. Ainakin Youtube-kanava stronger by science on asiaa käsitellyt ja siihen tuntuu löytyvän ihan vakuuttavat perustelut kyllä. Itse en uskalla sanoa juuta enkä jaata, koska tietämys aiheesta ei vielä riitä ja alkuoletus on mullakin se, että ei voi toimia.Liian kevyttä voimalle. Ehdottomasti. Toi on just nopeusvoima-/ nopeustreeniä ja ei kyllä siirry isompaan rautaan, eikä varsinkaan lihaskasvuun.
Kestämätön peruste on myös tuo "sarjan ensimmäiset ja räjähtävimmät on tärkeimmät..." Ei se kyllä niin vaan mene. Hennemania ei ole kumottu.
Jos ajatuksena kuitenkin ois tehdä isommalla raudallakin sarjoja, hieman lempeemmin suhtaudun, mutta kyllähän tuo vaatis ihan ylettömän panostuksen siihen räjähtävyyteen solupuoli mielessä. Se vaan ei onnistu ollenkaan kaikilta. Paljon paljon "helpommin" homma pelaa, kun se RIR pyöris edes siellä 5-6 paikkeilla.
Kysehän ei ole missään nimessä siitä, että tuossa systeemissä kehitettäisiin nopeuden kautta voimaa, vaan ennemminkin toisinpäin, että nopeus tulee sivutuotteena jos tulee. Ja matalaintensiteettinen treeni on enemmänkin sitä "taustavolyymia". Ja jos mietitään mitä RIR 10 tarkoittaa vaikka siinä 3 toiston sarjassa, niin se on about 70 % maksimista. Ei siinä ihan niin matalissa painoissa olla kuin äkkiseltään voisi olettaa ja aika tosissaan siinä saa puskea jos noita monta ottaa täydellä teholla. RIR 10 ei myöskään ole systeemin perusajatus, vaan se oli esimerkki sieltä kevyemmästä päästä.Kuulostaa hassulta, että Knuckols ja kumpp. tuota olisivat tarkoittaneet, koska ovat puhuneet, että nopeus itsenäisenä ominaisuutena ei ole suoraan maksimivoimaa parantava. Eivät näe suurta hyötyä itsenäisestä nopeusominasuuden harjoittelusta (puhdas nopeuspenkki esim.). Voimatreenissä toki tankoa liikuttava teho on ensimmäisissä toistoissa suurin, joten failureen puskeminen ei ole hyödyllistä (teho tippuu sarjan edetessä). Mutta kuorman tulisi olla riittävä lähtökohtaisesti, kuten jto sanoikin.
Eli "best way to get good at lifting heavy objects is to lift heavy objects".
Kysehän ei ole missään nimessä siitä, että tuossa systeemissä kehitettäisiin nopeuden kautta voimaa, vaan ennemminkin toisinpäin, että nopeus tulee sivutuotteena jos tulee. Ja matalaintensiteettinen treeni on enemmänkin sitä "taustavolyymia". Ja jos mietitään mitä RIR 10 tarkoittaa vaikka siinä 3 toiston sarjassa, niin se on about 70 % maksimista. Ei siinä ihan niin matalissa painoissa olla kuin äkkiseltään voisi olettaa ja aika tosissaan siinä saa puskea jos noita monta ottaa täydellä teholla. RIR 10 ei myöskään ole systeemin perusajatus, vaan se oli esimerkki sieltä kevyemmästä päästä.
Näistä voi selvitä jotain.
View: https://youtu.be/tMoQiYW5dFc
Aika vanhanaikainen näkökulma asioihin. Jos perehdyt aiheeseen noiden linkkien perusteella, niin sieltä löytyy kyllä ihan perusteet. Itse en uskalla julistaa toimivuudesta tai toimimattomuudesta mitään ennen kuin tiedän asiasta tarpeeksi. Ja tällä hetkellä en tiedä juuri mitään.Eli liian raskasta nopeustreeniksi mutta liian kevyttä voimatreeniksi ja liian kaukana failuresta lihaskasvulle.
Tuon tekstin lukaisin mutta teoriatasolle taisi jäädä. Nopeustreeni(dynamic effort) ja vanha kunnon sarjojen vääntäminen (repetition effort) lienee paras pitää erillään eikä tehdä jotain siltä väliltä mikä ei paranna kumpaakaan.Aika vanhanaikainen näkökulma asioihin. Jos perehdyt aiheeseen noiden linkkien perusteella, niin sieltä löytyy kyllä ihan perusteet. Itse en uskalla julistaa toimivuudesta tai toimimattomuudesta mitään ennen kuin tiedän asiasta tarpeeksi. Ja tällä hetkellä en tiedä juuri mitään.
Tässä se voimaharjoittelun perusydin on kiteytettynä.Teetän ite suurimman osan treeneistä käytännössä RIR 2-5 tasolla. Se antaa hieman enemmän eväitä vaihdella sitä kuormaa ja löytää niitä yksilövahvuuksia. Nopeusperiaatteella tehdään aina kaikki pääliikkeet. Hitauden treenaamiselle ei ole perustetta. Jos varsinainen liikenopeus alkaa olemaan haussa, sillon kyllä mulla on mukana RIR6-10 tavaraakin ja jopa kevyempää. Harvemmin kuitenkaan meen alle 50%, koska se alkaa olemaan sitten taitotasostakin kiinni. Sitäkään en ajattele koskaan puhtaana nopeustreeninä, koska punttipuolella kaikki liittyy siihen tehontuoton treenaamiseen.
Eli puhdas nopeus hyvin kevyellä kuormalla ei hyödyttäisi paljonkaan.Nopeustreeni(dynamic effort) ja vanha kunnon sarjojen vääntäminen (repetition effort) lienee paras pitää erillään eikä tehdä jotain siltä väliltä mikä ei paranna kumpaakaan.